Εκδήλωση για την εντεροπάθεια: Μία «κρυφή» ασθένεια με μεγάλους κινδύνους

Εκδήλωση για την εντεροπάθεια: Μία «κρυφή» ασθένεια με μεγάλους κινδύνους

Η θεραπεία είναι μονόδρομος και περιλαμβάνει δια βίου απαγορευτικό στη γλουτένη

Εκδήλωση για την εντεροπάθεια: Μία «κρυφή» ασθένεια με μεγάλους κινδύνους
Στις μέρες μας ακούγεται πολύ συχνά ο όρος «προϊόντα ή φαγητά χωρίς γλουτένη». Κι ενώ πολλοί πιστεύουν πως είναι μια ακόμα μόδα της εποχής, οι ασθενείς εκείνοι που πάσχουν από κοιλιοκάκη γνωρίζουν με επώδυνο τρόπο τι σημαίνει αυτή η νόσος, όπως επίσης πως ο δρόμος για τη θεραπεία τους είναι μονόδρομος και έχει δια βίου απαγορευτικό στη γλουτένη.
 
Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μία χρόνια ανοσο-εξαρτώμενη φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία πυροδοτείται από την έκθεση στη γλουτένη σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
 
Τουλάχιστον 100.000 Έλληνες «γιόρταζαν» την περασμένη Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, με τους περισσότερους εξ αυτών να το…αγνοούν, αγνοώντας όμως και τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η νόσος.
 
Κλείσιμο
Η κοιλιοκάκη πολύ συχνά είναι ασυμπτωματική και για το λόγο αυτό πολλοί αργούν να διαγνωσθούν. Βάσει στατιστικών (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία πασχόντων στη χώρα μας) υπολογίζεται ότι 1 στους 100-200 πάσχει από κοιλιοκάκη, ωστόσο η πλειοψηφία παραμένει αδιάγνωστη.
 
Τα συμπτώματα – όταν εμφανίζονται- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διαταραχές των κενώσεων (συνήθως διαρροϊκές κενώσεις και σπανιότερα δυσκοιλιότητα), ανορεξία, απώλεια βάρους ή ανεπαρκή πρόσληψη βάρους, τυμπανισμό της κοιλιάς, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, καθυστέρηση της ήβης, σιδηροπενική αναιμία, κοιλιακά άλγη, οστεοπενία, ερπητοειδή δερματίτιδα, διαταραχές της συμπεριφοράς, π.χ. ευερεθιστότητα ή καταθλιπτική διάθεση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χρόνια κνιδωτικά εξανθήματα.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ελληνική Εταιρία Κοιλιοκάκης, πολλοί ασθενείς δεν έχουν μόνο να ρυθμίσουν τα συμπτώματα της νόσου τους, αλλά να δυναμώσουν ψυχικά για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς τους. Παράλληλα, εκφράζουν παράπονα ότι η ιατρική επιστήμη δεν είναι σε θέση να βρει θεραπεία για την ασθένειά τους.
 
Η διάγνωση της νόσου
 
Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη βρίσκεται μπροστά σε έναν άλλο τρόπο ζωής, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή θέτει περιορισμούς και του δημιουργεί ανασφάλεια. Καλείται να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο που ψωνίζει, που μαγειρεύει, ακόμη και τον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η αποφυγή της γλουτένης σε συνδυασμό με την προσωπικότητα κάθε ατόμου προκαλούν θλίψη, φόβο, απογοήτευση, θυμό ή αισθήματα ενοχής, τα οποία πολλές φορές εξελίσσονται σε φόβο επαφής με άλλους ανθρώπους και απομόνωση, ώστε να μην αισθανθεί στη συνέχεια απόρριψη λόγω της νόσου. Ενώ συγχρόνως έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να απαντήσει σε ερωτήματα που πολλές φορές τον κάνουν να νιώθει άβολα ή ακόμη και περιθωριοποιημένος.
 
Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, τότε καλούνται όλα τα μέλη της να υπακούν σε ειδικούς κανόνες που σχετίζονται με το φαγητό και την παρασκευή του. Το σημείο κλειδί για το πώς θα διαχειριστεί ο πάσχων την ασθένειά του είναι ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίσει η ίδια η οικογένεια.

Όλα θα εξελιχθούν πάρα πολύ ομαλά εάν το σύνολο της οικογένειας θεωρήσει απλά ότι ένα μέλος της έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι απλώς δεν μπορεί να καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουτένη, χωρίς να ντρέπεται γι’ αυτό και να το θεωρεί ως κάτι  που πρέπει να αποκρύψει από το υπόλοιπο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Είναι η ίδια η οικογένεια που πρέπει να προασπίσει την ψυχική υγεία του πάσχοντα, επιτρέποντάς του να συνεχίσει  τη ζωή με τους ρυθμούς και τις συνήθειες που είχε υιοθετήσει, χωρίς άγχος και φόβο για την υγεία του, παράγοντες άρρηκτα συνδεδεμένους με την κοινωνική απόσυρση και απομόνωση.
 
Μια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης
 
Η Dr. Schär και η Cana Laboratories γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή τo Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 από τις 17:00 ως τις 21:00 στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς» (http://www.athinais.com.gr/el/)
 
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την κοιλιοκάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν: μαγειρικό show με προϊόντα χωρίς γλουτένη από τον διακεκριμένο chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, ενδιαφέρουσες διαλέξεις και επικοινωνία με το κοινό από εξειδικευμένους γιατρούς και διατροφολόγους για τη νόσο.

Στον πολυχώρο θα φιλοξενηθεί, επίσης, έκθεση φωτογραφίας «Gluten Free σπιτικό πιάτο» από την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης. Παράλληλα, η μασκότ των προϊόντων Schär, Milly θα απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά.

Τέλος, οι επισκέπτες θα γευτούν νόστιμες δημιουργίες και σνακ χωρίς γλουτένη από τη Dr. Schär. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο ηθοποιός, Πάρις Λύκος. Την εκδήλωση θα κλείσει η τραγουδίστρια, Έλενα Στρατηγοπούλου με το συγκρότημά της.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή στο www.schaer.com/athens
 
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο της κοιλιοκάκης και τη διατροφή χωρίς γλουτένη μπορούν να επικοινωνούν με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, που αποτελεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο ατόμων που πάσχουν από Κοιλιοκάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης