Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή κατά κράτους-μέλους

Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή κατά κράτους-μέλους

Σύμφωνα με την Μογκερίνι, «η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας»

1
Μήνυμα πως η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της εντός της ΑΟΖ της πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους, έστειλε η Κομισιόν, τονίζοντας πως είναι ενήμερη για τις NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία όσον αφορά δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης, Φεντερικά Μογκερίνι, σημείωσε πως «η θέση της ΕΕ, όπως έχει εκφραστεί σε διάφορες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων και πρόσφατα, κατά την 126η συνεδρίαση της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις 28 Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες, στον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας, στις 22 Νοεμβρίου 2018 στην Άγκυρα, και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018, τα οποία εγκρίθηκαν στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι «η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας»..

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Όπως συμφωνήθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία αποτελεί βασικό εταίρο. Το Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου», κατέληξε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Το μήνυμα της ΕΕ έρχεται μόλις μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης