LIVE

Κορωνοϊός

Καμμένος: Ο Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, όχι μεσάζων

Καμμένος: Ο Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, όχι μεσάζων

Δείτε τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο - Ο Πάνος Καμμένος σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει ανέγκλητη πίστωση από τους υποψήφιους αγοραστές και αναφέρει ότι για τον σκοπό αυτό στις 3 Νοεμβρίου 2017 συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας   

Η συμφωνία για την πώληση βλημάτων 105mm στη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική και ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Βασιλείου και όχι μεσάζων, υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για την υπόθεση που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ. 

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ, ο κ. Καμμένος αναφέρει: «Δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εμάς, εφ' όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουδιοδότηση».

«Δεν υπεγράφη συμφωνία με κανέναν μεσάζοντα. Η συμφωνία υπεγράφη με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» συμπληρώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνοντας ότι η γνησιότητα της εξουσιοδότησης που ορίζει ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας τον Βασίλειο Παπαδόπουλο επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων. 

Ωστόσο, ο ταξίαρχος που ενεπλάκη στο άγριο επεισόδιο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, στην αναφορά του υπογραμμίζει: «Την 13η Ιουνίου 2017 η ΓΔΑΕΕ ενημερώθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ηλία Κλουβάτου από Πρεσβεία Ελλάδας στο Ριάντ, μεταξύ άλλων ότι, κατόπιν επίσκεψής του στον συνταγματάρχη Mohammed Aleniazi, διευθυντή Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας "Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government"».
 

Ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί καμία ποσότητα πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην απάντησή του, μέχρι σήμερα η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ανοίξει ανέγκλητη πίστωση σε τράπεζα προκειμένου να μεταφερθεί το τίμημα από την πώληση του αμυντικού υλικού. Η συμφωνία εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλειο Παπαδόπουλο υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017, όμως οι αγοραστές δεν άνοιξαν ανέγκλητη πίστωση εντός 10 ημερών -όπως είχαν υποχρέωση- ούτε έχουν προβεί σε τέτοια κίνηση μέχρι σήμερα. 

Στην απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι η συνολική τιμή πώλησης 300.000 βλημάτων 105mm από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία είναι 66 εκατ. ευρώ (τιμή μονάδος 220 ευρώ). Ο κ. Καμμένος ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανοίγματος ανέγκλητης πίστωσης σε τράπεζα -εκκρεμεί από το Ιούνιο που μας πέρασε- και σημειώνει ότι για τον λόγο αυτό στις 3 Νοεμβρίου 2017 κάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, αποφεύγει όμως να αναφέρει τι συζητήθηκε και ποια είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε η πλευρά του Ριάντ. 

Όσο κι αν κάνει λόγο για δημοσιεύματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, επί της ουσίας ο κ. Καμμένος επιβεβαιώνει πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το ΘΕΜΑ για τον άγριο καβγά που είχε στις 30 Αυγούστου του 2017 στο γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον ταξίαρχο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που είχε αναλάβει τον χειρισμό της πώλησης των 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν διαψεύδει λέξη από το ρεπορτάζ στο ΘΕΜΑ σύμφωνα με το οποίο ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον ταξίαρχο σαν μέλος κυκλώματος που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ αλλά και μπροστά σε τέσσερις στρατονόμους με εξάρτυση και χειροπέδες που είχαν εντολή να συλλάβουν τον Έλληνα ανώτατο αξιωματικό.   

Σε απάντηση της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν oι βουλευτές κ.κ. Βασίλειος Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε τα παρακάτω έγγραφα: 

Διακρατική Συμφωνία της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την Εκποίηση «300.000 Η/ΣΥΝΔ.ΦΥΣ. ΕΚΡ. Μ1 105 ΜΜ» (Δ-1). 


Πιστοποιητικά εκπροσώπησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, που είναι τα ακόλουθα: 

(α)  Το από 4 Μαΐου 2016 αποδεικτικό εκπροσώπησης του κ. Β. Π. εκ μέρους της Πολεµικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (Δ-2)(β) Το από 4 Σεπτ. 2016 έγγραφο του Ακολούθου Άμυνας της Πρεσβείας της Ελλάδος στα ΗΑΕ, αρμόδιο και για το ΒΣΑ, για την επιβεβαίωση  του προαναφερθέντος εγγράφου εκπροσώπησης της ΒΣΑ από τον κ.Β.Π.(Δ-3)
(γ) Το με αριθμό  Εξερχομένου 237732/4/2/2  του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας /ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ πιστοποιητικό αυθεντικότητας του ως άνω πιστοποιητικού εκπροσώπησης του κ. Β. Π. (Δ-4)Το από 22 Ιουνίου 2017/Αρ. Πρωτ. 30789/ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ Δ1(άδεια εξαγωγής αµυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία) (Δ-5)


Διαβάστε την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης:
Δείτε την αναφορά του ταξιάρχου για το άγριο επεισόδιο στο υπουργείο Άμυνας

Την αναφορά του ταξιάρχου για το άγριο επεισόδιο στο υπουργείο Αμυνας που αποκάλυψε το  «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος με ερώτηση που κατέθεσε για την υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία με την συμμετοχή μεσαζόντων.

Ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή τη σχετική ερώτηση επισυνάπτοντας τη μη διαβαθμισμένη αναφορά του ταξίαρχου η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τόσο την εμπλοκή του Βασιλείου Παπαδόπουλου, όσο και το σφοδρό επεισόδιο που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στο γραφείο του δεύτερου.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση του πάντως ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι «η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια». 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:
 
Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Η πώληση οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία με την συμμετοχή μεσαζόντων»

Από την μη διαβαθμισμένη αναφορά του Ταξιάρχου, με τον οποίο φέρεται ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό επεισόδιο στο γραφείο σας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την οποία καταθέτω για  την θεμελίωση της ερώτησής μου, ανακύπτουν μείζονα ερωτήματα, για τα οποία καλείστε με τρόπο ρητό και συγκεκριμένο να απαντήσετε. Κατόπιν αυτών
ΕΡΩΤΑΣΘΕ

 Α. Την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία την υπογράψατε με αντισυμβαλλόμενο Έλληνα ιδιώτη και την εταιρεία του;

 Β. Αληθεύει πως στις 17 Ιουνίου 2017 από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημερωθήκατε γραπτώς ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότατα του κυρίου … (προσώπου ελληνικής υπηκοότητας που είχε εμφανισθεί ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης)  και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government…»;

 Γ. Αληθεύει πως η υπογραφή της διαρκούς συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου σας και του υποτιθέμενου εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου αποστείλατε τους συνεργάτες σας με στρατιωτικό αεροπλάνο, προφανώς για να μην μπει στον κόπο ο «ημέτερος» να έρθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Όπως τα πρακτικά της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποδεικνύουν, η ενημέρωσή σας προς την Βουλή των Ελλήνων γι΄αυτή την «διαφανή» δήθεν συμφωνία έγινε τελείως ελλειπτικά . Και επ΄αυτού μην επανέλθετε προφασιζόμενος διάφορα προσχηματικά επιχειρήματα, διότι ο κ. Θεοχαρόπουλος, που είναι μέλος της Επιτροπής, μας έχει ενημερώσει.

Αν επιμείνετε σε αόριστες απαντήσεις, θα αναγκαστούμε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος να δώσουμε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής, παρότι έχουν διαβαθμιστεί και μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος θα είστε εσείς.
 
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2017
Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (77)

noStupidSyrizaVoter

"Η συμφωνία εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλειο Παπαδόπουλο υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017, όμως οι αγοραστές δεν άνοιξαν ανέγκλητη πίστωση εντός 10 ημερών -όπως είχαν υποχρέωση- ούτε έχουν προβεί σε τέτοια κίνηση μέχρι σήμερα. " Ε, και βεβαια, αφου δεν ειχαν ιδεα τι γινεται με τον Παπαδοπουλο, τι λεφτα να στειλουν??? Μηπως μπερδεφτηκαν με τον Papadopoulos του Τραμπ??? που επισης γνωριζει ο καλος υπουργος μας.

Βάσια

Πανούλη όλα ειναι καλά, το μόνο σου λάθος ήταν ο,τι δεν ειδοποίησες και τους Σαουδάραβες, δεν νομίζεις οτι έπρεπε να γνωρίζουν οτι έχουν τον φίλο του υπουργού, εκπρόσωπο τους στην Ελλάδα.

Απόστρατος

Να σας πω τα πράγματα από μέσα: ο Παπαδόπουλος έχει σαουδαραβική πιστωτική κάρτα (για εγγύηση) αλλά πληρώνει με μετρητά σε ευρώ. Λόγω capital controls αυτός και η γυναίκα του μεταφέρουν σε κάθε τους ταξίδι 4.000 ευρώ. Από αυτά πληρώνουν 3.200 στο πεντάγωνο για τα πυρομαχικά και κρατούν και 800 για το καζίνο της αρεσκείας του (δε θα μας δώσουν και λογαριασμό). Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να αποπληρωθεί όλο το ποσό, για να φύγουν τα πυρομαχικά. Μόλις λαδωθούν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί θα τα στείλουμε αφού κρατήσουμε τον αριθμό της κάρτας για εγγύηση .

Όλυμπος

Ο χειρότερος όλων των εποχών. Επικίνδυνος. Το παίζει και πατριώτης.

Σ

Αλέξη με τον απίστευτο αυτό τύπο που συγκυβερνάς περίμενε μόνο ρεζιλίκια!

μπετοβλακας

Ο ανικετουμπο είναι Έλληνας που είναι το παράξενο ότι ενας Παπαδόπουλος είναι Σαουδαραβας τέλος πάντων

armitron

Ο ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ.

Μανος

μια απλη αναζητηση στο ιντερνετ δειχνει οτι η Olympic Industries SA εχει εδρα την Αδελαΐδα των ΗΠΑ και οτι παρεχει υπηρεσίες μεσαζοντα για την αγοραπωλησία βαρέων οπλων σε διεθνές επίπεδο....Ας μας πει τωρα ο πολλακις ψευδόμενος και συχνακις αυτοχειριάζομενος τσουροκαμμένος με τι ποσό απο τα 66 εκατομμυρια ευρώ θα παρείχε υπηρεσίες εκπροσώπου...

έρχεται

Πάνο πες αλεύρι, ο εισαγγελέας σε γυρεύει, τις επόμενες ώρες σκάει νέα ΒΟΜΒΑ, ο Β. Παπαδόπουλος είναι ανεπιθύμητος στη Σαουδική Αραβία, του έχουν απαγορεύσει και την είσοδο στη χώρα @@@@@@@@@@

Ελεύθερος

Μιλάμε για απύθμενο θράσος ο κ. Καμμένος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης