Ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε Φινλανδία, Σουηδία και Ολλανδία (φωτογραφίες)

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα καταγγέλει τον «δομικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ -Η Βιέννη καλεί σε διάλογο την Ουάσιγκτον με τους διαδηλωτές - Κινητοποιήσεις στο Παρίσι και το Λονδίνο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο της Στοκχόλμης και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του ρατσισμού, όμως η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτές τις συγκεντρώσεις, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας φωνάζοντας το σύνθημα «Black lives matter». Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.Ο Όμαρ, που κατάγεται από την Γκάμπια και ζει μόνιμα στη Φινλανδία εδώ και 16 χρόνια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμμετείχε στη διαδήλωση για να δείξει ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν είναι πρόβλημα μόνο των ΗΠΑ. «Ακόμη και στη Φινλανδία, εδώ, υπάρχει ρατσισμός παντού, στα μπαρ, τις ντισκοτέκ, τα λεωφορεία, τα εμπορικά κέντρα, παντού. Για αυτό αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε.

Στη Στοκχόλμη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού και κατά του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.Η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτή τη συγκέντρωση, καθώς στη Σουηδία δεν επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των 50 προσώπων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαδήλωση και στην Ολλανδία

Η ολλανδική αστυνομία ζήτησε σήμερα από μερικές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη του Ρότερνταμ να πάνε στα σπίτια τους, επειδή στην αντιρατσιστική διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν, επικρατούσε συνωστισμός και το πλήθος δεν μπορούσε να τηρήσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πάνω και περιμετρικά της γέφυρας Εράσμους, γίνεται για την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Rot1

22749408

«Η διαμαρτυρία έληξε από τους διοργανωτές, σας ζητάμε να πάτε στα σπίτια σας και να κρατάτε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ σας», φώναζε η αστυνομία από μεγάφωνα.

Αν και πολλοί υπάκουσαν στις οδηγίες, μικρές ομάδες διαδηλωτών τριγυρνούσαν φωνάζοντας "No peace, no justice".Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ελιάνε Μάστβαϊκ είπε ότι οι αρχές ελπίζουν το πλήθος να «διαλυθεί ειρηνικά». Η ίδια δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ΜΜΕ ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Γαλλία αλλά και στη Βρετανία. Δείτε φωτογραφίες:

 
France1
france2
Britain1
Britain2
 

Η Βιέννη καλεί σε διάλογο διαδηλωτές και αρχές στις ΗΠΑ

"Ενόψει της αντιπαράθεσης μεταξύ διαδηλωτών και αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες", η Αυστρία καλεί σε διάλογο, με την εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ να τονίζει πως "η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα δοκιμασμένο μέσο επίλυσης μιας κοινωνικής σύγκρουσης, και θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων να σταματήσει το σπιράλ της βίας".

"Οι εικόνες που μας φτάνουν από τις ΗΠΑ είναι τρομακτικές", δήλωσε η εκπρόσωπος, η οποία αναφερόμενη στις επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε πως "η ελευθερία διαδήλωσης και έκφρασης είναι ακρογωνιαίος λίθος μίας δημοκρατίας που πρέπει να διαφυλάσσεται ανά πάσα στιγμή."

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της Βουλής, και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ απαίτησε σήμερα εκ νέου "μια σαφή θέση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας", ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, "επειγόντως μία συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής στη Βουλή".

"Είναι ακατανόητο που ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, ούτε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δεν βρήκαν να πουν λέξη, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι σοκαριστικές", επισήμανε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, αναφέροντας ότι προς τούτο θα έχει επαφές με τις άλλες κοινοβουλευτικές παρατάξεις.

Ταυτόχρονα, η ίδια κατήγγειλε ότι οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν "το πού οδηγούν ανεύθυνες πολιτικές, οι οποίες τροφοδοτούν τον ρατσισμό και διχάζουν την κοινωνία. Η δημοκρατία, η ελευθερία του τύπου και το κράτος δικαίου, κινδυνεύουν".

Τις επιθέσεις της Αστυνομίας κατά διαδηλωτών στις ΗΠΑ, καταδικάζει το συγκυβερνών -- με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -- κόμμα των Πράσινων, όπως επίσης το μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

"Ο συστημικός και διαρθρωτικός ρατσισμός και η βίαιη αντίδραση των κρατικών αρχών στις νόμιμες διαμαρτυρίες, δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο για μια χώρα που βλέπει τον εαυτό της ως πυρσό της δημοκρατίας προς τον υπόλοιπο κόσμο", κατήγγειλε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής των Πράσινων Εύα Ερνστ-Ντίντζιτς.

"Η βιαιότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση απέναντι στον πληθυσμό, και εδώ το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να ενεργήσει με σαφήνεια και συνέπεια", τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του NEOΣ Χέλμουτ Μράντστετερ χαρακτήρισε "απαράδεκτη την βία εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονται ειρηνικά κατά του ρατσισμού, και εναντίον δημοσιογράφων", τονίζοντας και ο ίδιος πως "η Αυστρία πρέπει επίσημα να λάβει θέση εδώ, να καταδικάσει την πολιτική του Τραμπ και να του ζητήσει να επαναφέρει στην τάξη τις δυνάμεις ασφαλείας".

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα καταγγέλει τον "δομικό ρατσισμό" στις ΗΠΑ

Η ‘Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα τον «δομικό ρατσισμό» και την «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του διογκούμενου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα αυτή κατά των φυλετικών διακρίσεων και την αστυνομική βία.

«Οι φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών πρέπει να ακουστούν. Οι φωνές που απαιτούν το τέλος της αστυνομικής βίας πρέπει να ακουστούν. Και οι φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο ενδημικός, ο δομικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία πρέπει να ακουστούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.

Η Μπατσελέτ έκανε έκκληση για μια σαφή και εποικοδομητική ηγεσία ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση, επικρίνοντας εμμέσως τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φαίνεται να επέλεξε την αδιαλλαξία και όχι τη συμφιλίωση και απείλησε να στείλει τον τακτικό στρατό για να αποκαταστήσει «το νόμο και την τάξη».

«Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, μια χώρα χρειάζεται από τους ηγέτες της να καταδικάζουν τον ρατσισμό χωρίς περιστροφές, να σκέφτονται τι είναι αυτό που οδήγησε τον πληθυσμό σε ακραία οργή, να ακούν και να παίρνουν μαθήματα από την κατάσταση και να λαμβάνουν μέτρα για να διορθώσουν πραγματικά τις ανισότητες», πρόσθεσε.

Ειδησεις σήμερα

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανός ο αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο Λας Βέγκας

Κορωνοϊός – Υδροξυχλωροκίνη: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Ας

Αυτή η επιλεκτική ευαισθησία των καλοβολεμένων "πολιτισμένων" φέρνει αναγούλα...

λογικος..

Αντιρατσιστικες για ποιο λογο? Ο μπατσος που σκοτωσε τον αφροαμερικανο ειναι παντρεμενος με κινεζα, επισης οι αλλοι τρεις αστυνομικοι που συμμετειχαν δεν ηταν λευκοι, ο ενας ηταν ασιατης και οι αλλοι δυο σκουροχρωμοι στυλ μεξικανων.. και τα κινητρα του εγκληματος απο πλευρας των αστυνομικων δεν ηταν ρατσιστικα.. η αυθερεσια των αστυνομικων, πραγμα που εχουμε δει να συμβαινει και στο παρελθον στις ηπα και σε ασπρους και σε κιτρινους και σε κοκκινους κλπ

Τι λε ρε

Αντιρατσιστικές διαδηλωσεις.Στην Ολλανδία;?;?;?;, Τα ύστερα του κόσμου!!!!

θανος

Οταν αφροαμερικανοι αστυνομικοι εχουν δολοφονησει αναιτια κιτρινους,ασρπους,κοκκινους, γιατι δεν εχουν υπαρξει παρομοιες αντιδρασεις?

Ασχετα με την αστυνομικη βια των ΗΠΑ

Σε ολες αυτες τις "λευκες" χωρες, οι εγχρωμοι και μεταναστες σε δυο δεκαετιες θα ειναι περισσοτεροι. Οι λευκοι στην Ευρωπη θα γινουν μειονοτητα στις χωρες τους.. Επισης τα στοιχεια εγκληματικοτητας στην Αμερικη δειχνουν οτι πιο πιθανο ειναι ενας μαυρος να δολοφονησει εναν αλλο μαυρο, παρα ενας ασπρος.

MELIGALAS FANS

Μια πορεια για τον Τραμπ ρε πατριωτες δεν εγινε; Παλι κλο-κλο;

Πετρος

Τι εγινε ολους ρατσιστες τους κανανε;

Άντε γειά

Την ίδια στιγμή που το Τουίτερ λογοκρίνει τον Τραμπ, προωθεί με κάθε τρόπο την συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κάθε μέρος του πλανήτη, έστω και όταν αυτό οδηγεί σε νέες πράξεις βίας όπως το πλιάτσικο και τις φθορές και στην Αθήνα. Τελικά ποιος είναι πιο βίαιος?

Γιώργος

Κοιμόμαστε όρθιοι.

Ελατε τωραααα

στις 30 του μηνα ισραηλιτες δολοφονησαν εναν 32χρονο αυτιστικο παλαιστινιο επειδη πηγε να βγαλει το κινητο του και εκεινοι λεει νομιζαν πηγαινε να βγαλει οπλο.Γι αυτο το παιδι δεν εγινε καμμια πορεια γιατι ο μπαρμπα σορος δε εδωσε ουτε ευρω για να βγουν στους δρομους οι επαγγελματιες φιλανθρωποι!Ουστ υποκριτες!!!

MELIGALAS FANS

Αντε μαζεψε κοσμο εσυ για την πορεια,

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης