Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για τη ναυτιλία

Διαβάστε τους πέντε άξονες για τη ναυτιλιακή πολιτική που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Ιωάννη Πλακιωτάκη 

IMG-1178
Τους πέντε άξονες για τη ναυτιλιακή πολιτική τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν, πέραν του πρωθυπουργού και του Υπουργου Ναυτιλίας,  ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου και η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από την 7η Ιουλίου, ημέρα που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι, ήδη, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει. Επισκέπτομαι σήμερα, με μεγάλη χαρά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό και με τους Γενικούς Γραμματείς, όπου θέσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου για τα επόμενα έτη».



Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη έθεσαν τις προτεραιότητες και εστίασαν σε πέντε άξονες:

1. Ποντοπόρος Ναυτιλία 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στόχος μας να κάνουμε την εθνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να εξορθολογίσουμε δραστικά το πλαισίο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση ώστε να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε ένα κλάδο που η χώρα μας έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα»

2. Λιμάνια

«Το εμβληματικό λιμάνι του Πειραιά είναι στις προτεραιότητές μας όσον αφορά το πώς θα προσελκύσουμε, σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές, τις επενδύσεις ώστε να εξελίξουμε τον Πειραιά σε ενα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι αλλά και πώς θα εξορθολογίσουμε και τα άλλα μας λιμάνια ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

3. Θαλάσσιος τουρισμός

«Οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στον θαλάσσιο τουρισμό σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού που θα καταστήσουν την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό και θα αξιοποιήσουν πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που φέρνει στην Ελλάδα ο θαλάσσιος τουρισμός», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

4. Νησιωτική πολιτική

«Το 15% των Ελλήνων είναι κατοικοί σε νησιά και συζήτησαμε με την ηγεσία του υπουργείου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένος ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική πολιτική στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για να υποστηρίξουμε τις δράσεις των νησιών μας, και ειδικά των μικρών νησιών που χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης», είπε ο πρωθυπουργός.

5. Ασφάλεια στη θάλασσα

«Είναι αδιανόητο σε μία νησιωτική χώρα να έχουμε τόσους πνιγμούς. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, έτσι ώστε -σε συνεργασία- το Υπουργείο, το Λιμενικό Σώμα και ο ιδιωτικός τομέας να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσές μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείσιμο
Τέλος ο πρωθυπουργός της χώρας ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες του λιμενικού για το έργο τους, και υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει υπηρεσιακά το λιμενικό σώμα το οποίο φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά. «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Λιμενικού για το έργο το οποίο επιτελούν. Να τους πω ότι είμαστε κοντά τους, ότι θα ενισχύσουμε επιχειρησιακά το Λιμενικό Σώμα, θα αναβαθμίσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της και θα συνεργαστούμε φυσικά με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο» ανέφερε σχετικά.


Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης έκανε δώρο στον πρωθυπουργό μια πυξίδα λέγοντας: «Αν και ο πρωθυπουργός έχει χαράξει ρότα και ξέρει προς τα πού πλέει, καλό είναι να έχει μία πυξίδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η πυξίδα κοιτάει πάντα μπροστά»

Ο Πρωθυπουργός μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.

mhtsotakis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης