Αντιδράσεις για επιστήμονες που «υπόσχονται» ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο μέχρι το 2020

Αντιδράσεις για επιστήμονες που «υπόσχονται» ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο μέχρι το 2020

Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για «ανεύθυνες και σκληρές υποσχέσεις» - Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η θεραπεία MuTaTo θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας μέρα χορήγησής της, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και θα έχει ελάχιστες ή και καθόλου παρενέργειες

cancer-cells
Μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει μια καθολική θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στην επόμενη χρονιά, μεταδίδει σήμερα η Jerusalem Post.

Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, με πολλούς γιατρούς να κάνουν λόγο για ψεύτικες  και ανεύθυνες υποσχέσεις προς τους καρκινοπαθείς, χωρίς οι εν λόγω επιστήμονες να έχουν κάτι απτό στα χέρια τους, αφού οι μόνες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε...ποντίκια, και χωρίς εξακριβωμένα αποτελέσματα.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς «υπόσχεται» η συγκεκριμένη ομάδα: Η νέα «θεραπεία» αναπτύσσεται από την εταιρεία Accelerated Evolution Biotechnologies, υπό την καθοδήγηση του CEO της, Δρ. Ilan Morad. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση μέσα σε έναν χρόνο να παρουσίασουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε στην εφημερίδα ο Dan Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

«Η θεραπεία μας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας μέρα χορήγησής της, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και θα έχει ελάχιστες ή και καθόλου παρενέργειες. Επίσης το κόστος της θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τις άλλες θεραπείες που είναι διαθέσιμες στην αγορά», συμπλήρωσε.

Η θεραπεία, που ονομάζεται MuTaTo (από τα αρχικά της φράσης "multi-target toxin"), χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν τον καρκίνο και μια τοξίνη που «σκοτώνει» στοχευμένα καρκινικά κύτταρα. Στην εφαρμογή της, η θεραπεία θα είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, αφού ανάλογα με τον τύπο καρκίνου και το στάδιο που βρίσκεται θα του χορηγείται και το ανάλογο κοκτέιλ φαρμάκων.

Οι δημιουργοί της θεραπείας την συγκρίνουν, ως προς τη βασική της ιδέα και τον πολλαπλό τρόπο λειτουργίας της, με το τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν οι φορείς του HIV για να αποτρέψουν την εκδήλωση AIDS. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί η συγκεκριμένη ασθένεια από «καταδίκη σε θάνατο» σε χρόνια και διαχειρίσιμη ασθένεια. Ο συνδυασμός φαρμάκων που χορηγείται πλέον στους ασθενείς με HIV ανακόπτει τον ιό σε διάφορες φάσεις της αναπαραγωγής του, και εμποδίζει την δημιουργία ενζύμων που, υπό άλλες συνθήκες, θα την ενεργοποιούσαν.

Κλείσιμο
«Παλιά δίναμε στους ασθενείς με HIV διάφορα φάρμακα, αλλά μόνο ένα τη φορά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ιός μεταλλασσόταν και το AIDS άρχιζε ξανά την επίθεσή του. Μόνο όταν οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν ένα κοκτέιλ, ήταν εφικτό να νικηθεί η ασθένεια», εξηγεί ο Aridor.

Τι ισχύει πραγματικά: Αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα

Οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών επιστημόνων αναδημοσιεύτηκαν από αρκετά διεθνή ΜΜΕ και προκάλεσαν αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας έκαναν λόγο για «ανεύθυνες υποσχέσεις» προς τους καρκινοπαθείς.

Ο Δρ. Ben Neel, διευθυντής του Perlmutter Cancer Center στο NYU Langone Health, είπε στη New York Post ότι «ο καρκίνος είναι πολλές ασθένειες, και είναι μάλλον απίθανο αυτή η εταιρεία να έχει βρει μια "θεραπεία" για τον καρκίνο. Είναι σαν να λες ότι υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για όλες τις μολύνσεις. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μία ακόμη ψευδή, ανεύθυνη και εν τέλει σκληρή υπόσχεση προς τους καρκινοπαθείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Neel.

Όπως συμπληρώνει ο ίδιος στο email του, η θεραπεία του καρκίνου είναι φυσικά ο στόχος όλων όσων εργάζονται καθημερινά στα κέντρα έρευνας. «Αν αυτή η εταιρεία καταφέρει πράγματι να θεραπεύσει τον καρκίνο, θα τους συγχαρώ και θα τους ευχαριστήσω».

Και ο Δρ. Len Lichtenfeld όμως της American Cancer Society, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε όσα ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί. Στο blog του ανέφερε ότι η προσέγγιση των εν λόγω επιστημόνων δεν έχει αποδειχθεί καν ότι βοηθάει τους ανθρώπους με καρκίνο, πόσο μάλλον να τους θεραπεύει. Όπως επισημαίνει, η έρευνα της ισραηλινής ομάδας δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κανένα ιατρικό περιοδικό, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες.


Δείτε βίντεο: Ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο μέχρι το 2020, «υπόσχονται» Ισραηλινοί επιστήμονες!
Ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο μέχρι το 2020, «υπόσχονται» Ισραηλινοί επιστήμονες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης