Μεταναστευτικό: Τι άλλαξε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης

Μεταναστευτικό: Τι άλλαξε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης

Επίσκεψη σε Λέσβο, Χίο και Σάμο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός - Μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών με βάση τις ανάγκες τους - Ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η δήλωση ψευδούς ηλικίας για να εξασφαλίζονται προνόμια

mitsotakis-maksimou
Τρεις ολόκληρες ώρες διήρκησε χθες η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δεν συμμετείχε, αν και εν τέλει προσκλήθηκε. Οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν χωράει αμφιβολία ότι βρίσκονται στο ναδίρ, ειδικά και μετά τη δημοσίευση του επίμαχου βίντεο.

Η πτήση του, όμως, από την Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. «Είμαστε όλοι;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έναν χάσαμε στην πορεία...» απάντησε ένας από τους αυτοδιοικητικούς, προσθέτοντας: «λόγω πτήσης». «Εάν ερχόταν θα τον δεχόμασταν. Εμείς δεν έχουμε τέτοια θέματα...», σχολίασε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Καρμαντζής, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συζήτηση διεξήχθη σε παραγωγικό κλίμα. Η μεγαλύτερη είδηση, όμως, που προέκυψε από την σύσκεψη είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο, αρχής γενομένης από την τελευταία το Σάββατο. Η κίνηση αυτή αποτυπώνει την απόφαση του να πάρει πάνω του τον χειρισμό της δύσκολης κατάστασης που έχει προκύψει στο μεταναστευτικό, αλλά και να αποφορτίσει το πολεμικό κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά την κατασκευή των κλειστών δομών, αλλά στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι μετά τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο. Κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα αν θα βοηθήσουν οι δήμαρχοι να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές με ομαλό τρόπο. Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Είχε προηγηθεί η υπουργική σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν από το Νότη Μηταράκη οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτές στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο, στη αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς και στην αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία όσων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τις επιστροφές.

Κλείσιμο
Προβλέπεται, επίσης, η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς. Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας ώστε να αποφεύγεται η δήλωση ψευδούς ηλικίας για να εξασφαλίζονται προνόμια.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό «που εδράζεται στο τρίπτυχο προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο, είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές, ισχύει απολύτως». Πρόσθεσε πως «είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί».

Αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, εκφράζοντας τη λύπη του. Εξύμνησε, όμως, τους αστυνομικούς, τους οποίους χαρακτήρισε «κρατικούς λειτουργούς που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας». Παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα θα πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία για τη συμπεριφορά των αστυνομικών στα νησιά Χίος και Λέσβος.

Καταδικάζεται η επίθεση πολιτών στους αστυνομικούς στα δωμάτιά τους, αλλά απαράδεκτη είναι και η εικόνα ανδρών των ΜΑΤ να σπάνε σταθμευμένα αυτοκίνητα φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών, χωρίς αιτία. Η κατάσταση ξέφυγε. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τοπικών μέσων, τα ΜΑΤ έκαναν αλόγιστη χρήση χημικών, ενώ υπήρξαν και ντόπιοι που έφτασαν να βγάλουν κυνηγετικά όπλα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, εγκάλεσε την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ περί επαναφοράς της τάξης και της ασφάλειας, ενώ τελικά η χώρα βρίσκεται στα «πρόθυρα του χάους».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι ροές συνεχίζονται. Αυτό αποδεικνύει η περισυλλογή 94 προσφύγων-μεταναστών το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και τους 54 που αποβιβάστηκαν μόνοι τους με λέμβους σε Αγαθονήσι και Μεγίστη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης