Τσίπρας: Η πλειοψηφία του κόσμου προφανώς περνά δυσκολίες αλλά καταλαβαίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης

Τσίπρας: Η πλειοψηφία του κόσμου προφανώς περνά δυσκολίες αλλά καταλαβαίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης

Στόχος μας οι εκλογές το φθινόπωρο του '19, ούτε καν οι ευρωεκλογές - Η επόμενη ημέρα πρέπει να περιλαμβάνει και θεσμικές αλλαγές

ALEXISSPHOTOS
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
, μέσα από την τοποθέτησή του προς το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.



Την ίδια ώρα, να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά» κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές συμμαχίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε επίσης από την τουρκική πλευρά να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών.

Κλείσιμο
«Βασικό ορόσημο ο ερχόμενος Αύγουστος»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «βασικό ορόσημο για το κυβερνητικό έργο είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, η έξοδος από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», χαρακτηρίζοντας όλα τα παραπάνω «μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας».

«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς των δανειστών. Η Ελλάδα έχει αλλάξει, δεν είναι πια μια χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα», υπογράμμισε. 

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «για να κλείσει τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και κυρίως εξασφάλισε τρεις βασικές προϋποθέσεις:

- Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας

- Δημιούργησε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσει το ταμπού της λιτότητας

- Πέτυχε μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «αυτή η περίοδος να διευρυνθεί». Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της το φθινόπωρο του 2019, ανέφερε.Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα - αλλά και παλιότερα - σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν αποφάσεις στο τραπέζι ερήμην του ελληνικού λαού, είπε σε αιχμηρό τόνο, ενώ σημείωσε: «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων».

Έχουν μείνει 80 ημέρες μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας πως δεν θα ανεχτεί κωλυσιεργίες από κανέναν, όσον αφορά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων.

«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις»

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έκλεισε «έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις» καθώς, όπως είπε, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει».

«Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν, ούτε προφανές ήταν ότι θα συμβεί. Για να καταφέρουμε να κλείσουμε τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας, δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, δεύτερον, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε σιγά σιγά το ταμπού της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τώρα στο τραπέζι είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, και τρίτον εξασφαλίσαμε – παρά τις επίμονες και διαρκείς προσπάθειες της αντιπολίτευσης – μία μακρά περίοδο της πολιτικής σταθερότητας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και αυτό συνέβη γιατί είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Παλέψαμε έντιμα και με όλες μας τις δυνάμεις και με τις αδυναμίες μας την πρώτη περίοδο. Το αποτέλεσμα όμως δεν το κρύψαμε».

Για την ανεργία τοποθετήθηκε ως εξής: 

Η ανεργία έχει μειωθεί σταθερά στις 7 μονάδες, σήμερα είμαστε κοντά στο 20%. Δεν πανηγυρίζουμε για αυτό, αλλά δεν είναι μικρό το κατόρθωμα αυτό για εμάς. Μέσα σε μια εβδομάδα ανακοινώθηκαν τρεις επενδύσεις. Άλλη μια προϋποθεση για την μείωση της ανεργίας είναι η σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, αλλά είναι ώρα για να επιταχύνουμε και να υλοποιήσουμε τα τελευταία κουραστικά μέτρα. Αυτό είναι για εμάς ο τερματισμός του μαραθωνίου. Εξοδος σημαίνει και περισσότερη ελευθερία. Βρισκόμαστε σε συζήτηση με τους Θεσμούς για τη μεταμνημονιακή πολιτική. Θα αποστείλουμε λοιπόν, στους Θεσμούς το στρατηγικό μας σχέδιο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Μέσα σε αυτό το πλάνο είναι σίγουρα η δημοσιονομική σταθερότητα. Η σύμπραξη αυτού του σχεδίου γίνεται με δική μας πρωτοβουλία, και όχι επειδή μας το ζήτησαν οι δανειστές. Είμαστε σε θέση να καταθέσουμε αυτό το πλάνο, λοιπόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κανείς στην Ευρώπη δε μιλά σήμερα για προληπτική γραμμή στήριξης. Δουλεύουμε καθημερινά ώστε αυτός ο ευσεβής πόθος να μείνει απραγματοποίητος. 

Καλούμε τους γείτονες να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιστρέψουν τους Ελληνες στρατιωτικούς

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σχολίασε αρχικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ειδικότερα γύρω από το Συριακό που αποτελεί και τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.

«Παρατηρούμε όλοι ότι η γείτονα χώρα εντείνει την προκλητικότητά της. Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό δίαυλο. Σημαντική θετική εξέλιξη για τις διπλωματικές σχεσεις. Δεν υπήρξε ποτέ τόσο ξεκάθαρη θέση από την Ευρώπη. Επιδικώκουμε να λύσουμε τα περισσότερα μέτωπα με τους γείτονες για ένα περιβάλλον καλής γειτονίας. Συμφωνούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλαμε μια θετική στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κάτι που δυστυχώς, δεν βλέπω. Παρατηρώ άκριτη και στείρα στάση που πλήττει κυρίως τη χώρα. Αναφέρομαι σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που αρνείται να συναντηθεί με υπουργούς. Δεν βοηθά αυτή η στάση. Είμαστε στη διάθεση όλων, δεν υπάρχουν κλειστά θέματα σε ζητήματα εξωτερικης πολιτικης. Η χώρα έιναι ασφαλής και ισχυρή. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε. Καλούμε τους γείτονες να αποφυγουν την κλιμάκωση που δεν οδηγεί πουθενά. Ας αφησουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέσης για τους στρατιωτικούς. Είναι άδικο να κρατούνται. Περιμένω από τον τούρκο προεδρο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να επιστραφούν οι στρατιωτικοί, όπως κάναμε κι εμεις στο παρελθον. Κρίνονται όλοι απο τις πράξεις και από την διεθνή κοινότητα. Έχουμε υπομονή και θα περιμένουμε».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατέληξε με τη φράση: «Η Ελλαδα από το καλοκαίρι γυρίζει σελίδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης