Μπιλ Κόσμπι: Το σκεπτικό της αποφυλάκισης του «σεξουαλικού αρπακτικού» που είχε καταδικασθεί για βιασμό

Μπιλ Κόσμπι: Το σκεπτικό της αποφυλάκισης του «σεξουαλικού αρπακτικού» που είχε καταδικασθεί για βιασμό

Ελεύθερος αφέθηκε ο κωμικός ηθοποιός λίγες ώρες μετά την αναίρεση της καταδίκης του -  Η απόφαση των δικαστών για αποφυλάκιση βασίστηκε και στο γεγονός ότι οι μαρτυρίες πέντε γυναικών στην επαναληπτική δίκη ήταν αλλοιωμένες - Τι συνέβη στην πρωτη δίκη και πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια η υπόθεση

villpsosvy
Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν πως ο «μπαμπάς της αμερικανικής τηλεόρασης» θα πέθαινε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Η είδηση αποφυλάκισης του γνωστού κωμικού ηθοποιού, Μπιλ Κόσμπι, πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ, πυροδοτώντας θυέλλα σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα. Ο ηθοποιός, πίσω από το εμβληματικό "Cosby Show", είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση έως 10 ετών, το 2018, ύστερα από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η υπόθεσή του προκάλεσε σάλο καθώς ο Κόσμπι αποτέλεσε έναν από τους πρώτους διάσημους που αμαυρώθηκαν από καταγγελίες σεξουαλικής φύσεως, στην εποχή άνθησης του κινήματος MeToo.

Ποιο είναι όμως το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσυλβάνια πίσω από την αναίρεση της καταδίκης του Κόσμπι που είχε κατηγορηθεί για δεκάδες υποθέσεις και εξέτισε μόνο τα δύο χρόνια της ποινής του;

Μετά την τελική κρίση, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι υπήρξε παραβίαση της διαδικασίας από την εισαγγελία, ωστόσο παραδέχθηκαν ότι επρόκειτο για μια ασυνήθιστη απόφαση.

Αμέσως μετά την απόφαση, δεν άργησαν να φανερωθούν και οι πρώτες αντιδράσεις. Η ηθοποιός Φιλίσια Ρασάντ, που έγινε γνωστή για τον ρόλο της ως Clair Huxtable στην κωμική σειρά του NBC, The Cosby Show, έγραψε στο Twitter: «Διορθώνεται ένα τεράστιο λάθος της Δικαιοσύνης».

Ο ηθοποιός υπενθυμίζεται ότι κατηγορήθηκε για βιασμό, με τη χορήγηση χαπιών, σε βάρος της ομογενούς, πρώην διοικητικού του πανεπιστημίου Temple, Άντρεα Κονστάντ, το 2004. Παράλληλα, περισσότερες από 50 γυναίκες είχαν κατηγορήσει τον Κόσμπι για σεξουαλικές κακοποιήσεις που χρονολογούνται πριν από δεκαετίες, όμως οι πιο πολλές κατηγορίες ήταν πολύ παλιές για να ασκηθεί δίωξη.

Κλείσιμο
Το 2015 εισαγγελέας άσκησε κατηγορίες ύστερα από αγωγή που άσκησε η Κονστάντ εναντίον του ηθοποιού.

«Με μια μόνο λύση ο Κόσμπι θα μπορέσει να βρεθεί στην αρχική κατάσταση. Πρέπει να αποφυλακιστεί και κάθε μελλοντική δίωξη σε βάρος του πάνω σε αυτές τις κατηγορίες να αποκλειστεί», επισημαίνεται στο πόρισμα 79 σελίδων της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση των δικαστών για αποφυλάκιση βασίστηκε και στο γεγονός ότι οι μαρτυρίες πέντε γυναικών στην επαναληπτική δίκη ήταν αλλοιωμένες.

Στην πρώτη δίκη, το 2017, δεν βγήκε ετυμηγορία, ενώ ένας μόνο είχε κληθεί να καταθέσει. Ωστόσο, στη δεύτερη δίκη πέντε γυναίκες εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να εκθέσουν τις εμπειρίες τους με τον ηθοποιό, τη δεκαετία του '80.

Οι δικαστικές αρχές αποφάνθηκαν ότι δεν ήταν αποδεκτό να γίνουν καταθέσεις από γυναίκες που δεν είχαν άμεση σχέση με την υπόθεση.

Η νέα απόφαση της Δικαιοσύνης αναμένεται, πάντως, να διχάσει τόσο τους δικαστικούς κύκλους όσο και την κοινή γνώμη.

Το «σεξουαλικό αρπακτικό»

Πίσω στο 2018, αλγεινή εντύπωση και καταγγελτικά σχόλια είχε προκαλέσει η δημοσιοποίηση καταγγελιών από σειρά γυναικών που ενέπλεκαν τον Κόσμπι σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

Μια από τις δηλώσεις που συζητήθηκαν την περίοδο της καταδίκης, εκείνη του δικαστή της Πενσιλβάνια Στιβεν Ο' Νιλ ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Μπιλ Κόσμπι «σεξουαλικό αρπακτικό».

«Βίαιος σεξουαλικός εγκληματίας» είχε χαρακτηριστεί, επίσης, ο ηθοποιός που για πολλούς αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική φιγούρα «μπαμπά» σε ολόκληρη την αμερικανική τηλεόραση.

Εντύπωση είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι προτού ηχήσει στα αυτιά η ποινή του, ο ηθοποιός έμοιαζε να υποδύεται έναν ακόμη... κωμικό ρόλο προχωρώντας σε αστεϊσμούς με τους συνεργάτες του.

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του, τα αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν την αψυχολόγητη αντίδραση του Κόσμπι.

Ασχολίαστο δεν είχε μείνει και το πρώτο μήνυμά του από τη φυλακή: «Hey, Hey, Hey... Είναι ο μπαμπάς της Αμερικής... Ξέρω ότι είναι αργά, αλλά σε όλους τους πατεράδες ... Είναι τιμή να μας αποκαλούν πατέρα, οπότε ας κάνουμε σήμερα έναν ανανεωμένο όρκο για την εκπλήρωση του σκοπού μας - την ενίσχυση των οικογενειών και των κοινοτήτων μας».

Ειδήσεις σήμερα

Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει τον πλανήτη: Λιώνει η άσφαλτος στο Όρεγκον - Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Αγωνία για την 29χρονη Γαλλίδα στα Χανιά - Εκδόθηκε Missing Alert

Αποφυλακίζεται ο Μπιλ Κόσμπι - Είχε καταδικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης