Γεννηματά: Τέλος τα υποκατάστατα – Κάθε μέρα που περνάει είμαστε πιο δυνατοί

Γεννηματά: Τέλος τα υποκατάστατα – Κάθε μέρα που περνάει είμαστε πιο δυνατοί

«Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το κίνημα αλλαγής και πρωταγωνιστεί στην καθιέρωση και στην άνοδο του καινούργιου», τονίζει η Φώφη Γεννηματά 

fofi_gennimata_1
«Η πορεία μας είναι σαφής, αποφασίστηκε ομόφωνα, στο πρόσφατο Συνέδριο πριν 5 μήνες. Όλα τα κόμματα κάνουν ένα βήμα πίσω στη λειτουργία τους και δρουν πολιτικά και οργανωτικά μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το κίνημα αλλαγής και πρωταγωνιστεί στην καθιέρωση και στην άνοδο του καινούργιου. Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα που γέννησε η κρίση, δεν αποτελεί περιστασιακή επιλογή, είναι ο πολιτικός φορέας που εκφράζει σήμερα και στο μέλλον τις παρακαταθήκες της παράταξής μας», λέει σε συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά στην εφημερίδα «Στο Καρφί».

«Ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής, θα είναι μακρύς.Και κάθε μέρα που περνά θα είμαστε πιο δυνατοί , το αυθεντικό αποκούμπι της κοινωνίας. Τέλος τα υποκατάστατα!Με σεβασμό στην ιστορία και το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματς Αλλαγής. 

Τη Δευτέρα θα επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Τι να περιμένουμε από την παρουσία σας εκεί;

Κάθε χρόνο, αξιοποιούμε όλο και περισσότερο το βήμα της ΔΕΘ προκειμένου να αναδείξουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, το “Σχέδιο Ελλάδα”, για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα φέτος για τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να το πετύχουμε. Σταθερά μακριά από ευχολόγια, ανέξοδες υποσχέσεις ή λαϊκίστικα συνθήματα κενά περιεχομένου, που συνήθως ακούγονται αλλά διαψεύδονται ταχύτατα. Μακριά οπωσδήποτε από διχαστικά κηρύγματα, που μας έχουν συνηθίσει και συνεχίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, σε συνεργασία με Φορείς και την κοινωνία των πολιτών, προγραμματίζουμε , σε αυτή την Έκθεση, να δώσουμε έμφαση στη σύγχρονη παράμετρο της κλιματικής αλλαγής, που προβληματίζει το σήμερα, πολύ δε περισσότερο θα καθορίσει το αύριο των παιδιών μας.
Έχετε εξαγγείλει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Θα εκλέξει ηγεσία και νέα όργανα ή θα έχει μόνο ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα;

Η πορεία μας είναι σαφής, αποφασίστηκε ομόφωνα, στο πρόσφατο Συνέδριο πριν 5 μήνες. Όλα τα κόμματα κάνουν ένα βήμα πίσω στη λειτουργία τους και δρουν πολιτικά και οργανωτικά μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το κίνημα αλλαγής και πρωταγωνιστεί στην καθιέρωση και στην άνοδο του καινούργιου. Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα που γέννησε η κρίση, δεν αποτελεί περιστασιακή επιλογή, είναι ο πολιτικός φορέας που εκφράζει σήμερα και στο μέλλον τις παρακαταθήκες της παράταξής μας. Νοιώθουμε βαριά στους ώμους μας την κληρονομιά αυτής της ιστορικής διαδρομής και έχουμε βαθύ το αίσθημα της πατριωτικής ευθύνης. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν και για τίποτα αυτή την πλούσια κληρονομιά. Αλλά και δεν φοβόμαστε ακούγοντας τη βουή των επερχόμενων γεγονότων να χαράξουμε νέους δρόμους. Έχω ισχυρή την πεποίθηση ότι αυτούς τους δρόμους που ακολουθούμε θα επέλεγεο ιδρυτής και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο της νέας εποχής. Δεν υπερασπιζόμαστε τη διαδρομή μας με σημειωτόν στα χαρακώματα αλλά κοιτώντας μπροστά και ανοίγοντας νέους δρόμους.

Έμαθα να σέβομαι και να διδάσκομαι από την ιστορία. Ταυτόχρονα όμως να αγωνίζομαι για ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες.Μακριά από την εσωστρέφεια και προσωπικές σκοπιμότητες, παλεύοντας σταθερά για την “Αλλαγή” που έχει ανάγκη ο τόπος.

Πως κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Εστιάζουν περισσότερο στην εικόνα και την επικοινωνιακή προβολή στα εύκολα, τα δύσκολα πάνε πίσω. Συνεχίζουν την ανούσια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα πολιτικές και δεσμεύσεις Τσίπρα. Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο. Ο καθένας έχει τον Δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι. Η Κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο, έχει όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει. Πιο συγκεκριμένα: Υποχώρησε στους δανειστές όσο αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ακόμα και η κ.Λαγκάρντ προτείνει τη διαπραγμάτευση. Το περίφημο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ένα σκληρό συγκεντρωτικό Πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο, με δομικά χαρακτηριστικά που γεννούν προβληματισμό σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου (για παράδειγμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπ.Δικαιοσύνης και του τέως Υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπ.Προστασίας του Πολίτη). Το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζει να υποβαθμίζεται με τροχάδην νομοθέτηση και εκπρόθεσμες τροπολογίες. Το προσφυγικό, όπου πέρα από κενά λόγια, πρακτικά συνεχίζουν την ίδια πολιτική που έφερε σε αδιέξοδο τα νησιά και οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση. Στην Αυτοδιοίκηση, με προχειρότητες και ακροβατώντας στα όρια της συνταγματικότητας, κατάφεραν ήδη το ακατόρθωτο, να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το θεσμικό χάος που ήδη είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον “Κλεισθένη”. Όσο για την περιβόητη “αριστεία” απεδείχθη λόγια του αέρα για τον κ.Μητσοτάκη, διορισμός χωρίς πτυχίο με τροπολογία πλυντήριο. Τα πρώτα αρνητικά δείγματα είναι πλέον ορατά.

Προεκλογικά δεσμευτήκατε για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Υπό ποιους όρους θα στηρίξετε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Κλείσιμο
Επιμένουμε στην αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στον οποιοδήποτε μονομερή κυβερνητικό χειρισμό. Το εκλογικό σύστημα πιστεύουμε πως πρέπει να είναι δίκαιο και αναλογικότερο και ταυτοχρόνως να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την πολιτική σταθερότητα, με περιορισμό του μπόνους των πενήντα εδρών.

Διαβλέπετε πιθανότητες συγκλίσεων ή συναινέσεων με την κυβέρνηση στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Εθνική Συνεννόηση για τα εθνικά θέματα και τα μείζονα ζητήματα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως αυτά που αναφέρετε, είναι πάγια θέση μας και σταθερή επιδίωξή μας. Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας αλλά και από τους άλλους. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη διχαστική πολιτική τους και τη μονόπλευρη μικροκομματική τους αντίληψη. Εμείς επιμένουμε σταθερά στη συνεννόηση, δεν μπορώ να πω όμως ότι διαβλέπω διάθεση από τους άλλους, παράδειγμα ο χειρισμός του κ.Μητσοτάκη στο θέμα του ασύλου, όπου αρνήθηκε τη διαμόρφωση θέσης με ευρεία πλειοψηφία.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι μονόδρομος πια για το ΚΙΝΑΛ ένας ρόλος τύπου Γκένσερ;

Έχουμε ακούσει πολλά, τώρα ακούμε ότι μας βαφτίζουν και κόμμα Γκένσερ… Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι όλοι, φίλοι και εχθροί καθημερινά με μας ασχολούνται! Γιατί η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καθιερωθεί, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Έχει χαράξει αυτόνομη πορεία. Έχει ταυτότητα. Έχει πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση του τόπου και μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων μπορεί να κάνει συνεργασίες. Όχι ως συμπλήρωμα και δεκανίκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διεύρυνση του. Αν σας απευθύνει πρόσκληση για διάλογο, όπως ακούγεται, ποια θα είναι η απάντησή σας;

Η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία έστειλε τον κ.Τσίπρα στην αντιπολίτευση. Απεδείχθη ο βοσκός που μετά από τόσες εξαπατήσεις άφησε ανοιχτό το δρόμο στο λύκο της δεξιάς και της συντήρησης. Οι παλινωδίες, τα ψέματα, η αναποτελεσματικότητα, η ανικανότητα και η εξυπηρέτηση συμφερόντων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφεραν τη ΝΔ στην εξουσία. Υποτιμούν την νοημοσύνη των Ελλήνων δημοκρατών, των Ελλήνων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών, όσοι πιστεύουν ότι μια επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά δήλωσή του στην κεντροαριστερά, θα είναι το όχημα επανόδου του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Η περίφημη «Κυβερνώσα πρώτη φορά αριστερά» του κ.Τσίπρα, δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Όσο επιδέξιος και αν έχει αποδειχθεί στην πολιτική εξαπάτηση, όσο ευέλικτος κι αν αποδείχθηκε στο να ακροβατεί ανάμεσα στην ακροδεξιά και την συντηρητική αγκυλωμένη αριστερά, δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει όλους για πάντα!

Η κεντροαριστερή συνείδηση δεν αποκτιέται ούτε με δηλώσεις, ούτε σε κλειστά συνέδρια.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν εμπεδώνεται ούτε με τον Καμμένο, ούτε με τον «Πολακισμό».

Οι μεγάλες προοδευτικές συνεργασίες δεν επιβάλλονται από την κορυφή στη βάση, αλλά αντίστροφα.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή διάφορες υποθέσεις, όπως οι πτυχές των κυβερνητικών χειρισμών του α’ εξαμήνου του 2015, η υπόθεση της ΔΕΗ, το σκάνδαλο Novartis, και άλλες;

Για το Κίνημα Αλλαγής η αρχή είναι μία: «όλα στο φως». Δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νομιμότητα δεν πρέπει να διαπερνά απαρέγκλιτα κάθε πτυχή της κυβερνητικής δράσης. Με σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και με προσήλωση στις αξίες του Κράτους Δικαίου, θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις όποιες σκοτεινές πτυχές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα ήθελα, ταυτοχρόνως, να υπενθυμίσω πως για τον Ελληνικό λαό έχει μείζονα σημασία ο εντοπισμός των αιτιών που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και γι’ αυτό θα επαναφέρουμε άμεσα τη σχετική πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι σημαντικό να αποκαλυφθούν οι καταστροφικές ευθύνες της δεξιάς διακυβέρνησης 2004-2009 που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της Ελληνικής οικονομίας και στην κρίση. Ευθύνες που ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιώπησε τα προηγούμενα χρόνια, ενσωματώνοντας σταθερά άλλωστε την “καραμανλική συνιστώσα” στους κόλπους του.

Σας ανησυχεί η ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

Τα Ελληνικά δίκαια είναι κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί ούτε παραχωρεί τίποτα. Τα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να προσεγγίζονται με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Με στοχευμένη χρήση όλων των πολιτικών και διπλωματικών μέσων και συμμαχιών της Ελλάδας, στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής που θα αποτελεί προϊόν συνεννόησης και μέγιστης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα φαινόμενα διπλωματίας εν κρυπτώ, με την παράλειψη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και τις απροετοίμαστες έως “αψυχολόγητες” κινήσειςκαι δηλώσεις, που βιώσαμε επανειλημμένως επί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ;

Κάθε στιγμή πουπεριοδεύω στην Ελλάδα και έρχομαι σε επαφή με τους πολίτες, που δείχνουν την αγάπη τους, με αποκαλούν με το μικρό μου όνομα καιαδιαμεσολάβητα, μου μιλούν με ειλικρίνεια ανοίγοντας την καρδιά τους, δεν σας κρύβω πως νοιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Γεμίζω τις μπαταρίες. Είναι οι πιο ευχάριστες στιγμές σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή. Μια διαδρομή με παγίδες και ενέδρες από εχθρούς αλλά και φίλους… Όμως να είναι σίγουροι όλοι, ότι ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής, θα είναι μακρύς.Και κάθε μέρα που περνά θα είμαστε πιο δυνατοί , το αυθεντικό αποκούμπι της κοινωνίας. Τέλος τα υποκατάστατα!Με σεβασμό στην ιστορία και το βλέμμα στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης