Μητσοτάκης για Μάτι: Έκκληση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για διερεύνηση των ευθυνών «στο ανώτατο δυνατό επίπεδο»

Μητσοτάκης για Μάτι: Έκκληση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για διερεύνηση των ευθυνών «στο ανώτατο δυνατό επίπεδο»

Ποιους βάζει στο κάδρο των υπευθύνων ο πρόεδρος της ΝΔ και γιατί κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση που δεν παραιτούνται ότι δεν είχαν ίχνος συντριβής στα πρόσωπά τους

mitsotakis-nea-dimokratia
Δημόσια έκκληση προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ανατεθεί η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι «στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση και οι οποίες, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να αναλαμβάνονται χωρίς παραιτήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από τη Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη, τόνισε, «πρέπει να κάνει τη δουλειά της στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος». Γι΄ αυτό ζήτησε να ανατεθεί η έρευνα σε έμπειρο Εφέτη Εισαγγελέα «ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και, αν κριθεί αναγκαίο να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάκριση, αυτή να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή».


«Ποτέ δεν έχω νοιώσει τόσο άσχημα»

Με σαφή πρόθεση να κάνει αντίστιξη της δικής του στάσης με εκείνη που τηρεί τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα της δικής του στόχευσης τόσο με τις πολιτικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων αρμόδιων που κατονόμασε ως υπαίτιους για την τραγωδία όσο και με επισημάνσεις συναισθηματικού χαρακτήρα.

«Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την περασμένη Πέμπτη όταν πήγα στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν 26 συμπολίτες μας. Και αυτά που είδα εκεί θα με συνοδεύουν για πάντα και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ», ήταν μια από τις αποστροφές του λόγου του με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις εμπειρίες του από την επίσκεψη στον τόπο που διαδραματίστηκε η ανείπωτη τραγωδία.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε, «οφείλω να σταθώ απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα. Ο θυμός και η ταύτιση με τον πόνο του άλλου είναι κάτι βαθιά προσωπικό. Όποιος όμως είναι δημόσιο πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται την ώρα της κρίσης. Οφείλει να πάρει θέση και οφείλει, κυρίως, να είναι δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται.

Κλείσιμο
Οι πολίτες, όπως είπε, «ζητούν το αυτονόητο», που είναι «ασφάλεια για αυτούς και τις οικογένειές τους, και για τις περιουσίες τους, στην καθημερινότητά τους. Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και, κυρίως, την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις για την ίδια τους την ασφάλεια».


Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν». Σημείωσε ότι έχει προσωπικά μεγάλη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνει τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν.

Αρμόδιοι χωρίς συντριβή στα πρόσωπά τους

Ερωτώμενος για τους υπαίτιους, δήλωσε ότι ο ίδιος αναρωτιέται πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Κατονόμασε τους υπουργούς Νίκο Τόσκα και Πάνο Σκουρλέτη, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι «έχουν τεράστιες ευθύνες».

Δεν θα έπρεπε, ανέφερε, να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μία άλλη πυρκαγιά. Και έθεσε το ερώτημα: «Ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;».

Με αυστηρή γλώσσα μίλησε και για τον πρωθυπουργό. «Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον κ. Τσίπρα μόνο ανικανότητα. Του χρεώνουν και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος και έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα», είπε.

«Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός», συμπλήρωσε. Ενώ, όταν ρωτήθηκε για το κλίμα που επικράτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του προκειμένου να συνεννοηθούν για να ζητούν από κοινού να αναλάβει το Ίδρυμα Νιάρχου τη συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, απάντησε μονολεκτικά: «Τυπικό».

Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «είναι ότι δεν είδα σε κανένα πρόσωπο των εμπλεκόμενων τη συντριβή. Δεν είδα συντριβή στο πρόσωπό τους για αυτό το οποίο έγινε. Ένα συγνώμη -το λέει πολύς κόσμος αλλά έχει τη σημασία του- δεν ειπώθηκε ακόμα για αυτά τα οποία έγιναν. Λες και ήταν σε έναν άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή έδειξε να είναι μάλλον αρνητικός «για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρουμε πολύ καλά ότι πάντα αυτές οι Επιτροπές εξελίσσονται τελικά σε Επιτροπές κομματικής αντιπαράθεσης». Αντιθέτως ο ίδιος θα προτιμούσε μία υπερκομματική τεχνοκρατική επιτροπή επιστημόνων, οι οποίοι θα έκαναν μία διάγνωση του τι πήγε λάθος. «Αντικειμενική, να μην επιδέχεται αμφισβήτησης και να μας κατέθεταν τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να αλλάξει», όπως είπε.
Θύμισε επιπλέον ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τον καθηγητή Κωστή Συνολάκη, επιστήμονα παγκοσμίου κύρους ειδικό στις φυσικές καταστροφές, να φτιάξει μία τέτοια Επιτροπή και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Θα ήταν καλό εάν αυτό έστω, μπορούσε να γίνει συνολικά.

Τα αυθαίρετα και ο Σπίρτζης


«Οι Έλληνες δεν αρκούνται μόνο στην απόδοση ευθυνών. Ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση αυτής της κρίσης.

«Αυθαίρετα στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουμε εδώ και 40 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια περιοχή κατοικημένη, τόσο κοντά στην Αθήνα», παρατήρησε, συμπληρώνοντας: «Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση και για όσα δεν κάναμε στο δομικό μηχανισμό δασοπροστασίας από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και από την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια για επικοινωνιακή συγκάλυψη όλων όσων δεν έγιναν αυτές τις κρίσιμες ώρες της περασμένης Δευτέρας».

Σχετικά με τα αυθαίρετα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχει μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια για την ανάγκη να υπάρξουν κατεδαφίσεις. «Ειδικά εκείνα τα αυθαίρετα τα οποία δεν επιτρέπεται νομικά υπό οποιαδήποτε περίπτωση να τακτοποιηθούν», όπως είπε, αναφέροντας κτίρια εντός εκτάσεων που έχουν κριθεί αναδασωτέες, στον αιγιαλό ή που είναι μέσα σε ρέματα.
«Βεβαίως και πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις», είπε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι σωστός ο νόμος 4178 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και έθετε ένα πλαίσιο τακτοποίησης εκείνων των αυθαιρέτων τα οποία προφανώς και δεν θα κατεδαφιστούν. Και δεν παρέλειψε να αντικρούσει τα όσα λέγονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα ασκούν κριτική και λένε ότι δεν έχουν οι ίδιοι ευθύνες;», αναρωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος: «Είναι οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμα πιο “γενναιόδωρες” ρυθμίσεις για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μετά το 2014. Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα κόπτεται για τα αυθαίρετα, έδινε εντολές και κατευθύνσεις στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για το πώς θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. Ας σταματήσουν λοιπόν αυτό το παιχνίδι της υποκρισίας».

Η «επόμενη μέρα»

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα», ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις κρίσιμες θέσεις», ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να αναλάβει όλο το συντονισμό.

Σημαντικές προτεραιότητες είναι επίσης:

*Ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός διαχείρισης κινδύνων για περιοχές, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες.
*Έμφαση στην πρόληψη, στην ενημέρωση, σε ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας.
*Μια νέα λογική δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το υπαρκτό χάσμα μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής, διότι δεν συνεννοούνται καλά αυτές οι δύο υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης