Σφοδρές αντιδράσεις για το «Gorna Makedonija» του Τσίπρα

Σφοδρές αντιδράσεις για το «Gorna Makedonija» του Τσίπρα

Μεσούσης της διαπραγμάτευσης υιοθέτησε το βασικό επιχείρημα των Σκοπιανών ότι χρησιμοποιούν (καταχρηστικά) τον όρο Μακεδονία εδώ και 25 χρόνια - Τι είπε σε δημοσιογράφο που ανέφερε ότι εκπροσωπεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - ΝΔ: Να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του

Παρά τα συλλαλητήρια, με τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που απαίτησαν να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία», στο καινούργιο όνομα των Σκοπίων και την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται στα Σκόπια για την κρίσιμη διαπραγμάτευσή με το Σκοπιανό ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσισε δώσει μία «γραμμή» στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. 

Μία δημοσιογράφος παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Η δημοσιογράφος είπε ότι εκπροσωπεί το «Ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μακεδονίας». Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στη Σκοπιανή δημοσιογράφο σε λίγους μήνες αν εκπροσωπεί την… «Γκόρνα Ματσεντόνια», δηλαδή την Άνω Μακεδονία. Στην συνέχεια βέβαια προσπάθησε ίσως… να το μαζέψει, λέγοντας πως ο ίδιος δεν προτείνει την ονομασία αυτή, και πως θα το κρίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην ερώτηση της Σκοπιανής δημοσιογράφγου, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον.Το να λύσουμε τη διαφορά με μία χώρα είναι προς το εθνικό συμφέρον

Για μας είναι μία ιστορική πρωτουβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ».

Νωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει: «Ο Ελληνας ΥΠΕΞ βρίσκεται στα Σκόπια σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη. Οι διαπραγματεύσεις ειναι σε εξέλιξη. Η θέση μας ειναι σταθερή, ότι έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή μόνο εφόσον θα πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και πάνω από μία 10ετία». 

ΝΔ : Να σοβαρευτεί ο Τσίπρας και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του

Ο Αλέξης Τσίπρας, ευχήθηκε σήμερα, σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, στιθς Βρυξέλλες, την επόμενη φορά που θα του απευθύνει ερώτηση να εκπροσωπεί την Gorna Makedonija, κάτι στο οποίο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα. 
 
Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Κουμουτσάκος: Αστεϊσμοί Τσίπρα για σοβαρά θέματα

Το «ευχή» του Αλέξη Τσίπρα σε σκοπιανό δημοσιογράφο, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να εκπροσωπεί τη «Gorna Makedonija» σε επόμενες ευρωπαϊκές συνόδους επέκρινε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αστειεύεται με επιπολαιότητα και ρηχότητα για τόσο σοβαρά θέματα… Τη στιγμή που οι κυβερνώντες κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση οδυνηρού συμβιβασμού, δεν είναι στιγμές για αστεία, αλλά για σοβαρότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. 

Χρυσόγονος: Αστοχία Τσίπρα το «Gorna Makedonija»

Ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στο κανάλι «Epsilon», σχολίασε και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Gorna Makedonija», απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο από την ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες.

«Ηταν άστοχο από τη μεριά του. Δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να δείχνουμε τόση προσήλωση, καθώς το όνομα θα είναι σύνθετο. Δεν πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε λύση του Σκοπιανού», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ (512)

Γεώργιος Βλάχος

να βρεθεί λύση της ονομασίας,η οποία θα περιέχει την λέξη Μακεδονία μόνο αν δεχθούν ότι είναι 'Ελληνες. Εάν αρνηθούν να πίασουν το χέρι φιλίας των Ελλήνων τότε δεν είναι Μακεδόνες αλλά κάτι άλλο. Το 1918 ανακηρύχθηκε το Βασίλειο των Σέρβων,Κροατών και Σλοβενών.Στα σύνορα με την Αυστρία οι Σλαβόφωνοι ήταν η πλειοψηφία. Το 1910 68,6% μιλούσε Σλοβενικά και το 31,4% μιλούσε Γερμανικά. Στις 10.10.1920 με δημοψήφισμα αποφάσισε το 59% των κατοίκων να παραμείνουν στην Αυστρία και μόνο το 41% ήθελε να ενωθεί με το Σλαβικό Βασίλειο. Δηλαδή η χρήση της γλώσσας δεν ήταν η απόδειξη της Σλοβενικής Εθνικής Συνείδησης. Οι σκέψεις και τα σχόλια είναι δικά τους. Αν θέλουν να είναι Μακεδόνες πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Εμείς ο Ελληνικός λαός θα τους συμπαρασταθούμε.

Γεώργιος Βλάχος

Gorna Makedonija από το στόμα του γίγαντα πολιτικού ηγέτη κ. Αλέξη Τσίπρα! Επιτέλους, φαντάζεται ότι θα κάνουν ο ίδιος, ο κ. Πάνος Καμμένος και ο κ. Νίκος Κοντζιάς πραγματικότητα το προπατορικό αμάρτημα της άσπιλης και αμόλυντης μοναδικής αριστεράς της κομμουνιστικής παράταξης η οποία είναι απαλλαγμένη από εθνικιστικές κορώνες και ανώμαλες θέσεις και θα χαρίσουν στους Σλάβους, όλα όσα δεν κατάφεραν να επιτύχουν ο Στάλιν και ο Τίτο μαζί με τα εθνικιστικά κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής μας. Το μοναδικό μη εθνικιστικό κομμουνιστικό κόμμα ήταν το Ελληνικό και συνεχίζει να υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ.Και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι πρόθυμοί να τα προσφέρουν όλα, φτάνει να παραμείνουν στις καρέκλες τους.Πρέπει όμως να ανατραπούν, οι μελλοντικά Καταστροφείς και Διαμελιστές της Πατρίδας μας. Είναι δυνατό να μας απαντήσουν οι φωστήρες της ανωμαλίας για ποίο λόγο δέχονται απριόρι την Ονομασία Gorna Makedonija ή 'Ανω Μακεδονία; Ποιός τους εμπόδισε τους απαγόρευσε να προτείνουν και μία ονομασία χωρίς την λέξη Μακεδονία; Πως φαντάζονται την Ονομασία με την οποία θα καθιερωθούν στις διεθνείς σχέσεις τους; Θα μοιραστούνε την Μακεδονική κληρονομιά με τους συμπαθείς γείτονές μας, όπως επανειλημμένα έχουν διατρανώσει οι κύριοι Ντιμιτρόφ και Ζάεφ; και για αυτόν τον λόγο δεν ακούμε τίποτα για τις Αρχαιολογικές Ανασκαφές στην Αμφίπολη της Μακεδονίας; Μήπως περιμένουν και θέλουν δίπλα στην κυρία Περιστέρη να βάλουν και κάποιο Σκοπιανό Σλάβο, αφού από εδώ και πέρα σύμφωνα με την γνώμη των τριών αστέρων της ελληνικής πολιτικής θα τα μοιράζονται όλα δίκαια και μισά μισά; Μήπως γνωρίζουν ποιές σημερινές Πολιτείες της Ελλάδας υπάρχουν στην 'Ανω Μακεδονία την οποίαν αβίαστα προσφέρουν οι Μάγοι της ανύπαρκτης Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής σε χρυσό πιάτο για Μελλοντικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών και οι οποίοι έχουν τονίσει, ότι τις Αλλαγές του Συντάγματος μπορούν να τις ανατρέψουν όποτε θέλουν; Και μάλιστα ο κύριος Ζάεφ είπε πως θα μπορούσε να το κάνει και ο ιδιος! Το γεγονός ότι τους αναγνώρισαν πολλά κράτη με το συνταγματικό τους όνομα δεν μας αφορά, φτάνει μόνο να μην τους αναγνωρίσουμε, με την υπογραφή μας, εμείς. Αυτοί και ο κ. Νίμιτς βιάζονται διότι ξέρουν ότι περισσότερες από 50 χώρες αναγκάσθηκαν να αλλάξουν την ονομασία της πατρίδας τους και κάποτε θα έρθει και η σειρά τους.Δεν υπάρχει λόγος για μας να βιαζόμαστε.Είναι φυσικά λογικό και αυτονόητο ότι θα προωθήσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με τους συμπαθείς γειτονές μας μέχρι να βρεθεί λύση της ονομασίας

Πιερία

Γκόρνα Πατήσιja και γκόρνα Γλυφαδαjia; Καλά ακούγεται....

νεο συνθημα

ΤΣΙΠΡΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ.....

Ώπα Ωπα

ΣΥμμοριτες ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς, τι δεν καταλαβαίνεις ?

Το πολύ 15% ο σύριζα στις εκλογές

μετά την πρόσφατη ψυχρολουσία με τα γκόρνα μακεντόνιτσα. Ο ίδιος ο Τσίπρας δε πρόκειται πλέον να ξαναδεί πρωθυπουργία ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Έκαψε όλα τα χαρτιά του, ενώ δε θα του κόστιζε τίποτα πολιτικά να σεβαστεί και να εισακούσει τον ελληνικό λαό. Ο κουτοπόνηρος Τσίπρας εκμεταλλέυτηκε την οργή ενός ταπεινωμένου λαού το 2014 και έγινε πρωθυπουργός απ'το τίποτα το 2015. Ο ελληνικός λαός τότε χαρίστηκε σε έναν ψεύτη, του οποίου τις αλλοπρόσαλλες πράξεις πληρώνουμε σήμερα.

Προδότες αριστεροί

Προδότη, πατριδοκάπηλε Τσίπρα αν δεν σε βάλλουν φυλακή οι άλλοι θα ειναι κ εκείνοι άξιοι της μοίρας τους. [...] του [...]!

Κράτος ηλιθίων

Αυτό το ζώον, τον ηλίθιο ποιός πανύβλακας τον ψήφισε; Ανθέλληνας κι αυτός κ τα ζώα που τον ψήφισαν, αριστεροί της πλάκας, καταστροφείς του ελληνισμού.

αφηστε το θεμα του ονοματος

να το λυσει ο Κουλης... θα το βοηθησει και ο Σαμαρας.... χαχαχα

Πόλεμο θέλετε μωρέ;

Αν δε θέλετε πόλεμο με Σκοπιανούς και Τούρκους, άστε τον Αλέξη απερίσπαστο να δώσει το όνομα Μακεντόνιτσα στα Σκόπια. Εξάλλου, έτσι αποκαλούνται οι Σκοπιανοί από όλους εδώ και 25 χρόνια!!! Να τους αλλάξουμε και την πίστη δήλαδη, ρε παλιοφασίστες; ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ.

ΟΧΙ

ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΝΑ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

10
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

27
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

17