Υπηρεσιακός ο Τσίπρας μέχρι τις εκλογές - Το απόγευμα η συνάντηση με τον Παυλόπουλο

Υπηρεσιακός ο Τσίπρας μέχρι τις εκλογές - Το απόγευμα η συνάντηση με τον Παυλόπουλο

Στις 18:30 η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με την οποία θα εκκινήσει η διαδικασία των εκλογών της 7ης Ιουλίου - Το απόγευμα και η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

pavlop-tsi
Επιχειρώντας να ενεργοποιήσουν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της «σιωπηλής κοινωνίας» και με παράλληλο «χάιδεμα των αυτιών» της μεσαίας τάξης, στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν την τελευταία τους ζαριά για να αποφύγουν μια νέα συντριβή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Λίγα 24ωρα μετά το ρουσφετολογικό αλαλούµ στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο θα ρίξει το βάρος του στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, που επλήγη περισσότερο από την κυβέρνηση την προηγούμενη 4ετια, ενώ θα καταγράψει με σαφήνεια τα διλήµµατα που προσπαθεί να θέσει στο εκλογικό σώµα.

Ο κύβος θα ριφθεί και επίσηµα, µετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της ∆ευτέρας (18:30) στον Προκόπη Παυλόπουλο, για να υπάρξει εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας για τις πρόωρες εκλογές. Ήδη, στην Κουμουνδούρου, όπως και στα άλλα κόµµατα, άρχισε η διαδικασία για τα ψηφοδέλτια, ωστόσο, το πρόβληµα, για το κυβερνών κόµµα είναι πως τουλάχιστον 85 – 95 βουλευτές πιθανότατα να μην πετύχουν την επανεκλογή τους. Την απειλή του κοινοβουλευτικού και κατ’ επέκταση πολιτικού αφανισμού δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι «μικρομεσαίοι» βουλευτές της περιφέρειας όπου η Κουμουνδούρου θα περιοριστεί σε μια έδρα - από 2 εως 4 που κατέχει σήμερα - αλλά και προβεβλημένα στελέχη των μεγάλων αστικών κέντρων. Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και «ξενόφερτοι» από το ΠΑΣΟΚ και την κεντροδεξιά θα κληθούν να μετέχουν σε μια αναμέτρηση ζωής και θανάτου.

Από την άλλη, τίποτα απ’ όσα έγιναν τις τελευταίες ηµέρες δεν ευνοεί το στόχο και την προσδοκία που θέλει να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός ότι η διαφορά των 9,4 µονάδων από τη Ν.∆. στις ευρωεκλογές µπορεί να ανατραπεί. «Κι όµως, γυρίζει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επιστρατεύοντας τον… Γαλιλαίο στην επιχείρηση αντεπίθεσης, αλλά οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές κινήσεις και, κυρίως, το ρουσφετολογικό αλαλούµ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πλήττουν ευθέως το κυβερνών κόµµα. Το όργιο βολέµατος «ηµετέρων» και εξυπηρετήσεων της εκλογικής πελατείας, στο οποίο επιδόθηκαν κυβερνητικά στελέχη, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, µε αποτέλεσµα η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου να ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές την ώρα που ισοπεδώνεται το λεγόµενο ηθικό πλεονέκτηµα που ίσως διατηρεί ακόµα ο ΣΥΡΙΖΑ στα µάτια των πιο καλοπροαίρετων. Η δραµατική παρέµβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να σταµατήσει το ρεσιτάλ φαυλότητας στο οποίο είχαν επιδοθεί πολλοί βουλευτές, έγινε υπό τον φόβο της δηµιουργίας ανεξέλεγκτων αρνητικών τάσεων στην κοινή γνώµη κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρέμουν “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” κλίµα

Παράλληλα, στο κυβερνών κόμμα τρέμουν μία ενίσχυση του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” κλίµα -που έκανε ηχηρή πρεμιέρα στις ευρωεκλογές και τις κάλπες για τις περιφέρειες και τους δήµους. Πρωτίστως, λόγω των φαινοµένων όπως αυτά που συνέβησαν εσχάτως στη Βουλή, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτυχία να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες το νέο αφήγηµα, αλλά και τα διλήµµατα που προσπαθεί να θέσει στο εκλογικό σώµα ο κ. Τσίπρας. Αλλωστε, το παράπονο που διατύπωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προ ηµερών για τη µάχη των ευρωεκλογών, ήταν ότι «δεν µε άκουγαν οι ψηφοφόροι».

Πολλοί εκτιµούν ότι τον ίδιο κίνδυνο αντιµετωπίζει και τώρα, καθώς βλέπουν ότι οι κινήσεις που κάνει είναι τουλάχιστον αµφιλεγόµενες και προβληµατικές: από την ελεγχόµενη ρήξη µε τους δανειστές ως την ακύρωση µέτρων, όπως η µείωση του αφορολόγητου, και από την αντιδεξιά ρητορική ως το θολό άνοιγµα στη µεσαία τάξη.

Στόχος τα αντιδεξιά αντανακλαστικά

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα φτάνουν οι πρώτες µελέτες για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αυξήσει την απογοητευτική επίδοση των ευρωεκλογών, με το φόβο περί περαιτέρω απωλειών να είναι υπαρκτός, ειδικά µετά τα όσα συνέβησαν στη Βουλή την προηγούµενη εβδοµάδα. Είναι εμφανές, από τις μέχρι τώρα κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του κόσµου, επικαλούµενος και την «παντοκρατορία» της Ν.∆. που εξέπεµψαν οι ευρωεκλογές και οι σαρωτικές νίκες των εκλεκτών της Πειραιώς στις περιφέρειες και τους δήµους της χώρας.

Κλείσιμο
Το Μαξίµου θεωρεί ότι υπάρχει ένα κοµµάτι του εκλογικού σώµατος, το οποίο ονοµάζει «σιωπηλή κοινωνική µάζα», που κατευθύνθηκε στις 26 Μαΐου προς την αποχή. Υπολογίζεται σε περίπου 6%, είναι ξεκάθαρα αντιδεξιών πολιτικών διαθέσεων, απορρίπτει σαφώς το ΚΙΝ.ΑΛ. και γενικά βλέπει θετικά τον κ. Τσίπρα, αλλά στέκεται απέναντί του συγκρατηµένα. Αυτό το κοινό, ο κ. Τσίπρας πότε το έχανε και πότε το κέρδιζε κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, αναλόγως των διαφόρων θεµάτων που ανέκυπταν.

Οι αναλυτές επισηµαίνουν ότι τουλάχιστον ο ένας στους δύο από αυτούς τους ψηφοφόρους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεµβρίου 2015, άρα µπορούν να επιστρέψουν οι περισσότεροι στις τάξεις του κυβερνώντος κόµµατος. Από την άλλη, υπάρχουν και τα µικρότερα κόµµατα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς, ακόµα και το ΚΚΕ, από το οποίο οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι έχουν περιθώρια να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ακριβώς λόγω της αναφυλαξίας που µπορεί να προκαλέσει η έλευση της ∆εξιάς στην εξουσία.

Στο Μαξίµου ευελπιστούν ότι τώρα θα κερδίσουν αρκετά από τις δύο αυτές δεξαµενές ώστε όχι µόνο να αντισταθµίσουν ενδεχόµενες απώλειες, αλλά και να κινηθούν υψηλότερα από το ποσοστό των ευρωεκλογών. Πάντως, η γραµµή είναι ότι µε τα όσα ετοιµάζεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης «έρχεται το σκότος» για την κοινωνία. Ακόµη πιο σηµαντική θα είναι η αλλαγή στρατηγικής ως προς τις κοινωνικές οµάδες στις οποίες θα απευθυνθεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αγνόηση µέχρι τώρα της µεσαίας τάξης και η επικέντρωση στα «λαϊκά στρώµατα» αποδείχθηκε καταστροφική, όπως και η επιµονή στην τακτική των επιδοµάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης