pavlopoulos_prokopis_tsipras_art

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία των ανωτάτων δικαστικών - Το ίδιο πιθανό όμως είναι να μην υπογράψει και μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Και σύγκρουση ΝΔ- Μαξίμου για την υπογραφή του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει λάβει την απόφαση να μην επικυρώσει με την υπογραφή του τον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και ειδικά στον Άρειο Πάγο. Ηδη πάντως, ξεσπά σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και το Μαξίμου για την υπογραφή του κ.Παυλόπουλου με την αξιωματική αντιπολίτευση να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι εμπιστεύεται την κρίση του Προέδρου και το Μαξίμου να την εγκαλεί ότι εμπλέκει σε μεθοδεύσεις τον κ.Παυλόπουλο, ζητώντας του «να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το protothema.gr  ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε αυτή του την θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επιμείνει είτε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα προετοιμαστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης φτάσει στην Προεδρία μέχρι τις 30 Ιουνίου (ημερομηνία της τυπικής συνταξιοδότησης της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου), είτε παραδοθεί μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν τις αναμενόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές.

Όταν το Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα ονόματα των ανωτάτων δικαστικών που επιλέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σκεπτικό του να μην επικυρώσει τις αλλαγές στην κορυφή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει μεταφέρει στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόθεσή του να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό νέας ηγεσίας στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνομιλητές του κ. Παυλόπουλου σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της κυβερνητικής απόπειρας να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες, με το σύνολο των νομικών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια απόφαση χωρίς νομιμοποίηση αφού ο ίδιος πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι πλέον δεν έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πλειοψηφίας των πολιτών την ώρα που ορισμένοι συνταγματολόγοι προειδοποιούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ισοδυναμεί με καταδολίευση του Συντάγματος. Οι κύκλοι αυτοί σημειώνουν ότι υπέρ των κυβερνητικών θέσεων στο θέμα του διορισμού νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη δεν έχει τοποθετηθεί ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Παυλόπουλου

Νεώτερες πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και τον ρώτησε τι προτίθεται να πράξει. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Προκόπη Παυλόπουλο να απαντά ότι θα λάβει τις αποφάσεις του όταν πάρει στα χέρια του το έγγραφο.

Πηγές του ΠτΔ: Όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

ΝΔ: Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την εμπιστοσύνη της στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για τον «αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε», τονίζει η ΝΔ.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, η αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο είναι θεσμικά πρωτοφανής απόφαση «η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μαξίμου: Η ΝΔ ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις

Απαντώντας, στη ΝΔ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εμπλέξει «στις μεθοδεύσεις της» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται: "Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (315)

True story

Λιγος ο ΠτΔ, είδε ότι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κ ετοιμάζεται... , δεν έκανε θέμα την Μακεδονία και θα χάψουμε αυτο; Άντε να λήξει η θητεία του να μας αδειάσει κ αυτός την γωνιά! Ο απόλυτος συνεργάτης Αλέξη! Ντροπή!

Υπόγραψε ρεπουτανακι

Να δεις τι θα γίνει μετά

ρε καλιτεχνη

προεδρε! με πολυ μικρο π αλλη υπογραφη δεν επρεπε να βαλεις!!!!!!, τωρα σε πιασε ο πονος ρε πακι?

Δεξιός Αδωνικός

Ψηφίστε ΝΔ, και άμα ξαναδείτε τους δολοφόνους τρομοκράτες να πηγαίνουν να βγάζουν χαμογελαστοί σέλφι εκεί που πυροβολούσαν τα θύματα στην πλάτη, να μου γράψετε...

Γεο

Παιδιά ότι και να λέει ο κάθε πληρωμένος αγυριγος ένα έχει σημασία , να πάμε όλοι να ψηφίσουμε για να φύγει η χολέρα . Καμία ψήφος χαμένη . Ούτε αύριο ούτε στις εθνικές εκλογές

Αγύριγο κεφάλι

Η ΔΕΞΙΑ είναι ΠΑΝΤΑ η ΙΔΙΑ δεν αλλάζει. Και τώρα και τότε που επί πρωθυπουργίας "ΕΠΙΤΙΜΟΥ" έφυγε ο βουλευτής της Σιμπιλίδης και πήγε στο κόμμα του Σαμαρά, ρίχνοντας την, ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ είναι η ΔΕΞΙΑ και έτσι ΠΑΝΤΑ παραμένει!.. Μην τρελαίνεστε!..

Τσουρεκια...

Εμετικος καταντησες καημενε μου.... τον ζουρλομανδυα παρακαλω!

Αλεξ

Δεν υπογράφει, όπως και το 2016, μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία. Το να υπογράψει είναι δέσμια αρμοδιότητα και θα υπογράψει. Όποτε δεν ισχύουν αυτά που αφήνει να εννοηθούν ( για ευνόητους λόγους) το πρώτο θέμα.

Να υπογράψει 3 Ιουλίου

Εφόσον δεν επιτρέπεται να υπογράψει πριν τις 30 Ιουνίου, ας υπογράψει 3 Ιουλίου. Είναι απόλυτα θεσμικό και νόμιμο, και θα δείξει σε όλους τι πράγμα είναι ο Τσίπρας και οι ολίγοι περί αυτόν. Εδώ επιφανείς μεγαλοσυριζαίοι ντρέπονται να το υποστηρίξουν

Γαιδούρια μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα!

Χα χααααααααααααααα! Αλλαγές στη Δικαιοσύνη! Θέλουν να σιγουρέψουν τα κεκτημένα! Το παρακράτος με το πολιτικό κατεστημένο ρήμαξε την χώρα μας με "νόμιμες ληστίες", έφτασε η ώρα οι κομματικές συμμορίες να γιορτάσουν πάλι το κόψιμο της πίτας με εκλογές! Με όμορφα λόγια θα ανοίξουν πάλι τα πόδια του λαού, για να εκφράσουν την αγάπη τους!

ALEX EUDOXUS

Η σχέση του ΠτΔ με τον νυν πρωθυπουργό ήταν και είναι περίεργη. Επί της ουσίας πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτός τον πρότεινε και εξέλεξε το "μαρτυρικό" 2015 (Άνοιξη!) και στη συνέχεια δεν διαφώνησαν ποτέ, τουλάχιστο δημόσια. Τώρα όμως είναι ευκαιρία του Πάκη να αποδείξει ότι έχει κάποιο ανάστημα...(που δυστυχώς δεν έχει -)... Δεν ξέρω αν θα ισχύσει το "πίσω έχει ο πάκης την ουρά..." αλλά από την άλλη πλευρά με μια μισο-νόμιμη κίνηση (άρνηση υπογραφής) μπορεί να διεκδικήσει μια 2η προεδρία με τα καινούρια πολιτικά δεδομένα με μια "ηρωική" κίνηση που αυτή τη στιγμή επιδοκιμάζει (... και ζητάει!) η πλειοψηφία της κοινής γνώμης!!! ΙΔΩΜΕΝ!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης