Χονγκ Κονγκ: Απαρηγόρητοι οι δημοσιογράφοι λένε «αντίο» στη δημοκρατική εφημερίδα «Αpple Daily»

Χονγκ Κονγκ: Απαρηγόρητοι οι δημοσιογράφοι λένε «αντίο» στη δημοκρατική εφημερίδα «Αpple Daily»

Η εφημερίδα έβαλε «λουκέτο» μία εβδομάδα αφότου το κινεζικό καθεστώς πάγωσε τα περιουσιακά της στοιχεία και συνέλαβε τη διεύθυνση – Ουρές από τα ξημερώματα από πολίτες που θέλουν να αγοράσουν το τελευταίο φύλλο

appledaily123
Ουρές κάνουν από τα ξημερώματα οι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ για να αγοράσουν το τελευταίο φύλλο της δημοκρατικής εφημερίδας «Apple Daily».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», εκατομμύρια φύλλα της εφημερίδας έγιναν ανάρπαστα με τους δημοσιογράφους της να είναι απαρηγόρητοι θρηνώντας για τον... θάνατό της.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της «Apple Daily» ανακοίνωσε πως η εφημερίδα- σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας βάζει «λουκέτο». Σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα, το κινεζικό καθεστώς επέβαλε το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων και την σύλληψη της διεύθυνσης της εφημερίδας.


HongKongers queue for hours to buy Apple Daily last edition


Χειροπέδες σε πέντε στελέχη της εφημερίδας


Η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν έχει κρύψει ουδέποτε την πρόθεσή της να φιμώσει την εφημερίδα, που τηρεί επικριτική στάση απέναντι στο κινεζικό καθεστώς υποστηρίζοντας με θέρμη το κίνημα για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι, στις 17 Ιουνίου, πάνω από 500 αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν, όπως ισχυρίζονται οι κινεζικές αρχές, με την δημοσίευση άρθρων που ζητούσαν την επιβολή κυρώσεων κατά του Πεκίνου.

Hong Kong’s Apple Daily to shut down after arrests, asset freeze


Οι αρχές πέρασαν χειροπέδες σε πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους τον διευθυντή της Ράιν Λο και τον γενικό διευθυντή Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τους για συνεργασία με ξένες δυνάμεις κατά της εθνικής ασφάλειας της Κίνας, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι.




«Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία

Το κινεζικό καθεστώς επέβαλε επίσης πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εφημερίδας γεγονός που καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία της καθώς δεν μπορεί πλέον να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων και των προμηθευτών της.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε το 1995. Ιδιοκτήτης της είναι ο μεγιστάνας του Τύπου Τζίμι Λάι, 73 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή και έχει καταδικασθεί σε πολλαπλές ποινές φυλάκισης για συμμετοχή στο κίνημα για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ το 2019.






Ο Λάι κατηγορείται επίσης με βάση τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας που επιβλήθηκε τον περασμένο χρόνο από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης.



Δείτε βίντεο: Χονγκ Κονγκ: Απαρηγόρητοι οι δημοσιογράφοι λένε «αντίο» στη δημοκρατική εφημερίδα «Αpple Daily»
Χονγκ Κονγκ: Απαρηγόρητοι οι δημοσιογράφοι λένε «αντίο» στη δημοκρατική εφημερίδα «Αpple Daily»


Ειδήσεις σήμερα:


Λήμνος: Ανησυχία για τη θαλάσσια βλέννα από τον Μαρμαρά - Τι λένε επιστήμονες στο protothema.gr


Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα - Χαρδαλιά για τα κρούσματα στην Κρήτη



Ιερέας για επίθεση με βιτριόλι: «Το έκανα γιατί με αδίκησαν! Η Εκκλησία είναι η ζωή μου»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης