Πολωνία: Επιμένει στο βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Πολωνία: Επιμένει στο βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το «Ταμείο Ανάκαμψης»

To πολωνικό βέτο αποσκοπεί στην προστασία της Ευρώπης από την παραβίαση των Συνθηκών ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας

5158288
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου υπερασπίζεται τη θέση της κυβέρνησής του στη διαμάχη με την ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου.

Σε άρθρο του το οποίο θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου παραπέμπει «στην αρχή των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη είναι "κυρίαρχα των συνθηκών", αρχή για την οποία έχει αποφανθεί επανειλημμένα και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο».

Ο Ράου γράφει επίσης: «Σήμερα εναπόκειται στην Πολωνία να υπερασπιστεί την αρχή της νομιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τώρα να εισαγάγει αυθαίρετα νομικές ρυθμίσεις που κανένα κράτος μέλος δεν έχει επικυρώσει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της νομιμότητας. Η κοινωνία πρέπει να προστατευτεί από αυτές τις προσπάθειες. Η Πολωνία έπρεπε να απειλήσει με άσκηση βέτο για να προστατεύσει την Ευρώπη από την παραβίαση των Συνθηκών».

Τέλος, τονίζει πως «Χωρίς την αλλαγή των Συνθηκών, η Πολωνία δεν θα δεχτεί κανένα άλλο όργανο (ελέγχου) από αυτά που ορίζει στο Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. Για τη μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης δεν είναι αρμόδια η ΕΕ και δεν επιτρέπεται να ιδιοποιηθεί (αυτήν την αρμοδιότητα) αυθαίρετα. Μόλις εγκαταλειφθούν τέτοιου είδους προσπάθειες, η Πολωνία θα είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα κονδύλια για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας της κορώνας και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ο Ράου.


Ειδήσεις σήμερα:

Big Brother: Στα… χαρακώματα Δανέζη – Κεχαγιάς

Δημήτρης Σταρόβας: Η μορφή του πατέρα δεν υπάρχει πουθενά στο μυαλό μου


Θεοδώρα Ρασέλ-GNTM: Το αισθησιακό τσιφτετέλι στον Αρναούτογλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης