Το σκάνδαλο του Σισμανόγλειου και τα σάπια κρέατα της χούντας

4390073725422a8c28a1661c20d0a6a1-666x399

Ο Σάββας Παπαεμμανουήλ και οι ατασθαλίες στο Σισμανόγλειο- Η φυγή του στο εξωτερικό, η δίκη του και το τέλος του στη φυλακή- Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος και το σκάνδαλο με τα κρέατα στα χρόνια της δικτατορίας- Η φυλάκισή του και ο θάνατός του.

Πολλές φορές στη χώρα μας , η κοινή γνώμη μετά από κάποιο σκάνδαλο ζητά, και δικαιολογημένα, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και τη φυλάκισή τους. Επίσης, αναθεματίζεται συχνά- πυκνά η Μεταπολίτευση κατηγορούμενη για την πρόκληση πολλών δεινών στην Ελλάδα, ενώ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια προσπάθεια εξωραϊσμού της χούντας. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι σκάνδαλα στη χώρα μας υπάρχουν μόνο μετά το 1974, ενώ η εφτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών ήταν περίπου άμεμπτη. Μια απλή ανάγνωση όμως της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους δείχνει ότι τα σκάνδαλα των πολιτικών και των ανθρώπων της εξουσίας εμφανίζονται σχεδόν από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε σε δύο σκάνδαλα της μεταπολεμικής Ελλάδας, τα οποία συνδέονται κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους, γιατί οι πρωταγωνιστές τους όχι μόνο δικάστηκαν και φυλακίστηκαν, αλλά πέθαναν μετά από λίγα χρόνια στη φυλακή...

Η οικογένεια Σισμάνογλου και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο
Δύο από τους σημαντικούς εθνικούς ευεργέτες αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί ήταν οι αδερφοί Σισμάνογλου: Ο Κωνσταντίνος (1857-1951) και ο Αναστάσιος (1854-1934). Ήταν γιοι του μεγαλοεπιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Σισμνγλου (1820-1894). Ο Ιωάννης Σισμάνογλου είχε γεννηθεί στην Άγκυρα. Σε ηλικία 14 ετών πήγε στη Νικομήδεια και γύρω στο 1840 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. Σύντομα απέκτησε μεγάλη περιουσία, την οποία έχασε λόγω του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878. Ωστόσο, σύντομα κατάφερε να ξαναδημιουργήσει την περιουσία του χάρη στις τραπεζικές του δραστηριότητες και μια βιομηχανία χρωμίου που δημιούργησε. Έκανε πολλές δωρεές στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης, ενώ έδωσε πολλά χρήματα για την επανίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής (1881-1883).


mpalop1
mpalop

Οι γιοι του μετά τον θάνατό του έχοντας κληρονομήσει μεγάλη περιουσία από τον πατέρα τους κατάφεραν με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι να την αυξήσουν κατά πολύ. Έκαναν πολλές δωρεές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή παραχώρησαν ένα κτήμα τους στην Καβάλα προκειμένου να εγκατασταθούν 300 οικογένειες προσφύγων.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, καθώς χιλιάδες ,νέοι ως επί το πλείστον άνθρωποι ,πέθαιναν από φυματίωση (ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας Σισμάνογλου), αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση ενός σανατορίου. Το 1936 δύο χρόνια μετά τον θάνατο από φυματίωση του Αναστάσιου Σισμάνογλου θεμελιώθηκε στα Μελίσσια της Αττικής το ''Φυματιολογικόν Ινστιτούτον του Ιωάννη Α. Σισμάνογλου και του Οίκου αυτού''.

Το ίδιο έτος(1936), ο Σισμάνογλου ίδρυσε στην Κομοτηνή, το «Σισμανόγλειον Γενικόν Νοσοκομείον».
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ''Σισμανόγλειου'' το νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τ. Οικονομίδη υπό την επίβλεψη του μηχανικού Π. Μανουηλίδη. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Γενικό Νοσοκομείο τόσο από το ελληνικό κράτος (1940-1941) όσο και από τους Γερμανούς κατακτητές (1941-1944).

Το 1945 επισκευάστηκε με σκοπό την επαναλειτουργία του. Από το 1946 άρχισε να λειτουργεί ως ''Φυματιολογικόν Ινστιτούτον Ιωάννη Α. Σισμάνογλου και του Οίκου αυτού''. Το 1951 πέθανε ο ιδρυτής του Κωνσταντίνος Ι. Σισμάνογλου. Το 1956 (δώστε προσοχή εδώ) διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία του ιδρύματος λόγω διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων. Το 1958 επαναλειτουργεί ύστερα από τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων από το κράτος. Το 1972 διατέθηκε το 50% των φυματιολογικών κλινών, καθώς η φυματίωση ήταν πλέον ιάσιμη χάρη κυρίως στην πενικιλίνη που ανακάλυψε ο Σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Νόμπελ 1945), ένθερμος φιλέλληνας, ο οποίος σε δεύτερο γάμο νυμφεύθηκε την Ελληνίδα βοηθό του Αμαλία Κουτσουρή- Βουρέκα. Επανερχόμενοι στο ''Σισμανόγλειο'' από το 1985 ως τις μέρες μας λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα του Σισμανόγλειου από το 1956 ως το 1958 προκλήθηκαν από την κακοδιαχείριση του Γενικού Διευθυντή του Σάββα Παπαεμμανουήλ, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρισκόταν τότε στην εξουσία. Το σκάνδαλο που ξέσπασε ήταν τεράστιο. Ο Παπαεμμανουήλ αν και προσωρινά διέφυγε στο εξωτερικό συνελήφθη, φυλακίστηκε και τελικά πέθανε το 1958 μέσα στη φυλακή.
Ποιος ήταν ο Σάββας Παπαεμμανουήλ
Ο Σάββας Παπαεμμανουήλ του Εμμανουήλ ήταν γιατρός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1897 στο Γεννάδι της Ρόδου. Το 1919 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στη φυματιολογία στο Παρίσι. Από το 1935 υπήρξε Γενικός Διευθυντής του Φυματιολογικού Ινστιτούτου του Σισμανόγλειου. Μετά τον θάνατο του Κ. Σισμάνογλου το 1951 διορίστηκε γενικός διαχειριστής και εκτελεστής της διαθήκης του. Το 1956 εκλέχθηκε βουλευτής Δωδεκανήσου με την Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο που τον ενέπλεκε σε ατασθαλίες σε βάρος της περιουσίας του ''Σισμανόγλειου''.

Το σκάνδαλο του ''Σισμανόγλειου''
Η αποκάλυψη του σκανδάλου στο Σισμανόγλειο έγινε από τη συντηρητική εφημερίδα ''Εστία'', την οποία ο Παπαεμμανουήλ μήνυσε. Στο δικαστήριο έγιναν αποκαλύψεις, οι οποίες έφεραν τον Παπαεμμανουήλ σε πολύ δύσκολη θέση. Η εφημερίδα αθωώθηκε πανηγυρικά. Ο Κ. Καραμανλής υπό την πίεση της κοινής γνώμης και του Τύπου ζητά από τον Παπαεμμανουήλ να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία του (Δεκέμβριος 1956). Εκείνος όμως εξαφανίζεται! Τελικά παρά το όχι είχε δοθεί σήμα σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας και Χωροφυλακής, με το οποίο απαγορευόταν η έξοδός του από τη χώρα, ο Παπαεμμανουήλ έφυγε από την Ελλάδα μέσω Φλώρινας όπου εντελώς τυχαία δεν είχε φτάσει το σήμα.

Λίγες μέρες αργότερα στέλνει επιστολή από το Παρίσι, όπου είχε καταφύγει και υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Τον Φεβρουάριο του 1957 συνελήφθη στη γαλλική πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους επιστρέφει στην Ελλάδα και προφυλακίζεται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 1.290.000 δραχμών. Η δίκη του άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1958. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγιναν συγκλονιστικές αποκαλύψεις: πλήθος υπεξαιρέσεων και υπερτιμολογήσεων, χορήγηση αλλοιωμένων τροφίμων στο προσωπικό κ.α., ενώ η καρδιά του ιδρυτή του Θεραπευτηρίου Κ. Σισμάνογλου, η οποία διατηρούνταν σε μια γυάλα είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του ιδρύματος!

