Διχασμένοι οι επιστήμονες για το τέλος της πανδημίας - Αγωνία για Ινδία και Βραζιλία

Διχασμένοι οι επιστήμονες για το τέλος της πανδημίας - Αγωνία για Ινδία και Βραζιλία

Η αισιόδοξη πρόβλεψη για τη Βρετανία - Η κατάσταση με τους εμβολιασμένους στην Ευρώπη - Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις και την τρίτη δόση του εμβολίου

Screenshot_2021-05-08_at_5_41_45_PM
Το τέλος του μαραθωνίου της υγειονομικής κρίσης βλέπουν λοιμωξιολόγοι. Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με την ολική χαλάρωση των μέτρων να αποτελεί παγίδα, πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η ανισότητα στον χάρτη της πανδημίας είναι πλέον πιο έντονα διακριτή. Από τη μία η Ινδία, η Βραζιλία, το Νεπάλ που βυθίζονται στην ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και από την άλλη βρίσκονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την κανονικότητα με την επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιασμένων.

Στη μέση βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, με το 25%, πρίπου, των πολιτών εμβολιασμένο, με τις μεταλλάξεις να δημιουργούν ακόμη αστάθεια και τον ιό να εξακολουθεί να διασπείρεται σε σημείο που η ελευθερία δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί ακόμη.

Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται να έχουν χωριστεί οι λοιμωξιολόγοι: στους αισιόδοξους και τους επιφυλακτικούς.

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισό-γεμάτο διατείνονται ότι οι εμβολιασμοί θα ρίξουν τόσο το ιικό φορτίο που θα επιτραπεί η γρήγηρη επαναφορά στην κανονικότητα.

Υπάρχουν και εκείνοι, όμως, που υποστηρίζουν ότι το καθεστώς των περιορισμών θα διαρκέσει ως το 2022 από τη στιγμή που οι μεταλλάξεις προσβάλλουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ πολυπληθείς χώρες βιώνουν την έξαρση του ιού.

Κλείσιμο
Σε αυτή τη συζήτηση, περί οριοθέτησης της ανεξέλεγκτης κατάστασης, προστέθηκε και η πρόταση-λύση της απελευθέρωσης πατέντας των εμβολίων, που προωθήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, δεν βρήκε όμως την απαραίτητη υποστήριξη από την ΕΕ.

Η Ένωση, αντίθετα, πρότεινε την αύξηση της παραγωγής των δόσεων ως μέσου καταπολέμησης της φονικής νόσου και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αναθάρρηση, πάντως, είναι ορατή σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως στη Βρετανία που οι πολίτες έχουν κερδίσει την παλιά τους καθημερινότητα, αφού τα δύο τρίτα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμών στη Γηραιά Αλβιόνα, Κλάιβ Ντιξ, τονίζει ότο ο κορωνοϊός δεν θα υπάρχει τον Αύγουστο στη χώρα.

Όπως επισημαίνει, μέχρι τον Ιούλιο, όλοι θα έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση, λαμβάνοντας έτσι την απαραίτητη θωράκιση απέναντι στις μεταλλάξεις.

«Θα είμαστε απόλυτα ασφαλής ως τον ερχόμενο χειμώνα», τόνισε ο επιστήμονας.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός για την εμβολιαστική εκστρατεία, Ναντχίμ Ζαχάουι, υπογράμμισε ότι οι ειδικοί εξετάζουν εκδοχές μιας τρίτης χορήγησης δόσεων, στο πλαίσιο της προαστασίας από το τρίτο κύμα πανδημίας, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει τη συλλογική απελευθέρωση μέχρι το 2022.

Δεν είναι λίγες οι χώρες, Κίνα, Ισραήλ, Βρετανία, Ουγγαρία, Μάλτα, που χάρη στον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων έχουν μπει και πάλι σε τροχιά κανονικότητας, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη, ειδικά εάν δεν έχει περάσει καιρός από τη λήψη του σκευάσματος, η τήρηση μέτρων κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την διατήρηση μιας αισιόδοξης εικόνας.

Ειδήσεις σήμερα 

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας 

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια 

Η 17χρονη πολίστρια, Ντένια Κουρέτα, περιγράφει στο protothema.gr πώς έσωσε τρεις ανθρώπους από πνιγμό στο Ρίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης