Γιατί οι εργαζόμενοι από το σπίτι χάνουν προαγωγές;

Γιατί οι εργαζόμενοι από το σπίτι χάνουν προαγωγές;

Το 90% των διευθυντικών στελεχών ανταμείβουν τους υπαλλήλους που πηγαίνουν στο γραφείο

douleia-spiti-mak
Ενώ η εργασία εξ αποστάσεως προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως και που επηρεάζουν την επαγγελματική τους ανέλιξη. Για ένα διάστημα, οι εργαζόμενοι από το σπίτι έμοιαζαν να τα έχουν όλα: ελαστικές ζώνες ωραρίου, καμία μετακίνηση, καλύτερη συγκέντρωση και τη δυνατότητα να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού τους, ανάμεσα σε επαγγελματικές κλήσεις. Και ενώ τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας είναι πολλά, το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί μια ανησυχητική τάση.

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την εξέλιξη της καριέρας τους, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συνδέονται από το σπίτι πέντε ημέρες την εβδομάδα παίρνουν λιγότερες προαγωγές και λιγότερη καθοδήγηση από τους ανθρώπους στο γραφείο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Live Data Technologies, οι πλήρως απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πήραν προαγωγή 31% λιγότερο, από τους συναδέλφους τους που εργάζονταν δια ζώσης για το 2023. Στην ανάλυση της εταιρείας δεδομένων σε 2 εκατομμύρια υπαλλήλους, το 5,6% των εργαζομένων που πήγαιναν στο γραφείο τουλάχιστον σε υβριδική βάση έλαβαν προαγωγή πέρυσι, σε σύγκριση με το 3,9% των πλήρως απομακρυσμένων ατόμων.
210722150635_Sjogren_woman_tired

Και αυτό δεν είναι απλώς μια σύμπτωση. Περίπου το 90% των 400 διευθύνοντων συμβούλων που ερωτήθηκαν πέρυσι από την KPMG - ένας από τους κορυφαίους παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα κινδύνου, χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών συμβουλών, φορολογικών και ρυθμιστικών υπηρεσιών, εσωτερικού ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνηση - δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να δώσουν σε υπαλλήλους που εργάζονται αυτοπροσώπως αυξήσεις, προαγωγές ή καλύτερες αναθέσεις. Η Amazon, για παράδειγμα, επιβάλλει την αυστηρή πολιτική των τριών ημερών στο γραφείο για τους εταιρικούς εργαζόμενους, μπλοκάροντας τις προαγωγές για όποιον δεν συμμορφώνεται, σύμφωνα με το Insider.

Τα αίτια της χαμένης προαγωγής

Παρακάτω διερευνούμε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι μπορεί να χάνουν προαγωγές και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι ο αγώνας για την καθιέρωση μιας ορατής παρουσίας εντός της εταιρείας. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο γραφείο, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα της πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδρασης, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κερδίσουν την αναγνώριση που τους αξίζει για τις συνεισφορές τους.
sad
Κλείσιμο

Οι προαγωγές συχνά εξαρτώνται από την ορατότητα, και η απουσία φυσικής παρουσίας μπορεί ακούσια να θέσει τους απομακρυσμένους εργαζόμενους στο περιθώριο της προσοχής των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Αυτή η αποτελεσματική επικοινωνία είναι η ζωογόνος δύναμη κάθε επιτυχημένου επαγγελματικού οργανισμού. Ωστόσο, η απομακρυσμένη εργασία εισάγει ένα μοναδικό σύνολο επικοινωνιακών προκλήσεων. Η έλλειψη αυθόρμητων, προσωπικών αλληλεπιδράσεων μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη σχέσεων και δικτύων ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της καριέρας. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν έχουν την ευκαιρία για προσωπικές αλληλεπιδράσεις με ανώτερους. Η οικοδόμηση σχέσεων με πρόσωπα-κλειδιά του οργανισμού γίνεται μεγαλύτερη πρόκληση όταν η φυσική απόσταση αποτελεί σταθερό εμπόδιο.

Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με την παραγωγικότητα των απομακρυσμένων εργαζομένων εξακολουθούν να υφίστανται, με ορισμένους διευθυντές να τρέφουν την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας είναι εγγενώς πιο αφοσιωμένοι και αποτελεσματικοί. Αυτή η αντίληψη μπορεί να ρίξει σκιά στους απομακρυσμένους εργαζόμενους, επηρεάζοντας τις πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν προαγωγές. Επιπλέον οι εργαζόμενοι από το σπίτι, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στους ίδιους πόρους και τις ίδιες ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στους συναδέλφους τους στο γραφείο. Τα προγράμματα κατάρτισης, οι πρωτοβουλίες επαγγελματικής ανάπτυξης και οι ευκαιρίες καθοδήγησης μπορεί να είναι πιο δύσκολα προσβάσιμα για όσους εργάζονται εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.
Is Remote Work Better Than Being in the Office? It's Complicated | Mark Mortensen | TED

Ωστόσο, επειδή είναι πλέον γνωστό ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα συνολικής ευημερίας, οι οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς που διασφαλίζουν ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη. Οι μηχανισμοί τακτικής ανατροφοδότησης, οι εικονικές εκδηλώσεις δικτύωσης και τα προγράμματα καθοδήγησης που είναι προσαρμοσμένα για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος. Οι οργανισμοί θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση της απόδοσης με βάση τα αποτελέσματα, δημιουργώντας ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη φυσική τους θέση.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι άγνωστες ιστορίες των Όσκαρ σε Έλληνες: Από την Παξινού και τον Χατζιδάκι μέχρι τον Λάνθιμο

15 οχήματα ανέβηκαν στην Πάρνηθα παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα απεγκλώβισε η πυροσβεστική, επιβλήθηκαν πρόστιμα

Ένας νεκρός από φωτιά σε διπλοκατοικία στην Αγία Παρασκευή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης