Δεν υπογράφει ο Παυλόπουλος τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία των ανωτάτων δικαστικών - Το ίδιο πιθανό όμως είναι να μην υπογράψει και μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Και σύγκρουση ΝΔ- Μαξίμου για την υπογραφή του Προέδρου

pavlopoulos_prokopis_tsipras_art
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει λάβει την απόφαση να μην επικυρώσει με την υπογραφή του τον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και ειδικά στον Άρειο Πάγο. Ηδη πάντως, ξεσπά σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και το Μαξίμου για την υπογραφή του κ.Παυλόπουλου με την αξιωματική αντιπολίτευση να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι εμπιστεύεται την κρίση του Προέδρου και το Μαξίμου να την εγκαλεί ότι εμπλέκει σε μεθοδεύσεις τον κ.Παυλόπουλο, ζητώντας του «να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το protothema.gr  ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε αυτή του την θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επιμείνει είτε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα προετοιμαστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης φτάσει στην Προεδρία μέχρι τις 30 Ιουνίου (ημερομηνία της τυπικής συνταξιοδότησης της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου), είτε παραδοθεί μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν τις αναμενόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές.

Όταν το Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα ονόματα των ανωτάτων δικαστικών που επιλέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σκεπτικό του να μην επικυρώσει τις αλλαγές στην κορυφή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει μεταφέρει στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόθεσή του να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό νέας ηγεσίας στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνομιλητές του κ. Παυλόπουλου σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της κυβερνητικής απόπειρας να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες, με το σύνολο των νομικών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια απόφαση χωρίς νομιμοποίηση αφού ο ίδιος πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι πλέον δεν έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πλειοψηφίας των πολιτών την ώρα που ορισμένοι συνταγματολόγοι προειδοποιούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ισοδυναμεί με καταδολίευση του Συντάγματος. Οι κύκλοι αυτοί σημειώνουν ότι υπέρ των κυβερνητικών θέσεων στο θέμα του διορισμού νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη δεν έχει τοποθετηθεί ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Παυλόπουλου

Νεώτερες πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και τον ρώτησε τι προτίθεται να πράξει. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Προκόπη Παυλόπουλο να απαντά ότι θα λάβει τις αποφάσεις του όταν πάρει στα χέρια του το έγγραφο.

Πηγές του ΠτΔ: Όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

ΝΔ: Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την εμπιστοσύνη της στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για τον «αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε», τονίζει η ΝΔ.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, η αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο είναι θεσμικά πρωτοφανής απόφαση «η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μαξίμου: Η ΝΔ ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις

Απαντώντας, στη ΝΔ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εμπλέξει «στις μεθοδεύσεις της» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται: "Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης