Ποια είναι τα νησιά που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι

Ποια είναι τα νησιά που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι

Η Τουρκία αμφισβητεί όλο και πιο έντονα, την ελληνική κυριαρχία σε... 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, που σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς τους δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών

“Γκρίζο” το μισό Αιγαίο Πέλαγος από την βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως το νησί Δίας βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Οι τουρκικές αξιώσεις σε ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες επισημοποιήθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο σ΄ ένα  προκλητικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που διασταύρωσαν δημόσια τα ξίφη τους, για τα πόσα τελικά είναι τα νησιά που -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- κατέχει... παράνομα η Ελλάδα. Όλα αυτά, την επομένη ακριβώς της πολυσυζητημένης -και αμφιβόλου αποτελέσματος- επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Η Τουρκία αμφισβητεί όλο και πιο έντονα, την ελληνική κυριαρχία σε... 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, που σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς τους δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα βάση διεθνών συνθηκών.

Από το βήμα της τουρκικής βουλής  ο πρωθυπουργός  Γιλντιρίμ αφού δήλωσε πως  : “το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» επικαλέστηκε  δηλώσεις του πρώην προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είχε μιλήσει ευθέως  για τα “γκρίζα” σημεία του Αιγαίου, που τα είχε απαριθμήσει σε 132 περίπου νησίδες ή βραχονησίδες. 

Οι τουρκικές διεκδικήσεις κωδικοποιούνται στην απόρρητη λίστα EGAYDAAK, στην οποία το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και περισσότερο αναφορά στην Τουρκία και τείνει να καταστεί «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.  Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης “Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar”, δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες”, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. 

“Μετά την κρίση των Ιμίων, η Άγκυρα παρουσίασε εμφανέστατα την τουρκική αντίληψη για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο μέσω ενός εγχειριδίου που εκδόθηκε τον Μάιο του 1996 από τις Ακαδημίες Πολέμου. Από τότε, το αρκτικόλεξο EGAYDAAK, αναγράφεται στην τουρκική βιβλιογραφία, στα επίσημα τουρκικά έγγραφα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς επίσης στα σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων” λέει στο ΘΕΜΑ ο ταξίαρχος ε.α. και γεωστρατηγικός αναλυτής Χρήστος Μηνάγιας, που πρώτος στην Ελλάδα δημοσιοποίησε την επίμαχη λίστα, στο βιβλίο του «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία - Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας».

Πρόκειται για μικρά νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, καθώς και για νησιά και νησίδες κοντά στις ακτές της Κρήτης, αλλά και μικρές σε έκταση βραχονησίδες, όπως η Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος και οι Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο, που ωστόσο έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία   Όπως λέει ο κ.Μηνάγιας : “Τα EGAYDAAK είναι 152. Ωστόσο, επειδή σε κάποιο από αυτά υπάρχει σύμπλεγμα δύο ή περισσοτέρων βραχονησίδων, κάποιοι Τούρκοι τα συμπεριλαμβάνουν όλα σε μια ονομασία. Για παράδειγμα η Ζουράφα στο τουρκικό έγγραφο που έχω φέρει στο φως δεν αναφέρεται ως μια νησίδα, άλλα ως μια νησίδα και δύο βραχονησίδες. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει με τις Οινούσες, τα Αντίψαρα, τους Φούρνους κ.λπ”.Δείτε ολόκληρη τη λίστα του Egaydaak:

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 
1)Συμπλεγμα Ζουράφας : Νησίδα Ζουράφα,  βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2  2)Σύμπλεγμα Οινουσσών : Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς,  νησίδα  δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα Β.Δ. Από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα Ν.Δ. από Ποντικονήσι, βραχονησίδα νο1 νότια από Οινούσσες,, βραχονησίδα νότια από Οινουσσες  

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ  
3) Βραχονησίδες Καλόγεροι

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ 
4)Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου : Nησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ 
5)Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι : Φούρνοι,  Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό,  Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3
  
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 
6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί : Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα Ν.Α. από  Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα  2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος .
7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου : Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα Ν.Δ. Του Πράσσος, Καζαγάνι βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα Ν.Δ. από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.
8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου :  Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα Ν.Δ. από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα νο 1 νότια  από Πλάτη, βραχονησίδα νο 2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος,  Πράσσος,  Λυδία.
9) Σύμπλεγμα νησιών Β.Α. Νισύρου :  Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα,  Στρογγυλή,  Γυαλί 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί , Παχειά, Κανδελιούσσα,  Άγιος Άντώνιος  
10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου : Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα,  Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο,  Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο,  
11) Σύμπλεγμα νησιών Ν.Α. Αστυπάλαιας :  Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα. βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη,  Μεσονήσι.
12) Σύμπλεγμα  νησιών Β.Δ. Κάρπαθου :  Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο , 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας,  Καραβονήσια,  νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο,  νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια 

7) ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
13) Σύμπλεγμα  νησιών Κρητικού Πελάγος :  Αυγονήσι,  Δίας,  δύο βραχονησίδες πλησίον Δίας,  Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες,  Βραχονησίδα βόρεια απο Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.
 
Πού το πάει η Τουρκία;

Στην εθνικιστική περιδίνηση που έχει περιπέσει η Τουρκία με αποκλειστική ευθύνη του... σουλτάνου Ερντογάν,  τα υποτιθέμενα κατεχόμενα -από την Ελλάδα- νησιά του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, είναι προσφιλές θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. 
Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής κ.α. Βρέθηκαν στο στόχαστρο τουρκικών ΜΜΕ επειδή επισκέφθηκαν νησιά και νησίδες που συμπεριλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα  EGAYDAAK.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

“Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες και μιλούν για «γκρίζες ζώνες», αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε «γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία”  σχολίασε τις τουρκικές αξιώσεις ο υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας να εννοηθεί  πως υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος, πως βάση των Διεθνών Συνθηκών θα έπρεπε να είναι εντός των ελληνικών συνόρων. Ωστόσο περισσότερες διευκρινήσεις δεν δόθηκαν για την τοποθέτηση αυτή. 

Μία ενδιαφέρουσα παράμετρο των τουρκικών αξιώσεων στις ελληνικές θάλασσες, καταθέτει στο protothema.gr ο γεωστρατηγικός αναλυτής Χρήστος Μηνάγιας, : “Η στρατηγική της Άγκυρας αποσκοπεί στην συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας ως εκβιαστικό αντάλλαγμα το ενδεχόμενο επίλυσης των υπολοίπων ελληνο-τουρκικών προβλημάτων, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η αποστρατικοποίηση των νησιών του βόρειου Αιγαίου, καθώς επίσης η κυριότητα των νησίδων και βραχονησίδων «που βρίσκονται μπροστά στα μάτια της Τουρκίας». Ειδικότερα, οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται αυτήν την συνεκμετάλλευση στο πλαίσιο μιας δομής παρόμοιας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, στην οποία, σύμφωνα με αυτούς, κατά πάσα πιθανότητα, αρκετές χώρες θα θελήσουν να μετάσχουν, ιδίως η Ρωσία” επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ (70)

καλημερα

τίποτε δεν γκριζάρει. Απλά οι Τούρκοι έμαθαν να δίνουν δικούς τους χαρακτηρισμούς και ερμηνείες όπως τους συμφέρει και μεις πιανόμαστε στα λόγια των αμφισβητήσεών τους. Κάθε βραχάκι , νησίδα, βραχονησίδα δεν μπορεί να αναφέρεται ονομαστικά και όταν δεν αναφέρεται δεν σημαίνει ότι δεν την περιλαμβανει η συνθηκη.

ΧΑΡΗΣ

Ερντογάν? Εδώ στην Κρήτη που είμαι άμα πάω τώρα και ρίξω την [...] μου στην θάλασσα θα την θες και αυτήν?

τοτός

Βρε μελαχρινάκι ρίξε ένα συρτάκι Φτιάξε μου καφέ με ένα καϊμάκι Αχ μελαχρινάκi να φύγει το μεράκι Τόσα πολλά βραχονησάκια Θόλωσαν τα δύο μου μάτια Με κάνουνε χίλια κομμάτια Τόσα πολλά βραχονησάκια Βρε μελαχρινάκι ρίξε ένα συρτάκι Δωσ' μου μερικά που τα λαχταρώ.

Τους υπενθυμίζω

και το απετάλωτο γαϊδουρονήσι που το ξέχασαν... (Ο.Ε.)

.....

Οι διεθνείς συνθήκες πάνε περίπατο όταν αλλάζουν οι διεθνείς ισορροπίες. Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα έχει γύρω στα 200 δις ΑΕΠ ενώ η Τουρκία πάνω από 800. Έστω ότι ξοδεύουμε και οι δυο το 2% του ΑΕΠ μας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς όπως επιβάλλει το ΝΑΤΟ: καταλαβαίνει κανεις ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε κάποια υποτυπώδη ισορροπία μεταξύ μας.

kostas

OYΣΤ ΓΥΦΤΟΓΕΙΤΟΝΕΣ ΓΥΦΤΟΤΟΥΡΚΟΙ

Νικόλας

Καταρχήν, πρέπει να ορίσουμε τι είναι η τουρκία, και αν υπάρχει ως χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να τυπώσουμε χάρτες με μεγάλο κουρδιστάν, μεγάλη αρμενία, ποντιακό κράτος, ελληνική Πόλη και Σμύρνη, συριακή Αντιόχεια (μα, είναι δυνατόν η συριακή Αντιόχεια να βρίσκεται στην τουρκία, και το Πατριαρχείο Αντιοχείας στη Δαμασκό;) και μετά να τους ρωτήσουμε αν δέχονται διμερείς επαφές για την γκρίζα ζώνη της Άγκυρας, και μια νέα συνθήκη των Σεβρών. Στην τρέλα, πρέπει κανείς να απαντάει με τρέλα, από ένα σημείο και μετά, γιατί αλλιώς τον περνάνε για χαζό.

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Εχουν ηδη τυπωθει και κυκλοφορουν με την Τουρκια διαμελησμενη σε 5 - 6 κομματια. Και οι χαρτες αυτοι ειναι Αμερικανικης προελευσης...

ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ

"Παρά ταύτα η επίσκεψη πέτυχε" είπε ο Κοτζιάς.. ..Όμως η λογική απεβίωσε λέγω εγώ .. Διότι όταν η Τουρκία διεκδικεί ελληνικό έδαφος, η λογική, αν αυτή ειναι εν ζωή λέει ότι, η Ελλάδα όπου είχε: Μια ολόκληρη Μ Ασία Ελληνισμό.. Έναν Πόντο Έλληνες.. Μια Πόλη κατά το 1/4 Ελληνική.. Μια Ανατολική Θράκη Ελληνικότατη, Και όπου σήμερα μετά την συνθήκη της Λωζάνης όλα αυτά έγιναν Τουρκία. Άρα η απολεσθείσα λογική λοιπόν λέγω, αν ήταν εν ζωή θα έπρεπε να λέει ότι: "η Ελλάδα θα έπρεπε να διεκδικεί και να ζητάει αναθεώρηση τής συνθήκης, και η Τουρκία να υπεραμύνεται αυτής". Αντ' αυτού η Τουρκία διεκδικεί και η Ελλάδα υπεραμύνεται.. Άρα η λογική σίγουρα κατά την επίσκεψη Ερτογαν είχε αποβιώσει.. Συνεπώς η επίσκεψη μετά την τραγική εξέλιξη του θανάτου της λογικής,, ειναι τραγικά ανεπιτυχέστατη Όσο για την Τουρκία, επειδή καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι του ελεύθερου Κουρδιστάν χάνεται διεκδικεί εκ διαμέτρου αντίθετα, Δηλαδή από εμάς, το μισό Αιγαίο..Βλέπετε ιστορικά από την ίδρυση τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέχρι σήμερα, λόγω συγκυρίων πολλών και διαφόρων (διχασμών φαγωμάρας βλακείας) πάντα αυτή διεκδικούσε και εμείς προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε την διεκδίκηση ...

Τα αγαρινα σκυλια

Δεν τα φοβαμαι γιτι απλα γαβγιζουν προς εκφοβισμο. Οι Τουρκοι ειναι στα προθυρα διαλυσης του εγκληματικου κρατους τους και το ξερουν πολυ καλα αυτο. Και αυτος ειναι ενας λογος που αφηνισανε με Λωζανες κλπ. Δεν φοβαμαι τους Τουρκους αλλα αυτα τα δοσιλογα τομαρια που εμεις οι ιδιοι διαλεξαμε να μας κυβερνησουν. Θα κανουν ξανα την προδοσια οι λεχριτες. Τα αηδιαστικα αυτα ανθρωπακια ειναι και ηταν παντα οι συγχρονοι Γερμανοτσολιαδες της Κατοχης και αυτα τα τσολιαδακια εχουν ονομα και λεγονται ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και ολους τους αλλους αποατους της προδοσιας πλην των πατριωτικων δυναμεων οπως πχ το ΚΚΕ.

Ναι, ναι

Το ευρώ διαλύεται! Οι αγορές τρέμουν! Τώρα και η Τουρκία διαλύεται! Θα τους διαμελίσουν οι Κούρδοι! Θα πάνε σε εμφύλιο! Θα δώσουν οι Αμερικάνοι κράτος στους Κούρδους! Θα τους κάνουν πόλεμο οι Ρώσοι! Θα μπούμε στην Πόλη! Καλά κρασιά, αδερφέ! Η Τουρκία έχει χρέος 35% του ΑΕΠ και σε αντίθεση με μας, είτε είναι Ισλαμιστές είτε είναι Κεμαλιστές, είναι όλοι εθνικιστές και έχουν κοινές θέσεις εναντίον της Ελλάδας. Επίσης, οι Τούρκοι μετά το 1920-22 ζουν με μία μόνιμη ψύχωση: Ότι κάποια δύναμε θέλει να τους διαμελίσει. Και αυτό τους ενώνει. Οπότε, μην κάνεις όνειρα. Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δεν πάει μπροστά, είναι γιατί είναι ένας λαός, βυθισμένος στο wishful thinking.

Εκ των Εσω

Για πρώτη φορά Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μιλάει για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Μακράν ο καλύτερος Έλληνας υπουργός εξωτερικών ο Κοτζιάς, με γνώση και απαιτήσεις

K.

Σε τι ωφελεί αυτό το δημοσίευμα; Διαφημίζετε τις αστήρικτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, απλά για να φέρετε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, σε βάρος του Εθνικού συμφέροντος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gen01

«Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή έλαβε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αλλοίωση των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας», δήλωσε η προεδρος του ΚΙΝΑΛ

cache_728x3000_Analog_medium_657032_76511_1522019

«Θα κατακτήσουμε το κάστρο από μέσα, μην το ξεχνάτε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική του ομιλία στη Πρόυσα αναφερόμενος στη διπλωματία, την οικονομία και τις επικείμενες δημοτικές εκλογές