Εκλογές στη Γερμανία - Αναλένα Μπέρμποκ: Η ρυθμίστρια «Πράσινη» με τσαγανό και μέλλον

Εκλογές στη Γερμανία - Αναλένα Μπέρμποκ: Η ρυθμίστρια «Πράσινη» με τσαγανό και μέλλον

Φίλοι και αντίπαλοι την χαρακλτηρίζουν εξυπνη, καλλιεργημένη και φιλόδοξη - Διαβέζει συνεχώς, ενημερώνεται και συνήθως κερδίζει τις εντυπώσεις

f2_2
Πρόσωπο-κλειδί στις επικείμενες εκλογές είναι και η επικεφαλής των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ - Αν και μόλις 40 ετών, γεννημένη τη χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα των Πράσινων, έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πολιτικής. Λίγους μήνες νωρίτερα, η Μπέρμποκ έμοιαζε να διεκδικεί και την καγκελαρία, καθώς το κόμμα της είχε εκτιναχθεί στις δημοσκοπήσεις

Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος, η οποία καταλάγιασε ως έναν βαθμό, λειτούργησε ενωτικά σε ένα κόμμα που χαρακτηρίζεται από εσωτερικές έριδες. Η ίδια η Μπέρμποκ, που πιστώθηκε πολιτικά τη δημοσκοπική άνοδο, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των Realos (ρεαλιστών) και των Fundis (φονταμενταλιστών) που βλέπουν οποιονδήποτε συμβιβασμό σαν ξεπούλημα.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι δεινή ρήτορας. Αυτό κατέστη σαφές και το 2018, όταν στο συνέδριο των Πράσινων συνάρπασε τους αντιπροσώπους με τον πύρινο λόγο της. Τη χρονιά εκείνη εξελέγη ομοσπονδιακή βουλευτής και αρχηγός του κόμματος. Είχε ενταχθεί σε αυτό λίγο μετά την ενηλικίωσή της, παραμένοντας πάντα ενεργή. Τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως, η πολιτική καριέρα της έκανε άλμα με την εκλογή της στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Εκτός από τον λόγο διαχειρίζεται επιδέξια και το προφίλ της. Αρχικά επέλεξε να εστιάσει στην κλιματική αλλαγή, πλασάροντας λίγο πολύ τον εαυτό της ως ειδική πάνω στο θέμα. Δεν άργησε, όμως, να ανοίξει τη βεντάλια, αρθρώνοντας λόγο και για την εξωτερική πολιτική. Ηταν η περίοδος που φάνηκαν και οι βλέψεις της για πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο.

Εχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο Κρεμλίνο, επιδιώκοντας απομάκρυνση του Βερολίνου από τη Μόσχα. «Ο Πούτιν σκοτώνει τον Ναβάλνι», δήλωσε λίγες ημέρες νωρίτερα. Επιδιώκει τη σταδιακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τη χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας νωρίτερα από τον στόχο του 2039. Επίσης, αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και υποστηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ./ώρα στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας. Φίλοι και αντίπαλοι τη χαρακτηρίζουν έξυπνη, καλλιεργημένη και φιλόδοξη. Ενημερώνεται διαβάζοντας διαρκώς και συνήθως κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε πει ότι «αυτή η γυναίκα με εντυπωσιάζει. Στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις μού έκανε πολύ καλή εντύπωση, ήταν πάντα ενημερωμένη και πάντα ουσιαστική». Κάποιοι της καταλογίζουν αλαζονεία και έλλειψη διπλωματίας, μια και τείνει να εκφράζει κάπως ωμά τις απόψεις της. Αυτό, όμως, αποτέλεσε συγκριτικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό του κόμματός της. Αλλοι εστιάζουν στην απειρία της περί τα διοικητικά.
Γεννήθηκε στην κωμόπολη Πάτενσεν της Κάτω Σαξονίας. Οι γονείς της ήταν προοδευτικοί και ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι. Από τότε που ήταν στην κούνια την πήγαιναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών. Η ίδια έχει περιγράψει το ανελέητο κυνηγητό και τη ρίψη νερού που είχε ζήσει ως παιδί σε τέτοιες πορείες, μετά τις οποίες η οικογένεια επέστρεφε σπίτι και απολάμβανε το απογευματινό της τσάι.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας της, ασχολήθηκε με το τραμπολίνο. Κάθε απόγευμα το περνούσε στην προπόνηση. Ηταν ιδιαίτερα κοινωνική και είχε πολλούς φίλους. Μετά την αποφοίτησή της πήγε στις ΗΠΑ και λίγο μετά στο Λονδίνο. Εκεί φοίτησε στο London School of Economics Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών. Το ένα είναι στον Παιδικό Σταθμό και το άλλο στο Δημοτικό. Εχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πρωτίστως μητέρα ακόμα και αν εκλεγόταν καγκελάριος, ενώ η υποστήριξη της οικογένειάς της είναι αυτή που της έχει δώσει δύναμη και έμπνευση.

Παρά το αρχικό προβάδισμά της, η απειρία της Μπέρμποκ αποκαλύφθηκε σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις. Δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί με τους αντιπάλους της στα πολιτικά ντιμπέιτ, στα οποία βγήκε τρίτη και καταϊδρωμένη. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με μελέτες, αυτή είναι που βρίσκεται κάθε μέρα στο στόχαστρο των fake news, τα οποία κυρίως διακινούνται από τα social media και το Διαδίκτυο.

Το φύλο, η ηλικία, αλλά και το γεγονός ότι προέρχεται από τους Πράσινους παίζουν ρόλο. Κάθε μέρα κάτι νέο, αρνητικό για εκείνη, βγαίνει στη δημοσιότητα. Αυτό που την έβλαψε περισσότερο, όμως, είναι οι αλλοιώσεις ή οι υπερβολές που περιλάμβανε το βιογραφικό της. Η νεαρή πολιτικός αποδείχθηκε ότι είχε φουσκώσει αισθητά κάποιες από τις εργασιακές εμπειρίες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες της.

Το βιβλίο της με τίτλο «Τώρα: Πώς θα ανανεώσουμε τη χώρα μας» μπήκε επίσης στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα εκείνη να κατηγορηθεί για λογοκλοπή. Πολλοί υποστήριξαν ότι αντέγραψε θέσεις άλλων. Τις περισσότερες φορές, όμως, είναι η ίδια η χειρότερη εχθρός του εαυτού της, με δηλώσεις όπως εκείνη με την οποία υποστήριξε ότι οι αεροπορικές πτήσεις πρέπει να αποφεύγονται και οι τιμές της βενζίνης να αυξηθούν.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης