ΑΕΚ: Γιορτάζει τα 96α γενέθλια της

ΑΕΚ: Γιορτάζει τα 96α γενέθλια της

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, κοντεύει έναν αιώνα ιστορίας, καθώς σήμερα ο ιστορικός σύλλογος συμπληρώνει 96 χρόνια ζωής

ΑΕΚ_ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Μεγάλη είναι η σημερινή μέρα για τους απανταχού «Ενωσίτες», καθώς ο σύλλογος από την Κωνσταντινούπολη που έμελλε να γίνει από τους πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, συμπληρώνει σήμερα 96 χρόνια ζωής.

Η ΑΕΚ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το αφιέρωμα που ετοίμασε με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών από την ίδρυση της.

Οι κιτρινόμαυροι αναφέρουν χαρακτηριστικά: «96 χρόνια, αμέτρητες στιγμές. Όμορφες, χαρούμενες, άσχημες, πικρές… Όλες, όμως, έντονες. Όσο το πάθος που γεννά αυτή η ομάδα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα ποτέ δεν της χαρίστηκε.

Αλλά πάντα έβρισκε και βρίσκει τον δρόμο μέσα από τις δυσκολίες να γίνεται πιο δυνατή. Αυτή τη διαδρομή προσπαθήσαμε να καταγράψουμε σε ένα βίντεο κάποιων δευτερολέπτων.

Απολαύστε, λοιπόν, καρέ – καρέ την πιο όμορφη ιστορία…».

AEK F.C. - Καρέ-καρέ η πιο όμορφη ιστορία!


Η ίδρυση

Ήταν 13 Απριλίου του 1924 όταν μια παρέα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο που θα κρατούσε ζωντανή στη μνήμη τις «χαμένες πατρίδες».

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, υπεγράφη το καταστατικό του συλλόγου από 40 και πλέον Κωνσταντινουπολίτες. Αποφασίστηκε οτι έμβλημα θα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας διετέλεσε ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου. Αντιπρόεδρος ήταν ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Το 1932 κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο, νικώντας τον Άρη με 5-3 στον τελικό του Κυπέλλου και μετά την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα (1939) και το νταμπλ (1940) προτού ο πόλεμος ανακόψει την πορεία της.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 116 άνθρωποι που είχαν θεραπευθεί βρέθηκαν ξανά θετικοί

Οικογένεια Κένεντι: Η κατάρα έφτασε στο «13»

Πάσχα - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης