«Μύλος» με τις γαλλικές φρεγάτες: Επιμένει ο Κουβέλης, διαψεύδει η Γαλλία

fremm-frigate-new

Ενώ αναμένονται απαντήσεις από τον Καμμένο - Την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να διαψεύδει μέσω του Τύπου και ο Τζανακόπουλος κρατά αποστάσεις από τον Κουβέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επιμένει ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία - Για ερασιτεχνισμό έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία

Πλήρης είναι η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την παραχωρήση, υπό μορφή leasing, στην Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών. Παρά τα κωμικοτραγικά που προηγήθηκαν με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, την διάψευση από το γαλλικό Τύπο, το «άδειασμα» του Τζανακόπουλου στον Κουβέλη και τα «καρφιά» από την αντιπολίτευση για το θέμα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε συνέχεια στο αλλαλούμ!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιβάλλον του κ. Κουβέλη, επιμένει για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε αν το δημοσίευμα της Καθημερινής για απόκτηση δύο φρεγατών από την Γαλλία με χρονομίσθωση είναι ακριβές και απάντησε: «Είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».

Προφανώς ο Φώτης Κουβέλης είχε υποβαθμίσει (ή αγνοούσε) το γεγονός ότι ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν οι δύο γαλλικές φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί προτού διευθετηθούν σύνθετες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing για τις οποίες συνήθως απαιτούνται διαπραγματεύσεις μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Γαλλικός Τύπος: Δεν υπάρχει συμφωνία

Τα πρώτα «σύννεφα» για τις δηλώσεις Κουβέλη προέκυψαν από δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου το Σάββατο, που εμφανίζουν την υπουργό Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, να διαψεύδει μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι επιβεβαιώνεται η ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες, επικαλούμενο μάλιστα πηγή του υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, μετά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Φώτη Κουβέλη πως «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, σημειώνει πως η Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραχώρησης των δύο φρεγατών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεοπτικό δίκτυο France 3, που μετέδωσε-επικαλούμενο την γαλλίδα υπουργό- πως δεν τίθεται θέμα χρονομίσθωσης δύο φρεγατών, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune γίνεται λόγος για παρανόηση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, είπε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στηριζόμενο σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. “Η Γαλλία μας έδωσε με leasing δύο φρεγάτες”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με την La Tribune, θέση πήρε και η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, η οποία σημείωσε πως «δεν υπάρχει είδηση», τονίζοντας πάντως πως «φυσικά είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά».
Τζανακόπουλος: Δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα στο ΚΥΣΕΑ

Αποστάσεις από τον κ. Κουβέλη πήρε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στον Alpha και απαντώντας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, σημείωσε: «Υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ». Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε
συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Νέα Δημοκρατία: Παροιμιώδης ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης

«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με την οποία επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας.

«Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Λοβέρδος: Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση

Να τοποθετηθεί στο ζήτημα της ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών κάλεσε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του Σκάι την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα. (…) Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων ότι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο «είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Γιωργος

Άσε μας ρε παππού....... Εθνικής Άμυνας κιόλας!!!!! Υπάλληλος στο ΙΚΑ και να ευχαριστείς κιόλας......!!!!!!

Στελιος

Αριστεροι ειναι , μην τους παιρνετε στα σοβαρα ....

Καφές

Πάρτε στον μπάρμπα-Φώτη ένα φουσκωτό από τα τζάμπο να ηρεμήσει.

erdoganoglou

δεν πα να παρετε και αεροπλανοφορο!θα βγαλω τα σουπερ σελαχια και θα τρεχετε ...γατακια!

Γανυμήδης

Η αγορά των Γαλλικών φρεγατών θα μείνει στην ιστορία σαν την μεγαλύτερη απάτη κατά του Ελληνικού λαού, διότι σε περίπτωση πολέμου στο Αιγαίο οι φρεγάτες δεν δίνουν στρατιωτικό πλεονέκτημα στην χώρα μας, δεν έχουν καμιά πιθανότητα να επιβιώσουν, είναι ανεπαρκείς για τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού στρατού δεν επαρκούν για την προστασία της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας! Η κάθε φρεγάτα έχει κόστος 600 για την αγορά 4 φρεγατών χρειαζόμαστε 2,4 δις εκατομμύρια! Με 900 εκατομμύρια θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 300 ελικόπτερα Bell 407 GT με ωφέλιμο φορτίο 1500 κιλά, ταχύτητα πτήσης 240 km/h, εμβέλεια πτήσης 600 km το κάθε κομμάτι κοστίζει τρία εκατομμύρια ευρώ, με εξοπλισμό ανάλογα που θα χρησιμοποιηθεί πχ. 2χ AIM-92 Stinger Block II, κτλ. θα διαθέτουμε ένα φθηνό σύγχρονο ελικόπτερο, για περιπολίες, διάσωση, γρήγορη μεταφορά αποβατικών δυνάμεων, καθώς και για την αστραπιαία αποτροπή στρατιωτικών αποβάσεων στα νησιά!

ΕΛΕΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ!!!!

Αυτοι δεν παιζονται!!! Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ μεταπολεμικη κυβερνηση με τις καθημερινες κλαπες του κυβερνητικου θιασου, μας εχουν φτασει στα ορια μας!!! Σας σιχαθηκαμε!!!! Ντρεπομαστε που ειμαστε ελληνες!!Τι δεν καταλαβαινετε;;;

Επιμένει ο Φανούρης .. είναι σα να τις πήραμε !!!

Η μοιρασιά δεν έγινε σωστά από τους Γάλλους, για αυτό τρελάθηκε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ! Τις πήραμε και ΔΕΝ τις πήραμε τις φρεγάτες, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ !! Ο Φώτης επιμένει .. ο Αλέκσης γελάει, σα χαζός, ο Καμένος ... κάηκε !!

Γιώργος

Μήπως ο μπάρμπα Φώτης πάει να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, γι' αυτό λέει ότι λέει; Και να το παίξει μετά θιγμένος και να φύγει με "ψηλά το κεφάλι";

John Doe

Πόσο βλαξ πρέπει να είναι κάποιος για να βγει και να ανακοινώσει συμφωνία πριν πέσουν οι υπογραφές; Μα ΠΟΣΟ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

D42lrcqXoAAaGSM

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τον Αμερικανό γερουσιαστή και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο κρατικό ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μενέντεζ έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

man

Ο  αμερικανός γερουσιαστής (των Δημοκρατικών), Μπομπ Μενέντεζ σε συνέντευξή του με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα διατυπώνει φόβους για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο , ενώ για πρώτη φόρα αναφέρεται λεπτομερώς, στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

17
polakis_vouli

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ, ανακύπτει ζήτημα κατεπείγοντος, με δεδομένο «την πρωτοφανή δημόσια επίθεση συναδέλφου κατά συναδέλφου, αλλά και την έκταση που έχει πάρει το θέμα στην ελληνική κοινωνία»

15
mitsweb0

Ο Κυριάκος ύψωσε ένα μέγαλο «όχι» στον λαϊκισμό, είπε ο Βέμπερ - «Ο Τσίπρας λέει ψέματα και τον στοχοποιεί γιατί ο Μάνφρεντ γνωρίζει από πρώτο χέρι τους θλιβερούς χειρισμούς που έκανε το 2015» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ από το Ζάππειο Μέγαρο

40
tsip-pol_main01

Οργή στην Κουμουνδούρου για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που άλλαξε την πολιτική ατζέντα - Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον «αψύ Σφακιανό», όπως τον χαρακτήρισε, μετά την αήθη επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και αμέσως μετά μετέτρεψε την πρόταση μομφής της ΝΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης, για να σταματήσει την γκρίνια από βουλευτές του

106