LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης στο CNN: Τουρκική προβοκάτσια στα σύνορά μας - Έχουμε κάθε δικαίωμα να τα προστατέψουμε

mitsotakis-cnn

«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζούνε χρόνια στην Τουρκία και μιλάνε εξαιρετικά τη γλώσσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ - Κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τα «fake news», χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.Ο πρωθυπουργός, από την αρχή κιόλας της συνέντευξής του, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα του Έβρου, δεν αποτελεί μια προσφυγική ή μεταναστευτική κρίση, αλλά οφείλεται σε μια συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να «εργαλειοποιήσει» το προσφυγικό, για να ικανοποιήσει τις δικές της επιδιώξεις.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, από το Ιντλίμπ. «Οι περισσότεροι ζουν στην Τουρκία εδώ και χρόνια, μιλάνε την τουρκική γλώσσα» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για τουρκική προβοκάτσια και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ξεκίνησε τη νέα κρίση. «Η Ελλάδα άνοιξε την καρδιά και τα σπίτια της στους πρόσφυγες» υπογράμμισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η χώρα μας δεν φέρεται σωστά στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, εξαιτίας της συστηματικής, μονομερούς παραβίασής της από την Τουρκία. «Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται» υπογράμμισε, ενώ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να διαδίδει και να ενθαρρύνει τα «fake news» για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ είναι νεκρή με ευθύνη της Τουρκίας, ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN. «Είναι νεκρή, επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νεκρός στη χώρα μας από την επιδημία. Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή, συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση απέναντι στον φονικό ιό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, σε ανεπίσημη μετάφραση:

R.QUEST: Σε μια αποκλειστική συνέντευξη από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπε, που θεωρεί ότι βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα και
βεβαίως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Προφανώς, τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αυξημένη ένταση στα σύνορα. Έγιναν απόπειρες να κάψουν το φράχτη που έχουμε. Εκτοξεύθηκαν πολυάριθμα δακρυγόνα εναντίον των δυνάμεών μας. Συνεπώς, φοβούμαι ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη και πολύ συστηματική πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας που ουδεμία σχέση με τα δεινά αυτών των
ανθρώπων. Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα είναι οι σκηνές που βλέπετε στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

R.QUEST: Αυτή ίσως είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι εσείς είστε αυτοί που θα δεχτείτε ως ένα βαθμό το βάρος των καλών και των κακών αντιδράσεων της κοινής γνώμης. Όταν βλέπουμε εικόνες παρόμοιες με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι οι δικές σας
δυνάμεις που σταματούν τους μετανάστες. Έτσι δημιουργούνται άσχημες εικόνες. Και το βάρος της ευθύνης το επωμίζεστε εσείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν βλέπω γιατί να κατηγορούμαστε για κάτι που έχουμε δημοσίως πει ότι θα κάνουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα, Richard, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την κρίση, δεν ενθαρρύναμε εμείς τους ανθρώπους αυτούς να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα. Ειλικρινά, η χώρα μας ήταν αυτή που τα τελευταία χρόνια δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας. Και θεωρώ εντελώς απαράδεκτο ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να κατηγορούμαστε ότι δεν μεταχειριστήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με τον κατάλληλο τρόπο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης. Η Ελλάδα κατέδειξε τον ανθρωπισμό της καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης αλλά αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα –συστηματικά– χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία και τις μεθόδους μας, δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας, είμαστε πάντα αυτοί που αντιδρούμε και όχι αυτοί που προκαλούμε, καθώς απαντούμε στις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα.

R.QUEST: Αντιλαμβάνεστε ότι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας θέτουν σε αμφισβήτηση ή ανάκληση, με την πρακτική έννοια, της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που ισχύει από το 2016;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Richard, αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία (Ε.Ε.-Τουρκίας) είναι νεκρή. Και είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βοηθούν συστηματικά, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, την προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, έχω δημόσια αναγνωρίσει το γεγονός ότι και η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ήμουν πάντα πρόθυμος να υποστηρίξω την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει Richard, υπό καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, υποτίθεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν ήδη στην Ελλάδα, διατυπώνοντας εντελώς ανακριβείς κατηγορίες σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα. Άρα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κλιμακώνουν αυτή την αντιπαράθεση. Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα και θα συνεχίσω να προστατεύω τα κυρίαρχα σύνορά μας. Το έχουμε επιτύχει ως τώρα και θα συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία στο μέλλον.

R.QUEST: Κύριε Πρωθυπουργέ, μου επιτρέπετε παρακαλώ μία με δύο ερωτήσεις ακόμα σχετικά με τον κορονοϊό και τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Ποιες είναι Πρωθυπουργέ, οι προσδοκώμενες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του να χαρακτηρίσουμε τον κορονοϊό ως πανδημία.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό προφανώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε εντός των δυνατοτήτων μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είχαμε κανένα θάνατο μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί. Ασφαλώς ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα ταχύτητας. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκτιμήσει την δική του ιδιαίτερη κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αμεσότητα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εκεί που νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη την ευρωπαϊκή αντίδραση είναι στο θέμα μετριασμού των οικονομικών συνεπειών αυτής της έξαρσης.
Είναι σαφές, Richard, το συζητήσαμε και νωρίτερα, ακόμη και πριν μας κτυπήσει ο κορονοϊός ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στα όριά της και είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης. Οπότε εκεί που αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό είναι καθαρά στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Ελπίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιο προνοητική αναφορικά με τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (122)

Μπράβο

Όταν τον είδα με το χαρτονόμισμα της Ζιμπάμπουε είχα τρομάξει, τώρα όμως είδα έναν πολύ σοβαρό και ετοιμόλογο πρωθυπουργό, σε μία άπταιστη αγγλική, βγάζοντας ένα πολύ υψηλό επίπεδο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μπράβο Κούλη

ποτε?

ποτε επιτελους θα φυγει η κυβερνηση τσιπρα που μας γεμισε μεταναστες? ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΩΡΑ!

εκλογες

Εκλογες τωρα για να φυγει η κυβερνηση Τσιπρα. Μας καταστρεφει. Γεμισαμε λαθρομεταναστες απο τον Ιουλιο και μετα. Εκλογες για να ερθει η ΝΔ με τον Κυριακο και να τους απελασει ολους σε μια εβδομαδα..

αριστερός κουραμπιές

Συντρόφι, πικρό το ξυδάκι του Ιουλίου, έ; Εβίβα τώρα και για 20 χρόνια ακόμα...

pride syrizopouston

@@ εκλογες@ Θα σε προτιμήσουμε για σημαιοφλώρο !

Come Together

Εγω πιστευω στην πολυπολιτισμικη κοινωνια, το δηλωσα και στην Βουλη. Εγω θελω να εφαρμοστει πληρως η ενσωματωση των ισλαμιστων. Εγω αισθανομαι υπερηφανος οταν βλεπω μεταναστες μαθητες σημαιοφορους να κρατανε την γαλανολευκη. Εγω θελω να προστατευσουμε πληρως ολους τους 5500 ανηλικους (εικοσιπενταρηδες) μεταναστες και προσφυγγες, οπως θα εκανε η Μητερα Τερεζα. Εγω θελω να δινεται στον καθε μεταναστη 1590 ΕΥΡΩ τον μηνα και σπιτι επιπλωμενο και ολα πληρωμενα, αλλα ο Ελληνας να πληρωνει αγογγυστα τους φορους και να ζει με 500 ΕΥΡΩ . Εμενα καποιοι με νομιζαν δεξιο πατριωτη και με ψηφισαν και βγηκα πρωτος τον Ιουλιο, αλλα γελαστηκαν, εγω ειμαι δικαιωματιστης κεντροαριστερος, πιστος μεχρι κεραιας στο διεθνες δικαιο και στον ανθρωπισμο. Ποιος ειμαι εγω?

axaios

ΦΑΝΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ !!ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΙΣΛΑΜΟΟΡΚ !

nikos

Ευτυχώς που έχουμε τον Κυριάκο και όχι τον Αλι6. Ειλικρινά στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Κυριάκος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Θεός να βοηθάει την χώρα μας.

Pop

Κούλη η πολυπολιτισμικότητα είναι στον Έβρο , έρχεται χαχαχαχαχα χαχαχαχαχα χαχαχαχαχα χαχαχαχαχα

@12.15@

Pop μην γελάς πολύ γιατί μπορεί να χεστείς !

Jack

Μια συνέντευξη εξαιρετική! Και ως προς την εικόνα και ως προς το περιεχόμενο! Επιτέλους είμαστε περηφανοι! Από ένα πολιτικό, real pro! Που ξέρει την δουλειά, προερχόμενος από μια οικογένεια με τρομερή εμπειρία στην πολιτική, εξαιρετικές σπουδές σε Ελλάδα και Αμερική. Και ικανή ασκηση σε υπουργεία. Συνέχισε έτσι! Κάνε την Ελλάδα την πραγματική περιφεριακη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι όπως μάταια αγωνίζονται οι Τούρκογυφτοι. Οι πόλεμοι πλέον δεν κερδίζονται στα πεδία των μαχών, (που και εκεί θα θριαμβευαμε) Οι σύγχρονοι πόλεμοι κερδίζονται στα επιστημονικά εργαστήρια, στην έρευνα και την οικονομία. Μόλις απελευθερωθουν οι δυνατότητες μας, θα πρωταγωνιστήσουμε παγκόσμια! Όπως οι Έλληνες της Αμερικής και της Αυστραλίας. Οι Ελληνες θα είναι αύριο, η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης!

Μετα

τον τσίπρακο να λέει α ρ γ ά και βασανιστικά τος αρλούμπες του, βάλσαμο στα αυτιά τα αγγλικά του Μητσό και η αποφασιστικότητα! Τραγικός ο richard να προσπαθεί σώνει και ντε να κατηγορήσει...το ίδιο ακριβως κάνει το cnn-Turk από την άλλη πλευρά, τα ρεπορτάζ αφορούν τους «κακούς» εμας! Χρειαζόμαστε μια «ομάδα αλήθειας» για την Τουρκία και να ξεκινήσουμε να ενημερώνουμε τους έξω γιατί δεν έχουν ιδεα και οι άλλοι απέναντι έχουν φοβερη προπαγάνδα (και λεφτά)

Dim

Ασχετα τι ψηφιζει καποιος εξαιρετικη η εμφανιση το Μητσοτακη κανει τον αλλο να μοιαζει ουρακοταγκο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης