Γιατί ο Βαρουφάκης δεν θέλει συνεργασία με Λαφαζάνη και Ζωή

Για μόλις 400 ψήφους έχασε την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο - Πού στοχεύει στις εθνικές εκλογές - Τα άμεσα σχέδια για συγκρότηση ψηφοδελτίων

varoufakis-mera-ena
Την άδοξη έκβαση της προσπάθειάς του να μπει στην ευρωβουλή προσπαθεί να... χωνέψει ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Ανατροπής, έχασε την έδρα για μόλις 400 ψήφους!

Την ίδια ώρα ωστόσο στο κόμμα που αποτέλεσε θετική έκπληξη στις ευρωεκλογές, επικρατεί ενθουσιασμός και αισιοδοξία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ. Στελέχη, που βρίσκονται κοντά στον κ. Βαρουφάκη λένε ότι υπάρχει ρεύμα και γίνονται πολλές συζητήσεις με ανθρώπους απ’ όλη τη χώρα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε άνοιγμα όταν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, κάλεσε «σε συμπόρευση όλους τους υπεύθυνους δημοκράτες που αρνούνται να είναι πελάτες κομμάτων τα οποία, έχοντας υποταχθεί στο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ακόμα και σε πράγματα με τα οποία διαφωνούν, αναγκάζονται να επιδίδονται σε μια άσχημη, στείρα κοκορομαχία».

Το προσκλητήριο πάντως αυτό δεν αφορά άλλα κόμματα, αλλά πολίτες, με τους οποίους υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Για τον κ. Βαρουφάκη δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με κόμματα, καθώς εκτιμά ότι αφενός δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συμφωνιών και αφετέρου δεν έχει ανάγκη κάποια τέτοια συνεργασία. Η δυναμική που έχει αναπτύξει το εγχείρημά του είναι μεγάλη και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η πανευρωπαϊκή κίνηση που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης και η οποία συμμετείχε σε δώδεκα χώρες έλαβε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο ψήφους συνολικά, έστω κι αν ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής στη Γερμανία, όπου ήταν υποψήφιος.

Ο πρώην υπουργός συζητά με στελέχη που προέρχονται από άλλα κόμματα ή κινήσεις, όπως το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, αλλά μόνο με ένταξή τους στο ΜέΡΑ και όχι για κομματική συνεργασία.


«Όχι» σε συνεργασία με Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου

Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης, αφού ο κ. Βαρουφάκης διαφωνεί με τον πρώην συνοδοιπόρο του στον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του ευρώ. Ο κ. Λαφαζάνης και η Λαϊκή Ενότητα, της οποίας ηγείται είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ενώ ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ και ο ίδιος δηλώνει ευρωπαϊστής. Σημειωτέον ότι Βαρουφάκης και Λαφαζάνης είχαν ανταλλάξει προ διμήνου βαριές κατηγορίες για την υπόθεση του νομισματοκοπείου τον Ιούλιο του 2015.

Κλείσιμο
Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς δεν υπάρχει προγραμματική άβυσσος ανάμεσά τους, ούτε έχουν συγκρουστεί παλαιότερα. Το πρόβλημα είναι περισσότερο «χημείας», καθώς και οι δύο είναι έντονες προσωπικότητες. Άλλωστε ούτε από την πλευρά της πρώην προέδρου της Βουλής υπάρχει κάποια εκφρασμένη διάθεση για συνεργασία και μάλλον δύσκολα θα προκύψει οτιδήποτε σχετικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης