Η συνθήκη της Λωζάνης: Τα άρθρα που αφορούν Ελλάδα και Τουρκία

Η συνθήκη της Λωζάνης: Τα άρθρα που αφορούν Ελλάδα και Τουρκία

Από την έναρξη της Συνδιάσκεψης(7/11/1922) ως την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης(24/7/1923)-  Το παρασκήνιο και οι δραματικές διαπραγματεύσεις

Το καλοκαίρι του 1922, οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αποφασίσει να διοργανώσουν στη Βενετία διεθνή Συνδιάσκεψη για την Εγγύς Ανατολή ,σαν συνέχεια της συνδιάσκεψης των Παρισίων .
Μετά την ελληνική ήττα στο  μικρασιατικό μέτωπο, τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν και μόνο έπειτα από την ανακωχή των Μουδανιών, άρχισαν να γίνονται συζητήσεις για τη σύγκληση Συνδιάσκεψης Ειρήνης.

Ο Κεμάλ απαίτησε, η Συνδιάσκεψη αυτή να γίνει στη Σμύρνη . Οι Σύμμαχοι, που είχαν σαν στόχο τη ματαίωση της επίθεσης των κεμαλικών στην Κωνσταντινούπολη και τη Ζώνη των Στενών αρνήθηκαν. Επίσης, και η Βενετία αποκλείστηκε, καθώς οι Αγγλογάλλοι έβλεπαν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στην Ιταλία σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Κάτι ανάλογο έγινε με το Λονδίνο και το Παρίσι. Τελικά, η ουδέτερη  Ελβετία και η Λωζάνη έλυσαν το πρόβλημα.
 
Υπήρξε επίσης έντονος προβληματισμός για το πότε θα ξεκινούσε η Συνδιάσκεψη και ποιες χώρες θα έπαιρναν μέρος. Εκτός από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, πρόσκληση πλήρους συμμετοχής έλαβε και η Ιαπωνία, ως σύμμαχη δύναμη. Πραγματικά, η Ιαπωνία έστειλε αντιπροσωπεία στη Λωζάνη, η οποία όμως δεν πήρε ουσιαστικό μέρος στις διαπραγματεύσεις.Οι ευρωπαϊκές χώρες που είχαν εμπορικές συμφωνίες και  συμφωνίες διομολογήσεων με την οθωμανική αυτοκρατορία (διομολογήσεις: συμβάσεις που ρύθμιζαν το καθεστώς των ξένων στην οθωμανική αυτοκρατορία και σε χώρες της Άπω Ανατολής σύμφωνα με τις οποίες οι πρόξενοι των ευρωπαϊκών χωρών είχαν ευρύτατες δικαιοδοσίες επί των ομοεθνών τους σε θέματα αστικού ,ποινικού και εμπορικού δικαίου, η πρώτη χρονολογείται από το 1535 μεταξύ Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), αποφασίστηκε να προσκληθούν για να συμμετέχουν με αντιπροσώπους, οι οποίοι θα καλούνταν μόνο όταν ήταν απαραίτητη η παρουσία τους. Οι χώρες αυτές, ήταν: Βέλγιο, Πολωνία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αλβανία, η οποία ήταν η μόνη που δεν είχε συμφωνία διομολογήσεων με την οθωμανική αυτοκρατορία.

Αρχικά, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να καλέσουν στη Λωζάνη τόσο την κυβέρνηση της Άγκυρας  (Κεμάλ) όσο και εκείνη του σουλτάνου ,η οποία όμως ουσιαστικά, δεν είχε καμία ισχύ. Τελικά, στις 22 Οκτωβρίου 1922 η κυβέρνηση του σουλτάνου παραιτήθηκε και ο ίδιος, στις 4 Νοεμβρίου 1922, φυγαδεύτηκε με αγγλικό πλοίο στη Μάλτα.

Για τη Σοβιετική Ένωση, οι Σύμμαχοι δεν είχαν και την καλύτερη άποψη. Ωστόσο η παρουσία της ήταν απαραίτητη, καθώς θα αποφασιζόταν και το καθεστώς των Στενών. Έτσι, κλήθηκε στη Λωζάνη, αλλά μόνο κατά το διάστημα συζήτησης του ζητήματος των Στενών. 

Από την άλλη, όλοι οι Σύμμαχοι ήθελαν τη συμμετοχή των Η.Π.Α. στη Συνδιάσκεψη, ωστόσο οι Αμερικανοί, που δεν είχαν υπογράψει και τη συνθήκη των Σεβρών, ήταν επιφυλακτικοί και έστειλαν μόνο παρατηρητές.

Έτσι, στις 7 Νοεμβρίου (με το ιουλιανό ημερολόγιο ) 1922 έγινε η επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης στη μεγάλη αίθουσα του  Casino de Montbenon στη Λωζάνη. Να σημειώσουμε ότι ο φιλέλληνας (κατά τους περισσότερους τουλάχιστον) Βρετανός πρωθυπουργός Λόιδ Τζορτζ είχε παραιτηθεί από τις 17/10/1922 ενώ στην Ιταλία το «Εθνικό Φασιστικό Κόμμα» του Μουσολίνι, είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία.Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λωζάνη

Ποιοι συμμετείχαν στη Λωζάνη-  Οι διαπραγματεύσεις
 
Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα μας ,μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ξέσπασε Επανάσταση στρατιωτικών, με επικεφαλής τους Πλαστήρα- Γονατά -Φωκά, η οποία ανέλαβε ουσιαστικά την εξουσία στη χώρα μας.

Ο  Ελευθέριος Βενιζέλος, ανέλαβε εν λευκώ την εκπροσώπηση της χώρας μας στη Λωζάνη, μετά βέβαια από συμφωνία με τους επαναστάτες.

Άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν οι: Αλέξανδρος Μαζαράκης (υποστράτηγος -στρατιωτικός σύμβουλος), Δημήτριος Κακλαμάνος (διπλωμάτης), Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (πολιτικός, στενός συνεργάτης του Ε. Βενιζέλου) και Μ. Θεοτοκάς  (νομικός σύμβουλος και ειδικός στα θέματα του Πατριαρχείου).

Επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Λωζάνη, ήταν ο λόρδος  Curzon, που διατήρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και στη νέα κυβέρνηση του  A. Bonar Low και δεύτερος διαπιστευμένος αντιπρόσωπος,  ήταν ο ύπατος αρμοστής της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γαλλία αντιπροσωπευόταν από τους διπλωμάτες C. Barrere και L. M. Bombard, η Ιταλία από τον  C. Garnoni , ύπατο αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη , τον J. C.  Montagna πρεσβευτή στην Αθήνα και τον M. Lago , κυβερνήτη των Δωδεκανήσων.Ο Ισμέτ Ινονού

Η κεμαλική αντιπροσωπεία, είχε επικεφαλής τον Ισμέτ πασά (μετέπειτα Ισμέτ Ινονού), που είχε ορκιστεί υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν τη Συνδιάσκεψη,  τον Ριζά Νουρ Μπέη  βουλευτή Σινώπης και εκπρόσωπο τον «Αδιάλλακτων» στην Εθνοσυνέλευση και τον Χασάν Μπέη, τέως υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση της Άγκυρας.

Η Σερβία και η Ρουμανία εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών και η Βουλγαρία από τον πρωθυπουργό της A. Stambuliski. Την ομάδα των Αμερικανών παρατηρητών αποτελούσαν οι: R. W. Child , πρεσβευτής των Η.Π.Α στη Ρώμη,  J. Crew, πρεσβευτής στη Βέρνη και ο ναύαρχος M.L. Bristol ,ύπατος αρμοστής της χώρας του στην Τουρκία.Τέλος, τη σοβιετική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι G. V. Tchicherin,  παλαιό στέλεχος του Γραφείου Μελετών του τσαρικού καθεστώτος που είχε προσχωρήσει στην επανάσταση και οι C. Rakovski, P. Mdivani και W. Voroski.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποκρυπτογραφούσαν σχεδόν καθημερινά τα τουρκικά τηλεγραφήματα από και προς τη Λωζάνη! Αυτό φυσικά, ήταν ένα τεράστιο ατού στις διαπραγματεύσεις για τον Λόρδο Curzon.  Το ίδιο έκαναν οι Βρετανοί και με αρκετά γαλλικά, ιταλικά και αμερικανικά τηλεγραφήματα, όχι μόνο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης ,αλλά και σε όλη την διάρκεια του Μεσοπολέμου!

Πρώτο  συζητήθηκε το θέμα της Θράκης.   Ως το 1920,  οι Τούρκοι αξίωναν την παραχώρηση σε αυτούς ολόκληρης της Θράκης. Μετά τη δημοσίευση του τουρκικού  «Εθνικού Συμβολαίου» (Ιανουάριος 1920), το κεμαλικό κίνημα άλλαξε στάση.  Το «Εθνικό Συμβόλαιο» διεκδικούσε μόνο το ανατολικό τμήμα της Θράκης και ζητούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη δυτική Θράκη. «Είναι κακή πολιτική να μιλάμε για μία, ενωμένη Θράκη ,εφόσον το Δυτικό τμήμα της το έχουμε χάσει με βάση τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως», δήλωσε ο Κεμάλ ένα μήνα αργότερα.  Αρχικά και αφού η Ανατολική Θράκη είχε παραχωρηθεί στην Τουρκία με την ανακωχή των Μουδανιών  (δείτε σχετικό άρθρο μας στο protothema.gr), οι Τούρκοι ζητούσαν την παραχώρηση σε αυτούς των καζάδων του Κάραγατς και του Διδυμοτείχου . Ο Ισμέτ πασάς, ισχυρίστηκε ότι Βρετανοί και Ιταλοί ,του είχαν υποσχεθεί την περιοχή του Κάραγατς στα Μουδανιά . Οι Βρετανοί παρουσίασαν τηλεγράφημα του στρατηγού Harington ότι ποτέ δεν είχαν δώσει τέτοια υπόσχεση, σε αντίθεση με τους Ιταλούς που δεν παρουσίασαν καμία δήλωση του δικού τους αντιπροσώπου στα Μουδανιά ,στρατηγού Mombelli.  Ο Βενιζέλος παρουσίασε στοιχεία ότι το Κάραγατς ήταν αποκλειστικά σχεδόν,  ελληνική πόλη κάτι που δέχτηκε και ο Ισμέτ πασάς ,ο οποίος όμως ισχυρίστηκε ότι η κατοχή του Κάραγατς από την Ελλάδα ,θα της έδινε τη δυνατότητα, αν και όποτε ήθελε ,να πετύχει τον οικονομικό αποκλεισμό της περιοχής της Αδριανούπολης.  Παρά τις προσπάθειες των Τούρκων,  οι σύμμαχοι και οι άλλες βαλκανικές χώρες δεν δέχτηκαν τις απαιτήσεις τους και το κεφάλαιο Θράκη( πλην Κάραγατς )έκλεισε στις 18/1/1923.Ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Σύμφωνα με το άρθρο 48 της συνθήκης του Νεϊγί (6/9/1919), οι Σύμμαχοι είχαν αναλάβει την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στη Βουλγαρία «οικονομική διέξοδο» προς το Αιγαίο . Έτσι,  πρότειναν στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Stambuliski να εξεταστεί η δημιουργία «ελεύθερου λιμένος» στην Αλεξανδρούπολη και η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής από τα βουλγαρικά σύνορα στο Αιγαίο ,στην αριστερή όχθη του Έβρου . Και τα δύο, θα ήταν κάτω από βουλγαρική διοίκηση,  το έδαφος όμως  απ' όπου θα περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή , θα βρίσκονταν  κάτω από ελληνική επικυριαρχία.  Ο Stambuliski  δεν δέχτηκε την πρόταση αυτή, ούτε εκείνη του Βενιζέλου να δοθεί στη Βουλγαρία ένας «διάδρομος» προς το Αιγαίο ,με αντάλλαγμα περιοχή ίσης έκτασης  (της Βουλγαρίας) στα βόρεια σύνορα της Ελληνικής Θράκης. Καθώς η Βουλγαρία,  βρισκόταν στην «πλευρά» των χαμένων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, παρέμεινε έτσι στα σύνορα που καθοριζόταν από την Συνθήκη του Νεϊγί. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα νησιά του Αιγαίου.  Τα Δωδεκάνησα, που όπως είναι γνωστό (ελπίζουμε...), ανήκαν τότε στην Ιταλία, δεν δόθηκαν στην Ελλάδα ,καθώς η Ιταλία προχώρησε σε ρητή καταγγελία της Συνθήκης που υπογράφτηκε ταυτόχρονα με τη Συνθήκη των Σεβρών, παρόμοιας με το Σύμφωνο Βενιζέλου-Tittoni. Ο Μουσολίνι που ήταν παρών στην αρχή της Συνδιάσκεψης ,απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συζητήσεις για το καθεστώς των Δωδεκανήσων, είτε με την Ελλάδα ,είτε με την Τουρκία . Έτσι τα Δωδεκάνησα παρέμειναν σε ιταλική κατοχή και προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Τούρκοι θεωρώντας δεδομένες την Ίμβρο και την Τένεδο, με βάση την απόφαση της Πρεσβευτικής Διάσκεψης του 1914 ,ζητούσαν και τη Σαμοθράκη ,ενώ για τη Χίο, τη Λέσβο ,τη Σάμο και την Ικαρία ,ήθελαν πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και ειδικό καθεστώς αυτονομίας. 
 
Όμως το 1914, η απόφαση της Πρεσβευτικής Συνδιάσκεψης προέβλεπε την παραχώρηση της Ίμβρου, της Τενέδου και του Καστελόριζου (για το οποίο δεν έγινε καμία συζήτηση  στη Λωζάνη ) στην οθωμανική αυτοκρατορία  ,με ταυτόχρονη παραχώρηση όλων των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα . Η Πύλη δέχτηκε ασμένως το πρώτο μέρος της απόφασης των Συμμάχων ,αλλά διαφώνησε με το δεύτερο, την παραχώρηση δηλαδή των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Έτσι, οι Σύμμαχοι στη Λωζάνη, θεώρησαν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινούσαν από μηδενική βάση και για την Ίμβρο και την Τένεδο. Μάλιστα, ο λόρδος Curzon είπε χαρακτηριστικά,  ότι η τουρκική απάντηση απέρριπτε τη συμμαχική πρόταση, άρα η Ίμβρος και η Τένεδος, δεν ανήκαν στην Τουρκία.
Και πρόσθεσε: «την πουτίγκα ή την τρώμε ή δηλώνουμε ότι δεν μας αρέσει. Δεν είναι δυνατόν να τσιμπάμε τις σταφίδες και να αφήνουμε το υπόλοιπο». Τελικά, δυστυχώς, η Ίμβρος με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό το 1923 και η Τένεδος με 80% ελληνικό πληθυσμό δόθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του διακανονισμού του θέματος Στενών.  Φυσικά η Τουρκία δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τα δύο νησιά ,στα οποία σήμερα ζουν ελάχιστοι Έλληνες . Και φυσικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις έβλεπαν ,αμήχανες και άβουλες ,την Τουρκία να καταπατά (ή να επικαιροποιεί...) τη Συνθήκη της Λωζάνης για τα δύο μαρτυρικά νησιά ,χωρίς ποτέ να αντιδράσουν ουσιαστικά... Επίσης ,όπως έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα, το «Τρίγωνο του Κάραγατς», δόθηκε τελικά στην Τουρκία ,για να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για πολεμικές αποζημιώσεις.Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Λωζάνη

Όσο για την ανταλλαγή των πληθυσμών;

Αυτή βασίστηκε αποκλειστικά σε θρησκευτικά και όχι σε φυλετικά κριτήρια. Από την ανταλλαγή πληθυσμών ,εξαιρέθηκαν ρητά οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Θράκης (πουθενά στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν γίνεται λόγος για τουρκική μειονότητα).
Το τελικό κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923. Εκτός από την καθαυτό συνθήκη περί ειρήνης ,περιλαμβάνει και 17 συμβάσεις ,πρωτόκολλα και δηλώσεις.

Η Συνθήκη Ειρήνης, αποτελείται από 143 άρθρα, χωρισμένα σε 5 μέρη.
 
Τον Ιανουάριο του 1923,  προηγήθηκε η υπογραφή των δύο πρώτων συμβατικών κειμένων για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών και για την ανταλλαγή των εκατέρωθεν αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων. Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσια τα δύο πρώτα άρθρα της Συμβάσεως για την ανταλλαγή των πληθυσμών (προσέξτε τη χρήση των όρων : ΕΛΛΗΝΕΣ κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης -ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ κάτοικοι της Δυτικής Θράκης)

Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσια τα άρθρα της συνθήκης της Λωζάνης για τις εδαφικές διευθετήσεις.

Τέλος, ακούμε συχνά-πυκνά τον Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους ,να αναφέρονται στο  «Εθνικό Συμβόλαιο» της Τουρκίας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα έξι σημεία του «Εθνικού Συμβολαίου»Θα επανέλθουμε με τις αλλεπάλληλες τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία και τα ελληνικά λάθη που έχουν αποθρασύνει τη γείτονα…

Πηγές: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ», τ. ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών
ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ , «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις》, εκδόσεις Πατάκη, 2016, απ’ όπου και τα κείμενα της Συνθήκης της Λωζάνης.


ΣΧΟΛΙΑ (34)

Που@@ιά

Τελικά κατόρθωσε η κυβέρνηση να βαλει το θεμα της Συνθήκης στο τραπέζι. Ετσι ξεκινανε ολα...

Βενιζελικος

Καθαρματα φιλοβασιλικοι! Οδηγήσατε την Ελλαδα σε στρατιωτικη ηττα και ξεριζωσατε τον Μικρασιατικο ελληνισμο χωρίς να σας νοιάξει ο αριθμος των νεκρων. Εξαιτιας αυτης ηττας ο Εθναρχης αναγκαστηκε την συνθηκη της Λωναζης.

σχετικά με τον μέγα δημοκόπο

Ο "μέγας εθνάρχης" Βενιζέλος δε δεχόταν να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις παρά μόνο με τον όρο της παραχώρησης της Α. Θράκης αφού αυτό είχαν αποφασίσει οι "Σύμμαχοι". Αυτός και οι δικοί του, οι πλαστηροπάγκαλοι, ήταν οι μόνοι που παραχώρησαν ελληνικό έδαφος χωρίς ούτε μια ντουφεκιά. Επειδή ήταν αυτός που ήταν τον πέταξε έξω ο λαός το 20 παρά τις πορσελάνες που έφερνε από τις Σέβρες και παρά την αποστράτευση που είχε ήδη ξεκινήσει κι ας επαναλαμβάνουν οι ανίδεοι παπαγάλοι τον μύθο πως οι αντιβενιζελικοί βγήκαν με σύνθημα την αποστράτευση.

νηρέας

Η Α Θράκη έχει στρατηγική σημασία . Αν την αποκτούσαμε θα είχαμε έλεγχο στα στενά , Δαρδανέλια .

Ανατολική Θράκη

Η Ανατολική Θράκη έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία.Αν την κατείχε η Ελλάδα θα είχε τα εξής πλεονεκτήματα: 1.Έλεγχος των στενών. 2.Πρόσβαση στον Εύξεινο πόντο (χωρίς να χρειάζεται ο οποιοσδήποτε αγωγός να περάσει και απο την Βουλγαρία). 3.Ελαχιστοποίηση του ευρωπαϊκού προφίλ της Τουρκίας. 4.Η Κωνσταντινούπολη θα απείχε 25 χιλιόμετρα απο τα ελληνοτουρκικά σύνορα (με ότι αυτό συνεπάγεται στρατιωτικά, ουσιαστικά θα τελούσε σε κατάσταση ομηρίας απο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις,γεγονός που θα έκοβε την όρεξη για λεονταρισμούς στην Τουρκία). 5.Τεράστια γεωστρατηγική αναβάθμιση στην Διεθνή σκηνή. και όμως όλα αυτά τα απωλέσαμε αμαχητί......οδηγώντας τον ελληνικό πληθυσμό της Ανατολικής Θράκης στην προσφυγιά.......

EX

Περιμένετε αυτά τα πράγματα να τα γνωρίζει ο αγράμματος Τσίπρας που νομίζει πως η Λέσβος κ η Μυτηλινη είναι δύο ξεχωριστά νησιά και πως υπάρχει νόμος Ηπείρου;Η το άλλο το κοθωνι ο Γιαβρογλου που δεν ξέρει τι του γίνεται;Για να μην μιλήσω για τον χειρότερο απ όλους τον Προκόπη Παυλόπουλο που λόγο ασχστοσυνης έδωσε πάτημα στο Ερντογάν οποίος το τύλιξε σε μια κόλα χαρτί κ μετα καθόταν σαν τον κακομοίρη στην γωνιτσα του καναπε

ερχεται

η Συνθηκη της Κοζανης γκρικια με την οποια θα παραχωρησετε την Ακροπολη ρεζιλια της Οικουμενης

νηρέας

Ελ Βενιζέλος ο Μέγας Εθνάρχης -- Η Ιταλία είχε θανάσιμο μίσος εναντίων του Βενιζέλου , διότι είναι ο μόνος ίσως ικανός να δημιουργήσει μιαν μεγάλη Ελλάδα/ Μια Ελλάδα ενωμένη ξανά υπό τον Βενιζέλο και επιστρατευμένη στο πλευρό των Συμμάχων αποτελούσε για τους Ιταλούς δυσάρεστη τροπή , δεν την επιθυμούσε διόλου .

νηρέας

Ελ Βενιζέλος ο Μέγας Εθνάρχης . 1/14 Νοεμβρίου 1920 εκλογές Στης προεκλογικές διακηρύξεις αντιβενιζελικών --Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά σας ή η πολιτική του βενιζέλου στην ΜΑσία είναι τυχοδιωκτική .Στις 24 /29 έγινε σύσκεψη κορυφής των Συμμάχων στο Παρίσι στα ζητήματα που συζητηθηκαν το ελληνικό η Συνθήκη των Σεβρών Ο Μπριάν δεν έχουμε κανέναν λόγο να μένουν 60000 στρατιώτες μας για χάρι της Ελλάδος και του Κωνσταντίνου που σκότωσε το 1916 Γάλλους ναύτες .Η αναθεώρηση της συνθήκης των Σεβρών έχει γίνει αναπόφευκτη .Ο Λ Τζώρτζ δεν είναι δυνατών να δεχτούν οι Σύμμαχοι να πουλήσουν τους Έλληνες στους Τούρκους____ Στον Καλογερόπουλο πρόσθεσε έχω πληροφορίες πως οι τούρκοι θα ζητήσουν αποχώρηση των ελλήνων από τη ΜΑ κι από την Α Θράκη . Μπροστά στην ελληνική αντι προσωπεία Ν Καλογερόπουλος ,συντα/ρχης Αθ Εξαδάκτυλος , συντ/ ρχης Π Σαρρηγιάνης συν/ρχης Κλ Λάκων 1)Ποιά η κατάσταση.... 2 Ποία η δύναμη το ΕΛ Στρατού .3) ποιες πληροφορίες 4)Ποιές προβλέψεις και δυνατότητες μιας προελάσεως εις βάθος ..κλπ

Κόντρας

Έχω μελετήσει το κείμενο και τα παραρτήματα της Συνθήκης στα Γαλλικά και στα Ελληνικά. Εάν βρισκόμασταν σε κάποιον άλλον ιστοχώρο, ίσως του ειδικού Ιστορικού τύπου, θα μπορούσαμε να γράφουμε στο διηνεκές. Εδώ όμως, το έναυσμα για το ως άνω ενημερωτικό άρθρο είναι η πολιτική διαπραγμάτευση επί της Συνθήκης που κάνει κρυφίως ο Τσιπροκαμμένος με τον Ερντογάν. Κι επειδή ζούμε σε μία ακραία, σουρεαλιστική πραγματικότητα, ένα έχω να πω: Για τους ΣΑΝΕΛ δεν έχει σημασία τίποτε εκτός απ'την διεθνιστική αναθεωρητική ατζέντα τους. Οι ίδιοι οι Λενινομαρξιστές συγγενείς τους, καταγγέλουν τους Μεταμοντέρνους Ριζοσπάστες Αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ ως Οπορτουνιστές (Τυχοδιώκτες) και Ρεφορμιστές (Αναθεωρητικούς Μεταρρυθμιστές). Άν και το θέμα είχε διευθετηθεί στην 2η Διεθνή (όρα μπροσούρα Ίλιτς Ουλιανόφ: Αριστερισμός, η θανατηφόρα παιδική ασθένεια του Κομμουνισμού), φαίνεται πως στην Ελλάδα κυβερνούν ακριβώς αυτοί οι Παγκοσμιοποιητές Αριστεροί της Αμερικανικής Σχολής. Έτσι φίλοι μου, τί Λωζζάνη τί Κοζάνη για τον Αλέξη και τον Κοτζιά και μη ψάχνετε άλλα κίνητρα εκτός απ'την ατζέντα που πίστεψαν, πιστεύουν και θα πιστεύουν μέχρι να τους πάρει ο Σαούλ Αλίνσκυ στην πατρική του αγκαλιά. Υ.Γ. Εκ παραδρομής έγραψα ΣΑΝΕΛ και Τσιπροκαμμένος. Ζητώ συγγνώμη διότι ο Καμμένος απλά κάνει ότι του υποβάλλουν, δηλονότι κάποιοι ίσως ξένοι, κρατούν το χονδρό του κεφάλι επί πίνακι. Ο μόνος τρόπος να προστατευθεί απ'αυτούς που γνωρίζουν το σκοτεινό του ποιόν εκβιάζοντάς τον είναι, γλύφοντας τον Πρωθυπουργό, να αγοράζει χρόνο ασυλίας μέχρι την νομοτελειακή του πτώση. Κρίμα για την Ελλάδα, κρίμα για τους Προγόνους μας, κρίμα για τους Απογόνους των Μεγίστων της Ιστορίας.

Τα αγαρινα σκυλια

Δεν τα φοβαμαι γιτι απλα γαβγιζουν προς εκφοβισμο. Οι Τουρκοι ειναι στα προθυρα διαλυσης του εγκληματικου κρατους τους και το ξερουν πολυ καλα αυτο. Και αυτος ειναι ενας λογος που αφηνισανε με Λωζανες κλπ. Δεν φοβαμαι τους Τουρκους αλλα αυτα τα δοσιλογα τομαρια που εμεις οι ιδιοι διαλεξαμε να μας κυβερνησουν. Θα κανουν ξανα την προδοσια οι λεχριτες. Τα αηδιαστικα αυτα ανθρωπακια ειναι και ηταν παντα οι συγχρονοι Γερμανοτσολιαδες της Κατοχης και αυτα τα τσολιαδακια εχουν ονομα και λεγονται ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και ολους τους αλλους αποατους της προδοσιας πλην των πατριωτικων δυναμεων οπως πχ το ΚΚΕ.

Aladdin

Ναι αλλά πουθενά δεν γίνετε λόγος για βραχονησίδες επειδή τότε δεν είχαν αξία. Επάνω σε αυτό πατάνε μάλλον οι Τούρκοι και σου λένε αφού δεν παραχωρήθηκαν άρα οι βραχονησίδες ανοίκουν στην συνέχεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δηλαδή στην Τουρκία.

ουστ γελαδια

ανΟΙκουν; Πισω στα θρανια

Τσ

Δεν γραφουμε εκθεση ιδεων, οπου σε τρεις τονους λαθος χανεις μια μοναδα. Μπορει να γραφουμε απο κινητα η ταμπλετ οπου τα πληκτρολογια ειναι μικρα. Αλλα κ λαθος να εγινε ποιο το προβλημα; Εδω γραφουμε σχολια κ αποψεις.Εσυ παραφυλας για τα ορθογραφικα αλλων? Γραψε την αποψη σου κ ασε την κριτηκη στην ορθογραφια.

panos

τα συνορα ειναι βαση της συνθηκης τα 3 μιλια απο τις τουρκικες ακτες.Λαμβανετε σαν σημειο αναφορας η βολη ενος κανονιοφορου της εποχης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hfgv

Η χειροποίητη ετικέτα με τις αριθμημένες φιάλες, ο συλλεκτικός χαρακτήρας (1517 φιάλες όλη η παραγωγή) και ο τρόπος διάθεσης του δίνει στο Φλογερό του 2015 μια ξεχωριστή θέση στο γευστικό χάρτη των οινόφιλων.

Γ.Κ.Καρατζάς

samothr_arthros1

O ξεσηκωμός των κατοίκων της Σαμοθράκης (Απρίλιος 1821) - Ο τουρκικός στόλος στο νησί (1η Σεπτεμβρίου 1821) - Η πολυήμερη σφαγή των κατοίκων του νησιού και η ερήμωσή του - Το λογχισμένο Ευαγγέλιο - Η πλήρης άγνοια για τη σφαγή της Σαμοθράκης του επίσημου ελληνικού κράτους ως τις αρχές του 20ου αιώνα

1
airesi4

Πώς και από πού ξεκίνησε ο βογομιλισμός – Ποια ήταν η διδασκαλία του – Η εξάπλωσή του στη βυζαντινή αυτοκρατορία – Οι διώξεις των Βογόμιλων και το κάψιμο στην πυρά του αρχηγού τους Βασίλειου από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό – Τι απέγιναν οι Βογόμιλοι; - Το νεκροταφείο τους κοντά στη Θεσσαλονίκη

14
MRust

Η παράτολμη πτήση του από το Ελσίνκι προς τη Μόσχα - Η αντίδραση της σοβιετικής αεράμυνας - Η φυλάκιση και η απονομή χάριτος - Οι δραματικές εξελίξεις στην Ε.Σ.Σ.Δ.- Τι απέγινε ο Ματίας Ρουστ;

McFarland_ar

Η απίστευτη ιστορία του πανούργου Ελληνοϊρλανδού Μπίλι Μακφάρλαντ, ο οποίος θα έστηνε το Fyre Festival, το πιο πιο glam μουσικό πάρτυ την άνοιξη του 2017, μόνο που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή

35
stouk01

Τι είναι η Conifa και ποια τα μέλη της- Η ‘’Εθνική Τσαμουριάς’’ και το CONIFA EURO 2019- Πότε καθιερώθηκε ο δικέφαλος αετός- Τι έλεγαν οι πρωτοπόροι του αλβανικού εθνικισμού για τους Τούρκους πριν 120 χρόνια

10