«Οπερέτα» με τις γαλλικές φρεγάτες

fregata_arthroo2

Ανακοίνωσαν ότι θα τις πάρουν με leasing αλλά οι Γάλλοι δήλωσαν άγνοια - Ο Τζανακόπουλος «άδειασε» τον Κουβέλη που είπε ότι σε σύντομο διάστημα θα πλεύσουν στο Αιγαίο: Αν υπάρξει απόφαση, θα υπάρξει ενημέρωση - Για ερασιτεχνισμούς μιλούν ΝΔ-Λοβέρδος

Οπερέτα θυμίζει η υπόθεση με την χρονομίσθωση των γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να ενισχύσει τη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση -μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη- πρώτα ανακοίνωσε το... deal με τη Γαλλία και στη συνέχεια έστειλε επίσημο αίτημα στο Παρίσι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό να συμφωνηθεί το leasing δανεισμού δύο φρεγατών τύπου Fremm, από τις συνολικά τέσσερις που είναι σε υπηρεσία στο γαλλικόναυτικό.

Ώρα με την ώρα που περνάει φαίνεται ότι οι επικοινωνίες ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και τους αρμόδιους επιτελείς στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, ήταν προκαταρκτικές και όχι οριστικές... Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη έσπευσε όχι μόνο να ανακοινώσει τη συμφωνία αλλά και να διατυπώσει την εκτίμηση ότι τα γαλλικά πολεμικά πλοία θα πλέουν στο Αιγαίο μέσα στον Αύγουστο του 2018!

Το χρονικό της οπερέτας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου όταν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε αν το δημοσίευμα της Καθημερινής για απόκτηση δύο φρεγατών από την Γαλλία με χρονομίσθωση είναι ακριβές. «Είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες» ξεκίνησε την απάντηση του ο κ. Κουβέλης και στη συνέχεια επισήμανε: «Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».

Προφανώς ο Φώτης Κουβέλης είχε υποβαθμίσει (ή αγνοούσε) το γεγονός ότι ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν οι δύο γαλλικές φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί προτού διευθετηθούν σύνθετες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing για τις οποίες συνήθως απαιτούνται διαπραγματεύσεις μηνών... 

Τα πρώτα «σύννεφα» άρχισαν να εμφανίζονται το Σάββατο όταν σε δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune αναφέρθηκε ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας όταν ρωτήθηκε για συμφωνία με την Ελλάδα για δύο φρεγάτες είπε ότι μια τέτοια συμφωνία «δεν υπάρχει». Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί που έγινε την περασμένη Παρασκευή - την ίδια ημέρα, δηλαδή, με τη δήλωση Κουβέλη - επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαίωσε την υποτιθέμενη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Το επόμενο επεισόδιο ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όταν στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των φρεγατών αν και κανείς θα περίμενε να ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα δεδομένης της δημόσιας δήλωσης του Φώτη Κουβέλη.

Το τελευταίο (;) επεισόδιο παίχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «άδειασε» πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κάνοντας λόγο για «διερευνήσεις για διάφορα project» εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τέτοια έκταση. Υπάρχουν μια σειρά διερευνήσεις για διάφορα project, ωστόσο το συγκεκριμένο θεμα δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά project. Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και συζήτηση στα αρμόδια όργανα και τα κοινοβουλευτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΝΔ: Ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης ακόμη και στην Άμυνα

Τι γίνεται τελικά με τις φρεγάτες FREMM και κατά πόσον πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας διερωτάται σε σημερινή της ανακοίνωση η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θίγει τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται μετά τις δηλώσεις Κουβέλη ότι οι φρεγάτες FREMM έρχονται μέσα στο καλοκαίρι και τις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Παρλί, που δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας να υπάρξει επιτέλους σχετική ενημέρωση ως προς το τι έχει συμφωνηθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ

«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.

Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

Λοβέρδος: Ανεύθυνο πυροτέχνημα οι δηλώσεις Κουβέλη;

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κάλεσε την κυβνέρνηση να απαντήσει αν είναι αλήθεια τα περί δανεισμού ή αν «πρόκειται για έμνα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα.

Επιφυλαχτήκαμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Η γενική μας αρχή ωστόσο είναι ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί πάγια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων οτι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»

ΣΧΟΛΙΑ (82)

Έτσι ...

... είναι δυστυχώς. Γιατί να χαραμίσουν οι άνθρωποι τις φρεγάτες τους; Τους το χρώσταγαν; Στο κάτω-κάτω χαμένες θα πήγαιναν. Καλύτερα να τους νοικιάσουν μπουζούκια το ένα μπουζούκι να παίζει το άλλο...

ΙΩΝ

Ο ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ, ΚΑΘΟΣΟΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙ ΜΟΝΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ.

kounelis

Δεν έχω ιδεί φαιδρότερον του Κουβέλη......

κυρ Φωτης

Ρε παιδια παρεξηγησις! Εκει που μου παιρναν συνεντευξη ειδα δυο γατες και ειπα "Βρε! Γατες!" και η αθλια μονταζιερα της Δεξιας το εκανε "φρεγατες"! Αυτοι φταινε, οχι εγω!

ναυπηγος

ας αφήσουν τις μεγαλόπνοες ιδέες χωρίς λεφτά. Ας κοιτάξουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκική απειλή πιό πρακτικά και αποτελεσματικά , τι εκσυγρονισμό θα υποβληθουν οι MEKKO HN χωρίς ενίσχυση του εξοπλισμού των; Τά πλοία αυτά μπορούν να αποτελέσουν την αρχή της αποτελεσματικής ενίσχυσης του ΠΝ. Τα νέα ηλεκτρονικ΄σ συστήματα που σκοπευουν να τοποθετήσουν είναι πιστοποιημένα τόσο στους ASTER 30 όσο και στα sculp naval , επιμήκυνση του σκάφους κατά 6 μετρα πισω απο το κύριο πυροβόλο και ενσωμάτωση 4 εκτοξευτων silver 50 για 32 Aster 30 ,στην θέση των σημερινων αντιαεροπορικων πυραυλων μπροστά από το ελικοδρόμιο αντικαθίστανται με silver 70 (2) για 16 sculp naval .Ολα αυτά γίνονται στην Ελλάδα με μικρό επιπλέον κόστος συγκριτικά με την μίσθωση η αγορα FREMM ,η αποτελεσματικότητα παρόμοια ή μεγαλύτερη . Οι μίζες όμως μικρές έως ανύπαρκτες αφεριμ!!!

Εicke

Σε ποσα χρονια θα γινονταν ολα αυτα ? και που ? και με τι τελικο κοστος ? και η "επιμηκυνση" δεν θα ειχε καποιο δομικο η' λειτουργικο προβλημα στο σκαφος αφου θα ηταν προσθηκη ? αυτα πρεπει να απαντηθουν φιλε.

ναυπηγος

σε 4 μηνες ,στην Ελλάδα ,Σκαραμαγκά ή Ελευσινα , καμία επίπτωση ,στην Ελλάδα επιμηκύνθηκε το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και πετάει σε βάθος 250+ μέτρα.

Εicke

Το ΩΚΕΑΝΟΣ δεν ηταν αυτο που αρνουνταν να το αποδεχτουν γιατι φοβοντουσαν οτι απετυχε ο εκσυγχρονισμος του ? Σ'αυτο δεν εγκατασταθηκε συστημα ΑΙP ? To θεμα φιλε ειναι οτι οι ενοπλες δυναμεις χρειαζονται επειγοντως νεο υλικο σε ολα τα οπλα. Αεροσκαφη η ΠΑ, νεα και ισχυροτερα πλοια το ΠΝ και ΤΟΜΑ ο ΕΣ. Καλη η προταση σου αλλα ειναι πουθενα δοκιμασμενη σε αλλες ΜΕΚΟ ? Και τα μεσα παλιωνουν οτι νεο και να τους προσθεσεις.

ναυπηγος

μια χαρά κάνει την δουλειά του ο ΩΚΕΑΝΟΣ τα ίδια παπαγαλάκια έλεγαν ότι ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι αχρηστος! Φίλε μου, δει δε χρημάτένων και ανευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων!

Bobos

Τι να τις πάρουμε; Αφού δεν έχουν αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας, σε ενδεχόμενη επίθεση κορεσμού με αεροσκάφη θα καταληξουν να φιλοξενούν συναγρίδες!

Εicke

Κυβερνηση γελοιογραφια. Αλλα αυτος ο γραφικος Κουβελης να λεει τετοιες μπαρουφες, να ξεφτιλιζεται απο τους δικους του αλλα να μην εχει τη ευθιξια να παραιτηθει ? Τοσο λυσσα για ενα καρεκλακι κι ας τον φτυνουν ολοι καταμουτρα ?

Γιώργος

Για τον κυρ φώτη μιλάμε.

C.C.

Αυτά παθαίνεις όταν έχεις έναν βλάκα για υφυπουργό εθνικής αμύνης.

Βαγγελης

Γιατι,οι Στρατιωτικοι νομιζεις καλυτεροι ειναι ?Ειχε το πρωϊ ο Σκαϊ εναν ηλιθιο αντιναυαρχο ε.α., τον Ντουνιαδακη ο οποιος με αψογο Μαρξιστικο διαλεκτικο στυλ κατακεραυνωνε την αγορα των φρεγατων διοτι ειναι "επιθετικα οπλα"!!!! Ειναι τελικα μεγαλη αρρωστια ο κομμουνισμος....Το κομμουνι βεβαια αυτο λες οτι ειναι ενας βαρεμενος αλλα αν σκεφθεις οτι σε τετοιους χαμενους απατριδες σαν τον Ντουνιαδακη βασιζωμε την υπερασπιση της Πατριδας μας σε πιανει θλιψη. Ο Ντουνιαδακης αποστρατευτηκε χωρις να καταλαβει οτι ο σκοπος του Στρατου ειναι να επικρατησει του αντιπαλου.....το μονο που ξερει να λεει ειναι να αναμασαει της βλακειες της Κανελλη , οτι η μια φρεγατα που θα παιρναμε ηταν αυτη που βομβαρδισε την Συρια (προφανως το αστερι του Πολεμικου (?)μας Ναυτικου υπονοουσε οτι ειναι "κακη" φρεγατα και δεν μας κανει). Δημοσιοι Υπαλληλοι ειναι αδερφε και οσοι εχουν καποιες ικανοτητες φευγουν για τις Ναυτιλιακες Εταιρειες ,αφου εχωμε χρυσοπληρωσει την εκπαιδευση τους σε Αμερικη κλπ.

george six

Οσο ποιο ¨κακη¨ τοσο πιο καλη,δεν θα λυπομαστε τους στοχους.Αν ειναι δυνατον,μονο με τα μπιμπερο μειναμε πια

Βλακείες λένε οι Γάλλοι

Δεν θα τις νοικιάσουμε τις φρεγάτες τους γιατί προσφέρθηκαν οι Αμερικάνοι να μας παραδώσουν δύο ολοκαίνουργια αεροπλανοφόρα που έφτιαξαν ειδικά για εμάς, επειδή έχουμε τον Τσίπρα πρωθυπουργό είπαν. Γουστάρουν Aleksis!!!

Aν..

παντως ξερουμε ολοι πως αν μπουν οι Τουρκοι θα παρουμε τον ... με τετοια αμυντικα συστηματα απαρχιωμενα που εχουμε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4689867

Στο στόχαστρο του και πάλι ο Κοτζιάς με υπαινιγμούς για παράνομες συναλλαγές: «Την λύση αυτή την θέλουν οι κυβερνήσεις της παγκοσμιοποίησης και των ιδρυμάτων Σόρος- Είναι το μεγαλύτερο λαθος που έκανε αυτή τη κυβέρνηση - Αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας» ανέφερε μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

1
2528028

Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της υπουργού Τουρισμού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ - Μετά τις λεκτικές επιθέσεις κατέθεσε τώρα  ερώτηση στη Βουλή και ζητά την διαβίβαση όλων των στοιχείων για τις δαπάνες τουριστικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό

15