Δημοσκοπήσεις: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Πιο κοντά η αυτοδυναμία

Δημοσκοπήσεις: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Πιο κοντά η αυτοδυναμία

Τι δείχνουν οι έρευνες της Public Issue και της Pulse

kalpi-new-sim
Ξεκάθαρο προβάδισμα που στήνει σκηνικό αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία δίνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Οι αναλυτές της Public Issue παρατηρούν, μάλιστα, για το προβάδισμα των 19 μονάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974)».

Σημαντική διαφορά 10,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, που διεξήχθη κατά το διάστημα 13-15 Μαΐου.

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνουν οι ιθύνοντες της Public Issue. Οι εξελίξεις αυτές, προσθέτουν, αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

Συγκεκριμένα σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο δύο μονάδων, και φθάνει στο 39%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μιάμιση μονάδα και υπολογίζεται στο 20%.

Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

Κλείσιμο
Η Ένωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5% υπερβαίνοντας το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+1%).

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Και όπως επισημαίνεται τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Υπό αυτές τιε συνθήκες, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα, κάτι που διε6υκολύνει έτι περαιτέρω την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εκλέξει μέχρι 170 βουλευτές.

diagramma123
vote-estimation-05-18-page-001
vote-estimation-05-18-page-004
vote-estimation-05-18-page-005
vote-estimation-05-18-page-006
vote-estimation-05-18-page-007
vote-estimation-05-18-page-008



Εκλογές μέσα στο '18 βλέπει το 34% των πολιτών
Η έρευνα της Pulse στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 32%, έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 8%, το ΚΚΕ με 6%, ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων βρίσκονται στο 2%, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας στο 1%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 7,5%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά, στην πρόθεση ψήφου, είναι 28,5% για τη ΝΔ και 19% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΧΑ και Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται και πάλι... ισόπαλοι με 7%. και το ΚΚΕ έχει 5,5%. Και πάλι, κανένα άλλο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή.

Στην παράσταση νίκης, το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει σταθερά μεγάλο, καθώς συγκεντρώνει 56%, έναντι μόλις 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαφορά δέκα μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα, 32% έναντι 22%, ενώ ο... κανένας παραμένει πρώτος σε προτιμήσεις, με ποσοστό 38%.

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 53%, εκτιμούν ότι η πιθανότερη χρονική περίοδος, για να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, είναι στο α' εξάμηνο του 2019, κοντά στις ευρωεκλογές (25%) και στο β' εξάμηνο του 2019, έως το τέλος θητείας της κυβέρνησης (28%). Αντίθετα, κάλπες εντός του 2018 «βλέπει» το 34% των ερωτηθέντων.

Διαβάστε εδώ όλη τη δημοσκόπηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης