Νόβακ Τζόκοβιτς: Τελειώνουν τα ψέματα για τον τενίστα, από στιγμή σε στιγμή η απέλασή του από την Αυστραλία

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τελειώνουν τα ψέματα για τον τενίστα, από στιγμή σε στιγμή η απέλασή του από την Αυστραλία

Κανονικά στην κλήρωση του Australian Open o Σέρβος παρά το έντονο παρασκήνιο - Αναμένεται η ανακοίνωση του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης για την επανακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς - Πώς το «σίριαλ» με τα ψέματα επί ψεμάτων του Νο.1 του παγκόσμιου τένις δίχασε και τελικά... κούρασε

novak_djokovic_australiaopen_art
Αναμένεται οσονούπω η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ για την επαν-ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς, η οποία και θα οδηγήσει αυτομάτως στην απέλαση του Σέρβου πρωταθλητή από τη χώρα. Κατ' αυτό τον τρόπο αναμένεται να λήξει το σίριαλ με πρωταγωνιστή το Νο.1 του παγκόσμιου τένις και τη συμμετοχή του στο Αυστραλιανό Open. Εκτός, φυσικά, εάν υπάρξει ακόμη μία επόμενη ανατροπή.

To αυστραλιανό κράτος επιμένει και σκοπεύει να εκδιώξει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, απαγορεύοντας την είσοδό του στη χώρα, γεγονός που θα του στερήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη νίκη στο τουρνουά ώστε να γίνει ρέκορντμαν ως πολυνίκης στην ιστορία του τένις, ο μόνος που θα έχει κερδίσει 21 Grand Slam.

Η επιμονή αυτή των Αυστραλών δεν μπορεί να βασίζεται σε εμπάθεια -εξάλλου είναι προς συμφέρον του Open και κατ' επέκτασιν της χώρας να προβάλλεται μέσα από τους θριάμβους του Τζόκοβιτς. Επομένως, για να το θέσουμε απλά, οι αρμόδιοι θα πρέπει να ξέρουν κάτι περισσότερο ώστε να καταδιώκουν τον πρωταθλητή ακόμη και μετά τη δικαίωσή του στο δικαστήριο. Πιθανότατα δηλαδή οι Αυστραλοί είναι βέβαιοι και απολύτως πεπεισμένοι ότι Τζόκοβιτς προσπαθεί να τους εξαπατήσει. Και μαζί με αυτούς ολόκληρο τον πλανήτη, με πρώτους όσους τον υποστηρίζουν με πάθος.

Τα αγγλόφωνα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «saga», χρησιμοποιώντας το δικό τους κλισέ για υποθέσεις οι οποίες τραβούν εις μάκρος, με διάφορα επεισόδια και αναπάντεχες εξελίξεις. Η saga, όμως, είναι μια ηρωική διήγηση, γύρω από τα κατορθώματα των αρχαίων Βίκινγκς, των τολμηρών Νορβηγών, Ισλανδών κ.λπ. Ωστόσο, είναι άραγε ο Τζόκοβιτς το σύγχρονο αντίστοιχο εκείνων των ατρόμητων, σκληροτράχηλων θαλασσοπόρων και πολεμιστών;

Εάν ναι, τότε γιατί η saga γύρω από το εάν θα συμμετέχει ή όχι στο Open της Αυστραλίας έχει αρχίσει πια να κουράζει; Μήπως επειδή είναι ένα σίριαλ που, όπως αποκαλύπτεται, βασίστηκε σε ψέματα επί ψεμάτων; Μήπως επειδή ο «καλός» Νόλε είναι κατά βάθος ένας αφάνταστα εγωκεντρικός τύπος, ο οποίος θεωρεί εαυτόν υπεράνω της ανθρώπινης κοινότητας και δεν διστάζει να πλαστογραφήσει έγγραφα αρκεί να πάρει αυτό που θέλει, αδιαφορώντας πλήρως εάν με τη συμπεριφορά του θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία όσων έρχονται σε επαφή μαζί του;

Η εξέλιξη της υπόθεσης Τζόκοβιτς ακολουθεί την αιώρηση ενός νοερού εκκρεμούς, σε ό,τι αφορά στη συμπάθεια του κοινού: Πολύ σχηματικά και κατ' ανάγκην αυθαίρετα, εκτιμάται πως η αρχική εντύπωση ήταν γενικώς εναντίον του Σέρβου, καθώς θεωρήθηκε ότι αποπειράθηκε να «παίξει με τον όγκο του», δηλαδή να εκφοβίσει τις αρχές της Αυστραλίας με το status του ως σούπερ σταρ και να εισέλθει στη χώρα, επί της ουσίας παρατύπως.

Κλείσιμο
Η άρνηση των Αυστραλών να υποκύψουν στο υποτιθέμενο θράσος του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς και η μη προνομιακή μεταχείριση η οποία του επιφυλάχθηκε, σε πρώτη φάση απέσπασε την επιδοκιμασία του μεγαλύτερου μέρους της κοινής γνώμης. Βεβαίως, την ίδια στιγμή συσπειρώθηκαν οι απανταχού οπαδοί του Τζόκοβιτς και ξεκίνησαν αμέσως ηχηρές διαμαρτυρίες, ακόμη και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με κεντρικό σύνθημα το «Free Novak».

Όταν, δε, αποκαλύφθηκαν οι αληθινές συνθήκες κράτησής του, σε ένα βρώμικο ξενοδοχείο όπου στοιβάζονται, ενίοτε για χρόνια, επίδοξοι αλλά παράτυποι μετανάστες στην Αυστραλία, οι αντιδράσεις οξύνθηκαν περαιτέρω προς αμφότερες τις κατευθύνσεις, τόσο υπέρ όσο και κατά του Νόβακ Τζόκοβιτς. Κυρίως όμως εναντίον των Αυστραλών, οι οποίοι έγιναν οι κακοί της ιστορίας, επιδεικνύοντας τιμωρητική και εκδικητική τάση εις βάρος του Τζόκοβιτς. Ο οποίος έγινε ακούσιο θύμα της προσπάθειας του τοπικού πρωθυπουργού, Scott Morrison, να περισώσει την κατιούσα δημοτικότητά του, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή.

Επίσης, καθώς αποκαλυπτόταν ότι το αυστραλιανό κράτος βρίσκεται σε διαρκή εσωτερική διένεξη με την τοπική ομοσπονδία αντισφαίρισης και τους διοργανωτές του Αυστραλιανού Open, ο Τζόκοβιτς εμφανιζόταν όλο και πιο πειστικά σαν θύμα. Και όταν ο δικαστής Άντονι Κέλι δικαίωσε τον Σέρβο, ανακηρύσσοντας παράτυπη την ακύρωση της βίζας του, κλονίστηκαν ακόμη και όσοι έτειναν να θεωρούν τον Νόβακ Τζόκοβιτς σαν τον μόνο φταίχτη της ιστορίας.

Αλλά η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί. Ο «Νόλε», οι οπαδοί του και μαζί κάθε αντιεμβολιαστής, «ψεκ» κ.ο.κ. ύψωναν εν χορώ τη γροθιά της νίκης κατά του ανάλγητου και εν ολίγοις οργουελικού κρατικού μηχανισμού της Αυστραλίας. Ο ίδιος ο Σέρβος ξεκίνησε προπονήσεις, προκειμένου να ανακτήσει τάχιστα τη φόρμα του, ύστερα από το κενό και την αναστάτωση που προκάλεσε στο πρόγραμμά του ο πενθήμερος εγκλεισμός του στο ξενοδοχείο-κρατητήριο της Μελβούρνης.

Εν μέσω ιαχών όμως, αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες ουδόλως κολακευτικές για τη στάση του Τζόκοβιτς: Προκειμένου να παρακάμψει τη δρακόντεια αυστηρότητα της Αυστραλίας σε σχέση με τη διάδοση του κορωνοϊού, ο αντιεμβολιαστής και ως εκ τούτου ανεμβολίαστος Νόβακ Τζόκοβιτς, προτάσσει την προηγούμενη, πρόσφατη νόσησή του. Όμως, μια προσεκτική εξέταση των κινήσεών του από τα μέσα Δεκεμβρίου όταν υποτίθεται ότι νόσησε έως την άφιξή του στην Αυστραλία τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, αποκαλύπτει ότι ο Σέρβος ψεύδεται.

Ενόσω υποτίθεται πως νοσούσε -κάτι που πιστοποιείται βάσει των αποτελεσμάτων μοριακού τεστ- κυκλοφορούσε ελεύθερα και συναναστρεφόταν κανονικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τους οποίους ουδέποτε ενημέρωσε για την κατάστασή του. Ήδη αυτό θεωρείται παράνομο στην πατρίδα του, τη Σερβία. Και μολονότι η χώρα προσκυνά στο εικόνισμά του, ενδέχεται να αντιμετωπίσει τις ποινικές συνέπειες, ανάμεσα στις οποίες αναφέρεται και η φυλάκιση. Προφανώς ο Τζόκοβιτς θα πέσει στα μαλακά και θα εκτίσει κάποια εναλλακτική ποινή -αν και εφόσον καταδικαστεί- προσφέροντας πχ κοινωνική υπηρεσία. Εξάλλου, ο τόπος της μόνιμης διαμονής του είναι το Μονακό, όχι το Βελιγράδι.

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως είπε ψέματα σχετικά με τη νόσησή του, αλλά στην ομολογία του δεν συμπεριέλαβε την απόπειρα παραπλάνησης των αυστραλιανών αρχών. Όταν απάντησε αρνητικά εάν είχε ταξιδέψει κάπου αλλού, εκτός Σερβίας, κατά το διάστημα που νοσούσε με Covid-19, o Τζόκοβιτς απέκρυπτε ότι είχε μεταβεί στην Ισπανία. Και όταν αυτό αποκαλύφθηκε, εκείνος πέταξε το μπαλάκι, όχι στην άλλη πλευρά του κορτ, αλλά στους συνεργάτες του. Οι οποίοι «εκ παραδρομής» υποτίθεται, παρέλειψαν να σημειώσουν το ταξίδι του σταρ στην Ισπανία.

Κατ' αυτό τον τρόπο, οι πιο σκοτεινές και δυσώδεις πτυχές της saga απλώνονται όλο και περισσότερο: Τώρα, εκτός από την Αυστραλία και τη Σερβία, ο Τζόκοβιτς είναι κατά νόμον υπόλογος και στην Ισπανία, όπου σουλάτσαρε στη Μαρμπέγια αμέριμνος και πρόσχαρος, διασπείροντας γενναιόδωρα τον κορωνοϊό. Εκτός, βέβαια και εάν η νόσησή του ήταν ένα άλλο βολικό ψέμα, ως προαπαιτούμενο ώστε να εξασφαλίσει μια νομότυπη άδεια εισόδου στην Αυστραλία. Ειδάλλως θα έπρεπε να εμβολιαστεί, κάτι που δεν θα έκανε ποτέ, μιας και για εκείνον η άρνηση του εμβολιασμού είναι απαράβατο ζήτημα αρχής.

Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να κτίσει έναν πύργο από ψέματα. Ο θρόνος του είναι στην κορυφή αυτού του νοερού οικοδομήματος, το οποίο στέκεται, επισφαλώς, στον αέρα. Εάν ο υπουργός Χοκ αποφασίσει να ακυρώσει ξανά τη βίζα και να τον απελάσει, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα μείνει ξαφνικά χωρίς πύργο, χωρίς θρόνο, κυρίως όμως χωρίς υπόληψη. Στην περίπτωση αυτή, ο Τζόκοβιτς θα γίνει άλλος ένας Tiger Woods, ένας υπερ-πρωταθλητής που γκρέμισε ο ίδιος ό,τι θαυμαστό είχε δημιουργήσει προηγουμένως, καταστρέφοντας μόνος του μια απαράμιλλη σταδιοδρομία στην κορυφή.

Είτε του αρέσει είτε όχι, ο Τζόκοβιτς είναι παράδειγμα προς μίμησιν, ένας ήρωας για αμέτρητους ανθρώπους. Υπ' αυτή την έννοια, τα ηθικά παραπτώματα έχουν πολλαπλάσια βαρύτητα γι' αυτόν εν συγκρίσει με κάθε άλλο «κοινό θνητό». Γι' αυτό και, αν κριθεί ένοχος για απόπειρα εξαπάτησης τουλάχιστον τριών κρατών, οι νομικές συνέπειες θα είναι μόνο ένα μικρό μέρος της τιμωρίας του. Η πραγματική συντριβή θα έρθει με την απαξίωσή του στα μάτια του κόσμου. Στην καλύτερη περίπτωση, στο μέλλον θα μιλάμε για έναν Νόβακ Τζόκοβιτς «πριν και μετά τη Μελβούρνη το 2022». Στη χειρότερη θα μείνουμε με την ανάμνηση ενός εγκληματικά αλαζόνα πρωταθλητή, στον οποίον αποδόθηκε αυτό που άρμοζε στην ύβρη που διέπραξε: Η νέμεσις του στιγματισμού του ως ανήθικου και κατ' εξακολούθησιν ψεύτη.




Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα μέχρι τις 23 Γενάρη, πρόστιμα από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους 60αρηδες

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ικαρίας

«Δύσκολες αποφάσεις» σήμερα για την «Αυγή»: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης