Ισλανδία: Στέφθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα για 4ημερη εργασία, μειωμένο ωράριο και ίδιο μισθό

Ισλανδία: Στέφθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα για 4ημερη εργασία, μειωμένο ωράριο και ίδιο μισθό

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως

ergasia
Στα χνάρια της Ισπανίας και της Νέας Ζηλανδίας βαδίζει η Ισλανδία, η οποία πραγματοποίησε το πείραμα με την εφαρμογή της 4ημερης εβδομάδας εργασίας και του μειωμένου ωραρίου με τον ίδιο μισθό και το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο του BBC.

Περισσότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως, σύμφωνα με το οποίο, μειώνεται η εβδομάδα εργασίας σε 35-36 ώρες ενώ οι οικονομικές απολαβές παραμένουν οι ίδιες εξηγεί από την πλευρά της η εφημερίδα «Independent».

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα άνοιξαν την όρεξη στη Βρετανία που σκέφτεται και αυτή να κάνει το ίδιο πείραμα.

Όπως αναφέρει η η βρετανική εφημερίδα, το πιλοτικό πρόγραμμα που διεξήχθη από το 2015 έως το 2019 και στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 2.500 άτομα, αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά και ενίσχυσε την θετική τους διάθεση.

Αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που τα συνδικάτα είναι αυτά που διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Κατά συνέπεια αυτά έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση μετά από πίεση που δέχθηκαν από τα συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών», γράφει η εφημερίδα «Independent». Οι χώροι εργασίας όπου έγινε το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι, και κοινωνικές υπηρεσίες.


Ειδήσεις σήμερα:

NBA: Παραμένει αμφίβολος ο Αντετοκούνμπο για τον πρώτο τελικό των Μπακς με τους Σανς

Ελλάδα: Εκατοντάδες xιλιάδες διπλώματα έχουν εκδοθεί Online

Φονική πλημμύρα στην Μάνδρα: Αποζημίωση €270.000 στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του το 2017
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης