Μιανμάρ: Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας

Μιανμάρ: Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μιανμάρ στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου

MYANMAR_2
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας στη Μιανμάρ στη διάρκεια της νύκτας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη χώρα με αφορμή την επέτειο του φόνου ενός φοιτητή το 1988, ένα συμβάν που προκάλεσε εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση της εποχής.

Οι σημερινές εκκλήσεις για κινητοποιήσεις έγιναν την ώρα που οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Μιανμάρ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί καθώς οι αρχές καταστέλλουν με τη βία τις διαδηλώσεις και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται αφίσες που καλούν τους πολίτες της Μιανμάρ να βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας και να τιμήσουν την επέτειο θανάτου του Φόουν Μάου, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας το 1988 μέσα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ρανγκούν.

Ο φόνος του και ο θάνατος ενός άλλου φοιτητή μερικές εβδομάδες αργότερα πυροδότησαν τις ευρείες κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, γνωστές ως εκστρατεία 8-8-88 διότι κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 1988. Εκτιμάται ότι 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός κατέστειλε το κίνημα.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μιανμάρ στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ένωση Στήριξης Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP).

Το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ο στρατός της οποίας έχει στενές σχέσεις με την Κίνα, αποτελεί τεστ για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Χθες Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής της ομάδας Quad, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Μετά την τηλεδιάσκεψή τους οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι “ως μακροχρόνιοι υποστηρικτές της Μιανμάρ και του λαού της υπογραμμίζουμε την άμεση ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατία”.

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι οι Βιρμανοί που διαμένουν στις ΗΠΑ θα λάβουν καθεστώς προσωρινής προστασίας μετά το πραξικόπημα στη χώρα τους.

“Εξαιτίας του πραξικοπήματος και της βίας των δυνάμεων της τάξης εναντίον των πολιτών, ο βιρμανικός λαός είναι αντιμέτωπος με μια περίπλοκη ανθρωπιστική κρίση”, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, προσθέτοντας ότι δίνεται στους Βιρμανούς καθεστώς προσωρινής προστασίας και κατά συνέπεια θα μπορέσουν να εξακολουθήσουν να διαμένουν στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έφοδος στην Αθήνα σε νυχτερινό κέντρο με ζωντανή μουσική και θαμώνες

ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν θα ισχύει για όσους έκαναν το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο

ΗΠΑ: Αποζημίωση 27 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης