Βαρουφάκης: Διαφωνώ με τον Λαφαζάνη, εγώ δεν θέλω Grexit

4816184

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδεσε τη χώρα σε 4ο μνημόνιο και έστρωσε το χαλί στη ΝΔ  - Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το «ΜεΡΑ25» έκανε την έκπληξη υπό συνθήκες πόλωσης - Δηλώνει έτοιμος για τις επερχόμενες εκλογές και απηύθυνε κάλεσμα σε συμπόρευση

Σε μία αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους πολίτες αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές.

Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση μετά τις ευρωεκλογές ο Γιανης Βαρουφακης σημείωσε:

«Η επιλογή της συνθηκολόγησης με την τρόικα το βράδυ του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, και της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημονιακό Τόξο την επομένη, έθεσε σε λειτουργία την διαδικασία Ολικής Επαναφοράς της Ολιγαρχίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απλώς ολοκλήρωσε αυτή την διαδικασία, επιτρέποντας στην Νέα Δημοκρατία να καταγράψει αριθμητικά, σε πανελλήνια εκλογική αναμέτρηση, την παλινόστηση μιας ημι-πτωχευμένης αλλά ισχυρής ολιγαρχίας της οποίας η σημερινή της ηγεσία (που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει όλο τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας) αποτελεί την πολιτική έκφραση».

«Έχοντας νομιμοποιήσει το Δόγμα ότι η υπευθυνότητα απαιτεί την συμμόρφωση με τις προσταγές των δανειστών (ακόμα και σε ζητήματα που δεν αφορούν στην οικονομία), έχοντας δέσει τη χώρα στο 4ο Μνημόνιο υπό όρους που, από την μία, βαθαίνουν την πτώχευση της κοινωνικής οικονομίας ενώ, από την άλλη, εξασφαλίζουν σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας χρηματοδότηση του κράτους έως το 2032, έχοντας στρώσει το χαλί σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που δεν εκφράζει καν την πάλαι ποτέ Λαϊκή Δεξιά, μια Νέα Δημοκρατία που ετοιμάζεται να παραδώσει στους κερδοσκόπους ό,τι και όποιον δεν έχει ακόμα ρευστοποιηθεί……ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δυνατότητα να ηγηθεί της αντίστασης στην Ολιγαρχική Παλινόστηση για την οποία ευθύνεται η ηγεσία του. Ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Προεκλογικά, η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων των ευρωεκλογών ακυρώνει το επιχείρημα της χαμένης ψήφου πάνω στο οποίο ο πρωθυπουργός επενδύει όλη του την εκλογική στρατηγική. Μετεκλογικά, βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης που επί τέσσερα χρόνια υπερψήφιζαν τα Μνημονιακά νομοσχέδια που πολύ θα ήθελε να έχει υποστηρίξει η ΝΔ, δεν θα έχουν ούτε το κουράγιο ούτε και την αξιοπιστία να αντισταθούν. Εντός αυτού του ζοφερού σκηνικού, σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΜέΡΑ25 εκφέροντας προγραμματικό, μετριοπαθή λόγο – κάνοντας έναν ανένδοτο αγώνα τόσο εναντίον των πολιτικών που στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό όσο και ενάντια στον λαϊκισμό – αναδείχθηκε ως η μόνη πραγματική πηγή ελπίδας».

Ακόμη πρόσθεσε οτι το «ΜεΡΑ25» «έκανε την έκπληξη υπό συνθήκες πόλωσης ασυνήθιστες για ευρωεκλογές είναι ότι αρθρώσαμε θετικό λόγο και δεν παρασυρθήκαμε στον αρνητισμό.

«Προσπαθήσαμε φιλότιμα να δούμε τα θετικά της κυβέρνησης, ακόμα και της ΝΔ – την ώρα που εκείνοι φιλότιμα λασπολογούσαν οι μεν εναντίον των δε – όταν δεν προσπαθούσαν να δαιμονοποιήσουν την αντίσταση στις τρόικες που έπληξαν τον λαό μας και διέλυσαν την Ευρώπη, όταν δεν προσπαθούσαν να μας φορτώσουν το κόστος της τρόικας.Πριν καν ανακοινώσουμε το κόμμα μας, δουλέψαμε σκληρά για να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια, για το φορολογικό, για την παιδεία, για το ενεργειακό, για την υγεία, τα εθνικά θέματα. Έτσι, όταν αρχίσαμε το ανά την Ελλάδα οδοιπορικό μας καταθέσαμε στους πολίτες συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης.

«Ο συνδυασμός της ευθύνης και των οικονομοτεχνικά άρτιων προτάσεων του ΜέΡΑ25 από την μία και του πολιτικού πολιτισμού και της συνέπειας από την άλλη άλλαξε το σκηνικό εισάγοντας το ΜέΡΑ25 με το συμβολικά σημαντικό 3%. Από την Κυριακή το βράδυ περπατάμε στους δρόμους και βλέπουμε για πρώτη φορά από το 2015 το χαμόγελο να έχει επιστρέψει στο πρόσωπο ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν ότι το ΜέΡΑ25 υπάρχει. Πράγματι, αυτό που κατάφερε το ΜέΡΑ25 είναι μια μικρή πολιτική επανάσταση που ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνη, ρεαλιστική, ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα. Αυτό μας δημιουργεί ένα μεγάλο καθήκον – το καθήκον να γίνει το ΜέΡΑ25 ο πυρήνας μεγάλης συμπόρευσης πολιτών στην βάση κοινού προγράμματος, στην βάση ενός κοινού πολιτικού πολιτισμού. Αυτό το καθήκον μας φέρνει σε αυτή την αίθουσα σήμερα», πρόσθεσε.

Για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν σχετικού "ανοίγματος" από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίττζη νωρίτερα σήμερα- ο τέως υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε:

"Είμαστε αντίθετοι με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής σκηνής. Από εμένα δεν έχετε ακούσει ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τους συντρόφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθώ και τους λέω συντρόφους, παρά όλα αυτά που έχουν γίνει. Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds από το Delaware και το New Jersey, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας να ενώσουμε τον ΤΑΥΠΕΔ με το Υπερταμείο, εάν σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα που να μην είναι όμως κρατικοδίαιτη που να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επανδύσεων, εάν θέλουν να σκίσουν σε πολλά μικρά κομματάκια την επαίσχυντης συμφωνία με τον Νεντανιάχου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αλλά μετά νομίζω ότι θα αποκτήσουν κάποια υπαρξιακή αγωνία".

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλωντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιάνης Βαρουφακης εκτίμησε ότι η επιρροή της στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ήταν οριακή. Παράλληλα τόνισε πως «Επικροτούμε της Συμφωνία των Πρεσπών αλλά έγινε με λάθος τρόπους απόλυτα καταστροφικούς για την Δημοκρατία». Την ίδια ώρα σημείωσε πως είναι σημαντική η συμφωνία από γεωστρατηγικής άποψης ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως διαφωνεί με την ανάθεση των σχολικών βιβλίων ιστορίας στα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών.

Τελος αναφέρθηκε και στο θρίλερ που εκτυλίχθηκε με την έδρα του ΜεΡΑ25 στον Ευρωκοινοβούλιο την οποία με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων περίπου στο 94%, βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, έχασε και αρα δεν εκλεγεί ευρωβουλευτή σημείωσε πως δεν σκοπεύει να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο ίδιος άφησε υπαινιγμούς για το αποτέλεσμα αφού όπως σημείωσε το σύστημα«τρεις ημέρες είχε κολλήσει στο ποσοστό ενσωμάτωσης. Είτε είναι προβλημα του ίδιου του συστήματος είτε συμβαίνει κάτι διαφορετικό»

4816181


Κάλεσε σε συμπόρευση

Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γιάνης Βαρουφακης κάλεσε «σε συμπόρευση όλους τους υπεύθυνους δημοκράτες που αρνούνται να είναι πελάτες κομμάτων τα οποία, έχοντας υποταχθεί στο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ακόμα και σε πράγματα με τα οποία διαφωνούν, αναγκάζονται να επιδίδονται σε μια άσχημη, στείρα κοκορομαχία.

Δεν μιλάμε για συστράτευση, ούτε χρησιμοποιούμε πολεμικές αλληγορίες επειδή αυτός ο λαός έχει υποφέρει πολύ από την διχόνοια, έχει χάσει πολλά επιδιδόμενος σε εμφύλιους. Εμείς απλά απευθυνόμαστε στους πολίτες να συμπορευτούμε στη βάση της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ.

Σε ποιους απευθυνόμαστε:

Το κάλεσμά μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ή συμφωνίες διανομής θέσεων.

Απευθυνόμαστε:

Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΟΧΙ, για την μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοποροικία του 4ου Μνημονίου και φέρνει την Ερημοποίηση, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ Στους συμπατριώτες μας που δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς και που εκτιμούν το επίτευγμα του ΜέΡΑ25 να μην είμαστε πια μόνοι – να μοιραζόμαστε το ίδιο κόμμα με 120 χιλιάδες ευρωπαίους

Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΝΑΙ σε υπεύθυνο, προγραμματικό λόγο που ενώνει τους έλληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων

Σε έλληνες και ελληνίδες που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο – που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηση περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit
Σε εκείνους που απορρίπτουν συνθήματα τα οποία δεν βασίζονται σε στέρεες προτάσεις πολιτικής – π.χ. το ΜέΡΑ25 εξηγεί ακριβώς πως θα γίνει πράξη το «κανένα σπίτι σε χέρια…» ή το πως θα αξιοποιηθεί, χωρίς να ξεπουλιέται, η δημόσια περιουσία, ή το πως θα περάσουμε σε νέες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής

Σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και, δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Λεττονία και, γενικότερα, η Αν. Ευρώπη.

4816166


Σε πολίτες που θέλουν σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών που να μην βάζει στη θέση των αξιολογητών τους φαύλους. Που απαιτούν δημόσια παιδεία και υγεία χωρίς τρωκτικά και ιδιωτικοποίηση ντε φάκτο ή ντε γιούρε.

Σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τα αξιώματα και που είναι σκεπτικοί απέναντι στις απαξιωμένες διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού
Σε βαθιά πολιτικοποιημένους συμπολίτες μας που δηλώνουν κομματικά ανένταχτοι, που έτσι θέλουμε να παραμείνουν: Ανένταχτοι και παράλληλα συν-διαμορφωτές και συμμετέχοντες στο πλαίσιο της ισηγορίας, της ισότιμης συμμετοχής και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη που χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25

Σε όσους νοιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες
Σε πολίτες που απαιτούν θετικό όραμα, αντανακλώντας την ανάγκη όλης της κοινωνίας για απόδραση από την ασχήμια των αλληλο-κατηγοριών.

Τους καλούμε όλους αυτούς σε συμπόρευση με το κόμμα που δημιουργήσαμε όσοι αντιπαθούμε τα κόμματα.
Τους καλούμε επειδή το πρόγραμμά μας είναι δυναμικά εξελίξιμο και έχει ανάγκη να τραφεί από την αγωνία τους για το αύριο, αλλά και την επαναδραστηριοποίησή τους ως πολίτες ώστε να ακουστεί η φωνή τους στην επόμενη Βουλή.

Ακόμα και πριν το σημερινό κάλεσμα η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Μετά το σημερινό κάλεσμα το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει.

Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής Παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΜέΡΑ25 έχει ήδη αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία 4 χρόνια.
Και τώρα, δουλειά».

Ερωτηθείς αν το κάλεσμα αυτό απευθύνεται σε πρώην συντρόφους του, όπως για παράδειγμα στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιωτη Λαφαζάνη ή στην Πλεύση Ελευθριας της Ζωής Κωνσταντοπουλου ο κ. Βαρουφακης ξεκαθάρισε αρκετές φορές ότι «Το κάλεσμα μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ούτε σε συμφωνίες διανομής θέσεων. Γνωρίζετε ότι η «ΛΑΕ» έχει μια θέση την οποία τη σέβομαι απολύτως αλλά διαφωνώ. Δεν είμαι υπέρ του Grexit ούτε υπέρ του Brexit. Εμείς ειμαστε ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ αλλά η έξοδος έχει μεγάλο κόστος. Είμαστε στο ευρώ θελουμε να μείνουμε στο ευρώ υπο τους όρους που θέτουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

επαμιτης

εσυ εισαι λαμογιο και απατεωνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Πανηγυρίζει η Goldman Sachs: Με κυβέρνηση ΝΔ οι Έλληνες θα δουλεύουν κωπηλάτες σε γαλέρα! Στηρίζουμε! https://www.tribune.gr/economy/news/article/581607/panigyrizei-i-goldman-sachs-me-kyvernisi-nd-oi-ellines-tha-doyleyoyn-kopilates-se-galera-stirizoyme.html Παρακαλώ να μη διαγραφεί το σχόλιό μου !

dim

Αντι να ειναι φυλακη, μιλαει κιολας...

Θεριστής

"Εφάρμοσαν σκληρή λιτότητα στον λαό και σοσιαλισμό στις τράπεζες". - Γιάνης Βαρουφάκης. Η πιο σωστή κουβέντα πολιτικού τα τελευταία χρόνια.

Αλλαξες παλι κομμα εσυ?

Ξυριζα δεν ησουν?

@

Σορρυ αλλά το πιο χαζό σχόλιο! Τι θα πει σοσιαλισμός στις τράπεζες; Επειδή τις ανακεφαλαιοποιήσαν και τις έσωσαν; Αν δεν το έκαναν πιάνου καταθέσεις θα εξαϋλώνονταν; Του κόσμου. Και των πλουσίων και των φτωχών. Σκέψου πόσες εταιρίες θα έκλειναν. Σκέψου αύξηση ανεργειας. Σκέψου ότι χωρίς τράπεζες η όποια οικονομία επιστρέφει στην εποχή των σπήλαιων. ΥΓ είμαι οικονομολόγος (καλύτερος από τον Βαρουφάκη)

Μιχαλης .κ

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΘΩΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ , ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ !

κωστας αιρετικος κυνικος 51

Ο ανθρωπος επειδη ειναι οικονομολογος και ΟΧΙ πολιτικαντης ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΟΣ καταλαβε ακριβως το σχεδιο των τροικανων που @αμησαν μια χωρα για να σωσουν τις εκτεθιμενες στην χρηματιστηριακη μαυρη τρυπα της παγκοσμιοποιημενης οικονομιας τραπεζες τους.Ο τσιπροκιο φυσικα νομιζε οτι ακομα κανει καταληψη.Το GREXIT επρεπε να γινει την προηγουμενη ημερα απο την εξαγγελια του γιωργακη στο καστελοριζο.Ολα αυτα που ζησαμε μετα ηταν αποτελεσμα αδυναμων και ανικανων ανθρωπων!!!!!!ΥΓ Επειδη εχω συνεπεια στις πραξεις μου θα απεχω και απο τις βουλευτικες εκλογες.

Αγυριστος βλακας

Όχι ρε φίλε μην μας το κανείς αυτό και δεν πας να ψηφίσεις;

@

Είναι ο μεγαλύτερος παπαρολογος!! Και ο χειρότερος διαπραγμάτευτής (με βραβείο χειρότερης διαπραγμάτευσης της χρονιάς από το χαρβαρντ)!! Αυτός νόμιζε ότι με δημιουργική ασάφεια και απειλώντας να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα οι υπόλοιποι εταίροι μας θα έστηναν κ..λό και θα μας χάριζαν τα δάνεια (και θα φεσωναν τους πολίτες τους!!). Ανισόρροπος!!!

Σπύρος

Όλοι εσείς που γράφετε, νομίζω πολλές φορές χωρίς να διαβάζετε, εσείς που διώξατε τον Καραμανλή γιατί σας είπε ότι δεν έχει αυξήσεις,τον Παπανδρέου γιατί σας είπε ότι λεφτά υπάρχουν,τον Σαμαρά γιατί δεν εφάρμοσε τα Ζαπεια του,τον Τσίπρα γιατί δεν έσκισε τα μνημόνια, έχετε καταλάβει ότι το Κοινοβούλιο μας δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτα χωρίς έγκριση από τους ξένους; Σας περιμένω σε τέσσερα χρόνια να βρίζετε τον Μητσοτάκη

panos

η κακομοιροι ιρλανδοι κ οι κυπριοι που βγηκαν απ τα μνημονια γρηγορα κ ανεκαμψαν,ειναι μ@λ@κες.Ευτυχως εμεις οι ξυπνιοι εχουμε μπαρουφακη να μας δειξει πώς να ευημερησουμε επαναστατωντας.

Montazieros

Αυτό που βασικά θέλεις είναι ζουρλομανδύα.

Κλεάνθης

Εσύ είσαι τρελαρας και ψυχανωμαλος για ζουρλομανδύα, ούτε ξέρεις τι θέλεις βρε βλαμμένε αχταρμα αλλοπροσαλων ιδεών έχεις στο μυαλό σου, πάντως αυτά που λες οδηγούνε την χώρα όχι εκτός ευρω και ΕΕ αλλά εκτός ηλιακού συστήματος!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης