Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο θρυλικός «Καπετάν Ερμής»

priovolos-foto-1

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Βασίλη Πριόβολου ήταν στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής - Ποιος ήταν ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο «Καπετάν Ερμής», κατά κόσμον Βασίλης Πριόβολος, που υπήρξε καπετάνιος του ΕΛΑΣ και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο Βασίλης Πριόβολος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη ενώ στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όταν και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συνέδρους.

priovolos-foto-3


Δήλωση για το θάνατο του Βασίλη Πριόβολου έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για έναν «συναγωνιστή» που «υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.  
 Συντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.  Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. 

Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή.

priovolos-foto-1
priovolos-foto-2Το βιογραφικό του
Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Κατοχή - Αντίσταση
Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Βάρκιζα - Εμφύλιος
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολίτευση
Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Το 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, και την αντικατάστασή της από τις Συγκοινωνιακές Επιχειρήσεις (ΣΕΠ), μέλη των οποίων ήταν φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες, γνωστοί ως «ΣΕΠίτες») στα οποία παραχωρήθηκε η άδεια κυκλοφορίας των λεωφορείων. Ο Πριόβολος μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε της αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση με δυναμικές μεθόδους, και χαρακτηριστικά ήταν τα «ξεβρακώματα» των ΣΕΠιτών από ομάδες συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Ανδρέα Κολλά, «πρωτοπαλλήκαρο» του Πριόβολου. Τελικά το 1993, με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας περιέρχονται ξανά στο ελληνικό Δημόσιο. Με τον Νόμο 2175/93 διαλύονται και θέτονται υπό εκκαθάριση οι ΣΕΠ και ιδρύεται η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), και ως εξ ολοκλήρου κρατική επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ (71)

Πρώnv τoξότns vυv X.A.

Επαιvεί συριζέος υπoυργός τον Βελoυxiωτη... Κράξιμο μέxρι τελικής πτώσεως. Επαιvεί ο Μπακογιάνvnς τον υπασπιστή του Βελουχιώτη... Εεε κλίμα συναivεσης, εiστε όψιμoι κουμουvιστοφάγοι, μην κατηγορείτε τον Κωστάκη, ζήτω η συναίvεσn κλπ κλπ. Αα ρε ξεφτιλισμέvoι ΝΔoυλοι!!! _____________________________ Για κάτι τέτoια φύγαμε από την ΝΔ.

ΚΑΠΟΙΟΙ

ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΤΟ ΑΚΡΑΙΟ ΔΕΞΙΟ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΩ ΚΑΤΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΗΤΑΝ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 8 ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΔΑΒΑΚΗ.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣ ΕΓΙΕΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ 1941.ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΞΙΟΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΕΠΙΔΗ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΝΑΙ Η ΟΧΙ? ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ.ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΣΛΑΣ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 731ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕ 6 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ.ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΑΜ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΣ.ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945.

Ο Κoύλnς τιμά και σέβεται τους αγώνες της αριστεράς

Mεγάλos κατσαπλιάς ο φτεροπόδαρος.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΒΟΥΝΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΧΤΗΤΩΝ.ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΕΝΟΙΕΣ.ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΟΥΝ.

Χρυσαυγίτης

Για κάτι ανθρώπους σαν τον Κούλη και ιδίως σαν τον Κωστάκη τον Μπακογιάννη φύγαμε από τη ΝΔ και πήγαμε στη Χρυσή Αυγή. Παρεπιπτόντως στις επόμενες εκλογές θα πάθετε πλάκα με τα ποσοστά μας!!!

Λασπογαρίδας

...θα πάθετε πλάκα με όσους σρυσαβγουλάδες εγκληματίες δολοφόνους και συνεργούς θα σαπίσουν στη φυλακή

Koύλnnnnnnn... τα φάρμακα να εivαι ΝΟVARTIS

@01:31: Πρόσεξε μόνο μην σαπίσουν στην φυλακή οι Αβραμό, μπουμπούκος, Σαμαράς και κάνουν παρέα στον Μπάμπη. Ο Τσίπρας και το FΒΙ σας έχουν δέσει για τα καλά!

Καπετάνιε, έφθασες τα Εκατό, ε;

Κάποιοι άλλοι, συνομήλικοί του τότε, γέμισαν με τα κορμιά τους τις χαράδρες, δολοφονημένοι οικτρά με ευθύνη του, για να περάσουν από πάνω τους οι "συναγωνιστές" και οι "μπακογιάννηδες" και να κοπρίζουν σήμερα ελεύθεροι στην Ελλάδα. Εκείνους, που δεν πρόλαβαν να γίνουν 100 χρονών, δεν τους τιμά κανείς, Φώφη; Κώστα; Κούλη ;

Χρυσαυγίτns

Ο καπετάν Ερμής δεν ξέρω τι έκανε στην αντίσταση, το πιο πιθανό είναι να έσφαζε αντιφρονούντες. Αυτό που ξέρω είναι ότι στα χρόνια μου ξεβράκωνε στο Σύνταγμα οικογενειάρχες, που είχαν πιστέψει ότι αγοράζοντας ένα λεωφορείο αστικό θα καλυτέρευε η ζωή τους. Επίσης, αυτό που ξέρω είναι ότι οι νεοδημοκράτες είναι γίδια και θα ψηφίσουν τον Κώστα Μπακογιάννη, που κλαίει και οδύρεται για τον καπετάν Ερμή, χτες για περιφερειάρχη, αύριο για δήμαρχο Αθηναίων και αντί μεθαύριο για αρχηγό του γιδοστασίου τους που ονομάζεται ΝΔ. ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤ!!!!!!!!!

Δεξιος αποστρατος

Οι πραγματικοι δεξιοι δεν ζουν κατα κανονα πολλα χρονια γιατι ζουν βιο με αρχες ,και δεν εχουν φιλους ,ενω οι γιαλατζι δεξιοι και οι αριστεροι δεν εχουν αρχες αλλα μονο προσωπικο συμφερον.

Στα τσακίδια

Κατσαπλιάδες , κατακλέψατε το τόπο . Άμα είχατε κερδίσει θα είχε καταστραφεί η Ελλάδα 40 χρόνια νωρίτερα

John Doe

Στον αγύριστο και συντομα να σε ακολουθήσουν και τα ιδεολογικά σου τέκνα (συριζα κτλ.)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kinal_synedriasi

Δευτέρη θητεία στη θέση του γραμματέα για τον Χριστοδουλάκη - Καμίνης, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος και  Όθωνας οι πρώτοι στο Πολιτικό Συμβούλιο. Γεννηματά: Εμείς δεν είμαστε διάτρητοι, είμαστε διάφανοι και καθαροί

58
prosfyges_anaxwrisi_art

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε τους 60 μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα από εχθές «να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία» - Τελικά συμφώνησαν και αποχώρησαν

216
dimi98

 «Πρέπει να γίνει προσπάθεια, οι πρόσφυγες, να πάνε εκεί που θέλουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά με σεβασμό πάντα στις διεθνείς συμβάσεις και στον ελληνικό νόμο», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

10
al-gennimatas01

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς

3
akar_main01

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Ζητά από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να βρεθεί φόρμουλα για την αποστρατικοποίηση - «Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών και υπενθυμίζει ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

129
kammenos-kotzias_main01

Βαριές αλληλοκατηγορίες με αφορμή τον διαγωνισμό για τις βίζες - Καμμένος: «Με εντολή Κοτζιά» καταστράφηκαν έγγραφα και εξαφανίστηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΥΠΕΞ - Κοτζιάς: «Εθνικός συκοφάντης ο Καμμένος», «συνεπικουρούμενος από την επιπολαιότητα της κυβέρνησης» - Αιχμές και για την υποψηφιότητα Τσίπρα για το Νόμπελ: «Άλλοι επιδιώκουν να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη» - Σκέφτεται να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές

20