Νταϊάν Κόχυλα: Η πρύτανης της γεύσης είναι «όπου γης και πατρίς»

Νταϊάν Κόχυλα: Η πρύτανης της γεύσης είναι «όπου γης και πατρίς»

Πολυπράγμων και ακατάβλητη, η Νταϊάν Κόχυλα θεωρείται μία από τις πιο αγαπητές σεφ της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το μυστικό της επιτυχίας της βρίσκεται στις ρίζες όλων των φυτικών προϊόντων που μεγαλώνουν σε μια καθαρή ελληνική γη

Νταϊάν Κόχυλα: Η πρύτανης της γεύσης είναι «όπου γης και πατρίς»
Εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα και διεθνώς γνωστή ως ειδήμων σε θέματα ελληνικής - μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής, συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων, σύμβουλος σεφ και συνεργάτιδα εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε θέματα ελληνικής γαστρονομίας σε κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ και το Γέιλ. Η Νταϊάν Κόχυλα αγαπά τρελά αυτό που κάνει - κάτι εμφανές από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε στην ελληνική τηλεόραση. Στη συνέντευξή της για το «thema people» η Νταϊάν κάνει τον απολογισμό της χρονιάς και αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά της.

- Αλλη μία σεζόν για την τηλεοπτική εκπομπή «Τι θα φάμε σήμερα, μαμά;» στον Alpha τελείωσε. Τι αποκομίσατε από τη φετινή χρονιά; Πέρασα πολύ όμορφα. Εχει άλλη χάρη να δουλεύεις μέσα σε μια ομάδα παρά να γράφεις ολομόναχη σε ένα γραφείο, όπως έκανα μια ζωή. Γίνεσαι οικογένεια με τους συνεργάτες. Φάγαμε ψωμί και αλάτι όλοι μαζί.

- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Κλείσιμο
Δεν έχω κάποιο μυστικό. Απλώς κάνω το καλύτερο που μπορώ.

- Πόσο άλλαξε η ζωή σας με την έκθεση στην τηλεόραση;
Δεν άλλαξε. Ακόμη πλένω τα πιάτα, σκουπίζω με την ηλεκτρική σκούπα, πάω τον σκύλο βόλτα και γίνομαι σοφέρ των παιδιών μου. Γιατί να αλλάξει άραγε; Δεν έχω αλλάξει κάτι από τις παλιές και κανονικές μου συνήθειες. Δεν έχω αλλάξει τις σχέσεις μου με φίλους και οικογένεια. Ολα είναι θέμα ισορροπιών. Για εμένα η δουλειά ήταν πάντα μέρος της ζωής μου διότι αγαπώ πάρα πολύ αυτό που κάνω.

- Πιστεύετε ότι οι εκπομπές μαγειρικής, όσον αφορά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, είναι μια μόδα που θα περάσει; Ελπίζω πως όχι. Ο κόσμος αντιμετωπίζει την εκπομπή πολύ θετικά. Ξέρετε πόσα νέα παιδιά μού έχουν πει ότι τους έμαθα να μαγειρεύουν; Για μένα αυτό είναι μια τεράστια ικανοποίηση.





- Ποιους Ελληνες σεφ ξεχωρίζετε και γιατί;
Τιμώ κάθε Ελληνίδα μαγείρισσα που έχει ένα μποστάνι και μια παράδοση, αλλά και αρκετούς από τους δημιουργικούς μας μάγειρες, φημισμένους και μη.

- Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας; Τα καλά υλικά στην εποχή τους και η θέληση-πρόκληση να συνδυάζω τη νοστιμιά με την υγιεινή διατροφή. Η μαγειρική είναι μια γλώσσα και είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ. Παίρνεις ιδέες από παντού: από τα σάντουιτς που φτιάχνουν στα φαστφουντάδικα μέχρι το πιο σπάνιο γιαπωνέζικο σούσι. Για μένα, όμως, το παν είναι να μαγειρεύω με υλικά που βρίσκω επιτόπου και στην εποχή τους. Θεωρώ ότι αυτό, εκτός των άλλων, είναι εποικοδομητικό και υγιεινό για τον πλανήτη εάν το εφαρμόσουμε ως κανόνα στις περισσότερες περιπτώσεις.

- Πώς είναι η ζωή σας στην Ελλάδα; Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα. Δεν σταματάω ποτέ.

- Η ζωή σας στην Αμερική; Οταν είμαι στην Αμερική, περίπου μία εβδομάδα τον μήνα ή κάθε ενάμιση μήνα, δουλεύω κυρίως ως σύμβουλος σεφ στο εστιατόριο «Molyvos» στη Νέα Υόρκη, μην ξεχνώντας να καλλιεργώ συνέχεια τις σχέσεις μου, μια που αγαπώ τις ΗΠΑ.

- Εάν μπορούσατε να επιλέξετε, και εφόσον υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, πού θα μένατε; «Οπου γης και πατρίς», αυτό είναι ένα καλό μότο για μένα. Δεν σκέφτομαι τέτοια πράγματα. Δεν σκέφτομαι με το «εάν» και το «θα». Προσπαθώ να είμαι ευγνώμων για το καθετί.

- Κατάγεστε από την Ικαρία και λατρεύετε το νησί σας. Πόσο σας έχει επηρεάσει η τοπική κουζίνα; Σκοπεύετε κάποια στιγμή να ζήσετε μόνιμα εκεί; Η ικαριώτικη κουζίνα είναι η μεσογειακή διατροφή του ’60 - μιλώντας για την παραδοσιακή της μαγειρική. Είναι μια κουζίνα που βασίζεται στα τοπικά, στα άγρια φαγώσιμα (χόρτα, μανιτάρια και άλλα πολλά). Είναι μια κουζίνα της φτώχειας, η οποία τυχαίνει να είναι «πλούσια», ακριβώς επειδή είναι τοπική. Η Ικαρία μού έμαθε τι εστί αληθινό φαγητό, με φρεσκότατα εποχιακά υλικά, κομμένα από τον κήπο λίγο πριν τα μαγειρέψεις. Μου έμαθε ότι το φαγητό είναι κοινωνικό όχημα. Σε ό,τι αφορά μελλοντικά σχέδια και στόχους, δεν προγραμματίζω τίποτα. Αντιμετωπίζω κάθε μέρα όπως έρχεται.



- Το γεγονός ότι δεν αγχώνεστε πιστεύετε ότι έχει τις ρίζες του στα ικαριώτικα γονίδια;  Ναι, τις περισσότερες φορές.

- Λέγεται ότι οι σεφ, επειδή όλη μέρα μαγειρεύουν, στο σπίτι τους δεν ασχολούνται και τόσο με τη μαγειρική. Αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας; Οχι βέβαια. Πρώτα είμαι γονιός, άρα φροντίζω το σπίτι και μαγειρεύω. Στο σπίτι μου πάντα κάτι μαγειρεύεται. Βέβαια, τυχαίνει να είναι και ο σύζυγός μου πολύ καλός μάγειρας, οπότε το μοιραζόμαστε.

- Ποια ήταν η πιο δύσκολη τηλεοπτική στιγμή σας; Πραγματικά δεν ξέρω διότι περνάμε πολύ καλά ως ομάδα. Το πιο δύσκολο για μένα είναι η ορθοστασία για 10-15 ώρες την ημέρα. Κάποιες φορές πάω σπίτι και δεν νιώθω τα πόδια μου. Αλλες δυσκολίες πραγματικά δεν έχω ζήσει με την εκπομπή. Είμαστε όλοι καλοπροαίρετοι και δουλεύουμε χωρίς εγωισμούς. Υπάρχουν στιγμές αστείες, π.χ. να τελειώσει το γκάζι στη μέση μιας συνταγής, να κάνω τα λαθάκια μου στην ελληνική γλώσσα και άλλα τέτοια. Βέβαια, απ' ό,τι φαίνεται, τα «εξαιρετικά» ελληνικά μου δεν έχουν ενοχλήσει τον κόσμο.

- Το μεγαλύτερο επαγγελματικό λάθος σας; Δεν το σκέφτομαι έτσι. Κάθε εμπειρία είναι ένα σχολείο.

- Αν ξεκινούσατε από την αρχή, θα κάνατε τα ίδια ακριβώς πράγματα ή θα αλλάζατε κάτι; Τέτοιες σκέψεις θεωρώ ότι δεν είναι υγιείς.

- Τι έχετε αποκομίσει από τη συνεργασία σας με το Χάρβαρντ όπου έχετε αναλάβει το μενού; Είναι ένας απίστευτα πλούσιος θεσμός και γνωρίζεις πάρα πολλούς μοναδικούς ανθρώπους. Χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι εκεί κάποιες φορές μέσα στον χρόνο. Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις τους μελλοντικούς ηγέτες του πλανήτη -διότι περί αυτού πρόκειται σε αυτά τα πανεπιστήμια- να τρώνε με λαχτάρα γίγαντες και χορτόπιτα. Εάν κρατάνε έστω και την παραμικρή ανάμνηση από αυτό, έχουμε κερδίσει οπαδούς της ελληνικής κουζίνας.

- Υπήρξε πρόσφατα κάποια καινούρια διάκριση ή συνεργασία στη Νέα Υόρκη;
  Συνεργάζομαι με το «Molyvos», ένα πολύ γνωστό και σεβαστό ελληνικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Περνάω πραγματικά ευχάριστα και δημιουργικά με όλη την ομάδα εκεί. Φτιάχνουμε ωραία φαγητά. Μου δίνει την ευκαιρία να μοιραστώ με Αμερικανούς όλα τα πλούτη της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Κάνουμε διάφορα φεστιβάλ, είτε με τοπικά κρασιά είτε με τοπικά φαγητά, στα μέτρα πάντα των γούστων της Αμερικής. Είναι όμως μια εξαιρετική ευκαιρία να φέρουμε τον κόσμο κοντά στις γεύσεις και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Είναι και ένας όμιλος με όλο τον μηχανισμό των σωστών δημοσίων σχέσεων πίσω του, οπότε όλα όσα κάνουμε μοιράζονται και πολύ πέρα από το ίδιο το εστιατόριο. Είναι ευχάριστο αυτό. Οι Αμερικανοί έχουν πολύ ανοιχτό μυαλό όσον αφορά στις διαφορετικές κουζίνες του κόσμου, οπότε αγαπούν και την ελληνική. Τώρα τη μαθαίνουν πιο βαθιά.

- Το ότι η οικονομική κρίση έκανε πασίγνωστη την Ελλάδα στην Αμερική έπαιξε θετικό ή αρνητικό ρόλο τελικά; Πώς αντιμετωπίζουν τους Ελληνες οι Αμερικανοί; Ισως με συμπόνια, διότι μεγάλο κομμάτι της εκεί κοινωνίας περνά εξίσου δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν έχω εισπράξει κάτι αρνητικό.

- Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα καριέρας να συνδυάζει δουλειά και οικογένεια; Ολα μια σκέψη είναι. Ανοιχτή καρδιά θέλει και όλα χωρούν.

- Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε ότι κάτι από τα δύο έχετε παραμελήσει; Πραγματικά όχι. Οπως είπα και παραπάνω, με ανοιχτή καρδιά όλα χωράνε. Το εννοώ.

- Ως πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στις ΗΠΑ, πόσο εύκολο ήταν για εσάς να τη διαδώσετε και να γίνει αποδεκτή;  Οι Αμερικανοί είναι ανοιχτοί. Ζούνε τώρα μια εποχή όπου ο κόσμος έχει μεγάλη επιθυμία για πραγματικό φαγητό, για δυνατές γεύσεις, με υγιεινά συστατικά. Η δική μας παράδοση το έχει αυτό. Η αλυσίδα τροφίμων στην Αμερική είναι πολύ νοθευμένη, κάτι που πάει να γίνει και στην Ευρώπη, αλλά και εδώ στην Ελλάδα - μόνο εάν σκεφτούμε τις τοπικές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων που τείνουν να εξαφανιστούν διότι δεν είναι αρκετά «εμπορικές»... Προσπαθώ να περάσω αυτά τα μηνύματα στη μαγειρική μου στα μαθήματα που κάνω. Μακριά από φαγητά τα οποία, απλώς, δεν είναι φαγητά αλλά επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα.

- Πείτε ένα σημαντικό πρόσωπο για το οποίο έχετε μαγειρέψει;
Η πεθερά μου όταν ήμουν νιόπαντρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης