Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

sakellaropoulou

«Αισθάνομαι τιμητικό βάρος, θα ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις» δήλωσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αικατερίνη  Σακελλαροπούλου, που συνταξιοδοτείται το 2023 - Ποιοι ορίσθηκαν σε θέσεις αντιπροέδρων σε ΣτΕ και Αρειο Πάγο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην ηγεσία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπάρχει άρωμα γυναίκας, καθώς, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, νέα πρόεδρος για την επόμενη τετραετία (έως το 2023) ανέλαβε η έως σήμερα αντιπρόεδρος, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ είναι ο Δημήτρης Σκαλτούνης και Μιχάλης Πικραμένος.

Ακόμη, τρεις νέοι αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο είναι ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου - Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Έως σήμερα η νέα πρόεδρος υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκα ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη, η οποία, μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Είχε όμως και πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά τη δικαστική διαδρομή της. Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Στη θέση του προέδρου του ΣτΕ θα παραμείνει για μια τετραετία, που είναι το ανώτατο νομοθετικά όριο για την παραμονή στη θέση αυτή. Όμως, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ έχει και «υπόλοιπο» δικαστικής σταδιοδρομίας ένα ακόμη έτος μέχρι να αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, χωρίς όμως ο νομοθέτης να προβλέπει τι αρμοδιότητες θα έχει ή εάν θα συνταξιοδοτηθεί.

Οι επιλογές της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την θέση του προέδρου του ΣτΕ, εκτός της κυρίας Σακελλαροπούλου, ήταν ο αρχαιότερο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και η νεωτέρα αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Τελικά, το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προήγαγε την κυρία Σακελλαροπούλου.Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης ΠικραμένοςΟι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος θεωρούνται από τους συναδέλφους τους ως πολύ καλή δικαστές.

Ο κ. Σκαλτσούνης ήταν 4ος στην επετηρίδα, ενώ ο κ. Πικραμένος 27ος, δηλαδή για τον τελευταίο έγινε μεγάλη βουτιά στην επετηρίδα.

Ο κ. Σκαλτσούνης γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983 και στην θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για στην συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.).

Ο κ. Πικραμένος γεννήθηκε το 1960 και εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989 και προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011, ενώ παράλληλα είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι από το 2011 εκπρόσωπος της Ελλάδος στο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αποτελεσματικότητα της και την τριετία 2013-2016 διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Εθνική Σχολή Δικαστών.

Έχει όμως και συγγραφικό έργο, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια».Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου


Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήταν πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψη των προέδρων της Βουλής γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστό του 2012.

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014. Η κυρία Καλού είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν προήχθη και έγινε τώρα.

Τέλος, η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του προήχθη 2014.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

de

χάλια βαφή. σαν της πεθεράς μου.

Κυρ Μένιος

Ίσα ίσα πρόλαβε γιατί από του χρόνου που θα κυβερνά η νδ θα τους ξηλώσει

ανγετς

Οι δικαστές αποχωρούν από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ΄της ηλικίας τους όσοι φέρουν βαθμό μέχρι και του εφέτη ή αντίστοιχο προς αυτόν και με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους όσοι φέρουν βαθμό προέδρου εφετών και ανωτέρου ή αντίστοιχο. Απολαύον ισοβιότητος και η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να τους απομακρύνει, ούτε με νομοθετική ρύθμιση, διότι τα ανωτέρω προβλέπονται από το Σύνταγμα

Πεοστεκουμενος Αρεοπαγιτης

Κούκλα κουκλα-μηπως η αδερφή του Joe Ramone?

Nicolas Gomes Davila

Οι Ελλαδίτες, λέει, δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς . Οι Ελλαδίτες , λέει, εμπιστεύονται τους δικαστές . Τους οποίους διορίζει η κάθε κυβέρνηση, κάθε 2-3 χρόνια μάλιστα . Άβυσσος η ψυχή

ανωνυμος

Άλλο ένα συριζαικο μορφωμα

Μάρθα

Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη Να αποφασίζουν οι ίδιοι οι δικαστές για το ποιός είναι άξιος και όχι το εκάστοτε κόμα εξουσίας

μητσος

τι λες μωρη μαρθα...και στις ηπα τους ανωτατους δικαστικους οι πολιτικοι-προεδρος και γερουσια τους διοριζουν

δημήτρης

Σίγουρα Συριζούλα. Το μεγαλύτερο λάθος της δημοκρατίας είναι οι δικαστές να ορίζονται από την εκτελεστική-νομοθετική εξουσία. Την ηγεσία της δικαστικής εξουσίας πρέπει να εκλέγουν ή οριζουν οι ίδιοι οι δικαστές. Οι δικαστές θα πρέπει να έχουν ασυμβίβαστο να ασκήσουν νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία, ακόμα κι αν αποσυρθούν από την ενεργό δράση. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ!

CR

Αν η επιλογή των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων δεν γίνεται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες η δικαιοσύνη δεν θα είναι ανεξάρτητη, θα είναι ανεξέλεγκτη.

Τακης

Ο Ραντος κουβα.....

Νομικός

Για κάποιο λόγο το χάρηκα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης