ypourgiko_simvoulio_art

Έπειτα από 4 1/2 ώρες, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέα τη Δήμητρα Κοκοτίνη - Τουλάχιστον δύο υπουργοί διαφώνησαν με τον χρόνο της επιλογής και με τα πρόσωπα που διορίζονται

Στην απόφασή του να διορίσει νέα ηγεσία στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης  εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έπειτα από τεσσερισήμιση ώρες συνεδρίασης, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τα μέλη της κυβέρνησής του στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε. Κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, υπουργοί ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθώς η σημερινή ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Επί του παρόντος θεωρείται αδιευκρίνιστο αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικυρώσει με την υπογραφή του το Προεδρικό Διάταγμα για τον διοιρισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Κι αυτό διότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως πλείστοι όσοι συνταγματολόγοι έχουν υπογραμμίσει ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, άρα παραδέχθηκε ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε διορισμό νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αιτιολογήσει τους χειρισμούς του υποστηρίζοντας ότι ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ «προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης». 

«Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η άρνηση της ΝΔ «φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

Χωρίς να δώσει την παραμικρή απάντηση στις αιτιάσεις των συνταγματολόγων ότι η επιλογή νέας ηγεσίας ενώ έχει ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου συνιστά καταδολίευση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε για τη ΝΔ: «Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Τουλάχιστον δύο υπουργοί διαφώνησαν με τη μεθόδευση

Δύο υπουργοί, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γιώργος Σταθάκης διαφώνησαν με τη χρονική συγκυρία που αποφασίζεται ο διορισμός νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο αλλά και με τα πρόσωπα που επελέγησαν για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου. Επιφυλάξεις για το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης εξέφρασαν ο Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Βίτσας.

Το γεγονός ότι η απόφαση για διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία και όχι ομοφώνως είναι άγνωστο αν θα επηρεάσει τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος πρέπει να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμού της νέας ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε:

«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.
Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Γυναικεία τριπλέτα στην κορυφή της Δικαιοσύνης

Το πράσινο φως που έδωσε ως πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να πάρει άδεια το μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας και η πειθαρχική καταδίκη του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν η προίκα της Δήμητρας Κοκοτίνης που την οδήγησε στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναδείχθηκε η Ειρήνη Καλού η οποία ήταν ανακρίτρια στο Βατοπέδι.

Για τα επόμενα χρόνια η Δικαιοσύνη θα κυριαρχείται από άρωμα γυναίκας, εάν ληφθεί υπόψη ότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρόεδρος είναι για τα επόμενα 4 χρόνια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συμπληρώνοντας έτσι τη γυναικεία τριπλέτα στις κορυφές της Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ (176)

ajhon

Δηλ. κάνει αυτή την κίνηση για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί;.Γιατί βιάζεται αφού πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών;

Ολα νόμιμα

Η  ΝΔ ισχυρίζεται ότι : (...) Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.(...) Οι συνταγματολόγοι που οι ίδιοι επικαλούνται , λένε: «Τυπικά δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα», δηλώνει, «αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική». Οπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, και μπλα μπλα μπλα.. Ο νόμος 2190/94 που επικαλούνται στη ΝΔ λέει : Άρθρο 14, παρ. 1 του παρόντος: 2. Εξαιρούνται από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου: α. Το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Ελλήνων. β. Οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι ιατροδικαστές.

Δεξιός

Στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία των νυν προέδρων. Ποιος είναι ο λόγος να ανακοινωθούν ένα μήνα νωρίτερα οι αντικαταστάτες τους; Αυτό και μόνο δείχνει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Όλοι ανεξαιρέτως οι πανεπιστημιακοί συνταγματολόγοι είναι ενάντια στο διορισμό αυτό. Το ίδιο και ο ΠτΔ. Δεν ξέρουν αυτοί και ξέρει ο Τσίπρας;

Ν.

αλλαγες στη δικαιοσυνη και κουραφεξαλα...το βαθυ βρωμικο καθεστως της δεξιας δεν ξεχαρβαλωνεται με αστικες ευγενειες...καντο οπως ο σταλιν αλεξη, στειλε ολους τους δεξιους αρουραιους στα γκουλαγκ να ξεπαστρευουμε απο δαυτους μια και καλη

δεν κρατιουνται οι κακιασμενοι εκδικητικοι δεξιοι...

μετα την χουντα σαμαρα ερχεται η χουντα κουλη

Κρήτη

Άντε στο διάολο επιτέλους λαμόγια της ασιδερωτης και τού αστεφανωτου.

Διχαστική λογική

Κάνουν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κυρία που αποφάσισε υπέρ των αδειών του Κουφοντίνα. Υπάρχει συμβολισμός. Ο Κουφοντίνας δολοφόνησε τον βουλευτή Παύλο Μπακογιάννη, γαμπρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πατέρα του Κώστα Μπακογιάννη, με 17 σφαίρες στην πλάτη. Δεν σας φαίνεται ότι είναι λίγο χοντρό, ακόμη και για τον Σύριζα;

ΜΠΛΕΞΙΜΟ, θα πάρουν φωτιά τα πειθαρχικά

ΩΧ, η ουσία είναι ότι και να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, θα είναι σ'άλλη πόστα ... και τι πόστα ... θα πάρουν φωτιά τα πειθαρχικά συμβούλια του Α.Π., δεν είναι τυχαίος δρόμος η επιλογή ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στις ηγεσίες των δικαστηρίων ... η εξαφάνιση των ανδρών σηματοδοτεί την ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ του ΣΩΜΑΤΟΣ

Nikow

fake news

[υθε ωσε]

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε και καλά να πάθει αλλά επειδή βλέπω μια τεράστια έπαρση από την άλλη πλευρά λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει, με 33% και μάλιστα σε Ευρωεκλογές δεν είσαι και κόμμα εξουσίας, εντάξει δε λέω είναι και η Φώφη που είναι έτοιμη να τα δώσει όλα αλλά όσο να ΄ναι δεν είναι και η μεγαλειώδης νίκη για ένα κόμμα που 5 χρόνια ζητά εκλογές!

Που τη βλέπεις...

...την έπαρση απο την αλλη πλευρα; Eπαρση βλέπουμε μονο στο συριζα που κανει πως δεν καταποντιστηκε.

kyriakos

Μουρλο

Δεξιός Νεοδημοκράτης

Αγαπητέ, δεν ζούμε πριν το 2009 όπου οι, τότε, δύο εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ, (πασοκική και καραμανλική εκδοχή) έπαιρναν μαζί 88% διορίζοντας κομματικούς στρατούς και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Ζούμε στην εποχή της κρίσης, με ένα πολυκομματικό περιβάλλον με 5 ή 6 μικρά κόμματα διαμαρτυρίας, δεξιά και αριστερά, πανω ή κοντά στο 3% και καμιά 20αριά ακόμα κάτω απο το 3% που όλα μαζί αθροίζονται σε 21%! . Σε αυτές τις συνθήκες, το 33% για το πρώτο κόμμα είναι τεράστιο ποσοστό. Και πάντως, ακόμα κι αν θεωρεί ο οποιοσδήποτε συριζαίος πως δεν είναι μεγάλο, δεν δικαιούται να μιλά διότι σε αυτήν την περίπτωση αυτός εκφράζει το 23% δηλαδή το τίποτα, το περιθώριο (αφού το 33% δεν ειναι μεγάλο).

P.L.

Το γεγονός οτι βρέθηκαν δύο... υπούργοι που διαφώνησαν, είναι εξαιρετικά παρήγορο και ενθαρρυντικό σημάδι: στον Σύριζα αρχίζει, δειλά-δειλά, να αναπτύσσεται η ικανότητα για κριτική σκέψη. Υπομονή. Η ανατολή του Ηλίου είναι αργή υπόθεση...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης