Στην Ελλάδα μειώνονται τα κρούσματα HIV σε ναρκομανείς, αυξάνονται στους ομοφυλόφιλους

Στην Ελλάδα μειώνονται τα κρούσματα HIV σε ναρκομανείς, αυξάνονται στους ομοφυλόφιλους

Στο 1/3 μειώθηκε ο αριθμός των νέων διαγνώσεων χρηστών οροθετικών - Αντίθετα τους πρώτους 10 μήνες του '14 καταγράφηκαν όσα κρούσματα ομοφυλόφιλων ανδρών είχαν καταγραφεί όλο το 2013

Στην Ελλάδα μειώνονται τα κρούσματα HIV σε ναρκομανείς, αυξάνονται στους ομοφυλόφιλους
Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται η επιδημία του HIV στους χρήστες ναρκωτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κρεμαστινού, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας HIV/AIDS στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησαν οι ΜΚΟ PRAKSIS, Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής.
 
Την αναχαίτιση της επιδημίας  που επέτυχαν, όπως επισήμανε η ειδικός, με συντονισμένη προσπάθεια φορείς και ΜΚΟ, αποτυπώνουν τα νεότερα στοιχεία, καθώς από 239 νέες διαγνώσεις χρηστών οροθετικών που έγιναν το 2013, κατά το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους αναφέρθηκαν 84 νέα κρούσματα. Σημαντική θεωρείται και η συμβολή του ΟΚΑΝΑ στην αναχαίτιση της επιδημίας, κυρίως μέσω της αναδιοργάνωσης και της αύξησης του αριθμού των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ εντός νοσοκομείων.
 
Αντίθετα, έξαρση καταγράφεται στην μετάδοση του ιού HIV σε ό,τι αφορά την «κλασική» ομάδα επιπολασμού του ιού και της ασθένειας, σε αυτή των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες: το περασμένο έτος καταγράφηκαν 290 νέες διαγνώσεις και το πρώτο δεκάμηνο του 2014 έχουν δηλωθεί 281 κρούσματα.
 
Αποκαλυπτικά για την πορεία της επιδημίας είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου. Όπως προκύπτει από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της HIV λοίμωξης (μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης περιστατικών και θανάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ), έως το τέλος Οκτωβρίου 2014 καταγράφηκαν  περίπου 14.300 περιστατικά, εκ των οποίων το 82% αφορά σε άνδρες. Σε αντιρετροϊκή θεραπεία βρίσκονται συνολικά περίπου 7.000 άτομα, περίπου 3.600 έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και έχουν σημειωθεί 2.500 θάνατοι.
 
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών φορέων, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», PRAKSIS και το «Κέντρο Ζωής», ζήτησαν την απρόσκοπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους οροθετικούς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με χωριστό κωδικό προϋπολογισμού, καθώς και την ενίσχυση των μονάδων ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) του ΕΣΥ με εξειδικευμένους παθολόγους λοιμώξεων.
Κλείσιμο
 
Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, κ. Νίκος Στεργίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με αφορμή την Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε. αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διακήρυξη του Δουβλίνου. «Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το HIV/AIDS, οφείλουμε να το κάνουμε για όλους τους πληθυσμούς με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν εξαλείψαμε την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί», είπε.
 
Η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της ΜΚΟ PRAKSIS, κυρία Μαριανέλλα Κλώκα, παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων αναφορικά με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών που μένουν πίσω εξαιτίας της γραφειοκρατίας του κράτους και της έλλειψης πολιτικής πρωτοβουλίας: «το σύστημα που ταλαιπωρεί τους ευάλωτους πληθυσμούς και ειδικά τους χρήστες οροθετικούς μπλέκοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι ένα αποτυχημένο σύστημα. Το Υπουργείο οφείλει να προτεραιοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τη δημόσια υγεία».
 
Ο Πρόεδρος της Θετικής Φωνής, κ. Νίκος Δέδες, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου (ECDC) στα οποία φαίνεται ότι αν αναλυθεί η πορεία των σταθερών διαγνώσεων στην Ευρώπη, υπάρχουν πληθυσμοί που είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. «Το ποσοστό των θετικών διαγνωσμένων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι όσοι τηρούν την αγωγή είναι ελάχιστα μεταδοτικοί», τόνισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης