Μεταναστευτικό: Θωρακίζονται τα σύνορα, συντονιστής ο Αλκιβιάδης Στεφανής

metanastes-ploio0

Ο υφυπουργός Άμυνας θα αναλάβει τον συντονισμό Λιμενικού και συνοριοφυλάκων - Κάμερες στα σύνορα στον Έβρο, προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες - Τα 6 σημεία της πρότασης στην ΕΕ για την επιστροφή μεταναστών - Σε Αθήνα και Τουρκία οι αρμόδιοι Επίτροποι της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Μπορεί τα ελληνοτουρκικά να έχουν μπει αναγκαστικά σε πρώτο πλάνο, εξαιτίας των απανωτών προκλήσεων της Άγκυρας, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τις λεκτικές απειλές, αλλά το μεταναστευτικό παραμένει μία ανοιχτή αιμορραγούσα πληγή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωνίζεται να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον τρέχει πίσω από τα γεγονότα
.
Δεν είναι τυχαίο ότι το «καυτό» αυτό ζήτημα κυριάρχησε στην ατζέντα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ, με πολλά από τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει ολόκληρη η χώρα».

Η κυβερνητική ομάδα κρούσης έχει λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε την ελληνική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης και σε χώρες από τις οποίες εισήλθαν μετανάστες στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται μετά από ένα πλέγμα ενεργειών, όπως είναι η αλλαγή των διαδικασιών για την παροχή ασύλου και η πιο εντατική φύλαξη των συνόρων, προκειμένου αφ’ ενός να ξεκαθαριστεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος παράνομος οικονομικός μετανάστης, αφ’ ετέρου να περιοριστούν οι εισροές.

Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Υλοποιώντας τη στρατηγική διεθνοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος των κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών που είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την απόφαση να παραδώσει τον έλεγχο του Λιμενικού και του σώματος των συνοριοφυλάκων όσον αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό στον στρατηγό και υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Εκτός από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επιβαρυμένη από αφίξεις είναι και η περιοχή του Έβρου. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζεται να τοποθετήσει υπερσύγχρονες κάμερες στα σύνορα με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές μέσω της καλύτερης φύλαξης. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ θα ενισχυθεί με οχήματα, ενώ το υπουργείο προχωρά και τις διαδικασίες για την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων.

Όπως ανακοίνωσε μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μεταβαίνει την Παρασκευή στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψή του στην Αθήνα, μαζί με την συναρμόδιά του Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, όπου και θα συζητήσουν με όλους τους αρμόδιους παράγοντες το ζήτημα.

Ενόσω οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι αριθμοί των εισερχομένων συνεχίζουν να ζαλίζουν. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, το Νοέμβριο, 7.049 πέρασαν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου, ζητώντας άσυλο. Από αυτούς οι περισσότεροι από τους μισούς, και συγκεκριμένα 4.105 έφτασαν στη Λέσβο, 1.120 στη Χίο και 1.637 στη Σάμο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι η πλειοψηφία όσων φτάνουν στην Ελλάδα δεν είναι πλέον Σύριοι πρόσφυγες, «γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα».  Οι τοπικές κοινωνίες πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού, αλλά και εξαιτίας αρκετών περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς από νεοφερμένους μετανάστες.

Η κυβέρνηση έχει, μεταξύ άλλων, και να αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη προσανατολίζεται να εντείνει την κριτική της στο μέτωπο αυτό. Δύσκολα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει, δεδομένου ότι η πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση ήταν πιο χαλαρή από αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η πίεση που ασκεί η κοινή γνώμη είναι προς την κατεύθυνση αυστηρότερης αντιμετώπισης.

Το σχέδιο 6 σημείων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσιάσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την ελληνική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών που περιλαμβάνει έξι σημεία.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε προβλέπεται:

1) Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα των επιστροφών με τον επαυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και στόχο τη δημιουργία ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους μέσω του συντονισμού των επιστροφών.

2) Η αξιοποίηση των μεταναστευτικών συνδέσμων (Immigration Liaison Officers) στις χώρες προέλευσης προκειμένου να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι επιστροφές και να διευκολύνονται οι εκεί σχετικές διαδικασίες, υπερβαίνοντας τυχόν εμπόδια.

3) Η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις τρίτες χώρες για να επιτευχθεί συνεργασία ως προς τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποχή επιστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να αξιοποιηθούν οι εμπορικές πολιτικές με τις τρίτες χώρες, η αναπτυξιακή βοήθεια, η δημιουργία οδών νόμιμης μετανάστευσης ή το καθεστώς visa.

4) Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου (οδηγία επιστροφών, αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών, πληροφοριακό σύστημα Σένγκεν). Η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών θα δίνει τη δυνατότητα οι αποφάσεις να εφαρμόζονται άμεσα από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο κράτος μέλος εκδόθηκε η απόφαση (έναντι του υφιστάμενου συστήματος που προβλέπει επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στην χώρα προέλευσης). Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Οδηγία Επιστροφών θα διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών των κρατών μελών για τη διαχείριση υποθέσεων επιστροφών.

5) Η ενίσχυση πολιτικών επανενσωμάτωσης πολιτών που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκ νέου απόπειρας μετανάστευσης μέσω παράνομων οδών.

6) Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Υπουργός Σκουπίσματος και Καθαριότητας Λαθρομεταναστών

Γεμίσαμε και χορτάσαμε στεφανήδες και στεφανίδια και στέφανα (αυτά τα στέφανα που κάποτε ενώσαν με το βρωμοψύριζα, έχουνε γίνει αγκάθια και στρώνω κρεβάτια για τα λαθρομετανάστιααααα). Ούτε η γκρέτα τούνμπεργκ να ήτανε. Όσο για το ΠΘ που δεν θα το αναρτήσει, στα στεφανίδια μου και τρία αυγά σάπια τουρκίας ραγιάδες μπουνταλάδες γιουνάνια, ούστ να μου χαθείτε μωρέ τσίπιδες.

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

Πες τε ότι θέλετε αλλά έxει σχέδιο o Koύλης... θα αδειάζει τα vησιά μεταφέρovτάς τους στην ενδoxώρα θα φέρνει καιvoύργιους μεταvάστες, θα τα ξανά αδειάζει θα φέρνει καιvoύργιους μεταvάστες, θα τα ξανά αδειάζει θα φέρνει καινούργιους μεταvάστες, θα τα ξανά αδειάζει θα φέρνει καιvoύργιους μεταvάστες, θα τα ξανά αδειάζει θα φέρνει καιvoύργιους μεταvάστες... και σε 5-6 μήνες θα αυξήσει κατά 1.000.000 τον πληθυσμό της Ελλάδας!!!

τζιμακος

Καλα μας κοροϊδεύετε; Πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΟΣΛΑΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ; ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΊΡΑ ;;;;;;;ΤΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΤΩΡΑ......

Αν

Αν δεν δω απώθηση, να τους γυρνάνε πίσω, με ΚΑΘΕ τρόπο, τότε δεν πιστεύω τίποτα. Και δυστυχώς δεν ελπίζω να το κάνουν. Φοβούνται τις τσιρίδες από αριστερούς στα ΜΜΕ.

Τα Σύνορα θα θωρακιστουν...

....όταν μάθουν ότι ΕΚΛΕΙΣΑΝ-ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ από ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, σε 70 γλώσσες, όσες φυλές μπουκαρουν δηλαδή στην Ελλάδα και νέος τους διανέμουμε ανά την Ελλαδα!!!!

Ενίσχυση για αποτροπή.....

....ή καλώς ήρθατε, καλώς ορίσατε, περάστε παρακαλώ για τα ελεγχόμενα Χοτ σποτς;;;;;!!!!!;;;;;!!;;;;

Ψηστης του μυαλού σας

Θωρακίζονται τα συνορααααα!!!!!... Απλά λόγω καιρικών συνθηκών φουσκώνει το φυσικό ανάχωμα ο ποταμός Έβρος και καθίσταται τρικυμιώδης η θάλασσα στο Αρχιπέλαγος.... Αυτό περίμεναν... Η σωτηρία της Ελλάδας ο Μεγαλοδυναμος και ο λαός εάν περιμενουμε σωτηρία και λύσεις από τους κουληδες ζητώ που καηκαμε!!!!

1234

Συμφωνω απολυτα. Μας δουλευουν κανονικα

Ερώτηση

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν συλλαμβάνει όλα τα μέλη των ΜΚΟ και να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον των αρχηγών τους ανά των κόσμο όσο και εναντίον των δουλεμπόρων ; Θα ήταν μια αρχή

Τέρμας ακροδεξιός

Ρεε Λιάκο θα λέτε και θα κλαίτε. Η ΕΕ επιδοτεί την μετανάστευση και τις ΜΚΟ κάτι που σου έκρυψε εντέχνως ο Κούλης. Επίσης επιδοτούσε και τους προηγούμενους να κατασκευάζουν μαντριά για να τους κλείνουν εκεί μέσα. Δέχτηκαν όλους τους Αλαουίτες, κρυπτοχριστιανούς και επιστήμονες στις βόρειες χώρες και σε εσένα άφησαν αυτούς που χρειάζονται μπόλιασμα.

Κλειστε τα

τα περνανε μονο 10000 την μερα.Ελλαδισταν εισαι παγκοσμιο ανεκδοτο.

Πως γίνεται να θωρακίζονται τα συνορα

Και καθε μέρα να εισβάλλουν εκατοντάδες, μόνο στην ΝΔ και στο Πρώτο Θέμα το ξέρουν! Τουλάχιστον να ξεκίναγε κατασκευή φράχτη στον Έβρο όπως έκαναν οι Ισπανοί θα λέγαμε πως πήραν ένα μέτρο αποτροπής. Μάλλον εκεί στο ΠΘ νομίζετε πως όλοι οι αναγνώστες έχουν το επίπεδο του γραφικού που υπογράφει ως Αγύριγο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης