Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ από τη Λιβύη: Τι είπε για «Γαλάζια Πατρίδα» και Συνθήκη της Λωζάνης

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ από τη Λιβύη: Τι είπε για «Γαλάζια Πατρίδα» και Συνθήκη της Λωζάνης

Κατά την επίσκεψή του σε τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο η Ελλάδα να έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά» - Κάλεσε τη Γαλλία να απολογηθεί, για τις κατηγορίες της περί επεισοδίου στη Μεσόγειο

akar5434
Με νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την επίσκεψη του σε τουρκική φρεγάτα που πλέει στη Μεσόγειο.

Με φόντο τη «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί ένταση στο Αιγαίο. «Είναι απαράδεκτο να έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης», τόνισε, σημειώνοντας ότι «κάποιοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και απόστρατοι άρχισαν να συμμερίζονται την άποψη μας. Περιμένουμε τους Έλληνες φίλους μας να λάβουν υπ΄ όψιν αυτές τις εκτιμήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ακάρ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία λύση στην περιοχή, χωρίς να περιλαμβάνει στην Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο «να καταπατηθούν τα δικαιώματα» της, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής. Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας. Με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας», ανέφερε.


«Στεκόμαστε στο πλευρό των Λίβυων αδελφών μας»

Την Παρασκευή, ο  Χουλουσί Ακάρ, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας αναφορικά με τη στήριξη της Λιβύης, σε συνάρτηση με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου.

Κλείσιμο
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στο πρωθυπουργικό μέγαρο, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Κατά τις δηλώσεις του, ο Ακάρ ήταν προκλητικός για άλλη μια φορά, αναφέροντας πως «στεκόμαστε στο πλευρό των Λίβυων αδερφών μας, σε συνδυασμό με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δεν κάνουμε πίσω σε αυτό. Οι άλλοι θα πληρώσουν το τίμημα των αδικιών τους, καθώς εσείς έχετε δίκιο και θα νικήσετε. Οι άλλοι, και όσοι τους υποστηρίζουν, ηττήθηκαν και θα ηττηθούν περισσότερο».
akar-dilwseis__2_
akar-dilwseis__1_

Ο Ακάρ, επισκέφθηκε και την φρεγάτα Gaziantep που πλέει στη Μεσόγειο και αναφέρθηκε και στην δράση της Τουρκίας στις θάλασσες, ενώ έκανε λόγο για τη Γαλάζια Πατρίδα και για την «περιοχή κυριαρχίας μας και τις κινήσεις που κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας».

«Το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής. Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας. Με κανέναν τρόπο Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας», τόνισε.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες της Γαλλίας για επεισόδιο με φρεγάτα της στη Μεσόγειο, ο Ακάρ ανέφερε πως «η κίνηση αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό και όχι ένα στρατιωτικό παιχνίδι», ζητώντας κι αυτός με τη σειρά του μετά τον Τσαβούσογλου από τους Γάλλους να απολογηθούν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επένδυση στο Ελληνικό: Τα επόμενα βήματα για το εμβληματικό έργο

Κινηματογράφος: Το cash rebate φέρνει τη βιομηχανία του Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Της δώρισε μονοκατοικία και τον έκλεισε σε γηροκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης