Μητσοτάκης για Μάτι: Έκκληση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για διερεύνηση των ευθυνών «στο ανώτατο δυνατό επίπεδο»

mitsotakis-nea-dimokratia

Ποιους βάζει στο κάδρο των υπευθύνων ο πρόεδρος της ΝΔ και γιατί κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση που δεν παραιτούνται ότι δεν είχαν ίχνος συντριβής στα πρόσωπά τους

Δημόσια έκκληση προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ανατεθεί η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι «στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση και οι οποίες, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να αναλαμβάνονται χωρίς παραιτήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από τη Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη, τόνισε, «πρέπει να κάνει τη δουλειά της στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος». Γι΄ αυτό ζήτησε να ανατεθεί η έρευνα σε έμπειρο Εφέτη Εισαγγελέα «ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και, αν κριθεί αναγκαίο να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάκριση, αυτή να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή».


«Ποτέ δεν έχω νοιώσει τόσο άσχημα»

Με σαφή πρόθεση να κάνει αντίστιξη της δικής του στάσης με εκείνη που τηρεί τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα της δικής του στόχευσης τόσο με τις πολιτικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων αρμόδιων που κατονόμασε ως υπαίτιους για την τραγωδία όσο και με επισημάνσεις συναισθηματικού χαρακτήρα.

«Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την περασμένη Πέμπτη όταν πήγα στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν 26 συμπολίτες μας. Και αυτά που είδα εκεί θα με συνοδεύουν για πάντα και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ», ήταν μια από τις αποστροφές του λόγου του με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις εμπειρίες του από την επίσκεψη στον τόπο που διαδραματίστηκε η ανείπωτη τραγωδία.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε, «οφείλω να σταθώ απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα. Ο θυμός και η ταύτιση με τον πόνο του άλλου είναι κάτι βαθιά προσωπικό. Όποιος όμως είναι δημόσιο πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται την ώρα της κρίσης. Οφείλει να πάρει θέση και οφείλει, κυρίως, να είναι δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται.

Οι πολίτες, όπως είπε, «ζητούν το αυτονόητο», που είναι «ασφάλεια για αυτούς και τις οικογένειές τους, και για τις περιουσίες τους, στην καθημερινότητά τους. Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και, κυρίως, την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις για την ίδια τους την ασφάλεια».


Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν». Σημείωσε ότι έχει προσωπικά μεγάλη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνει τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν.

Αρμόδιοι χωρίς συντριβή στα πρόσωπά τους

Ερωτώμενος για τους υπαίτιους, δήλωσε ότι ο ίδιος αναρωτιέται πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Κατονόμασε τους υπουργούς Νίκο Τόσκα και Πάνο Σκουρλέτη, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι «έχουν τεράστιες ευθύνες».

Δεν θα έπρεπε, ανέφερε, να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μία άλλη πυρκαγιά. Και έθεσε το ερώτημα: «Ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;».

Με αυστηρή γλώσσα μίλησε και για τον πρωθυπουργό. «Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον κ. Τσίπρα μόνο ανικανότητα. Του χρεώνουν και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος και έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα», είπε.

«Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός», συμπλήρωσε. Ενώ, όταν ρωτήθηκε για το κλίμα που επικράτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του προκειμένου να συνεννοηθούν για να ζητούν από κοινού να αναλάβει το Ίδρυμα Νιάρχου τη συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, απάντησε μονολεκτικά: «Τυπικό».

Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «είναι ότι δεν είδα σε κανένα πρόσωπο των εμπλεκόμενων τη συντριβή. Δεν είδα συντριβή στο πρόσωπό τους για αυτό το οποίο έγινε. Ένα συγνώμη -το λέει πολύς κόσμος αλλά έχει τη σημασία του- δεν ειπώθηκε ακόμα για αυτά τα οποία έγιναν. Λες και ήταν σε έναν άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή έδειξε να είναι μάλλον αρνητικός «για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρουμε πολύ καλά ότι πάντα αυτές οι Επιτροπές εξελίσσονται τελικά σε Επιτροπές κομματικής αντιπαράθεσης». Αντιθέτως ο ίδιος θα προτιμούσε μία υπερκομματική τεχνοκρατική επιτροπή επιστημόνων, οι οποίοι θα έκαναν μία διάγνωση του τι πήγε λάθος. «Αντικειμενική, να μην επιδέχεται αμφισβήτησης και να μας κατέθεταν τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να αλλάξει», όπως είπε.
Θύμισε επιπλέον ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τον καθηγητή Κωστή Συνολάκη, επιστήμονα παγκοσμίου κύρους ειδικό στις φυσικές καταστροφές, να φτιάξει μία τέτοια Επιτροπή και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Θα ήταν καλό εάν αυτό έστω, μπορούσε να γίνει συνολικά.

Τα αυθαίρετα και ο Σπίρτζης


«Οι Έλληνες δεν αρκούνται μόνο στην απόδοση ευθυνών. Ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση αυτής της κρίσης.

«Αυθαίρετα στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουμε εδώ και 40 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια περιοχή κατοικημένη, τόσο κοντά στην Αθήνα», παρατήρησε, συμπληρώνοντας: «Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση και για όσα δεν κάναμε στο δομικό μηχανισμό δασοπροστασίας από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και από την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια για επικοινωνιακή συγκάλυψη όλων όσων δεν έγιναν αυτές τις κρίσιμες ώρες της περασμένης Δευτέρας».

Σχετικά με τα αυθαίρετα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχει μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια για την ανάγκη να υπάρξουν κατεδαφίσεις. «Ειδικά εκείνα τα αυθαίρετα τα οποία δεν επιτρέπεται νομικά υπό οποιαδήποτε περίπτωση να τακτοποιηθούν», όπως είπε, αναφέροντας κτίρια εντός εκτάσεων που έχουν κριθεί αναδασωτέες, στον αιγιαλό ή που είναι μέσα σε ρέματα.
«Βεβαίως και πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις», είπε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι σωστός ο νόμος 4178 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και έθετε ένα πλαίσιο τακτοποίησης εκείνων των αυθαιρέτων τα οποία προφανώς και δεν θα κατεδαφιστούν. Και δεν παρέλειψε να αντικρούσει τα όσα λέγονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα ασκούν κριτική και λένε ότι δεν έχουν οι ίδιοι ευθύνες;», αναρωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος: «Είναι οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμα πιο “γενναιόδωρες” ρυθμίσεις για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μετά το 2014. Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα κόπτεται για τα αυθαίρετα, έδινε εντολές και κατευθύνσεις στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για το πώς θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. Ας σταματήσουν λοιπόν αυτό το παιχνίδι της υποκρισίας».

Η «επόμενη μέρα»

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα», ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις κρίσιμες θέσεις», ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να αναλάβει όλο το συντονισμό.

Σημαντικές προτεραιότητες είναι επίσης:

*Ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός διαχείρισης κινδύνων για περιοχές, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες.
*Έμφαση στην πρόληψη, στην ενημέρωση, σε ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας.
*Μια νέα λογική δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το υπαρκτό χάσμα μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής, διότι δεν συνεννοούνται καλά αυτές οι δύο υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

deepurple

Μητσοτακη τι εγινε με τους νεολαιους του κομματος σου που θα πηγαιναν να βοηθησουν τους πυροπληκτους ? μαλλον εμειναν στη μυκονο.ενω εσυ ολο βολτες και διαπιστωσεις εισαι.. τουλαχιστο οι χρυσαυγητες βουλευτες και μελη πηγανε να βοηθησουν ενω προσφεραν υλικα αγαθα απο το υστερημα τους γιατι τους εχετε κοψει την επιδοτηση..

ΓΙΩΡΓΗΣ

Εσυ μπορει να ρωτας το Μητσοτακη, για''να ξεστριψεις'', αλλα ολος ο αλλος κοσμος αναρωτιεται ποιος ηλιθιος πρωθυπουργος κυβερναει την Ελλαδα '', οπου κυβερνητικοι καινε τους πολιτες και τους βριζουνε κι απο πανω!

ST

Γoυρλομάτη, επειδή οι μαδουροσυμμορίτες μας χρέωσαν με 100 δις, μην νομίζεις ότι ξεxάσαμε την καταστροφή την λεηλασία και την χρέωση της χώρας με 400 δις ευρώ που φέρατε εσείς οι γαλάζιοι μιζαδόροι μαζί με τους κλεφτοπασοκους!!!

👌🤗 Υποκλίνομαι 🤗👍

Τεράστιο σχόλιο ! 🤗

ΓΙΩΡΓΗΣ

''Βαροκεφαλος'' θα ησουνα στο σχολειο και τα κανεις ακομη ''αχταρμα'' μεσα στο μυαλο σου τα πραγματα.Αλλιως θα ηξερες οτι οι συριζανεληδες ειναι οι ιδιοι με τους πασοκους ακριβως, αλλα στο πιο διεφθαρμενο τους, με διαφορετικο ονομα παραλλαγης.Αυτοι σε χρεωσαν και σε χρεωνουν,αυτοι σε εβαλαν και σε κρατουνε σφιχτα μεσα στα μνημονια και αυτοι κατεστρεψαν και καταστρεφουν την Ελλαδα.Παντα οι Νεοδημοκρατες ''παραδιδουν την Πατριδα πλειω και αρειω οσης αν παραδεξωνται''

Γεo

Μήπως η κα. Nτόρα ή ο κ. Κoύλnς μπορούν να μου στείλoυν ένα αvταλλακτικό, από τα στoκ της οικογέvειας; Χάλασε το αξovάκι από μπλέvτερ της SIEMENS. Με το αznμίωτο φυσικά!

Φαίη

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα 3 κόμματα έχουν από μία τουλάχιστον τραγωδία στο ενεργητικό τους. Ηλεία, Σαμινα, Μάτι θα στοιχειώνουν διαχρονικά το book τους. Και φυσικά όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις 3 τραγωδίες δε δικαιούνται να ομιλούν.Το να συγκρίνεις τον αριθμό των νεκρών , εκεί 80 και όχι 100, εκεί 50 και όχι 70 είναι τουλάχιστον βλακώδες. Πείτε τα στους συγγενείς των θυμάτων αυτά, ή παραγράφονται οι νεκροί μετά από 5, 10 χρόνια; Ο νεκρός δεν είναι αριθμός και έχει αξία.

θεσπρωτος

βαλε ρε καραγκιοζη το χερακι στην τσεπη .....και βοηθα τουλαχιστον ΜΙΑ οικογενεια , να ΔΟΥΜΕ...!!!! τουλαχιστον ΛΙΓΟ ...!!!! ανθρωπια ......και σταματα να μας τα πριζεις .....καθε μερα με τον τσιπρα και τη δικαιοσυνη .

Τι νομίζεις οι βουλευτικές αποζημιώσεις για τους Μητσοτάκηδες είναι ψυχούλα

@09:36: Τι λες τώρα ρε φίλε… Από τα αποθεματικά της Siemens δεν τους έχουν μείνει παρά μόνο 15 εκατομμύρια euro.

ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΣΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΠΛΑΤΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ.

ΑΛΛΙΩΣ Ο,ΤΙ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

Αισχρος οπως παντα .......

Αντι να συμπαραστεθει στους πυροπληκτους , και να προσφερει βοηθεια στους πυροπληκτους , ( εστω για τα ματια του κοσμου ..... 5000 ευρω .) το κομμα της ΝΔ. προσπαθει να εκμεταλευτει ενα ατυχημα με 100 νεκρους .....για να γινει πρωθυπουργος και να ΣΩΣΕΙ .....τους υπολοιπους Ελληνες απο το Τσιπρα . ο υποτιθεμενος ......μητσοτακουλας , το ατομο της siemens .....

Αγυριγο κεφάλι THE ORIGINAL!

όπως ζηταγες και οταν κάηκαν 63 στην Ηλεία κυριε Μητσοτάκη;

?

Δεν είχε νιώσει τόσο άσχημα τότε, για αυτό....

84 νεκροι στην Ηλεια

1500 σπιτια καμμενα και 6000 αστεγους , τους εγραψε στα μεζε@ η νδουλα ......τους εφαγε .... και καποια χρηματα που συγκεντρωθηκαν απο τον λαο η νουδουλα ...!!!!! Η δε σημερινη βοηθεια στους πυροπληκτους στο Ματι , απο την ΝΔ , ειναι υβρεις ...... στην κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ και ευχες ....!!!!! απο την ορθοδοξια στους πυροπληκτους .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4931302__1_

Το πρόβλημα προσπαθήσανε την επόμενη ημέρα να το αποσιωπήσουνε, να το διακωμωδήσουνε, είπανε ότι πρόκεται για fake news και τελικά συμφώνησαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κρήτη

1
4931190

«Όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη - Έστειλε νέο μήνυμα στην Αλβανία για το σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας

12
4931188

Ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια "παρωδία" που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, επισήμανε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη 

3
polakis-voylh-arthro

Διαβάστε τους απίστευτους διαλόγους με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λένε ότι Τζανακόπουλος και Πολάκης γνώριζαν λεπτομέρειες της σκευωρίας και ζητούν να έρθουν ως μάρτυρες και όχι ως μέλη της Προανακριτικής - Την ερχόμενη Τρίτη ο πρώτος μάρτυρας, Κωνσταντίνος Φρουζής, δεύτερος θα κληθεί ο Νίκος Μανιαδάκης

86
4930858

«Για εμάς, τους Έλληνες, το φρόνημα δεν μετριέται με την έκταση του εδάφους, ούτε με τον αριθμό του πληθυσμού - Μετριέται με την Ψυχή» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του

4930598

Στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «είναι συνομολόγηση της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος η παραχώρηση κρατικής ύλης σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» - Συμφωνία και για τους στρατιωτικούς δικαστές