4390073725422a8c28a1661c20d0a6a1-666x399
Konstantinos_Sismanoglou


Στην απολογία του άνετος και ψύχραιμος ο Παπαεμμανουήλ τόνισε ότι οι κατηγορίες αυτές δεν είχαν βάση και ότι στόχευαν στην κρατικοποίηση του σανατορίου. Όταν άκουσε την καταδίκη του σε φυλάκιση 10 ετών και 4 μηνών (στην ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ αναφέρεται ότι τιμωρήθηκε με τετραετή φυλάκιση) κατέρρευσε στα χέρια των φρουρών του. Πέθανε στο κελί του από έμφραγμα το 1959. Ήταν ο πρώτος Έλληνας βουλευτής που φυλακίστηκε τον 20ο αιώνα. Είχε προηγηθεί η καταδίκη του Πάνου Χατζηπάνου (1888-1972) το 1951 για το λεγόμενο ''σκάνδαλο των καυσίμων'' από το Ειδικό Δικαστήριο σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή.

Το προηγούμενο σκάνδαλο για το οποίο είχαν οδηγηθεί υπουργοί στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) και είχαν καταδικαστεί ήταν τα Σιμωνιακά του 1875-1876 (δείτε σχετικό άρθρο μας στο protothema.gr στις 28/1/2018). Μετά τον Σ. Παπαεμμανουήλ ένας ακόμα υπουργός καταδικάστηκε για σκάνδαλο και πέθανε στη φυλακή. Ήταν ο Μιχαήλ Μπαλόπουλος από τους πρωτεργάτες της χούντας των συνταγματαρχών, που τιμωρήθηκε για το σκάνδαλο με τα (σάπια) κρέατα Αργεντινής και Ροδεσίας το 1974 από τους ίδιους τους ομοϊδεάτες του!

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Μπαλόπουλος
Ο Μιχαήλ Μπαλόπουλος ήταν στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1921. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σταδιοδρόμησε ως τον βαθμό του Συνταγματάρχη Πυροβολικού. Υπήρξε ένας από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. (1967-1968 και 1969-1972) και του υπουργείου Συγκοινωνιών (1968-1969) και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επί θεμάτων Εμπορίου (31/7/1972- 28/9/1973). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο ξέσπασε το σκάνδαλο με τα κρέατα Αργεντινής και Ροδεσίας (ονομασία της Ζιμπάμπουε από το 1965 ως το 1979).

Το σκάνδαλο με τα κρέατα

Στις 29/9/1972 ο Στυλιανός Παττακός υπέγραψε διαταγή για τη διάθεση ''το ταχύτερον εις την αγοράν'' τα κρέατα. Ποια κρέατα; Τα κρέατα από την Αργεντινή με το ''περίεργο σκούρο χρώμα'', όπως γράφει ο Δ. Ελευθεράτος. Αφορμή για τη διαταγή Παττακού ήταν η έλλειψη κρεάτων στην αγορά. Σύντομα κρέατα από την Αργεντινή και τη Ροδεσία, συχνά ακατάλληλα, άρχισαν να πωλούνται στα ελληνικά χασάπικα. Οι σχετικές διατάξεις έφεραν την υπογραφή του Μιχαήλ Μπαλόπουλου, ο οποίος ως ένας από τον βασικό πυρήνα των πραξικοπηματιών και έμπιστος του Γεώργιου Παπαδόπουλου θεωρούσε ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Οι ενδιαφερόμενοι μεγαλέμποροι κρεάτων λάδωναν τους αρμόδιους και εξασφάλιζαν μονοπωλιακά στην ουσία άδειες κρεάτων. Το μονοπωλιακό προνόμιο εξασφαλιζόταν και από τον δραστικό περιορισμό της διάθεσης ντόπιων κρεάτων στην αγορά. Οι άδειες εισαγωγής δίνονταν σε λίγους εμπόρους, οι οποίοι καθόριζαν τις τιμές. Η αύξηση των τιμών έπληττε τους καταναλωτές αλλά εξυπηρετούσε τα στελέχη του καθεστώτος, καθώς με τις ανατιμήσεις μεγάλωναν και τα ποσά των δικών τους προμηθειών.

Η Ροδεσία λόγω του ρατσιστικού καθεστώτος της βρισκόταν σε εμπορικό αποκλεισμό από τον Ο.Η.Ε. και πουλούσε τα κρέατά της μισοτιμής. Έτσι τα ποσοστά κέρδους ήταν μεγάλα. Από το 1972 ως το 1974 έφθαναν στη χώρα μας κρέατα Ροδεσίας με πλαστά πιστοποιητικά που ανέφεραν άλλες χώρες προέλευσης. Σε ρεπορτάζ του αξέχαστου Γιάννη Καψή για τον ''Ταχυδρόμο'' ,στις 24 Μαΐου 1974 αποκαλύπτεται ότι μόνο η εταιρεία ''Τσώνη ΑΕ'' εισήγαγε την επίμαχη περίοδο 240.000 τόνους κρέατος και αποκόμισε καθαρά κέρδη 10 εκατομμυρίων δραχμών περίπου. Υπόνοιες για συμμετοχή στο σκάνδαλο υπήρχαν και για τον αδελφό του Γεώργιου Παπαδόπουλου Χαράλαμπο: ''Τυλιγμένος σε χειμωνιάτικο παλτό, τρέχει νύκτα μαζί με αξιωματικούς αστυνομίας πόλεων στα καμπαρέ σαν γκάγκστερ και τρώγουν φιλέτο'' (Αλέξανδρος Δρεμπέλας, τότε Γ.Γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης).

Να σημειώσουμε ότι μαζί με τα αμφίβολης ποιότητας κρέατα Αργεντινής και Ροδεσίας έρχονταν στη χώρα μας λαθραία κρέατα άριστης ποιότητας που ''περνούσαν'' ως κοινά και απαλλάσσονταν από δασμούς. Τα κρέατα αυτά κατέληγαν σε ξενοδοχεία και κοσμικά κέντρα (με πλαστά τιμολόγια βεβαίως).
Πιθανότατα στο κύκλωμα των κρεάτων συμμετείχε και ο γαμπρός του Παττακού, Παύλου.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου- Η δίκη των υπευθύνων
Το σκάνδαλο με τα κρέατα έλαβε και διεθνείς διαστάσεις, καθώς ξένες εφημερίδες όπως οι ''Financial Times'' επικέντρωναν την προσοχή τους στο σπάσιμο του εμπάργκο εναντίον της Ροδεσίας. Παράλληλα οι θιγόμενοι έμποροι στη χώρα μας άρχισαν να διαμαρτύρονται. Ο Ιωαννίδης, που είχε πλέον την εξουσία στα χέρια του (1974), θέλοντας να δείξει ότι το δικό του καθεστώς ήταν διαφορετικό αποκάλυψε το σκάνδαλο και έστειλε σε δίκη τους εμπλεκόμενους σε αυτό. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που η χούντα έστειλε στη στρατιωτική Δικαιοσύνη μέλη της.
Στις 5 Ιουνίου 1974 στο εδώλιο του Στρατοδικείου στο Ρουφ κάθισαν 40 κατηγορούμενοι. Δύο ηχηρά ονόματα της δικτατορίας, ο Μιχαήλ Μπαλόπουλος και ο Ζαφείρης Παπαμιχαλόπουλος, άλλοτε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου και Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (!) και ακόμα εισαγωγείς κρεάτων ,μεσάζοντες και υπάλληλοι.
Οι αποκαλύψεις στη δίκη ήταν συνταρακτικές. Έμποροι αγόραζαν τα κρέατα με 39 δραχμές το κιλό και τα πουλούσαν 120 δραχμές το κιλό. Λιανοπωλητές κατήγγειλαν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν και χαλασμένα κρέατα σε αυτά που πουλούσαν για να μην έχουν προβλήματα.
Άλλωστε όταν ο Γιάννης Καψής είπε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ σ' έναν έμπορο ότι η Ροδεσία είχε αφθώδη πυρετό, εκείνος του απάντησε:
«Κι αν είχε τι; Ο άνθρωπος δεν παθαίνει τίποτα άμα φάει. Μόνο τα ζώα πεθαίνουν».(Να σημειώσουμε ότι ενίοτε η διακίνηση ήταν επεισοδιακή. Στις 20 Δεκεμβρίου 1972 έπεσαν ψιλές στην κρεαταγορά της Αθήνας όταν κάποιοι κρεοπώλες αρνήθηκαν να παραλάβουν κρέατα Αργεντινής!).
Ο Μπαλόπουλος στη δίκη χαρακτήρισε τον εαυτό του θύμα του Ιωαννίδη. Και δεν είχε άδικο. Ο Ζ. Παπαμιχαλόπουλος είχε στην κατοχή του 5.140.000 δραχμές από λαδώματα των εμπόρων. Όμως η συνολική προμήθειά του ξεπερνούσε τα 9 εκατομμύρια δραχμές.

Η ετυμηγορία του Στρατοδικείου- Το τέλος του Μπαλόπουλου
Ο Μπαλόπουλος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 3,5 ετών. Όπως γράφει ο Διονύσης Ελευθεράτος ''σπατάλησε όλη του την καλοτυχία στην υπόθεση που ονομάστηκε μπαλόσημο και η οποία τον μετονόμασε σε κύριο 10%. Όλα αυτά την εποχή που ήταν γραμματέας του ΕΟΤ. Για εκείνο το σκάνδαλο δεν διώχθηκε. Με τα κρέατα όμως την πάτησε''.

Ο Ζ. Παπαμιχαλόπουλος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης και ο έμπορος Τσώνης σε ποινή 13 ετών. Στις 23 Ιουνίου 1975 το Εφετείο μείωσε την ποινή του Μπαλόπουλου σε 2,5 χρόνια. Όμως δύο μήνες αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια ως ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος. Στην τρίτη δίκη για το σκάνδαλο των κρεάτων η ποινή του έπεσε στους 14 μήνες. Ο Ζ. Παπαμιχαλόπουλος που παρουσίασε καρδιολογικά προβλήματα αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο. Ο Μπαλόπουλος υπέστη έμφραγμα στις φυλακές στις αρχές Μαρτίου 1978 και πέθανε . Δεν μπορούσε να ''χωνέψει'' ότι πλήρωσε αυτός μόνο για ένα σκάνδαλο από το οποίο είχαν θησαυρίσει πάρα πολλοί.

ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΗΡΘΗ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Σ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΘΗΝΑΙ 14
Σήμερον την εσπέραν ήρχισεν εις την Βουλήν η συζήτησις επί της επερωτήσεως δια την δραπέτευσιν του βουλευτού Σάββα Παπαεμμανουήλ εις το εξωτερικόν.

Προς της ενάρξεως της συζητήσεως η κυβέρνησις εζήτησεν όπως προταχθή η ψηφοφορία δια την άρσιν της βουλευτικής ασυλίας του Παπαεμμανουήλ. Διεξαχθείσης της ψηφοφορίας εψήφισαν 186 εκ. των οποίων 177 υπέρ της άρσεως της ασυλίας, 8 κατά και 1 άκυρος.

Ακολούθως ωμίλησαν οι βουλευταί της αντιπολιτεύσεως κ.κ. Τσουκαλάς, Θ. Τσάτσος και Γρηγορίου κατηγορήσαντες την κυβέρνησιν. Απαντών ο Υπουργός Εσωτερικών ετόνισεν ότι η κυβέρνησις έπραξεν το καθήκον της και ουδεμίαν ευθύνην είχεν δια τας πράξεις του Παπαεμμανουήλ. Η συνεδρίασις εσυνεχίζετο μέχρις αργά την νύκτα.

Εκ των δημοσιευθεισών προσφάτως πληροφοριών εις τον τύπον προκύπτει ότι η υπόθεσις του Βουλευτού Παπαεμμανουήλ βαίνει προς το τέρμα της.

Περατωθείσης ως εγνώσθη ήδη της τακτικής ανακρίσεως, η οποία λόγω της φύσεως των καταγγελιών υπήρξε μακρά και εξονυχιστική ο κ. Εισαγγελεύς διεβίβασεν τον φάκελλον της σχηματισθείσης δικογραφίας εις το αρμόδιον συμβούλιον Πλημμελειοδικών το οποίον και επελήφθη της υποθέσεως.

(Από το αρχείο της εφημερίδας "Ροδιακή").ΠΑΡΙΣΙΟΙ. Αστυνομικοί της γαλλικής εθνικής ασφαλείας, συνέλαβον σήμερον εις Παρισίους τον Σάββαν Παπαεμμανουήλ, ιατρόν, βουλευτήν, γεννηθέντα την 2αν Αυγούστου 1897 εις Ρόδον και διαμένοντα προσωρινώς εις Παρισίους.

Ο Σάββας Παπαεμμανουήλ συνελήφθη εις εκτέλεσιν διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, εκδοθέντος από του ανακριτού Αθηνών. Το ένταλμα αναφέρει ότι ούτος κατηγορείται διά καταχρήσεις και πλαστογραφίαν.

Ο βουλευτής, του οποίου η έκδοσις εζητήθη διά της διπλωματικής οδού, προσήχθη εις την εισαγγελίαν και εκρατήθη εν αναμονή αποφάσεως της γαλλικής δικαιοσύνης επί της ελληνικής αιτήσεως περί εκδόσεώς του.

Πηγές: Διονύσης Ελευθεράτος, ''Λαμόγια στο Χακί, Οικονομικά ''θαύματα'' και θύματα της Χούντας'', εκδόσεις ΤΟΠΟΣ 2015
''ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1830-1916'' εκδόσεις HISTORIA 2016

ΣΧΟΛΙΑ (16)

stamos

Καλυτερα να μην τα σκαλιζουμε αυτα. Οι πολιτικοι της εποχης αυτης ησαν πολυ πιο τιμιοι και ανιδιοτελεις, πολυ πεθεναν φτωχοι και ωρισμενοι ξοδευαν απο τα δικα τους χρηματα για να βρισκονται στην πολιτικη, και φυσικα δεν επαιρναν συνταξη μετα απο δυο τετραετιες. Τα "σκανδαλα" που περιγραφετε για 3 δεκαετιες ειναι σταγονες στον Ωκεανο σε συγριση των οσων εχουμε ακουσει στις τρεις τελευταιες δεκαετιες

ΤΟΤΕ...

οι υπουργοί πηγαίναν στην φυλακή, τώρα αναλαμβάνουν την "πολιτική ευθύνη", γειά σου δημοκρατία με τα ωραία σου....

σιχαμα

Νοσταλγικες εποχες ! Τοτε που πηγαιναν και οι πρωθυπουργοι και οι υπουργοι φυλακη ! Μετεπειτα για τους πρωθυπουργους φροντισε ο παλιος Καραμανλης με το ,οι πρωθυπουργοι δεν πανε φυλακη αλλα σπιτι τους , και για τους υπουργους φροντισε ο χοντρος ( συνταγματολογος ) με τον νομο περι ευθυνης υπουργων . Για τους υπολοιπους που εβαλαν το χερι στο κρατικο μελι φροντισαν νομικοι και δικαστικοι με Στε και ΑΠ καθως και εισαγομενοι ( θεσμοι ) , και μεσα τελικα πανε οι ποντικοι και οι Αλβανοι για κανενα στρωμα ! Ειπαμε η δημοκρατια ειναι ανεκτικη και μεγαλοκαρδη ! Ουχαχαχα! Το τραβαγε ομως και η ψυχουλα του ( προοδευτικου ) Ελληναρα !

Κυριε Στουκα

Ειμαι ενθερμος αναγνωστης των αρθρων σας και σας ευχαριστω. Μεσα στο χαος των αρθρων στην καθημερινη μας ζωη διακρινεσθε. Παρ' ολα αυτα θελω να παρατηρησω οτι, εντελως απλοποιημενα δεν υπαρχει πιθανοτητα να πιστεψει λογικος ανθρωπος οτι απο το 1974 και μετα η χωρα βρισκεται σε ανοδικη πορεια. Οχι βεβαια μονο στην οικονομια αλλα σε ολους τους τομεις και για μενα στον πιο βασικο, στην κοινωνικη εξελιξη. Δυστυχως απεδειχθη εκ των πραγματων απο το 74 και μετα οτι η ελληνικη νοοτροπια δεν αλλαζει προς το καλυτερο με κανενα τροπο. Και αν συγκρινει κανεις με το μετρο οφελος/ζημια την εποχη 1967-1974 με την εποχη 1974-2018 τοτε το αποτελεσμα ειναι οχι μονο συνταρακτικο αλλα και αποκαρδιωτικο. Εχει εμφυτευθει στο συλλογικο μυαλο οτι η 'χουντα' ηταν κακια και αυτο που εχουμε ειναι καλο. Ομως, αγαπητε κυριε Στουκα, δεν υπαρχουν μονο δυο χρωματα, το μαυρο και το ασπρο. Ζω στο εξωτερικο και καθε φορα που ερχομαι στην αγαπημενη μου Ελλαδα ειναι σαν να παιζεται ενα μαυροασπρο φιλμ σε αργη κινηση με ολο και πιο καλπαζουσα χειροτέρευση σε ολους τους τομεις. Ειλικρινα σας λεω σφιγγει η καρδια μου οταν βλεπω τον κατηφορο σε παιδεια, κοινωνια, οικονομια, περιβαλλον, ιστορικη γνωση, δικαιοσυνη, πολιτικη. Πιστεψτε με, αρχισα να πιστευω οτι δεν μπορουν ολα αυτα να συμβαινουν τυχαια. Πρεπει να υπαρχει καποιο σχεδιο αποδομησης. Αυτο δεν ειναι θεωρια συνωμοσίας αλλα αποτελεσμα λογικης σκεψης. Το λεγομενο 'κρατος' δεν εχει δικαωμα να αποδομει αλλα ειναι υποχρεωμενο να εποικοδομει σε ολους τους τομεις. Αλλα παντα στην ελληνικη ιστορια για να γινει συσπειρωση προς οφελος αυτων που κυβερνουν σαν εκλεγμενοι αρχοντες, παντα πρεπει να υπαρχει και ενας κατα προτιμηση αορατος αντιπαλος, εχθρος και απορριπτέος. Ομως τα τελευταια 44 χρονια μας αποδεικνυουν οτι αντι για ανοδο πηραμε τον δρομο της καθοδου που συνεχιζεται με ολο και αυξανομενη ταχυτητα. και αν προβαλει κανεις την εξέλιξη μεχρι τωρα στα επομενα 40 χρονια, αμφιβαλλω πως θα υπαρχει η Ελλαδα που αγαπησαμε. Σας ευχομαι καλη Κυριακη.

Μιχάλης Στούκας

Καλησπέρα,σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.Δυστυχώς,λόγω ηλικίας δεν μπορώ να αναφερθώ στο μακρινό παρελθόν.Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ως σήμερα,σαφώς και υπάρχουν κοσμογονικές αλλαγές και στην Ελλάδα.Εκείνο που με θλίβει,είναι η έλλειψη ήθους και παιδείας στις μέρες μας.Επίσης πιστεύω ότι η εκάστοτε εξουσία δεν χαίρεται ιδιαίτερα όταν οι απλοί πολίτες είναι ενημερωμένοι και έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες.Αν αυτό αποτελεί μέρος κάποιου ευρύτερου σχεδίου,δυστυχώς δεν το γνωρίζω.Σίγουρα κάποιες αποφάσεις και ενέργειες των κυβερνώντων,διαχρονικά,είναι μάλλον ακατανόητες.Ίσως ξέρουν κάτι που αγνοούμε οι υπόλοιποι.Συγγνώμη αν δεν απάντησα επαρκώς σε όσα γράψατε.Θερμές ευχαριστίες ξανά,Μ.Σ.

a

Γράψτε και για το τάμα του λαού και για τα σκάνδαλα με τις επιχορηγήσεις των ξενοδοχείων του ΕΟΤ. Για να μη λένε μερικοί ότι στη χούντα ήταν όλα καθαρά. Αν και όσα γίνονται επί Τσίπρα με τις ΜΚΟ και τα δημόσια έργα τα ξεπερνάνε..

rt8

To τάμα του έθνους "φαγώθηκε" μετά την πτώση της χούντας. Υπάρχει μέγα σκάνδαλο μόνο που είναι της μεταπολίτευσης. Όσο για τα ξενοδοχεία, δόθηκαν λεφτά, έγιναν όμως και τεράστιες και υπερσύγχρονες μονάδες, πολλές από τις οποίες λειτουργούν άψογα ακόμα και σήμερα.

DeFacto

Χα,χα,χα αστεια σκάνδαλα αστεια πράγματα σε σχέση με τα σημερινά σκάνδαλα αυτά ήταν παιδικές πλακες.Σοβαρευτειτε κύριοι,ο λαός ελληνικος βράζει απο οργη με ολα αυτά πού συμβαίνουν και οταν εκραγει και θα ειναι αργά, θα τρίβετε τα μάτια σας με το τι μπορεί να ψηφίσει προκειμένου να εκδικηθεί

Ψιτ χρυσαυγιτη

Και μετά όλοι οι ηλιθιοι που θα ψηφίσουν ότι να ναι απλά για να εκδικηθούν, θα τρίβουν τα μάτια του με αυτά που θα συμβούν στου ίδιους, τα παιδιά του και γενικά στην Ελλάδα. Αλλά τότε θα ειναι αργά.

Η διαφθορά πάντα κυβερνά

Μπράβο στο Πρώτο Θέμα για το άρθρο! Θα θέλαμε να δούμε και ένα ρεπορτάζ για τα μπαζωμένα ρέματα από την δεκαετία του 1920 και μετά. Με ονόματα υπευθύνων, ονόματα όσων πλούτισαν, ονόματα οδών που παλιότερα ήταν ποτάμια και τώρα έχουν πολυκατοικίες...

κατεχόμενα Πατήσια

έχετε πολύ πλακα ρε δήμοσιογραφοι, αε μια χωρα που καταρεει κυριολεκτικα και διαλύεται ανακαλυψατε σκανδαλα της χουντας πριν 50 χρονια για να μα πείτε τι;;;. οτι η μεταπολιτευση ειναι αθωα; ;;;

Γιουσουρης Πελαγιος

αυτο καταλαβες;

Στέλιος

Γιατί νομίζεις γράφτηκε το άρθρο τη δεδομένη χρονική στιγμή τσάκαλε? Τροφή για σκέψη για τους σανοφάγους. Οι υπόλοιποι, οι νοήμονες, δε χαμπαριάζουν από καθοδηγούμενα άρθρα.

Μιχάλης Στούκας

Κύριε Στέλιο καλησπέρα,σας ευχαριστώ για το σχόλιο.Να ξεκαθαρίσω για ποιο λόγο έγραψα αυτό το άρθρο,με δική μου πρωτοβουλία πάντα και χωρίς καμία καθοδήγηση από κανέναν και καμία.Τα δύο σκάνδαλα που περιγράφω,είναι τα μόνα για τα οποία φυλακίστηκαν οι υπεύθυνοί τους,ενώ ανήκαν σε αυτούς(Ε.Ρ.Ε.,χούντα) που κυβερνούσαν και μάλιστα πέθαναν στη φυλακή.Ακόμα και η χούντα,φυλάκισε κάποιους δικούς της ανθρώπους.Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης.δεν τόλμησαν να κάνουν κάτι τέτοιο.Θρηνούμε σχεδόν 90 νεκρούς,θα τιμωρηθεί κάποιος αυτή τη φορά;Τι πρέπει να γίνει για να παραιτηθούν αυτόβουλα οι "αρμόδιοι";Δυστυχώς τα σκάνδαλα στη χώρα μας είναι διαχρονικά και μένουν,συνήθως,ατιμώρητα.Όσο για τα "καθοδηγούμενα άρθρα",περιμένω από εσάς ή άλλους νοήμονες,να μου πουν ποιοι με καθοδηγούν(και δεν το ξέρω...)και να παρουσιάσουν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.Με εκτίμηση,Μ.Σ.

ΓΙΩΡΓΟΣ

Σωστά.

micos

ara κ στουκα ο τιτλος του αρθρου επρεπε να ηταν οτι και η χουντα φυλακιζε τους ανθρωπους της αν παρανομουσαν και οχι αυτος ο παραπλανητικος τιτλος,διοτι οπως λεει και ο defacto πιο πανω τα σκανδαλα της χουντας ηταν παιδικα μπροστα στα απο το 74 και μετα σκανδαλα .αυτα ευχαριστω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nautikoi01

Οι Έλληνες ναυτεργάτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- Τα πλοία που βυθίστηκαν και οι χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί που χάθηκαν στα βαθιά νερά των ωκεανών- Η απάνθρωπη συμπεριφορά των Γερμανών στους ναυαγούς του "Πηλεύς" και η συγκλονιστική ιστορία των ναυαγών του «Διαμαντής»

4
ΓΑΜΟΣ

Πλάνη ότι τα καγκέλια εμπνεύστηκε η Γωγώ Τσαμπά - Ποια είναι η «κοιτίδα» του δημοφιλούς αυτού χορού; - Ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς και ο τραγουδιστής Γιάννης Καψάλης, γιος του επίσης σπουδαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Σταύρου Καψάλη, που ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε το χαρακτηριστικό «Ωπωπωπω…»

hqdefault

Τα γεγονότα από τον Δεκέμβριο του 1913 ως τον Φεβρουάριο του 1914 – Η ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου – Ο αυτονομιστικός αγώνας των Βορειοηπειρωτών και οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης

27
monoviza_art

Η πριγκίπισσα Αργυρώ - Το Αργυρόκαστρο και η δολοφονία του γιου της -  Η φοβερή κατάρα της - Τι γράφουν για την Αργυρώ οι Ι. Λαμπρίδης, Κ. Κρυστάλλης και Ν. Πολίτης - Τα ιστορικά στοιχεία του θρύλου - Η Αργυρώ στην αλβανική παράδοση

16
lozani_art

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων - Οι μαξιμαλιστικές τουρκικές απαιτήσεις - Η στάση των Συμμάχων - Η στρατιά του Έβρου - Πώς αποφεύχθηκε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος στα τέλη Μαΐου 1923 - Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης

15