Συμφωνία των Πρεσπών: Τι «κρύβει» η ρηματική διακοίνωση

tsipras_a

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Φύλλο συκής η ρηματική διακοίνωση, εάν επρόκειτο για ιθαγένεια γιατί δεν υπήρχε σκέτος ο όρος "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας"; Γιατί υποκρύπτεται ο στόχος των Σκοπιανών για εθνότητα»

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη: Ως αναμενόταν, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που η ίδια είχε θέσει ως όριο στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης που διεξήχθη την Τετάρτη στη Βουλή. Πλέον, όμως, καλείται να δώσει μία πιο αμφίβολη μάχη, αυτή τη φορά για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ίδιο βράδυ της Τετάρτης, έφθασε στην Αθήνα και η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τνα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα κι αυτό φάνταζε μία τυπική διαδικασία, «a walk in the park», που λένε οι αγγλοσάξονες για να υποδηλώσουν κάτι εύκολο, όπως είναι η βόλτα στο πάρκο. Οι παρασκηνιακές διεργασίες, η πιθανή διάλυση τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, οι τεκτονικές αλλαγές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, αλλά και η γενικότερη τρικυμία και πολιτική ζάλη που έχει επικαλύψει το πολιτικό σύστημα, έχουν ως αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Ειδικά, όταν η κυβέρνηση πιέζεται πολλαπλά, προκειμένου να συγκεντρώσει τον πολυπόθητο αριθμό των 151 βουλευτών.

Επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση δημιουργούν και τα όσα επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία για το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης για την Συμφωνία. Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ από το περιεχόμενο της επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!

«Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για τη Διακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσίπρας.

«Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά.

»Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.

Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά», ανέφερε η ΝΔ.

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Είναι φύλλο συκής η ρηματική διακοίνωση

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ η ρηματική διακοίνωση είναι «φύλλο συκής» δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τα δύο σημεία που προέβαλε η κυβέρνηση ως «μεγάλη εξέλιξη».

«Το πρώτο αφορά τη "μακεδονική" κατ' αυτούς γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Και λοιπόν, και τι θα πει αυτό; Σε αυτές τις γλώσσες ανήκει η βουλγαρική αλλά δεν λέγεται νοτιοσλαβική. Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι μιλιέται στους "Μακεδόνες" Μακεδόνες στη Βόρεια Μακεδονιά. Δεν προσθέτει τίποτα το επιχείρημα αυτό της κυβέρνησης. Αφορά τους γλωσσολόγους» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όσον αφορά τα περί εθνότητας και ιθαγένειας ο κ. Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε «εάν επρόκειτο περί ιθαγενείας γιατί δεν υπήρχε σκέτος ο όρος "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας" όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με σύνθετη ονομασία όπως στις ΗΠΑ; Γιατί χρειάζεται ο όρος "Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας";»

«Γιατί αυτό που υπήρχε στο μυαλό και τη βούληση των Σκοπίων ήταν η εθνότητα. Δεν χρειάζονται πολλές αποδείξεις, αρκούν οι συνεχείς δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής εθνότητας οι οποίες θα συνεχιστούν γιατί είναι μια ιστορική αρνητική καμπή για τη χώρα η παραδοχή με δική της υπογραφή, της Ελλάδας, η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» απάντησε ο κ. Κουμουτσάκος.
Τι θα γίνει στη Βουλή

Η Συμφωνία αναμένεται να σταλεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ολομέλεια. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τον αριθμό των συνεδριάσεων πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία με τις εισηγήσεις να είναι για δύο έως τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν έχει πια πλειοψηφία. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, γεγονός που όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ένα σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, Νίκος Βούτσης μάλλον επιλέγει να παρακάμψει την Επιτροπή αν δημιουργηθεί πρόβλημα και να προωθήσει τη Συμφωνία απευθείας στην Ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στην αντιπολίτευση να μην υιοθετήσει υψηλούς τόνους.


Το Μαξίμου ψάχνει «151»

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους 149 βουλευτών για την επικύρωση της Συμφωνία από τη Βουλή. Είναι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία, αν και έχει εκφράσει επιφυλάξεις, αναμένεται τελικά να ευθυγραμμιστεί. Ο 150ος είναι πιθανόν ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο ίδιος έχει προ ημερών δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά είναι δεδομένο πως θα του ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου, στις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα αντισταθεί. Το πολιτικό μέλλον του, εξάλλου, είναι πια εκεί. Στη χειρότερη για την κυβέρνηση περίπτωση θα δηλώσει «παρών».

Με δεδομένο ότι ο Λυκούδης από το Ποτάμι έχει δηλώσει πως δεν θα καταψηφίσει, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί τουλάχιστον από 149 βουλευτές, χωρίς να είναι σαφές πόσα θα είναι τα “όχι”, δεν μπορούν, ωστόσο, να υπερβούν τα 149.

Αν και όλα δείχνουν ότι υπάρχει η σχετική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για προφανείς πολιτικούς λόγους, ο πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχη στους 151. Γι’ αυτό θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να τους έχει στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι δύο από το Ποτάμι (Θεοδωράκης και Μαυρώτας) τελικά θα αποφύγουν την καταψήφιση, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν θα πουν “ναι” ή “παρών”.

Γι’ αυτό και το Μαξίμου έχει στρέψει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος είναι υπέρ της Συμφωνίας, αλλά θα καθορίσει την τελική στάση του σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της λιλιπούτειας πλέον ΔΗΜΑΡ την Κυριακή. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως είναι απίθανο να καταψηφίσει τη Συμφωνία. Μένει να φανεί αν κι αυτός θα υπερψηφίσει ή θα προτιμήσει το “παρών”. Η Φώφη Γεννηματά δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που ουσιαστικά απελευθερώνει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Συμφωνία είναι δεδομένο πως θα κυρωθεί. Μένει να αποδειχτεί εάν θα υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151, όπως θέλει το Μαξίμου. Όπως είπαμε παραπάνω, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Το Ποτάμι τελευταία βρίσκεται μπροστά στον ορατό κίνδυνο μιας νέας διάσπασης, η οποία θα οδηγήσει και στην οριστική διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς και με έναν ειδικό τρόπο ο Σπύρος Λυκούδης θεωρούν την Συμφωνία θετική και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσουν. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι είναι δεδομένο πως θα καταψηφίσουν. Τα δύο αυτά στελέχη, τα οποία φέρονται να φλερτάρουν με την συνεργασία τους με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, εμφανίζονται αμετακίνητα στη θέση τους από την πρώτη στιγμή.

Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει να περάσει σε θέση επικοινωνιακής επίθεσης. Εξού και το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι».

Η ανακοίνωση αυτή ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό στη Βουλή, η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας βρίσκεται απέναντί τους. Το προγραμματισμένο για την Κυπριακή συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, εάν είναι, όπως προβλέπεται, εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και κυρίως προς τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές.

Ένα δεύτερο γεγονός που δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Άγκυρα και τα όσα ειπώθηκαν από αυτόν εκεί. Πρόκειται για μία ηχηρή διάψευση του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει την πόρτα στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ, φέρνοντας τη γειτονική χώρα κοντά στην Ελλάδα.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, το 151 είναι ιδιαιτέρως ρευστό αν και μοιάζει το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση που θα λειτουργήσει και ως σανίδα σωτηρίας.Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικές προωθούν ένα υπεραισιόδοξο σενάριο που ανεβάζει τα ΝΑΙ στα 152-154. Το 154 μοιάζει σχεδόν εξωπραγματικός αριθμός. Εκτός αυτού, κυκλοφορεί έντονη φημολογία προερχόμενη από κυβερνητικούς κύκλους σύμφωνα με την οποία εφόσον η συμφωνία δεν περάσει με 151 (όριο που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) τότε πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ (180)

Το Πάκη!!! Ον δίπουν, άπτερον !!!

Το Πάκη; Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μας δείξει (σαν τα άλογα) την νέα του οδοντοστοιχία περιφέροντας το σαρκίον του από κάθε μουσείο σε κάθε άλλη εκδήλωση, σαν ρετάλι της πωλητικής. Είχε φορέσει και το πλαστικό χαμόγελο....μιά χαρά!!! ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΔΙΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ......... Αν του βαστάει να πει ότι «ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΒΑΝΩΦ, ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΟΥΤΕ ΕΓΩ. ΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΒΟΥΤΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ» Να σου εγώ, πως θα πάει η πίεση του Πάϊατ 50.

ΡΑΝ ΤΑΝ ΠΛΑΝ

Μεγαλη επιτυχια !!!! Μεχρι και ο Αλβανος εγινε Μακεδων.....ευγε Κοτζια ξαδερφε του Αβερελ

ΣΠΥΡΟΣ

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ

Νικος

Και να ηθελαν δεν μπορουν να αλλαξουν μονομερως την ονομασια του κρατους τους σε διεθνεις οργανισμους. Ειναι απλο. Η συμφωνια αποτελειται απο 20 σελ. οχι 1000. Διαβαστε την και θα σας λυθουν οι αποριες.

μακιςςς

Το 1000 σελίδες ήταν σχηματικό. Προφανώς εννοούσα ότι η συμφωνία δεν περιείχε μόνο το ονοματολογικο αλλά και άλλα θέματα. Επιμένω ότι μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι η συμφωνία δεν εμπεριέχει καμία "ποινική" ρήτρα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση παραβίασης της. Ώστε αν η Ελλάδα πχ καταφύγει στο δικαστήριο της Χάγης και δικαιωθεί, να εφαρμοστούν αυτές οι ποινικές ρήτρες. Το ότι το ΝΑΤΟ και ενδεχομένως η ΕΕ αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Β. Μακεδονία, είναι τόσο ισχυρό όσο το γεγονός ότι τα Ηνωμένα έθνη αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως FYROM. Ποια χώρα πρακτικά τα ονομάζει FYROM; Καμία. Το κύριο αγκάθι των Σκοπίων είναι ότι δεν τα αναγνωρίζει η Ελλάδα. Και τώρα τους το δίνουμε περίπου τσάμπα

itio

Το συλλαλητηριο να τελειωσει μπροστα στο προεδρικο μεγαρο, μηπως και ξυπνησει η προεδραρα μας και παραιτηθει! Γιατι την υπογραφη θα την βαλει οσο κιαν φωναζουμε!

ελενα

Έχω εντυπωσιαστεί με τους Ελληναράδες που έχουν μαζευτεί εδώ μέσα και καίγονται για την πατρίδα! Τους Ελληναράδες που βάζουν βίσμα και για να κατουρήσουν, που προτιμούν να μην πληρώνουν φόρους, να πετάνε τα σκουίδια τους στους δρόμους, να μην ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους, να παρατάνε τα κατοικίδιά τους όταν τα βαρεθούν, να σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις και άλλα πολλά... Μιλάτε εσείς για πατρίδα που τη @αμάτε καθημερινά από δέκα μεριές...Ου ρε!

itio

Ενταξει κυρια μου ,ομως ολα αυτα αντιμετωπιζονται, ακομα και η φτωχεια! Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΩΣ?.....

@ ελενα

Εισαι εκτος θεματος !! Για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μιλαμε και οχι για τα σκουπιδια που ....υποστηριζεις

@ελενα

Να μιλάς για τον εαυτό σου και τους όμοιους σου κυρά μου. Φυσικά και είμαστε νομοταγείς πολίτες και δεν κάνουμε όσα μας καταμαρτυράς, αυτοί που πηγαίνουμε στις διαμαρτυρίες ενάντια στην παραχώρηση της πατρίδας μας. Ήθελες να πεις και εσύ την κοτσάνα σου και την είπες.

Leviathan

Η πατριδοκαπηλία αποτελεί το κύριο γνώρισμα αυτών που έχουν χρεωθεί μέχρι σήμερα όλες τις μεγάλες προδοσίες που βίωσε ιστορικά ο τόπος αυτός. Γιατί αυτοί που τόσο υποκριτικά κραυγάζουν για προδοσίες και εθνικές μειοδοσίες είναι που έχουν στην πλάτη τους τη μισή Κύπρο, την Μικρά Ασία κλπ.

Υποκριτές του ολοκληρωτισμού και της συνωμοσιολογίας

...και οι υπερπατριώτες θέλουν να κάνουν και τα ίδια τώρα (άρνηση της Συμφωνίας) ώστε χωρίς Συμφωνία να διαιωνίζεται για την πΓΔΜ το σκέτο Μακεδονία για πάντα. Οι τάχα "πατριώτες" και οι παρανοϊκοί της ακροδεξιάς δημιουργούν τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές και ήττες. Και οι τάχα "φιλολαϊκοί" κρατιστές της αριστεράς δημιουργούν την μεγαλύτερη εξαθλίωση για τους φτωχούς κι υπερχρέωση για τη χώρα, θάβοντας το μέλλον και για τις επόμενες γενιές.

εννοείς τους δοσίλογους ΕΑΜιτες;

τους δήθεν επαναστάτες του Πολυτεχνείου που κοίτα γύρω σου ΟΛΟΙ τους όχι μόνο ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ καρεκλοκεντσυροι αλλά και ΧΟΝΤΙΖΟΥΝ. η μηπως εννοεις τον αλεξις γόνο εργολάβου με δοσοληψίες με την χούντα και θειο με σκλαβοππαζαρο στην Αφρική;

Αποκάλυψη του ψέματος με την ιθαγένεια και την εθνικότητα. Φωτογραφία με τις ταυτότητες των Σκοπίων.

Προσέξτε την φωτογραφία. Έχουν δύο πεδία. Ένα με υπηκοότητα (citizenship) και ένα με εθνικότητα (nationality). Στο πρώτο γράφει σκέτο «Μακεδόνας» και στο δεύτερο γράφει «Αλβανός». Αυτή είναι η διευκρίνηση ώστε να υπογράψουν οι Αλβανοί βουλευτές. Η ερώτηση είναι τι θα γράφει για τους Σλάβους, σωστά; Μα αυτό που λέει η Συμφωνία των Πρεσπών!! Δεν είπαμε ότι δίνει δύο πεδία απαντήσεων; Δεν είπαμε ότι γράφει και Μακεδόνας και Πολίτης της Βορείου Μακεδονίας; Ε αυτά θα γράφει. Πού θα τα γράφει; Στο πεδίο «Υπηκοότητα» θα γράφει το «Πολίτης της Βορείου Μακεδονίας» και στο πεδίο «Εθνικότητα» θα γράφει Μακεδόνας. Πάρτε τα στη μούρη τώρα και άντε ψηφίστε το αν σας βαστάει. Πόσα ψέματα ακόμη θα μας πείτε; Από αυτόν τον σύνδεσμο. Πατήστε το αν δεν πιστεύετε την εικόνα. https://republika.mk/vesti/makedonija/kako-kje-izgledaat-lichnite-karti-za-albanskite-gragjani/ Το γεγονός είναι ότι οι δύο απαντήσεις που θα επιδέχεται ο όρος «ιθαγένεια» είναι 1. Μακεδόνας και 2. Κάτοικος της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας. Αυτό ακριβώς είναι γραμμένο στο άρθρο 1(3) της Συμφωνίας.

ChrisΑΚ

Σταματούν πολίτες για εξακρίβωση, τι πιο χούντα απ΄αυτό. Ο ένας έκανε ντελίβερι πίτσα στην πολυκατοικία το Δαλέλη και τον μάγκωσαν. Πιο ξεφτίλα δεν γίνεται.

.

Αν η μετάφραση που γίνεται στο Άρθρο 7(3) «Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος (Σκόπια), με τους όρους "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και "ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ" νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους» δίνει όλα τα απαιτούμενα της ύπαρξης και αναγνώρισης Μακεδονικού Έθνους, όπως ισχυρίζονται αρκετοί φίλοι, η αναφορά μέσα στην ίδια Συμφωνία ότι οι γείτονες δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος και των συμβόλων της, με τρομάζει. Στο τέλος θα καταφέρουμε να αποκόψουμε την Μακεδονία από την Αρχαία Ελλάδα; Σχετικά με το σχόλιο του ΓΙΩΡΓΗΣ 12:13 τον θαυμάζω που έστω και την ύστατη ώρα προσπαθεί να μας μυήσει, στον άγνωστο για τους Νεοέλληνες, θαυμαστό κόσμο της Ελληνικής γλώσσας.

Γιαννης

Απο πουθενα στη συμφωνια, μετα και την αποσαφηνιση της ρηματικης διακοινωσης, δεν προκυπτει οτι η Ελλαδα αναγνωριζει μακεδονικο εθνος. Αν θελουν οι γειτονες να αυτοπροσδιοριστουν ως μακεδονικη εθνοτητα ειναι δικαιωμα τους συμφωνα με την αρχη του αυτοπροσδιορισμου (δεν εχει ομως νομικη υποσταση η εθνοτητα ως εννοια). Οι Ελληνες κατοικοι του γεωγραφικου διαμερισματος της Μακεδονιας ειναι αναποσπαστο κομματι του ελληνικου εθνους. Πολυ φασαρια για το τιποτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

O Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σήμερα στη Σύνοδο του ΟΗΕ και συναντάται με τον CEO της JP Morgan, τους ηγέτες Κολομβίας, Αλβανίας, Κοσόβου, Παλαιστίνης και Σερβίας - Επενδύσεις, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα του πρωθυπουργού - Την Τρίτη η συνάντηση με Τραμπ, την Τετάρτη με Ερντογάν

papagelopoulos_ar

Σαν να μην έφταναν οι καταθέσεις σε διαμέρισμα-«γιάφκα», η Αστυνομία, για να διαφυλάξει την ασφάλεια της επικοινωνίας των μαρτύρων με αστυνομικούς και εισαγγελείς, τους έδωσε τηλέφωνα που είχαν δηλωθεί από Πακιστανούς - Σήμερα η κατάθεση Στουρνάρα - Τέλη της εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής

7
kraounakis-stamatis

«Έκανε πολύ κακή τηλεόραση και προσέβαλε και την ΕΡΤ και το κόμμα» αναφέρει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης που στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να συνταχθεί με τις απόψεις Πολάκη - Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook

23
anastasiadis-kypros

Είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου

4883186__1_

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που αποτελείται από υλικά, όπως τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιλογικοί χώροι, αλλά και άυλα κληροδοτήματα, όπως τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, τα οποία κινδυνεύουν από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος