Οικογένεια Bvlgari: Επιστροφή στις ρίζες 150 χρόνια μετά
Bvlgari-xr

Οικογένεια Bvlgari: Επιστροφή στις ρίζες 150 χρόνια μετά

Η ιστορία των πλανόδιων αργυροχρυσοχόων από την Ηπειρο που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους, για να φτάσουν στην Ιταλία, όπου ίδρυσαν τον διάσημο οίκο κοσμημάτων - Η επίσκεψη στη γενέτειρα και η διάθεση της οικογένειας να αγοράσει το 1o μαγαζί του ιδρυτή του οίκου στην Παραμυθιά

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023. Ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης δέχεται ένα τηλεφώνημα από συνεργάτη της οικογένειας Μπούλγκαρι του γνωστού oίκου κοσμημάτων, η οποία έλκει την καταγωγή της από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε ότι οι Μπούλγκαρι θα έρχονταν την επόμενη μέρα στην περιοχή και επιθυμούσαν να επισκεφτούν συγκεκριμένα σημεία που σηματοδοτούσαν την απαρχή της «αυτοκρατορίας» τους.

«Ουσιαστικά ειδοποιηθήκαμε τελευταία στιγμή και τρέχαμε να καθαρίσουμε τον προαύλιο χώρο του σχολείου γιατί εκεί γίνονται εργασίες. Επρεπε επίσης να ετοιμάσουμε και κάτι για τη μικρή υποδοχή στην ιδιωτική επίσκεψη του Νικόλα Μπούλγκαρι και των μελών της οικογένειάς του», είπε στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος.

Το μαύρο δεκαθέσιο βανάκι έφτασε στην Παραμυθιά λίγο πριν τις 11 το πρωί. Ο Νικόλα Μπούλγκαρι, η δεύτερη σύζυγός του Βεατρίκη και άλλα 7 μέλη, κυρίως νέοι, κατέβηκαν από το όχημα και βρέθηκαν μπροστά στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, το οποίο είχε χτιστεί με δωρεά του Σωτήρη Βούλγαρη.

«Με βαθιά συγκίνηση οι επισκέπτες μας ξεναγήθηκαν από τους παρευρισκόμενους στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου και άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα ο δήμος έχει προγραμματίσει για την ανάδειξη της ιστορίας του οίκου Bvlgari, αλλά και του τόπου γενικότερα. Η οικογένεια δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από τη μουσειολογική και μουσειογραφική πρόταση που τους παρουσιάστηκε και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, όλοι είχαν να μοιραστούν ιδέες και προτάσεις και δήλωσαν έτοιμοι για αλληλεπίδραση και παροχή στοιχείων και υλικού στον δήμο και τη μελετητική ομάδα με στόχο την πληρέστερη και ορθότερη αποτύπωση της ιστορίας του οίκου», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο Νικόλα Μπούλγκαρι άκουγε και έβλεπε με προσοχή όλη τη μελέτη του έργου, σύμφωνα με την οποία στον πρώτο όροφο του παλιού σχολείου θα υπάρχουν τρεις αίθουσες και θα αφορούν την οικογένειά του. Στη μία θα απεικονίζεται η ζωή της οικογένειας Βούλγαρη με καταγωγή από το χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, που αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το 1821 επειδή οι Τούρκοι το πυρπόλησαν καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

Η οικογένεια μετακόμισε στο διπλανό κεφαλοχώρι της Θεσπρωτίας, την Παραμυθιά, που έγινε το εφαλτήριο του Σωτήριου Βούλγαρη, του μοναδικού από τα 11 παιδιά του Γιώργου Βούλγαρη και της Ελένης Στρουγγάρη που κατάφερε να επιβιώσει. Γεννημένος τον Μάρτιο του 1857 σε εξαιρετικά αντίξοοες συνθήκες, η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη: ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση στην αργυροχοΐα - η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής ασημικών στα χωριά της Ηπείρου. Μαζί με τον πατέρα του, ο Σωτήρης ανοίγει ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά.

Παρά τις προσπάθειές τους να επιβιώσουν υπό τον τουρκικό ζυγό, αναγκάστηκαν μετά από πυρπολήσεις των Τούρκων στο μαγαζί τους να μετακομίσουν στην Κέρκυρα. Η ζωή του Σωτήρη Βούλγαρη στην Κέρκυρα και μετέπειτα στην Ιταλία θα απεικονίζεται στη δεύτερη αίθουσα. Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για το δεύτερο ξεκίνημα του Βούλγαρη. Στο Νησί των Φαιάκων ο Σωτήρης Βούλγαρης γνωρίζει τον μετέπειτα συνεργάτη του, τον Κωνσταντίνο Κρέμο από τη Μακεδονία.

Ο πόλεμος με τη μαφία

Το 1880 μεταναστεύουν στην Ιταλία ανοίγοντας αρχικά το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά στη Νάπολι. Στην ιταλική πόλη ο Σωτήρης Βούλγαρης έρχεται αντιμέτωπος με την τοπική μαφία η οποία λεηλατεί το μαγαζί και τα εμπορεύματα. Βούλγαρης και Κρέμος φεύγουν για τη Ρώμη - εκεί δουλεύουν ως πλανόδιοι πουλώντας τα κοσμήματά τους έξω από το Βατικανό σε τουρίστες. Τα χρήματα που κερδίζουν είναι αρκετά για να ανοίξουν ένα καινούριο μαγαζί.

Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί μεταξύ τους όμως οδηγούν σε διαζύγιο και ο Σωτήρης Βούλγαρης ξεκινά μόνος να χτίζει την αυτοκρατορία του. Εμπνέεται το χαρακτηριστικό V αντί του U στην πρώτη συλλαβή του ονόματός του από τις αρχαϊκές ρωμαϊκές γραφές. Μέχρι το 1897 ο Σωτήρης Βούλγαρης έφτιαξε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, έχοντας πια στη δούλεψή του και τα παιδιά του, Τζιότζιο και Κωνσταντίνο, καταφέρνει να αναπτύξει τη δουλειά του με αλματώδεις ρυθμούς.

Η τρίτη αίθουσα θα απεικονίζει την εξέλιξη της οικογένειας, όταν μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη, το 1932, οι γιοι του αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιχείρηση και την απογειώνουν. Η επωνυμία Bvlgari μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 φιγουράρει σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου, ενώ σημαντικό ρόλο στη διάδοση παίζουν κινηματογραφικές παραγωγές, οι πρωταγωνίστριες των οποίων εμφανίζονται με κοσμήματα του οίκου.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Σοφία Λόρεν και η Τζίνα Λολομπριτζίτα -με το λευκό μεταξένιο φόρεμά της διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους διά χειρός Bvlgari να χορεύει με τον Φρανκ Σινάτρα στη διάσημη ταινία του 1959 «Η ωραία της Καλκούτας»- συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο διάσημες πελάτισσες του οίκου. Η Μέριλιν Μονρόε αλλά και αργότερα η Τζέσικα Λανγκ στην ταινία «Κινγκ Κονγκ» του 1976, η Σάρον Στόουν στην ταινία «Casino» του 1995, η Μαντόνα ως Εβίτα Περόν (1995) χάρισαν λαμπερά κινηματογραφικά στιγμιότυπα φορώντας μυθικές δημιουργίες του οίκου, ενώ τα κοσμήματα Bvlgari έχουν σταθερή παρουσία στο κόκκινο χαλί των μεγαλύτερων σόου στον κόσμο, όπως οι Χρυσές Σφαίρες και τα Οσκαρ.

Αλλά και οι Αντζελίνα Τζολί, Νικόλ Κίντμαν, Κίρα Νάιτλι, Σαρλίζ Θερόν και Κάρλα Μπρούνι είναι μερικές ακόμη διάσημες που γοητεύονται από το στυλ του οίκου που απαριθμεί τουλάχιστον 230 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ από το 2011 ανήκει στο portfolio της τεράστιας πολυεθνικής LVMH.

Η απαγωγή

Στην τρίτη αίθουσα του πρώτου ορόφου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς θα υπάρχει και ξεχωριστός χώρος για τη ζωή της Αννας Βούλγαρη, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2020 σε ηλικία 93 ετών και η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η δισέγγονη του ιδρυτή Σωτήριου Βούλγαρη που μιλούσε άπταιστα τα ελληνικά, παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη, φρόντιζε τα καλοκαίρια της να επισκέπτεται ινκόγκνιτο την Παραμυθιά, ενώ έκανε δωρεές.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με το μικρότερο από τα τρία παιδιά της από τη μαφία. Η ίδια έχει περιγράψει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το χρονικό της απαγωγής της: «Απήγαγαν εμένα και το γιο μου και μας κράτησαν ομήρους 35 ημέρες. Εκοψαν το αυτί του παιδιού μου προκειμένου να πάρουν τα λύτρα. Οι απαγωγείς ήταν από τη Σαρδηνία. Φονιάδες. Μας κράτησαν στο πάτωμα και στο κρύο σε ένα βουνό για 35 μέρες. Η οικογένειά μου πλήρωσε τους απαγωγείς 4 δισεκατομμύρια λιρέτες, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Το παιδί ήταν δυνατό, δεν είπε τίποτα, του έκοψαν το αυτί με ένα μαχαίρι. Εγώ έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Ηταν τρομερό».

Η επίσκεψη-αστραπή στην Παραμυθιά για τους απογόνους του Σωτήρη Βούλγαρη ήταν μια ευχάριστη εκδρομή στο πλαίσιο των καλοκαιρινών τους διακοπών στην Ελλάδα. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην Παραμυθιά αρχιτέκτονες και μηχανικοί του οίκου που θα συναντηθούν με τη δημοτική αρχή για τυχόν αλλαγές της πρότασης που έχει δώσει ο δήμος για την αξιοποίηση του πρώην δημοτικού σχολείου.

Το πρώτο κατάστημα

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νικόλα Μπούλγκαρι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να αποκτήσει και το πρώτο κατάστημα που είχε ανοίξει ο παππούς του στην Παραμυθιά και το οποίο βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη, ο οποίος έχει ήδη κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον δήμαρχο κ. Καραγιάννη. Ο κ. Μπούλγκαρι, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια σύμφωνα με το «Forbes», εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ξενάγηση και τα όσα έχουν γίνει στην Παραμυθιά από τον δήμο και ανέφερε ότι στις αρχές του χρόνου θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου πολιτιστικού κέντρου που θα στεγαστεί στο σχολείο το οποίο χτίστηκε με δωρεά του παππού του.

«Το πρόσημο της έκτακτης αυτής επίσκεψης καταγράφεται ως 100% θετικό για τον τόπο μας. Ο Nικόλα Μπούλγκαρι δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την υποδοχή, την οργάνωση σε ελάχιστο χρόνο, την ξενάγηση και τα όσα συζητήθηκαν. Υπερτόνισε τη διάθεσή του να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί από την πλευρά του στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανάδειξης της κληρονομιάς των Bvlgari και δήλωσε ότι θα είναι παρών για τα εγκαίνια του κτιρίου ώστε να λάβουν το γεγονός και ο τόπος τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και για την επίσκεψη και για τη θετική τους διάθεση για οποιαδήποτε συνδρομή», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης