LIVE

Κορωνοϊός

Οι Αλβανοί και η καταγωγή τους: (Αλβανικοί) μύθοι και ιστορική πραγματικότητα

Οι Αλβανοί και η καταγωγή τους: (Αλβανικοί) μύθοι και ιστορική πραγματικότητα

Η αλβανική εθνική αφύπνιση - Η ίδρυση του αλβανικού κράτους - Οι αλβανικές θεωρίες για την καταγωγή τους από τους αρχαίους Ιλλυριούς

Η αλβανική εθνική αφύπνιση, γνωστότερη ως "Αλβανική Εθνική Αναγέννηση" (rilindja), ξεκίνησε τις δεκαετίες του 1830 και του 1840. Τουλάχιστον στο ξεκίνημά του, το αλβανικό εθνικό κίνημα, ήταν παρόμοιο με τα άλλα εθνικά κινήματα της ευρύτερης περιοχής. Ξεκίνησε από μια μικρή ελίτ διανοούμενων που ζούσαν, κυρίως, σε μεγάλες πόλεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και την Ευρώπη.

Αυτοί άντλησαν τις ιδέες και τα οράματά τους, κυρίως από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.
Ο 19ος αιώνας, βρήκε τους Αλβανούς, ως έναν από τους πλέον καθυστερημένους και απομονωμένους λαούς της Ευρώπης. Ήταν αποκομμένοι και χωρίς επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο. Υπήρχε υποτυπώδες οδικό δίκτυο (μουλαρόδρομοι θα λέγαμε καλύτερα) και πλήρης αναρχία, ως τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως γράφει ο Αλβανός ποιητής Ασντρένι που ζούσε στο Βουκουρέστι και χρειάστηκε δύο μέρες για να μεταβεί από το Δυρράχιο στα Τίρανα, που απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα!

Άλλο βασικό πρόβλημα της Αλβανίας, ήταν η έλλειψη ενός μεγάλου διοικητικού, οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου. Υπήρχε μεγάλος αριθμός περιφερειακών κέντρων τα οποία είχαν διαμάχες μεταξύ τους και αποτελούσαν έτσι, παράγοντες διχόνοιας.

Από την άλλη πλευρά, οι Οθωμανοί, ιδίως μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί (1774), που υπογράφτηκε έπειτα από την συντριπτική τους ήττα από τους Ρώσους και σήμανε την αρχή του εδαφικού κατακερματισμού της αυτοκρατορίας, υιοθέτησαν απέναντι στους Αλβανούς μια πολιτική υποκίνησης εσωτερικών τοπικών και θρησκευτικών διαιρέσεων και διαφορών. Θεωρούσαν τους Αλβανούς απλώς ως "Τούρκους" ή «Ορθόδοξους», κάτι που αποτέλεσε ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που συνάντησαν οι Αλβανοί στη δημιουργία της εθνικής τους ταυτότητας.Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι Αλβανοί και στην εκπαίδευση. Ως τα τέλη του 19ου αιώνα, σε ολόκληρη την Αλβανία υπήρχαν μόνο 2 αλβανικά σχολεία, ενώ τα ελληνικά και τα τουρκικά, έφταναν τα 5.000. Το αλβανικό αλφάβητο καθιερώθηκε μόλις το 1908! Λίγο πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ολόκληρη περιοχή της Miredita, μόνο τρεις (!) άνθρωποι μπορούσαν να γράφουν και να διαβάζουν σε συνολικό πληθυσμό 18.000. Ο Σέρβος, πρώην πρωθυπουργός, Vladan Georgevitch στο βιβλίο του "Les Albanais et les Grandes Puissances", που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1913 και μεταφράστηκε και στα γερμανικά, προσπαθούσε να πείσει τους αναγνώστες του, ότι οι Αλβανοί ήταν τόσο υποανάπτυκτοι, που εξακολουθούσαν να έχουν ουρές!Αλλά και ο Ιταλός E. Guicciardini, στο βιβλίο  του "Impressioni d' Albania. Nuova Antologia" εξηγεί ότι: "Η Τουρκία συμπεριφέρεται στους Αλβανούς Μουσουλμάνους χειρότερα από τους Χριστιανούς, εξαιτίας του φόβου που έχει ότι η ενότητα του Ισλάμ θα δοκιμαστεί αν δημιουργηθεί εθνική συνείδηση σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, προβάλλοντας τη θρησκευτική αλληλεγγύη.
Στην Αλβανία, αυτή η αποτρεπτική πολιτική εκτείνεται επίσης και στον χριστιανικό πληθυσμό (η μόνη περίπτωση), καθώς οι Τούρκοι φοβούνται ότι θα έχουν αρνητική επιρροή επάνω στους Αλβανούς μουσουλμάνους"
Οι θεωρητικοί του αλβανικού εθνικού κινήματος
Ο Naum Vedilarxhi (1767 – 1846), ήταν ο πρώτος ιδεολόγος του αλβανικού εθνικού κινήματος. Συνέκρινε την κατάσταση των Αλβανών, με εκείνη της προνύμφης που μια μέρα θα γίνει πεταλούδα.
Ο Πάσχο Βάσα ήταν πατριώτης, πολιτικός και μυθιστοριογράφος από τη Σκόδρα. Στο ποίημα του "O moj Shqypni" ("Ω φτωχή μου Αλβανία"), γράφει:
"Αφυπνισθείτε Αλβανοί, ξυπνήστε από το βαθύ ύπνο σας. Ας ορκιστούμε όλοι μας, σαν αδέλφια, να μην νοιαζόμαστε για εκκλησίες και τζαμιά. Η πίστη των Αλβανών είναι ο Αλβανισμός!"Ο Naim Frasheri (1846 – 1900), ήταν Αλβανός εθνικιστής, μουσουλμάνος (Μπεκτασής), σημαντικός ρομαντικός ποιητής και σημαίνουν στέλεχος της "Αλβανικής Αναγέννησης"
Ο Fan Noli (Theofan Stilian Noli), (1882 – 1965), ήταν Αλβανός εθνικιστής, συγγραφέας, λόγιος, διπλωμάτης, πολιτικός και ιερωμένος, ιδρυτής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και πρωθυπουργός της Αλβανίας το 1924.
Τέλος, ο Gjergi Fishta (1871 – 1940), ήταν Αλβανός εθνικιστής, Φραγκισκανός μοναχός, ποιητής και μεταφραστής.

Το Συνέδριο του Βερολίνου - Η Λέγκα του Πρίζρεν

Μετά τη Συνθήκη Ειρήνης του Αγίου Στεφάνου και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε, συγκλήθηκε το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) με σκοπό ένα πιο ορθολογικό διαχωρισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ανάμεσα στις άλλες αποφάσεις του Συνεδρίου, αποφασίστηκε  το μοίρασμα επαρχιών που κατοικούνταν από Αλβανούς σε άμεσους γείτονες. Το Συνέδριο δεν αναγνώριζε καν ότι υπήρχε "Αλβανικό Ζήτημα" και ο Γερμανός καγκελάριος Μπίσμαρκ, έστειλε ένα άλλο, πολύ πιο ανησυχητικό σήμα, λέγοντας ότι η "Αλβανία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια γεωγραφική έκφραση". Δύο Αλβανοί Εθνικιστές ηγέτες ο Abdyl Frasheri και ο Υani Vreto που πήγαν στο Συνέδριο, δεν κατάφεραν να συναντήσουν κανένα σημαντικό πρόσωπο.
Αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της Λέγκας του Πρίζρεν, μίας πολιτικο -στρατιωτικής οργάνωσης, που σήμανε ουσιαστικά τη μετάβαση του "ρομαντικού" εθνικού κινήματος, σε ένα πραγματικά εθνικό κίνημα με εθνική αλβανική ιδεολογία.
Παρά την στρατιωτική ήττα της Λέγκας από τους Οθωμανούς, η ίδρυσή της αποτελεί μια ιστορική καμπή στην ιστορία των Αλβανών.Η αυστριακή και ιταλική διείσδυση στην Αλβανία – Η ίδρυση του αλβανικού κράτους
Πάγιος στόχος της Ρωσίας κατά τον 19ο αιώνα, όπως έχουμε δει και σε άλλα άρθρα, ήταν η κάθοδος της στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, η Αυστροουγγαρία είχε εδαφικές βλέψεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλες βορειοδυτικές περιοχές των Βαλκανίων. Η δε Ιταλία, δεν μπορούσε να δεχτεί μια μεγάλη Ελλάδα και θεωρούσε την Αλβανία, περίπου ως προτεκτοράτο της. Με την ίδρυση σχολείων, τη συνδρομή του Βατικανού αλλά και με πολιτιστικές παρεμβάσεις, οι Ιταλοί είχαν πετύχει να διεισδύσουν στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, Ιταλία και Αυστροουγγαρία έκαναν τα πάντα για να δημιουργήσουν αλβανικό κράτος, σε βάρος της Σερβίας στον βορρά και της Ελλάδας στο νότο.

Παρά την καθυστέρηση στην κατάληψη των Ιωαννίνων, οι ελληνικές δυνάμεις στη συνέχεια, κατέλαβαν την Κορυτσά, την Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο και το Τεπελένι, ενώ Σέρβοι και Μαυροβούνιοι προέλαυναν προς το Δυρράχιο (οι πρώτοι) και τη Σκόδρα, την οποία και κατέλαβαν (οι δεύτεροι).

Παράλληλα, ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν από την Πρέβεζα για την Αυλώνα. Οι Ιταλοί που το πληροφορήθηκαν, υποκίνησαν τους Αλβανούς να ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Αυλώνα(26/11/1912). Αρχηγός της κίνησης αυτής, ήταν ο Τούρκος Ισμαήλ Κεμάλ, ο οποίος "αυτοχρίστηκε" Αλβανός και ζήτησε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, να αποτρέψουν την κατάληψη από τις ελληνικές δυνάμεις της Αυλώνας, κάτι που πέτυχε.
Ασφυκτικές πιέσεις ασκήθηκαν προς τους Σέρβους να οπισθοχωρήσουν, αλλά και τους Μαυροβούνιους, να εγκαταλείψουν τη Σκόδρα.

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, στις 17/5/1913 και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, στις 17/12/1913, καθορίστηκαν τα σύνορα του νέου αλβανικού κράτους, παρά τις διαμαρτυρίες και τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, που έβλεπε ένα μεγάλο κομμάτι της Βόρειου Ηπείρου να προσαρτάται στην Αλβανία.

Οι Αλβανοί και η Ιλλυρία

Το όνομα "Αλβανία", παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα μέσα του 11ου αιώνα στην "Ιστορία" του Μιχαήλ Ατταλειάτη. Στην ίδια "Ιστορία", υπάρχει και η λέξη "Αρβανίτης". Στον Γ. Ακροπολίτη, οι τίτλοι αυτοί πολλαπλασιάζονται, παρουσιάζονται σαν "Άλβανον" και "Αλβανίτης", ενώ στον Εφραίμ (1313), βρίσκουμε τις λέξεις "Αλβανούς" και "Άλβανον".
Η λέξη «Αρβανίτης» εμφανίζεται και στην «Αλεξιάδα», της Άννας Κομνηνής.
Ο Peter Lock, στο έργο του «Οι Φράγκοι στο Αιγαίο, 1204-1500», γράφει ότι η πρώτη αναφορά σε οργανωμένες επιθέσεις Αλβανών στην Ελλάδα, υπάρχει σε βενετικά αρχεία.
Συγκεκριμένα, η πρώτη μαζική επίθεση, έγινε στον Πτελεό της  Θεσσαλίας το 1350.
Τον 17ο – 18ο αιώνα, οι Σκιπετάρ, όπως αποκαλούνταν οι ίδιοι ως τότε, άλλαξαν το όνομα τους σε «Αλβανοί».
Οι δύο, σκοτεινοί αυτοί αιώνες, της αλβανικής ιστορίας, ο 17ος και ο 18ος , είναι επίσης συνδεδεμένοι με τον προσηλυτισμό της πλειονότητας των Αλβανών στο Ισλάμ.
Αρχικά, η αλβανική ελίτ, υποστήριξε ότι ήταν απόγονοι των Πελασγών! Στη συνέχεια όμως, οι Πελασγοί αντικαταστάθηκαν από τους Ιλλυριούς. Ειδικά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πολλοί Αλβανοί διανοούμενοι βρέθηκαν στις Η.Π.Α., η προπαγάνδα τους, άγγιξε τα όρια της γελοιότητας.
O Fan Noli, έγραφε το 1916: "Οι Αλβανοί είναι οι μόνοι νόμιμοι κάτοικοι της Αλβανίας. Κατέχουν αυτή τη χώρα προ αμνημονεύτων χρόνων πολύ πριν τους Έλληνες και τους Σλάβους που ήρθαν στη Βαλκανική Χερσόνησο" .
Ο Kristo Dako, έγραφε: "(Οι Αλβανοί), είναι οι απόγονοι των αρχικών κατόχων του εδάφους" (1917)
Τον Σεπτέμβριο του 1918, στην αμερικανική εφημερίδα "New York Evening Sun", δημοσιεύεται ένα άρθρο με τίτλο "Οι αρχαίοι Ιλλυριοί στην Αντάντ: Μετά 2.000 χρόνια μοναχικού αγώνα οι Αλβανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους στρατιώτες της δημοκρατίας – Το λυκόφως ενός γλαφυρού λαού" (όλα αυτά είναι οι Αλβανοί, όπως καταλαβαίνετε…)
Οι Fan Noli, Faik Konitsa, Kostadin Cekrezi και Kristo Dako, που βρέθηκαν στις Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση της Αλβανίας στον υπόλοιπο κόσμο.
Το 1919, ο Cekrezi, έγραφε ότι "σήμερα είναι γενικώς αναγνωρισμένο (σημ: από ποιους;) ότι οι Αλβανοί είναι η πιο αρχαία φυλή στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλες οι ενδείξεις (σημ: ποιες είναι αυτές;), τονίζουν το γεγονός ότι είναι απόγονοι των πρώτων ινδοευρωπαίων μεταναστών που εμφανίστηκαν στους ιστορικούς χρόνους από τους συγγενείς Ιλλυριούς, Μακεδόνες και Ηπειρώτες".
Παράλληλα, η αλβανική προπαγάνδα, διατυμπανίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος ήταν Αλβανοί, η Θέτις (μητέρα του Αχιλλέα), πήρε το όνομά της από το det (θάλασσα), η θεά Ήρα από το ere (άνεμος), ο Δευκαλίων από το dhe Ka lene (αυτός που άφησε τη Γη), ενώ ο Cekrezi πάλι, αναφέρεται στον "Αλβανό Δία (!), του οποίου η ανάμνηση επιβιώνει ακόμα και σήμερα με την ονομασία του θεού ως Zot από τους σύγχρονους Αλβανούς"…
Μια πρώτη απάντηση στις αλβανικές θεωρίες
Ένας από τους πρώτους που αμφισβήτησαν την καταγωγή των Αλβανών από τους αρχαίους Ιλλυριούς της Βαλκανικής, ήταν ο Νικόλαος Νικοκλής, στο έργο του "Περί της Αυτοχθονίας των Αλβανών ήτοι Σκιπετάρ", που έγραψε στη Γερμανία το 1855. Ο Νικοκλής, θεωρούσε ότι οι Αλβανοί κατάγονται από την περιοχή του Καυκάσου.
Στον εκτενή πρόλογό του, στο βιβλίο της Μαρίας Μιχαήλ – Δέδε, "Οι Έλληνες Αρβανίτες", ο Αχιλλέας Γ. Λαζάρου, αναφέρεται σε μια σειρά επιστημόνων οι οποίοι αρνούνται την εντοπιότητα των Αλβανών στο έδαφος της σημερινής Αλβανίας. Αυτοί είναι μεταξύ άλλων, ο Ρουμάνος Th. Capidan, οι επίσης Ρουμάνοι Al. Rosetti και Radu Vulpe, ο Βούλγαρος Vl. Georgiev  κ.α.
Στο θέμα αυτό, με τις αντίθετες απόψεις από αυτές των Αλβανών, θα επανέλθουμε σύντομα. Κλείνουμε αυτό το κεφάλαιο με, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γάλλου διπλωμάτη Ρενέ Πιο (1883-1951), με τίτλο ‘’Η Δυστυχισμένη Ήπειρος’’:
‘’Η Ευρώπη πρόκειται να επιτρέψει τη διάπραξη ενός εγκλήματος και η τύχη των μερών της Β. Ηπείρου θα είχε ήδη κανονιστεί. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, υποκλινόμενα προ των ιταλικών ορέξεων θα έχουν παραχωρήσει εις το υποθετικόν  βασίλειον  της Αλβανίας εδάφη κατοικημένα από Έλληνες πατριώτες, παραδίδουσι αυτούς εις την τυραννίαν των Αλβανών. Η Ιταλία ζητούσα να κάμει την Αλβανίαν όσο δυνατόν μεγάλην, προς μόνον σκοπόν να την μοιραστεί αργότερον με την Αυστροουγγαρίαν, νομίζοντας ότι η συνένοχος της θα την αφήσει να εγκατασταθεί εις τον Αυλώνα και να τον κάμει πρωτεύουσα της Ιταλικής αποικίας εις Αλβανίαν’’.

Έλληνες και Αλβανοί τον 19ο αιώνα - Προσπάθειες προσέγγισης

Τον Απρίλιο του 1847, ξεσηκώθηκαν οι εξισλαμισμένοι Έλληνες μουσουλμάνοι της περιοχής της Αυλώνας, ενάντια στον σουλτάνο, αφού ήρθαν σ’ επαφή με τον τότε πρωθυπουργό  της χώρας μας, Ιωάννη Κωλέττη. Αρχηγός του κινήματος, ήταν ο καταγόμενος από το Κούτσι της Αυλώνας Ζεϊνέλ (μπέης) Γκιώνη Λέκα, ο οποίος είχε προσωπική φιλία με τον Κωλέττη, από τον οποίο και επηρεάστηκε στις παράτολμες ενέργειές του.Αρχικά, το κίνημα είχε πολλές επιτυχίες και εξαπλώθηκε από το Μπεράτι μέχρι την Κόνιτσα και τη Θεσπρωτία. Τελικά, οι Τούρκοι μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, συγκέντρωσαν ισχυρές δυνάμεις από τα Γιάννενα και το Μοναστήρι και συνέτριψαν τους επαναστάτες. Το κίνημα, είχε διάρκεια 5 μήνες (Απρίλιος- Αύγουστος 1847). Ο Γκιώνη Λέκα, κρύφτηκε μερικούς μήνες και αφού είδε ότι δεν υπήρχε σωτηρία, παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1848. Στις 15 Αυγούστου 1847, στο χωριό Κουρλέσι της Αυλώνας, 47 μπέηδες και άρχοντες της περιοχής, συνέταξαν ένα έγγραφο το οποίο έστειλαν στο Κωλέττη, με τον σύνδεσμο τους Στέφανο Τσάλη , από το Κηπαριό της Χειμάρρας. Σ’ αυτό, οι μουσουλμάνοι της περιοχής, δηλώνουν ότι είναι απόγονοι Ελλήνων και ζητούν βοήθεια της μητέρας Ελλάδας! Ουσιαστικά δηλαδή, την ένωση με τη χώρα μας.

Ο θάνατος του Κωλέττη (31 Αυγούστου 1847), έδωσε τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω κινήσεις, ενώ ήταν καθοριστικός και για την αποτυχία του κινήματος του Γκιώνη Λέκκα . Μια δεύτερη προσπάθεια, φαίνεται ότι έγινε αργότερα, στα χρόνια του Γεώργιου Α’! Καθώς στη χώρα μας υπήρχε η άποψη ότι η Αλβανία δεν μπορεί ν’  αποτελέσει ξεχωριστό κράτος, έγιναν προσπάθειες δημιουργίας δυαδικού βασιλείου, με ηγεμόνα τον Γεώργιο Α! Ο Leonidas Embirikos στο ‘’Histoire de la Langue albanaiseen Grece de la Greation de l’ Etact Hellenidue Jusdn’ a nos Jours’’(2002), δημοσιεύει δυο σχέδια συντάγματος του σχεδιαζόμενου ελληνοαλβανικού κράτους.

Η προοπτική δημιουργίας ενιαίου ελληνοαλβανικού κράτους, υποχωρεί μετά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα και παύει μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ίδρυση της Αλβανίας .

Πηγές: ‘’ΒΑΛΚΑΝΙΑ 1913- 2011- Εκατό Χρόνια θύελλες και Χίμαιρες ‘’, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ , Θεσσαλονίκη, 2012
ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ‘’ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, Η συνεχιζόμενη ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ.
Μαρία Μιχαήλ-Δέδε, ‘’Οι Ελληνες Αρβανίτες ‘’, Εκδόσεις Δωδώνη 1977
Stephanie Schwander- Sierers, Bernd J.Fischer (επιμέλεια),’’Αλβανικές Ταυτότητες , Μύθος και Ιστορία’’, Εκδόσεις Παπαζήση 2012
Νικόλαος Νικοκλής, ‘’Περί της Αυτοχθονίας των Αλβανών ήτοι Σκιπιτάρ ‘’, Α’ έκδοση 1855, Επανέκδοση Αναστατικές Εκδόσεις Διονυσίου Νότη Καραβία Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος, ‘’Ιστορία του Βόρειου Ελληνισμού – Ήπειρος’’ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ 1992
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (188)

Παντελής Βλαχάκης

Το Άλφα στην αλφαβήτα μας δεν είναι για φιγούρα...Αντιπροσωπεύει το Πρώτον την "Α" ή αλιώς Πρωτογενές ενέργεια δηλαδή Πυρηνική-Ηλικακή ενέργεια. Aντιπροσωπεύει συν τοίς άλλοις, τίς ακτίνες του φωτός, και το υγρό στοιχιο στη γη, Στην Ελλάδα εχούμαι Α ποταμό, τον ονομάζουμαι ΑΛΦΕΙΟ... Επίσης ό Καύκασος όπου ο ΖΕΥΣ έδεσε τον Προμύθια στα βράχια, είναι το Α άλφα όρος στη γή, εκεί κοντά, ήταν και η ALFANIA Δωρικά όμως,, το δίγαμα προφέρωταν ελαφρώς σαν ...B και σημερινά ΑΛΒΑΝΊΑ ALFA-NIA.....To NIA..ΑΠΟ ΤΗ ΛΕ ΞΗ "δονία" (ή γή δονείται) όπως Μάκε-Δονία (η μεγαλύτερη ακτογραμή σε Μάκος της Ελλάδος) Επίσης Δουνιάς/ντουνιάς λέγεται η γης από τη δόνηση οι Τούρκοι λένε Dόνερ στη διάλεκτο τους όχι Ααπό τη δόνηση αλλά επιδή Γυρίζει...(τόσο ξέρουν) . ... ΑΛΒΑΝΙΑ = Άλφα δονία γης, άσχετο τί αφήνουν να σημένει σήμερα το όνομα Αλβανός οι σημερινοί Αλβανοί Αρβανίτης από την πόλη "Αρβάντ" ΆΡΑΔΟ,Σ πόλη στη Συρία σε ένα ομώνυμο νησί της Μεσογείου Το όνομα Αράδιος αναφέρεται στην Βίβλο ως γεννήτορας των Αραδίων, (Αρβανιτών) Σήμερα Είναι το μόνο κατοικημένο νησί στη Συρία. Σε όλες της Ανατολικές Δωρικές διαλέκτους (σημιτικές) το 'Αραδος γείνετε ARWADOS καί συνεπτυγμένα λακωνικά, ARWAD....και πίσω στην Ιωνική που μηλάμε σήμερα, ΑΡΒΑΔ, από το Αρβάδ ο Αρβα-νίτης* .......... Νίτης = ο φέρων νού. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ = ο φέρων νού 'Ελλην (γιά μάς) από την περιοχή του Αρβάδ....... Τήν εποχή εκείνη δεν ήταν όλοι Ομονοούντες στό χώρο αυτό, Έλληνες μέν και oi άλλοι..... μέ ανατολική νοοτροπία... Σημίτες Έλληνες για' αυτό και τελικά οι σημερινοί Αρβανίτες έφυγαν οι περισσότεροι από τήν Αράδο καί ήρθαν στην σημερινή Ελλάδα και Κάτω Ιταλία (μεγάλη Ελλάδα) Ού Τίς,...... αυτό ακριβώς εγειναν οι Αλφανοί του Καυκάσου, έχασαν την ταυτότητα τους, την ιδιότητα τους, την Πατρίδα τους... τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οί Τούρκοι τους μετέφεραν στην Βαλκανική Χερσόνησο, (Καυκάσια παρουσία και, Τουρκαλβανοι) τους ονόμασαν δε,..... Από το "Ού Τίς" καί τήν Περσική ονομασία Άρράν (άνυδρη γη) ονόμασαν τον Αλβανό του καυκάσου Αρναούτη και στον πλυθηντικό Αρναούται, κοινώς Αρναούτηδες....

Χρύσαυγος

Ελλάδα και Αλβανία είμαστε ένα έθνος. Τον Παρθενώνα τον σχεδίασαν Έλληνες, μα τα μπετά τα έριξαν Αλβανοί. Σιγά σιγά θα πρέπει να ξεχάσουμε την ελληνική γλώσσα και να μιλάμε μόνο Αλβανικά. Η Αλβανία λέγεται και Σιπρία, δηλαδή Κύπρος.

Ζάππας

Γελάω με τους Αλβανούς που μας πρήζουν συνεχεια με τους Αρβανιτες, δεν κοιτάνε ομως που οι δικοί τους ήρωες ήταν όλοι τους Βλαχοι, ο Φαν Νολι ηταν Βλαχος, μεχρι και ο Φρασερι που βάλατε Βλάχος ήταν, το επιθετο Φρασερι ειναι εθνονυμο, Φρασερι είναι ομάδα Βλάχων της νοτιας Αλβανιας, ο άλλος ο βλάκας παρακάτω μιλάει για τους Τουρκαλβανους Τζαμηδες, τους χαφιέδες του Μουσολινι, ομως Τσιμουρανους η Τσαμουρενους λενε τους Βλαχους της Τζαμουριας, το δε Τζαμουρια ανάγεται από το σλαβικό υδρονυμιο Camu εκ του Θυαμεως ποταμού και δεν ειναι αλβανικο, (για να μη πούμε το γεγονός της αλβανοποίησης των σλαβικών τοπωνυμίων απο το καθεστώς του Χοτζα λογω της ανυπαρξίας των αλβανικών τοπονυμιων!!!) ολόκληρη η μέση και η νότια Αλβανια εχει βλάχικα επίθετα, μεχρι και στα παλια Τιρανα υπαρχουν οι Λατσιφατσοι που ειναι Βλαχοι, στη δε σύνοδο της Πριζρενης το 1878 μαλλον ειχαν συνεννόηση στα βλάχικα αντι της αλβανικής γλωσσης, τελος, μη μας λενε οι Αλβανοι πως οι Αρβανιτες στ´ αρβανιτικα δεν εχουν γραφή γιατι ουτε κι οι Βλαχοι της Αλβανιας χρησιμοποιουν γραφή για τα βλάχικα, τζους λοιπον και μη μας σκοτιζετε γιατι θα αρχίζουμε να λεμε για τα δικά σας σαλατικά του αλβανικού σας έθνους.

Peter Vlahakis

Βλάχος από τη Βληχή (βέλασμα) επομενος, = ποιμένας = επάγγελμα και ΌΧΙ έθνος Λατίνοι = οι Αθηναίοι Δωρειείς προ 800 ΠΧ ΕΛ, Γρεκο = ο Έλληνας Ελ, Ατίνο = ο Αθηναίος "roaming" Ρουμάνος από το Ρουμάνη, (πεδιάδα) Ρομάνα = βοσκοπούλα Η κόρ' επήεν σο παρχάρ' (από το Παρχάρ το Πάρκο) ~ Πέτρος Γαϊτάνος Εις Πανίαν, = E-Ις-πανία, Ισπανία, το όνομα της Ισπανίας ήτο Πάνια σχετο από τον θεό ΠΑΝΑ Πάω εις πανίαν.... Όλα Ελληνικά είναι ΜΗΝ μπερδευόμαστε......

περιφανοσ ορθοδοξοσ χριστιανοσ αλβανοσ

Αγαπιστε τον πλησίον

Το άρθρο είναι γεμάτο ανακρίβειες

Δεν θα εκφράσω άποψη για τον αρθρογράφο αλλά θα ήθελα να σχολιάσω το άρθρο που είναι γεμάτο ιστορικές ανακρίβειες.Καταρχήν η μεγαλύτερη ανακρίβεια είναι όταν χρίζει τον Αλβανό Ισμαήλ Κεμάλ μπέη Βλόρα (Ismail Qemal bej Vlora)Τούρκο ενώ δεν ήταν καθώς το κανονικό όνομα του είναι Ισμαήλ Βλόρα ( Ismail Vlora ) ο τίτλος μπέη προστέθηκε αργότερα από τους Τούρκος το ίδιο και το όνομα Κεμάλ ο ίδιος ήταν μέγας φιλέλληνας και είχε εκδώσει και ελληνοαλβανική εφημερίδα με όνομα <Σωτηρία Αλβανία> η δεύτερη τεράστια ανακρίβεια είναι η παρακίνηση της Ιταλίας για ανεξαρτησία της Αλβανίας πράγμα που δεν έγινε ποτέ διότι η Ιταλία δεν ήθελε ανεξάρτητο αλβανικό κράτος και μάλιστα υπάρχουν υποψίες ότι οι Ιταλοί δολοφόνησαν τον Εθνοπατέρα και Πρωθυπουργό της Αλβανίας Ισμαήλ Κεμάλ επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η Αλβανία ήταν ενάντια στα συμφέροντα της Ιταλίας.Τώρα όσον αφορά τις γελοίες προσπάθειες του Vladan Georgevitch να χαρακτηρίσει τους Αλβανούς σαν ζώα δεν αξίζουν ούτε την χλεύη μου επίσης θα ήθελα να σχολιάσω τις προσπάθειες του αρθρογράφου να κατατάξει την Αλβανία σαν μια τριτοκοσμική χώρα σαν μια αφρικάνικη Ευρώπη αφήνοντας αιχμές για τους δρόμους της Αλβανίας και να του υπενθυμίσω ότι μιλάει για μια χώρα του 19ου αιώνα και και ότι το πρώτο αμάξι δημιουργήθηκε στα μέσα αυτού του αιώνα οπότε οι δρόμοι ήταν λογικό να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση όσον αφορά τώρα τις γελοίες θεωρίες ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Αλβανός όπως και οι θεοί πιστεύω ότι είναι απελπισμένες προσπάθειες κάποιον Αλβανών ιστορικών της πλάκας για να αποκτήσουν φήμη μέσα από άρρωστο εθνικισμό κάτι που πετυχαίνει στα Βαλκάνια.Τέλος θα ήθελα να πω ότι το ίδιο το άρθρο αντιφάσκει με την άποψη ότι η Αλβανία δημιουργήθηκε με την βοήθεια τον μεγάλων δυνάμεων καθώς το ίδιο λέει ότι στο συνέδριο του Βερολίνου δεν τέθηκε καν το θέμα της Αλβανίας και ότι ο ίδιος ο Μπίσμαρκ είπε ότι η Αλβανία δεν είναι κράτος (παρόλο που 30 περίπου χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε) και ότι ο μόνος σύμμαχος της Αλβανίας ήταν οι Η.Π.Α με τον Woodrow Wilson επίσης το άρθρο δεν αναφέρθηκε στον Γεώργιο Καστριώτη τον Εθνικό Ήρωα της Αλβανίας που έζησε και έδρασε τον 15ο αιώνα και θα ήθελα να πω ότι φυσικά και υπήρχε και υπάρχει προπαγάνδα από μέρους της Αλβανίας αλλά η προπαγάνδα είναι ένα εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί από όλα τα κράτη και από την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι οι Αλβανοί δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.Ελπίζω ο αρθρογράφος να μην είχε κακεντρεχείς σκοπούς όταν έγραφε το άρθρο.

ΑΝΑ

Συγγνώμη ξεκινάς να πεις την ιστορία μιας χώρας από το 1830 .Νιώθω θυμό προς τον δημοσιογράφο. Τι να πρώτο σχολιάσω, πολλές ανακρίβειες. Αλλά έτσι είστε εσείς παίρνετε κάτι και λέτε μετά ότι ανέκαθεν ήταν δικό μάς. Οι πρόγονοί σας δεν θα ήταν καθόλου περήφανοι όπως έχετε καταντήσει σήμερα φτωχή στην καρδιά.Εμας μάς πολεμάτε, για τους Τούρκους δεν βλέπω να κάνετε κάτι

Γ

Από πότε να ξεκινήσει και ο αρθρογράφος; Δεν έχετε και καμία μακρά ιστορία. Μικρή και θολή μάλλον...

Mαρινος Ματακιας

Σωστος εισαι μ αυτα που γραφεις , το μονο που κανεις λαθος ειναι να ζητας απο τους τουρκους να πολεμανε τους τουρκους.

Ελληνίς

Ξερνάω με τα σχόλια αμφοτέρων. Οι μεν Αλβανοί δαγκώνουν το χέρι που τους τάισε και οι δε Έλληνες συνεχίζουν τα ίδιο ρατσιστικό παραλήρημα εδώ και δεκαετίες, τροχοπέδη σε κάθε πρόοδο. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και στήνουμε κ*** σε Αμερική και Ε.Ε

Για το 2030 και μετά το σκέφτομαι όμως.

Αν γίνουν καλά παιδιά οι Αλβανοί, τότε σίγουρα θα γίνουν και αυτοί "Ευρωπαίοι". Από 2030 και μετά.

Λορ

Βρε αγράμματε ανθρωπάκο το δικό μου σχόλιο με την δική μου έγκυρη πηγή γιατί δε το ανέβασες??? Η δε σε συμφέρει μπουρτζοβλαχε?

Φασολαδα

Οι βλάχοι αν θες να ξέρεις είναι Λατίνοι. Και ο Εμίλιο Πούτσι βλάχος ειναι

Alien

Spoiler ειμαι αλβανος. και μια φορα βρισκομουν σε ενα νοσοκομειο και μιλουσα αλβανικα με τους γονεις μου, με πλησιασε μια γυναικα γυρω στα 40 και μου ειπε να σου πω μια ιστορια χαμηλοφωνα. στο χωριο του αντρα μου (καπου στην πελοπονησσο) μιλουσαν αλβανικη διαλεκτο μεταξυ τους και με τον υπολοιπο κοσμο ελληνικα. και εννοειται οτι το κρατουσαν κρυφο. τοσο κρυφο που ο τυπος το εκμιστηρευτηκε στην γυναικα του εφοσον την παντρευτηκε και τις εκανε παιδια. στεναχωρο. δεν θα μπω καν στο τρυπακι να σχολιασω το γεγονος οτι οι αρβανιτες μιλανε καθαρα αλβανικα αλλα για καποιο περιεργο λογο αισθανονται ελληνες. δεν θα σχολιασω καν το γεγονος οτι η μιση πελοπονησσος και η δυτικη ελλαδα εχουν το 80% αλβανικα επιθετα. τοσο αλβανικα επιθετα που οταν τους συναντουσα νομιζα πως ηταν αλβανοι μεταναστες. θα σχολιασω ομως το γεγονος οτι η αλβανια ποτε στην ιστορια της δεν εκδιωξε κοσμο απο τα εδαφη της οπως εκανε η ελλαδα. και τους μουσουλμανους τους κρατησε και δεν τους ξεριζωσε οπως εκανε η ελλαδα. και τους ελληνες της βορεια ηπειρου τους κρατησε και δεν τους ξεριζωσε οπως εκανε η ελλαδα με τους τσαμιδες. και δικαιολογιες του πουτσου οπως τους διωξαμε γτ συνεργαστηκαν με τους ναζι ειναι μαλακιες γτ με τους ναζι συνεργαστηκαν πολλοι ελληνες. δεν ειδα να τους στελνετε πουθενα αυτους. οποτε κυριοι οτι και να λετε η αλβανια ως εθνος δεν εκανε ποτε κακο σε κανενα αλλο εθνος. αντιθετως μας κανανε. καποιο ανοικτα και αλλοι υποχθονοια. no problem. ολα πληρωνονται. μπορει καποιοι αλβανοι να βγηκαν κακοποιοι.....αλλα ενας πασαρης δεν αντιπροσωπευει ολη την ελληνικη κοινωνια (το καταλαβες το κογοπαιγνιο). αα και για να σας βγαλω απο το αχτι δεν μενω ελλαδα μια 10ετια τωρα. ενας αλβανος λιγοτερος. αντε να καθαρισει αυτος ο τοπος επιτελους.

ςπιτελους

Κοψτε την προπαγανδα, η γλωσσα δεν κανει τον παπα, οπως και τα ρασα αλλωστε. Αν μιλαω εδω στην ξενιτια αγγλικα μερα νυχτα, προκειμενου να συννενοηθω δεν παει να πει οτι ειμαι αγγλος. Το πιο σπουδαιο θεμα ειναι η συνειδηση της κοινης καταγωγης. Οι Αρβανιτες πολεμησαν για την Ελλαδα, και θεωρουσαν τους εαυτους τους Ελληνες, οχι μοναχα κατα την περιοδο της επαναστασης του 1821, αλλα τουλαχιστον 5 αιωνες πριν, επι Παλαιολογων. Οι τσαμηδες ηταν συνεργατες των ναζι, ειτε σας αρεσει ειτε οχι, και ηταν εγκληματιες πολεμου. Αν εσεις θελετε να δικαιολογησετε οτι μια ζωη ησασταν μισθοφοροι των εκαστοτε τυραννων της οικουμενης, ειναι δικο σας προβλημα. Το 1821 οι περοσσοτεροι στρατιωτες των Οθωμανων, ηταν Αλβανοι, και αυτο δεν αλλαζει συμπεριλαμβανομενων και αυτων που εκαναν τις γενοκτονιες στο Μεσολογγι και στην Πελοποννησο, μαζι με τα στρατευματα του Ιμπραημ. Μετα τα ιδια κανετε μαζι με τους φασιστες και τους ναζι, οταν επιτεθηκαν στην Ελλαδα. Και τωρα παλι με τις πλατες των Αμερικανων παλι τα ιδια πατε να κανετε. Μια ζωη υπηρετες των ισχυρων και εναντια με μισος στους Ελληνες.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Οι Τσαμηδες ηταν συνεργατες των κατακτητων της χωρας μας και διεπραξαν οργια κατα του ελληνικου πληθυσμου, γι αυτο εισεπραξαν ο,τι του αξιζε. Αλλοι λαοι θα τους εκτελουσαν.

ΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΑΛΒΑΝΕ ΑΛΒΑΝΕ

Η Αλβανία δεν διώχνει Έλληνες;;; Τότε γιατί μετακόμισαν οι περισσότεροι ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΏΤΕΣ στην Ελλάδα;; Ξεχνάς ότι ο Εντι Ράμα το αφεντικό σου, γκρεμίζει καθημερινά σπίτια Ελλήνων στην Αλβανία . Η βόρειος Ήπειρος είναι Ελληνική κλέφτες Αλβανοί. Όσο για τους γυφτοαλβανους συμπατριώτες σου που ζουν στην Ελλάδα θα τους διώξουμε σιγά σιγά, όπως διώξαμε και τους Τούρκους. Δεν θα γίνεις Ελληνας ΠΟΤΕ Αλβανέ Αλβανέ

Ακροταιναριτης

Ε ρε ....ξυλο που σου εχω ριξει...Κι αν χρειαστει θα σου ξαναριξω κι αλλο.......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης