LIVE

Κορωνοϊός

Νέες προκλήσεις Ερντογάν για Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο: Δεν θ' αφήσουμε ελεύθερο πεδίο σε ελληνικά και αρμένικα λόμπι

recep

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Κύπρο», απάντησε στην Κοινή Διακήρυξη των ΥΠΕΞ  Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και Εμιράτων που καταδίκασαν τις προκλήσεις της Αγκυρας

Σκληρή, προκλητική απάντηση στην Κοινή Διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έδωσε με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμένικα και τα ελληνικά λόμπι, όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του κακού, που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου« δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι κοινή διακήρυξη καταδίκης των «παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου» εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μεταξύ άλλων, οι ΥΠΕΞ καταδίκασαν «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», καθώς και «την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντάς τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα».

Παράλληλα, καταδίκασαν τα μνημόνια μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, όπως και την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, καλώντας τη γειτονική χώρα «να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη»

Όπως αναλυτικά τονίζεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ:

«Σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος «3 + 1», οι Υπουργοί Εξωτερικών του σχήματος πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη στις 11 Μαΐου 2020 με τον ομόλογό τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν σχετικά με τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

2- Οι Υπουργοί τόνισαν ότι η ενίσχυση και η εντατικοποίηση των πολιτικών τους διαβουλεύσεων είναι στρατηγικής σημασίας και εξήραν την έκβαση της συνάντησης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020 για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την τρέχουσα κλιμάκωση και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

3- Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πρόκειται για την έκτη απόπειρα της Τουρκίας σε λιγότερο από έναν χρόνο να διεξαγάγει παράνομες γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

4- Οι Υπουργοί καταδίκασαν επίσης την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

5- Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο.

6- Οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία που υπογράφτηκαν τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Fayez El Saraj, αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει ουδεμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.

7- Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λιβύη και υπενθύμισαν τη δέσμευση αποχής από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των χωρών που γειτνιάζουν με τη Λιβύη τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη.

8- Οι Υπουργοί κάλεσαν τα μέρη της Λιβύης να τηρήσουν ανακωχή κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τόνισαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και εξέφρασαν την επιθυμία τους για επανεκκίνηση των συναντήσεων για τους τρεις άξονες της διαδικασίας του Βερολίνου (πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό /χρηματοοικονομικό).

9- Οι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση».


Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων- Φάκελος τουρισμός: Το σχέδιο για αεροπλάνα, πλοία και ξενοδοχεία

Μητσοτάκης σε λοιμωξιολόγους: Παρακαταθήκη της κρίσης η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ

Απίστευτη πρόταση Νετανιάχου: Να εμφυτευτούν τσιπ στα παιδιά για να ελέγχεται η απόσταση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Τύμπανα πολέμου.

Δυστυχώς η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά πραγματοποιεί όσα εξαγγελει. Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος άσχημα και ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει το κεφαλάκι του είναι μία εθνική νίκη εις βάρος μας. Εκτιμώ ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κάνει την κίνηση του. Θα τον ευνοήσουν και οι συγκυρίες γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει έντονη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.

ΛΙΒΥΗ, το Τελευταίο Χαρτί του Ερντογαν

1)Στα 2008 ο Ερντογαν με τον Μορσι στην Αιγυπτο (Αδελφοι Μουσουλμανοι) θα αναλαμβαναν τα ηνια του αραβικου και μουσουλμανικου κόσμου. Ο από μηχανης θεός εφερε τον Στρατηγο Σισι (1 δις δολ ετησια στρατ βοηθεια στις Αιγ Ε.Δ από το 1977) στην εξουσια και γλυτωσαμε την γεωπολ. Αναπτυξη της Τουρκιας μεχρι την Αιγυπτο. Ο Σισι έγινε ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ του Ερντογαν καθοτι διεκδικει τα ηνια (μαζι με Σ Αραβια και ΗΑΕ του αραβικου κόσμου) 2) Καπου στα 2011 Καταρ-Τουρκια μαζι με τον Ελευθ Συρ Στρατο (σουνιτες και τουρκομανοι) σχεδιαζαν την εγκαθιδρυση σουνιτικης κυβερνησης και τη διοχευτευση των Καταριανων πετρελαιων απευθειας στο Τσειχαν Αλεξνδρεττας μεσω αγωγου παρακαμπτοντας Ορμουζ και Σουεζ. Άλλος από μηχανης θεος (Ρωσια) τους εμποδισε στο παραπεντε και ο Ερντογαν θα κανει προτεκτορατα μονο δυο μικρες επαρχιες (Αφριν και Ιντλιμπ) διαμελιζοντας και τον κουρδικο παραγοντα (Αποτυχία στο Μεγαλο σχεδιο του Ερντογαν για προτεκτοριοποιηση Συριας). 3) Το 2019 ο ίδιος ο Ερντογαν αμφεβαλε κατά πόσο θα μπορεσει να κρητηθει ο Σαραντζ. Και σε 6 μηνες ο Ερντογαν εχει κατορθώσει να τον εδραιώσει για τα καλά! Θα είναι κρίμα να πετύχει ο Ερντογαν μεγαλη ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΙΚΗ στη λιγότερη ευνοική γιαυτον περιοχή!

123

οι μονοι φιλοι του ερντογαν στην μεσογειο πλεον ειναι τα κουμμουνια της ελλαδας

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!

Τίποτα δεν του βγαίνει και έχει τελείως παρανοήσει! Κυνηγά ανεμόμυλους, φαντάσματα και βλέπει παντού εχθρούς! Ας κοιτάξει καλύτερα να σώσει τον λαό του από το θανατικό και να προετοιμάζει τις διαπραγματεύσεις του με το ΔΝΤ....ο καιρός γαρ εγγύς!

Ελλην

Πρεπει να βοηθησουμε τους γειτονες εμεις ξερουμε τι σημαινει ΔΝΤ δεν αξιζει σε κανενα λαο να περασει τα δικα μας μνημονια, ειναι γενοκτονια μεσω της οικονομιας.

Χρήστος

Χαχα καλό

ξενύκτης

Από άυπνοια ο Ερντογάν Τώρα μοιάζει σάν ζόμπι Και μας φοβερίζει διαρκώς Πως δήθεν φταιν τα λόμπι.

john

μονιμη ασκηση των ιρανων στην μεσογειο............,ολο τον χρονο..........,για γκελ μπουρταν..........

Πάντως εδώ που τα λέμε, βάλτε ρε σείς και καμιά σημαία δίπλα στον πρόεδρο

Απορώ που δεν έχουν έχουν βάλει και ταπετσαρία ή πλακάκια δαπέδου με τη σημαία.

Δαπέδου αποκλείεται.

Δεν την πατάνε τη σημαία τους οι Τουρκαλατζούδες.

Γκομενιάρης

Βάλτε κανένα μωράκι ημίγυμνο από ινστα κτλ. δεν πουλάει ο Ερντι.

nik

ρε john, έλεος με τους ιρανούς σου......κάθε τρία σχόλια.

john

ρε nik,τι μου την λες?σε πειραξα?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης