Πού θα πάει το Ποτάμι μετά τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την Συμφωνία των Πρεσπών

thodorakos

Θεοδωράκης - Μαυρωτάς πάνε στο «ναι», «όχι» από Αμυρά - Ψαριανό, σήμερα αποφασίζει ο Λυκούδης - Με την στήριξή μας στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν στηρίζουμε τον Τσίπρα, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή η Σεβαστουπόλεως

Τη φόρμουλα να ξεπεράσουν το κάβο της Συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα να μη χάσουν το κόμμα, μέχρι νεωτέρας, βρήκαν στο Ποτάμι, υιοθετώντας τη σολομώντεια λύση «ψήφο κατά συνείδηση», διατηρώντας έτσι την κοινοβουλευτική τους ομάδα χωρίς απώλειες.

Το «παζάρι» για την επόμενη ημέρα έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ του προέδρου Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών του «όχι», δηλαδή των κ.κ. Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά, προκειμένου να προετοιμάσουν τη γραμμή πριν την έναρξη της συνεδρίασης του κρίσιμου πολιτικού συμβουλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συνεδρίαση στη Σεβαστουπόλεως, δεν επετεύχθη κοινή γραμμή των μελών της Κ.Ο. του Ποταμιού για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στο Κοινοβούλιο. Αποφασίστηκε, όμως, να διατηρήσουν τη δημόσια γραμμή τους, ώστε να μη φανούν ανακόλουθοι, αλλά και να μην αποχωρήσει κανείς, ώστε να δοθεί παράταση ζωής στο κοινοβουλευτικό βίο του κόμματος.

Το Ποτάμι αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θύμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τους ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί το τέλος της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, οι αποχωρήσεις και η πρόσφατη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος ψήφισε υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές κ.κ. Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς είχαν προειδοποιήσει - με δημόσιες τοποθετήσεις τους - ότι βρίσκονται εκτός κόμματος, αν το Ποτάμι αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας. Ο Σπύρος Λυκούδης είναι συνεργαζόμενος και έχει δηλώσει ότι θα κρίνει ανάλογα με τα δεδομένα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που το Ποτάμι έχανε τουλάχιστον ένα μέλος της Κ.Ο, τότε o Σταύρος Θεοδωράκης - που ηγείται κοινοβουλευτικής ομάδας - θα έμενε με λιγότερους από πέντε βουλευτές, άρα θα έπαυε να είναι αρχηγός αναγνωρισμένος από τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ τα κοινοβουλευτικά του στελέχη θα λογίζονταν ως ανεξάρτητοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσουν, εκτός απροόπτου, οι κ.κ Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, «όχι» οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός, ενώ αναμένεται σήμερα η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος προσανατολίζεται προς την αποχή.

Η απόφαση του Ποταμιού έχει ρόλο ρυθμιστή για την κυβέρνηση, που έχει βάλει το πήχη στους 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας, για πολιτικούς λόγους. Άρα, σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη και από την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, των δύο από το Ποτάμι, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για την στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που ανήκει στο ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου (που δεν ήταν παρών ο Σπύρος Λυκούδης) αποφασίστηκε ότι δεν θα αποχωρήσει κανένας από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ καταγγέλθηκε ως πολιτικά ανήθικη η στάση του Σπύρου Δανέλλη. Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σημειώνεται ότι η «υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία», παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι το Ποτάμι παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το Σκοπιανό πρέπει να λυθεί.

Με την στήριξή μας στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν στηρίζουμε τον Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΟΤΑΜΙ

Η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι «στήριξη στην Ελλάδα και όχι στον καταρρέοντα Τσίπρα» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΠΟΤΑΜΙ.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ως στήριξη στον κ.Τσίπρα εμφανίζουν ορισμένοι τη θετική στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάνουν μεγάλο λάθος. Ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας. Το Ποτάμι στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων. Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία και τα εθνικά θέματα επείγει να δούμε όλοι, τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει στα βόρεια σύνορα της. Αντίθετα, πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα ανατολικά σύνορα. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις και στήριξη από τους ισχυρούς μας συμμάχους στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν τον καταρρέοντα Τσίπρα να εμφανίζεται αυτός και μόνο αυτός ως ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του εθνικού απομονωτισμού. Η φιλοευρωπαϊκή του στάση σήμερα είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ.Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν «φιλομαδουριστές», «φιλορώσοι», «φιλοιρανοί», «φιλοοτινάναι», αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει. Το Ποτάμι, αντίθετα, ήταν, είναι και θα παραμείνει η πολιτική δύναμη που σκέφτεται πρώτα την πατρίδα και μετά το κομματικό του συμφέρον»


Δηλώσεις στελεχών

Μετά τη συνεδρίαση, στελέχη του κόμματος προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε: «Είμαστε απαλλαγμένοι από ένα βαρίδι. Η σύνθετη ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλά η γλώσσα δεν είναι έτσι βορειο μακεδονική. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι φεύγω». Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης του Ποταμιού» και πρόσθεσε: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Συμφωνία. Να δώσουμε σε Ευρώπη και και ΗΠΑ το μήνυμα ότι προχωράμε». Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε για σχιζοφρενική κατάσταση και κάλεσε να ψηφιστεί η Συμφωνία.

Νωρίτερα, πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του: «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ' ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα».

Η δήλωση ερμηνεύτηκε ως κατ' αρχήν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, πρόσθεσε: «Τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν ειμαστε με αυτους που κυβερνούν αλλα ουτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση».


Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου

«Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα».

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη».

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος.

ΣΧΟΛΙΑ (70)

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

Παρέα με τον αφρατούλη

Ασταδιάλα !

....αρχηγέ του ρυακιού , σε σιχάθηκε ο λαός ! Εκδηλώθηκες στην ώρα σου.....

Στο καλο ποταμι!

Στην ερωτηση που θα πάει το ποταμι η απάντηση ειναι απλή.....να βρει την γοργονα την αδερφη του Μεγα Αλέξανδρου, κοινώς στον αγυριστο.

συντηρητικος

ειναι τοση η καταστροφη που θα προκαλεσει αυτη η συμφωνια που δεν εχω ορεξη ουτε να κοροιδεψω. αλλα αυτα να τα βλεπουμε οσοι ψηφιζαμε μικρα κομματα. μπαινουν μεσα πεινασμενοι βουλευτες και μετα κανουν τα παντα για να μεινουν βουλευτες.

Ανδρεας Χ.

Σταύρο,η στάση σου στο εθνικό θέμα της ανθελληνικής συμφωνίας τών Πρεσπών,θά καθορίση καί την τύχη τού κόμματός σου στό μέλλον.Γνωριζεις πολύ καλά ,ότι αυτή η Συμφωνία,δεν εμπεριέχει απολύτως τίποτε θετικό γιά τήν Μακεδονία μας καί την Ελλάδα.Παρά ταύτα,δηλώνεις πώς θά την στηρίξης ''γιά το εθνικό συμφέρον''.Σταύρο,κόψε τό δούλεμα,δεν πείθεις κανέναν.Γιά την διενεργεια Δημοψηφισματος,ούτε λόγος από τό σύνολον σχεδόν τών πολιτικών κομμάτων.Πλήρης περιφρόνηση καί αντιδημοκρατική συμπεριφορά πρός τό σύνολο τού Ελληνισμού ,εντός καί εκτός Ελλάδος.Η Ελλάδα ,ή Μακεδονία δεν σάς[σού] ανήκει γιά να την κλοτσοπετάτε οπου εσείς και τά προσωπικά--κομματικά σας συμφεροντα σάς υπαγορεύουν.Είχες--καί ακόμη έχεις-- μιά μοναδική ευκαιρία νά δείξης εμπράκτως την αγάπη σου γιά τήν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καί τήν πετάς στά αζήτητα.Νά μήν σού κακοφανή πού ο ελληνικός λαός ,θά πετάξη αύριο στά αζήτητα ολους εσάς πού σήμερα αντιδημοκρατικά τόν π ε ρ ι φ ρ ο ν η τ ε .Ανδρέας Χαραλαμπόπουλος από Καναδά.

Vaggelis

Ρε Σταυρο,τρεις κι ο κουκκος εισαστε και μονο συνεδριο που δεν κανατε για να αποφασισετε.Δηλαδη αμα εισασταν περισσοτεροι τι θα κανατε;....Για γελια και για κλαματα....

Από εκεί που ήρθε...

Εκεί θα πάει το ποτάμι! Ήθελα να ήξερα, όσοι ψήφισαν το 2015 αυτό το μόρφωμα του Ποταμιού,με πολιτικό πρόγραμμα για την χώρα που ούτε οι ίδιοι ήξεραν αν είχαν και ποιο ήταν, πως νιώθουν; Πλέον ας καταλάβουμε ότι όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε, εάν δεν είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε για την πατρίδα μας, καλύτερα να μην ψηφίσουμε παρά να ψηφίσουμε κάποιον επικίνδυνο και ακατάλληλο για την βουλή που"αύριο"θα έχει ψήφο για να νομοθετεί! Δυστυχώς όμως το ερώτημα είναι, υπάρχει πατριώτης αυτή την στιγμή που να μην είναι πατριδοκαπηλος ή προδότης ή εξουσιομανης; Η δική μου απάντηση είναι ΌΧΙ Δυστυχώς! Ειδικά οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Κουτσουμπας με τα κόμματα τους, είναι οι πλέον,πουλημενοι,πατριδοκαπηλοι και πολιτικοί απατεώνες κατά συρροή! Μήπως ήρθε η ώρα να με... συλλάβει κι εμένα η ΕΛ.ΑΣ επειδή τολμώ να λέω απατεώνες τους υπάρχοντες πολιτικούς στην πλειοψηφία τους; Να χαίρεστε την"δημοκρατία"σας κύριοι και εμείς οι ψηφοφόροι ας ντρεπόμαστε για τις επιλογές που κάναμε τόσα χρόνια!

Γλυκαθηκε

ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ. Ποδια εξουσια και κατω απο το τραπεζι συμφωνιες με ανταλλαγματα ε? Ξεφτίλα και σε στηρίξαμε ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑ.

Ὁ Μεσογαίας Νικόλαος καλεῖ σὲ συμμετοχὴ στὸ συλλαλητήριο τῆς Κυριακῆς γιὰ τὴν Μακεδονία

Ἂς πιέζουν καὶ ἂς ἐκβιάζουν τὰ κέντρα τῶν διεθνῶν συμφερόντων, ἂς ἀπειλοῦν οἱ ἐκφραστὲς τοῦ πολιτικοῦ συμβιβασμοῦ. Ἡ ἠχὼ τῆς ἱστορίας δὲν σκεπάζεται καὶ ἡ κραυγὴ τοῦ ἁγνοῦ λαοῦ δὲν πνίγεται. Ἐ­μεῖς λοι­πὸν θὰ δώσουμε φωνὴ στὴ συνείδησή μας καὶ θὰ καταθέσουμε τὴν ὁμολογία τῆς παρουσίας μας. Αὐτὸ εἶ­ναι καὶ εὔ­κολο ἀλλὰ καὶ πολὺ οὐ­σι­α­στικό. Ὅ­σοι λοι­πὸν μπο­ρεῖτε καὶ τὸ θέ­λετε, μὴ δι­στά­σετε νὰ τὸ κά­νετε. Ἡ εὐ­λο­γία τοῦ Θεοῦ θὰ εἶ­ναι μαζί σας. Μὴν ἀμ­φι­βάλ­λετε κα­θό­λου. Ἐν­νο­εῖ­ται ὅτι κι ἐγώ, πρῶτα ὁ Θεός, θὰ εἶ­μαι πα­ρὼν στὸ Σύν­τα­γμα τὴν ἐρ­χό­μενη Κυ­ρι­ακή 20 Ἰανου­α­ρίου στὶς 2:00μ.μ. μαζί σας.

Μετά την Μακεδονία ο Τσίπρας «θάβει» και το Αιγαίο:

Η Άγκυρα μας ενημέρωσε ότι πάει σε Τουρκία «για όλα»!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης