LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Γιατί το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό

europe-covid19-arthro

Παρά τα αυξημένα κρούσματα - Τι δείχνουν τα στοιχεία, τι υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι

Παρά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες, το δεύτερο πανδημικό κύμα της Covid-19 φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό (ως αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα). Οι επιστήμονες το αποδίδουν, κυρίως, αφενός σε δημογραφικούς λόγους (κρούσματα σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες) αφετέρου στις καλύτερες πλέον θεραπείες στα νοσοκομεία και στην ήδη αποκτηθείσα εμπειρία των γιατρών.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που είναι αρκετά άρρωστοι για να εισαχθούν σε νοσοκομείο αυξάνεται με ρυθμό μικρότερο της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ ακόμη πιο μικρή είναι η αύξηση της θνητότητας, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγείας σε διάφορες χώρες να μην έχουν κατακλυστεί ακόμη, όπως θα είχε συμβεί αν ο ρυθμός αύξησης των σοβαρών περιστατικών είχε ακολουθήσει τον αριθμό των λοιμώξεων (κρουσμάτων) με τον ίδιο τρόπο που είχε συμβεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

«Στη δυτική Ευρώπη σχεδόν κάθε χώρα βλέπει ακόμη μία πολύ μικρότερη αναλογία θανάτων ανά κεφαλή σε αυτό το δεύτερο κύμα από ό,τι στο πρώτο στη διάρκεια της άνοιξης», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Επιδημιολογίας Μαρκ Γουλχάουζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι θάνατοι αυξάνονται σήμερα στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την άνοιξη στο πρώτο κύμα. Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.

Η πτώση στην αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα (που είναι κάτι διαφορετικό από την αναλογία θανάτων προς συνολικά κρούσματα) μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, από το γεγονός ότι παντού γίνονται πια περισσότερα τεστ για κορωνοϊό (και έτσι έρχονται στο φως περισσότερα «σιωπηλά» κρούσματα, συχνά ασυμπτωματικά) και εν μέρει από το ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό είναι άνθρωποι νέας ηλικίας, οι οποίοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά, σε σχέση με τους ασθενείς του πρώτου κύματος, όταν οι νέοι αναλογικά ήταν πολύ λιγότεροι.

Η δημογραφική (ηλικιακή) κατανομή των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 έχει μεταβληθεί σημαντικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία από 44 χώρες της επιστημονικής κοινοπραξίας ISARIC (International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium): Οι άνω των 60 ετών ασθενείς είναι πλέον κάτω του 50%, από 70% τον Φεβρουάριο, στην αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών άνω των 60 ετών έχει πέσει στο μισό, από το 50% στην αρχή της άνοιξης, στο 25% στις αρχές του φθινοπώρου.

Όσοι σήμερα εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν «νικητές» από ό,τι την άνοιξη. Στοιχεία από τη Βρετανία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι το ποσοστό όσων πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ μειώθηκε από 39% την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε 27% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η αύξηση στην πιθανότητα επιβίωσης σε ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς έως 70 ετών, καθώς αυξήθηκε από 61% σε 79% για τις ηλικίες 50 έως 69 και από 82% σε 91% για τους κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, περίπου το 50% αυτής της βελτίωσης στις ΜΕΘ οφείλεται στη χρήση δεξαμεθαζόνης και άλλων στεροειδών φαρμάκων που μειώνουν τη φλεγμονή και καταστέλλουν την αυτοκαταστροφική υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος πολλών ασθενών. «Το υπόλοιπο 50%», εκτίμησε, «πιθανώς οφείλεται στη μεγαλύτερη εμπειρία των γιατρών και νοσηλευτριών που έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς. Το έχουμε δει αυτό σε όλες τις επιδημίες. Στην περίπτωση του Έμπολα π.χ. η θνητότητα έπεσε σταδιακά στη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική».

Την ίδια άποψη έχει ο καθηγητής Ιατρικής Πίτερ Οπενσόου του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου, σύμφωνα με τον οποίο, «οι άνθρωποι έχουν πια μάθει πολλά μικρά τρικ, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου, όταν συνδυαστούν, κάνουν τη μεγάλη διαφορά».

Για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν πια καλύτερη γνώση πότε να δώσουν κάποιο φάρμακο (π.χ. αντιπηκτικό του αίματος) σε έναν ασθενή, πότε να τον διασωληνώσουν και πότε να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να διευκολύνουν την παροχή οξυγόνου. Έτσι, οι πιθανότητες να βγει κανείς ζωντανός ακόμη και μετά από σοβαρή Covid-19 έχουν αυξηθεί.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση για τη μειωμένη φονικότητα είναι ότι όσοι μολύνονται σήμερα με κορωνοϊό δέχονται πια μειωμένες δόσεις και φορτία του ιού από ό,τι πριν έξι μήνες, επειδή φορούν μάσκες και τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις. Όσο μικρότερο είναι το ιικό φορτίο, όπως έχει φανεί και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις, τόσο λιγότερο σοβαρή τείνει να είναι η νόσος. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, ο κορωνοϊός να έχει μεταλλαχθεί και να έχει γίνει πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο φονικός, κάτι που οι γενετιστές ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει.

Από την άλλη, όμως, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ασφυξία το σύστημα υγείας μίας χώρας, διότι ακόμη και αν ο ιός είναι λιγότερο φονικός πια, αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, μπορεί να υπερκεραστεί το δυναμικό σε πόρους (κλίνες, γιατροί κ.ά.) σε μία χώρα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 αυξάνεται ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε χώρες όπως η Τσεχία τα νοσοκομεία σήμερα έχουν περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό από ό,τι την άνοιξη.

Ειδήσεις σήμερα:

Θετικοί στον κορωνοϊό ιερέας και η οικογένειά του στην Ηλεία

Νότια Κορέα: Τους 13 έφθασαν οι νεκροί μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης

Γεραπετρίτης στο podcast του ΘΕΜΑ 104,6: «Κόκκινη γραμμή» το απόλυτο δικαίωμά μας για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Ιωάννης

Μήπως τα θύματα είναι λιγότερα τώρα γιατί απλώς μεγάλο μέρος αυτών που πραγματικά κινδυνεύουν έφυγαν με το πρώτο κύμα; Και γιατί δεν το αναφέρουν σαν πιθανότητα; Το σκέφτηκα με τη λογική απλώς καθ ότι μηχανολόγος μηχανικός έχω μάθει έτσι να επεξεργάζομαι τα δεδομένα. Όλοι αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες δεν τους πέρασε από το μυαλό; Ή τους πέρασε άλλα δεν συμφέρει να ειπωθεί;

864

IFR κοντά στο 0,1% της εποχικής γρίπης όπως από την αρχή είχαν επισημάνει οι σοβαροί επιστήμονες. Οι κυβερνήσεις όμως βολεύτηκαν με τα λοκντάουν καθώς μυρίστηκαν πακτωλό χρημάτων (δανεικών βασικά) για να μοιραστεί σε ημετέρους. Είπαμε, ο ψηφοφόρος σε ανάγκη είναι ο πιο σίγουρος.

Ασυμπτωματικος φορεας

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση το lockdown θα αλλάξει το τροπάριο. Ο δεν είναι και τόσο φονικός θα λένε τα ΜΜΕ

Εξυπνάκιας

Εμένα αν πεθάνει ο πατέρας μου και η μάνα μου και μου πουν δήλωσε τους σαν covid να μην πληρώσεις την κηδεία θα τους πω οκ και μετά από 3 μήνες θα τραβήξω μια μήνυση στο νοσοκομείο και στο κράτος ότι δεν έδωσαν τα φάρμακα που έπρεπε για να την γλιτώσουν οι δικοί μου. Και επειδή όντως στην καρτέλα τους δεν θα έχουν θεραπεία covid θα τους πάρω και τα σώβρακα. Καλό ε!!

μαυρο δακρυ

Εμενα αν πεθανουν οι γονεις μου θα τα βαψω μαυρα.

Πρώτο Θέαμα

Βέβαια πλέον, στους θανάτους πασχόντων από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και sars-cov-2, έχει ξαναρχίσει, σιγά-σιγά, να γράφεται ως αιτία η πραγματική υποκείμενη νόσος (πχ λευχαιμία) και όχι ο κορωνοϊός. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Μαϊντανός

νεκροθάφτης να υποθέσω ?

Oxford

Σχετικά Με άλλες χώρες μεγαλύτερες η μικρότερες πληθυσμιακά εμείς είμαστε καλύτερα αρκεί να κοιτάξει κανείς τά γραφήματα τού κορονοιου σέ άλλες χώρες θά δούμε σημαντική αύξηση σέ σχέση Με το πρώτο κύμα.λιγο περισσότερο νά προσέξουμε καί τηρώντας τά μέτρα πιστεύω ότι θα τά πάμε καλά μόνο θέληση νά υπάρχει.

Πλάκα μας κάνετε ρε ;

Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή αλλιώς , Τρίτη Πέμπτη Σάββατο Αλλιώς

Γιατι δεν το λενε;

Παντου στην Ευρωπη σε κλειστους χωρους κυκλοφορει ο κοσμος με μασκες, απολυμαινιε χερια κλπ. Λογικα και λογω κρυου δεν πολυβγανει, μονο οι νεοι και ελευθεροι πανε και μαζευονται σ εκλειστα μπαρ, ομως εξω κανουν λοκνταουν-λοκνταουν (οχι παρτυ!). Αυτο με την μασκα ειναι πλεον αποδεδιεγμενο απο παλιες εγχειρησεις!

Μαρίνος

Λάθος. Νορβηγία υπάρχει σύσταση για μάσκες μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πουθενά αλλού δε φοράμε και αυτό μη υποχρεωτικό, και μια χαρά βγαίνουμε, αθλούμαστε και τα μαγαζιά ως αργά.

Σημαντική παράλειψη

Να μην ξεχνάμε ότι στο πρώτο κύμα οι γιατροί θεωρούσαν την μάσκα επικίνδυνη. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει, πόσο μάλλον όταν εξαιτίας αυτής της θεώρησης μολύνθηκαν και οδηγήθηκαν άδικα στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Κοινώς, το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο διότι τώρα φοράμε μάσκα.

Ουδέτερος

Φίλε μην νομίζεις ότι καί αυτοί τά ξέρουν όλα!μήν ξεχνάς ότι ο συγκεκριμένος κορονοιος ήρθε απροσδόκητα καί βρήκε τον κόσμο απροετοίμαστο.

Παράλειψη

Συνιστά το γεγονός ότι προτού γράψεις το βλακώδες σχόλιό σου αποφάνθηκες για ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενα επιστημονικά στοιχεία.

ΑΝΟΣΙΑ

ΑΝΟΣΙΑ

ΑΝΟ(Η)ΣΙΑ!

Τραβα πες το στην Σουηδια αυτο με την ανοσια! Ναι, ανοσια, οχι πως ολοι μαζευονται, κλεινονται, δεν κυκλοφορουν εξω πολυ και κανουν παρτυ στενα στα σπιτια; Οχι πχ σε γερμανια πως κλεινουν χωρια, παιδικους σταθμους, σχολεια και κανουν διδασκαλιες στο σπτι (δεν εκαναν τετοια μεχρι καλοκαιρι). οχι πως στα γηροκομεια στην ΕΕ απαγορευονται εδω και μηνες στενες επαφες και γι αυτο οσοι δεν εχουν ελευθερους χωρους γι αποσταση, εχουν να δουν ανθρωπους τους μηνες απο κοντα; Ανοσια, δεν καταλαβατε δε γινεται να επιτυχουμε ανοσια, θα πρεπει να μολυνθουν τουλαχιστον 70% κατοικων στην ΕΕ, ξερεις τι σημαινει αυτο; Ξερεις τι σημαινει ΑΝ πολλοι απο αυτους θελουν ΜΕΘ; Σοβαρευτειτε, φορεστε μασκες, απολυμαινετε τα χερακια σας και ολα θα πανε καλα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης