Μπάιντεν: Θα κάνω το εμβόλιο είτε της Pfizer είτε της Moderna

Μπάιντεν: Θα κάνω το εμβόλιο είτε της Pfizer είτε της Moderna

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως αν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ο επιδημιολόγος Φάουτσι κρίνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, τότε δεν θα διστάσει να τα κάνει - Η προειδοποίηση Μπάιντεν σε Τραμπ

biden_joe_1
Κύμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού έχουν σκορπίσει oι ανακοινώσεις για τον υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων της Pfizer και της Μoderna. Σε μια περίοδο που εκφράζονται και επιφυλάξεις για θέματα ασφάλειας όσον αφορά στον εμβολιασμό, κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και ιατρικής κοινότητας δηλώνουν ότι θα έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι δεν θα δίσταζε να εμβολιαστεί.

«Δεν θα δίσταζα να λάβω το εμβόλιο, εάν ο Φάουτσι, η Moderna και η Pfizer το έκριναν ασφαλές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε, ακόμη, για τον κίνδυνο επιπρόσθετων θανάτων εάν ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του αρνηθούν να συνεργαστούν με το επιτελείο των Δημοκρατικών.

Χωρίς συντονισμό μεταξύ των δύο επιτελείων στη διαδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, «είναι πιθανό ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο Δημοκρατικός νικητής των αμερικανικών εκλογών, αναφέροντας ειδικότερα τον επείγοντα χαρακτήρα της προετοιμασίας διανομής των εμβολίων μόλις αυτά είναι διαθέσιμα.

«Εάν χρειαστεί να περιμένουμε έως τις 20 Ιανουαρίου (σ.σ. ημέρα της ορκωμοσίας του επόμενου προέδρου) για να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε, αυτό μας φέρει ενάμιση μήνα πίσω», ανέφερε ο Μπάιντεν, μιλώντας από το προπύργιό στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ.

«Και είναι πολύ σημαντικό αυτός ο συντονισμός να ξεκινήσει τώρα... Τώρα ή όσο το δυνατόν γρηγορότερα», επέμεινε.

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο να ενωθούν και να ψηφίσουν ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, παρόμοιο με εκείνο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο και αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο, για την ανακούφιση από τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία.

Κλείσιμο
«Μόλις νικήσουμε τον ιό και δώσουμε οικονομική βοήθεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να ξαναοικοδομούμε καλύτερα από πριν», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες,  ο Άντονι Φάουτσι, δήλωσε πως θα κάνει το νέο εμβόλιο, εφόσον το εγκρίνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Θα κοιτάξω τα δεδομένα, όμως εμπιστεύομαι την Pfizer. Εμπιστεύομαι την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Είναι συνάδελφοί μου εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες καριέρας. Εάν κοιτάξουν αυτά τα δεδομένα και πουν ότι είναι αξιόπιστα, ας προχωρήσουμε στην έγκρισή του, σας υπόσχομαι ότι θα κάνω το εμβόλιο και θα συστήσω στην οικογένειά μου να το κάνει», τόνισε συγκεκριμένα ο επιδημιολόγος.

Νωρίτερα, η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna έγινε η δεύτερη που ανακοίνωσε αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της mRNA-1273. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το εμβόλιο παρουσιάζει 94,5% αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού.

Έχοντας μεσολαβήσει μόλις μια εβδομάδα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTech, το οποίο βάσει των ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων επί 94 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα 94%, η Moderna σήμερα κάνει την διαφορά ανακοινώνοντας το εξωπραγματικό ποσοστό 94,5%.

Η κλινική δοκιμή Φάσης 3 του mRNA-1273 γίνεται με τη συμμετοχή 33.000 εθελοντών και η χορήγηση και των δύο δόσεων του είχε ολοκληρωθεί σε 26.000 άτομα στις 20 Οκτωβρίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αφορούν σε δεδομένα από 30.000 εθελοντές όπου οι μισοί εξ αυτών έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβολιασμό (placebο). Από την αξιολόγηση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι, 90 άτομα από την ομάδα ελέγχου εκδήλωσαν COVID-19 και 11 εξ αυτών σε σοβαρή μορφή. Από την ομάδα που εμβολιάστηκε μόνο πέντε εθελοντές εκδήλωσαν τη λοίμωξη και κανείς δεν νόσησε σοβαρά.

Σύμφωνα με την Moderna το mRNA-1273 έγινε καλά ανεκτό από τους εθελοντές χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων εμφάνισε ωστόσο μυϊκά άλγη και πονοκεφάλους.

Ειδήσεις σήμερα

Η ΕΕ διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων από τη Moderna - Πόσο θα κοστίσουν

«Ράλι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις της Moderna

Βίντεο: Ιερέας σηκώνει παιδάκι για να προσκυνήσει τη σορό του Μητροπολίτη Λαγκαδά που πέθανε από κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης