Η «Μάχη του Διαστήματος»: Ο Μπράνσον «τρώει» τον Μπέζος στο… ράλι για δισεκατομμυριούχους

Η «Μάχη του Διαστήματος»: Ο Μπράνσον «τρώει» τον Μπέζος στο… ράλι για δισεκατομμυριούχους

Ο ιδρυτής της Virgin Galactic φιλοδοξεί να αρχίσει τις πτήσεις στο διάστημα στις αρχές Ιουλίου, δύο εβδομάδες πριν τον Τζεφ Μπέζος με την Blue Origin – «Χολή» από τον Έλον Μασκ που θέλει διαστημικά ταξίδια στον Άρη

bezos-branson34
Στο… νήμα φαίνεται ότι θα κριθεί η μάχη του Διαστήματος, με τους δισεκατομμυριούχους να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν πρώτοι την πολυπόθητη πτήση.

Κι ενώ ο Τζεφ Μπέζος έδειχνε ότι βρισκόταν μπροστά στην «κούρσα», αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του να πετάξει στο διάστημα πριν τους Έλον Μασκ και Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, όλα δείχνουν να ανατρέπονται. Κι αυτό επειδή ο ιδρυτής της Virgin Galactic ίσως καταφέρει να «προσπεράσει» τον ιδρυτή της Amazon, δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη του πτήση.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, ο Μπράνσον θα πετάξει στο διάστημα με τον πύραυλο VSS Unity SpaceShipTwo το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, ενώ ο Μπέζος μαζί με τον αδελφό του θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 20 Ιουλίου για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Blue Origin's New Shepard.





Πηγή δήλωσε στο Parabolic Arc ότι η Virgin Galactic άρχισε να σχεδιάζει την πτήση του Μπράνσον, πριν την ανακοίνωση των σχεδίων από τους Τζεφ και Μαρκ Μπέζος, κορυφώνοντας την μάχη αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Κλείσιμο
“Blue Skies Went to Black:” Mission Recap: Launch Demo 2 | Virgin Orbit

“Sounds like the blue skies went to black!” We are overjoyed to share this new video of our Launch Demo 2 flight. The adrenaline is still flowing after we aced this flight and delivered satellites for nine different @NASA and university teams exactly to their target orbit.

Posted by Virgin Orbit on Monday, January 18, 2021


Έντονος ανταγωνισμός μεταξύ Μπέζος, Μπράνσον και Μασκ

Πάντως, όλα δείχνουν ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών μεγάλων ιδιωτών που θέλουν να κυριαρχήσουν στον διαστημικό τουρισμό και την εξερεύνηση. Μπέζος, Μπράνσον και Μασκ, λένε ότι εμπνεύστηκαν από την πρώτη προσελήνωση το 1969, όταν οι ΗΠΑ νίκησαν τη Ρωσία στη διαστημική μάχη. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αμφιβολία για το αντίτιμο της πρωτιάς στη νέα μάχη του διαστήματος.

Οι τρεις επιχειρηματίες έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους, με στόχο τη δημιουργία φτηνών, εμπορικών διαστημικών πτήσεων. Ο Έλον Μασκ έχει μιλήσει για το όραμά του να πεθάνει στον Άρη, ο Μπέζος έχει επίσης φιλοδοξίες για τα διαστημικά ταξίδια, ενώ ο Μπράνσον θέλει να αναπτύξει επαναχρησιμοποιήσιμα «διαστημικά αεροπλάνα» για να μεταφέρει τουρίστες σε σύντομα διαστημικά ταξίδια.

virginorbit


Διασημότητες έχουν ήδη πάρει εισιτήρια για ένα διαστημικό ταξίδι. Μεταξύ αυτών η Κέιτι Πέρι, ο Τομ Χανκς και ο Τζάστιν Μπίμπερ.

Πάντως υπήρξε και μιας μορφής άμιλλα. Όταν ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι θα μετέχει στην πρώτη επανδρωμένη πτήση της διαστημικής του εταιρείας Blue Origin, που σχεδιάστηκε να συμπέση με την 62η επέτειο από την προσελήνωση Apollo 11, ο Μπράνσον έσπευσε να του δώσει συγχαρητήρια.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν την πρόσβαση στο διάστημα. Στο τέλος της ανάρτησής του στο twitter, υπαινίχθηκε τα δικά του σχέδια, λέγοντας «παρακολουθήστε αυτό το διάστημα».



Προϋπόθεση για την πτήση του Μπράνσον είναι να αποκτήσει η Virgin Galactic άδεια χειριστή από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Σιωπηλός παραμένει ο Έλον Μασκ

Κι αν Μπράνσον και Μπέζος έχουν έναν υποτυπώδη διάλογο, ο Μασκ παραμένει σιωπηλός. Η εταιρεία SpaceX έχει στείλει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ξεκινά την πρώτη αποστολή πολιτών σε τροχιά στις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ο στόχος του είναι μεγαλεπήβολος. Θέλει να δημιουργήσει ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη.

musk




Το περασμένο διάστημα, ο Μασκ άσκησε κριτική για αντιγραφή στον Μπέζος, για κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Amazon, ενώ ο Μπέζος έχει μάλλον κοροϊδέψει το σχέδιο του CEO της SpaceX να στείλει ανθρώπους στον Άρη.

Οι δύο επιχειρηματίες έχουν διαφωνήσει και δημόσια για τα ανταγωνιστικά δορυφορικά τους σχέδια. Τον Ιανουάριο ο Μασκ κατηγόρησε τον Μπέζος στο twitter ότι με το πρόγραμμα Project Kuiper προσπαθούσε να «μπλοκάρει» το δικό του Starlink.

Στο μεταξύ, η Virgin Galactic στοχεύει να ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότητα το επόμενο έτος με το διαστημικό σκάφος VSS Unity. Στο μεταξύ σχεδιάζονται δοκιμές, μεταξύ των οποίων και μία πτήση που θα οδηγήσει τον Μπράνσον στα όρια με το διάστημα και η οποία θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Η Virgin αναμένεται ότι θα χρεώσει πάνω από 250.000 δολάρια για νέες κρατήσεις, ωστόσο η τελική τιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson - Δείτε live την ενημέρωση


Αυξάνεται η πληρότητα σε ανοιχτούς χώρους εκδηλώσεων, δεν ανεβάζουν ρολά οι κλειστοί κινηματογράφοι

Νέα έρευνα: Το εμβόλιο της AstraZeneca πιθανώς σχετίζεται με αυτοάνοση αιμορραγία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης