Δεν κάνει πίσω ο Κοτζιάς: Ζητά δέσμευση Τσίπρα για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας

Δεν κάνει πίσω ο Κοτζιάς: Ζητά δέσμευση Τσίπρα για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών θέτει το θέμα ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει τα σχετικά παραρτήματα του προϋπολογισμού - «Υπάρχει ζήτημα με τον έλεγχο της ΕΥΠ», τονίζει χαρακτηριστικά

4659224
Δέσμευση από τον πρωθυπουργό για μηχανισμό ελέγχου των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας Θράκης ζήτησε ο κ. Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να ψηφίσει τα σχετικά παραρτήματα του προϋπολογισμού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει τομέας που να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην εποπτεύεται από την Βουλή. Αν δεν υπάγεται σε μηχανισμό ελέγχου της Βουλής τότε υπάγεται σε παράλληλους μηχανισμούς».

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος έφερε νομοσχέδιο για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε «τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, η ΕΥΠ και ίσως το Μακεδονίας δεν έχουν τέτοιο μηχανισμό. Η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί να κάνει ότι έχει γίνει στο ΥΠΕΚ διαφορετικά δεν θα ψηφίσω τις απόρρητες δαπάνες των άλλων υπουργείων».

«Υπάρχει ζήτημα με τον έλεγχο της ΕΥΠ. Έψαξα όλα τα νομοθετικά συστήματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Σε όλες τις χώρες η εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπόκειται με την μυστικότητα που απαιτείται σε έλεγχο επιτροπής της Βουλής όπως και ο διοικητής . Επίσης με μεγάλη μυστικότητα φτιάχνονται εξεταστικές επιτροπές. Επίσης στην Γερμανία και αλλού έχει συσταθεί ας πούμε συνήγορος πολίτη για τυχόν παραβιάσεις . Επίσης ο μηχανισμός πρέπει να επεκταθεί σε άλλους οργανισμούς όπως ο Στρατός που έχει μυστικούς προϋπολογισμούς» ανέφερε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι το σύνολο του προϋπολογισμού των στηρίζει καθώς όπως είπε έχει αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας είπε «Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον ότι κάποιοι λένε ότι θα κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση. 40 χρόνια γιατί δεν το έκαναν; Τους το απαγόρευσε κανείς; Το 1977 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έχασε πανηγυρικά το θέμα της γλώσσας».

Συνολικά για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είπε «Λετε ότι τα χάσαμε όλα και αναφέρεστε στον Ράμα. Εμείς είμαστε το πιο ισχυρό κράτος και πρέπει να τους επιβάλουμε την δική μας πολιτική. Να διαβάσετε τι δηλώνουν οι ΗΠΑ για το ρόλο της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική και τι δηλώνει επίσης η Κίνα Μιλάμε για την απερχόμενη και την επόμενη υπερδύναμη». Τέλος ο κ. Κοτζιάς καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΙ λέγοντας πως «Καταδικάζω λέγοντας πως κάθε επίθεση στην ενημέρωση είναι και επίθεση στην δημοκρατία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης