Κυπριακό: Τα... φώτα στον Γκουτιέρες - Τον περιμένουν στο Κραν Μοντανά για να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις

Κυπριακό: Τα... φώτα στον Γκουτιέρες - Τον περιμένουν στο Κραν Μοντανά για να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις

Κοτζιάς: «Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γι' αυτό δεν προχωρήσαμε αρκετά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος να έρθουν οι πρωθυπουργοί»

Κυπριακό: Τα... φώτα στον Γκουτιέρες - Τον περιμένουν στο Κραν Μοντανά για να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις
Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 23:00 (ώρα Ελλάδος) η βραδινή συνάντηση στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό και θα συνεχιστεί αύριο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως «δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γι' αυτό δεν προχωρήσαμε αρκετά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος να έρθουν οι πρωθυπουργοί».

Όπως είπε, «ετοιμάζεται μια κυπριακή πρόταση, έχουμε και εμείς ένα καλό κείμενο, γιατί πρέπει να καταργηθούν Συνθήκες και Εγγυήσεις. Θα το δώσει αύριο ο Έιντε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ελπίζω αύριο, παρουσία του σοφού ΓΓ του ΟΗΕ, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ουσιαστική διαπραγμάτευση»

Κλείσιμο
«Για τα μάτια του κόσμου»...

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε πως η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη έγινε για τα... μάτια του κόσμου και αυτό, όπως είπε, προκύπτει από το γεγονός ότι αυτή διέρρευσε στον Τύπο, ακόμα και στον τουρκοκυπριακό.

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν θα βρεθούν αύριο οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων στο Κραν Μοντανά. Είπε ότι ο κ. Γιλντιρίμ ήταν έτοιμος να μεταβεί αύριο στην Ελβετία, αλλά με δυσαρέσκεια έμαθε στη συνέχεια ότι οι άλλοι δύο πρωθυπουργοί δεν θα το έπρατταν.

Όπως είπε, αύριο, θα είναι μια σημαντική μέρα, καθώς έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Ευχόμαστε ότι με τη συμβολή του επιτέλους να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Γι' αυτό έρχεται»

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει κι εκείνος νέα πρόταση, είπε ότι έκανε πολλά βήματα και τώρα «είναι η σειρά τους», με τη  βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είπε, και χωρίς να μπαίνουμε στο «blame game». 

Με τη σειρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να κάνει και εκείνος ένα βήμα μετά την πρόταση Αναστασιάδη, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ποιο βήμα;». 

Για εμάς, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, το περιεχόμενο είναι σημαντικό και, αν και η πρόταση δίνει την εντύπωση πως περιέχει κάτι καινούριο, όταν την διαβάζεις, δεν βλέπεις τίποτα καινούριο.

Όπως μάλιστα ο Ακιντζί, έτσι και ο Τσαβούσογλου αμφισβήτησε τις προθέσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή διέρρευσε η πρόταση στον Τύπο. «Δεν είναι σοβαρή» είπε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος προέδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ακιντζί, είπε πως η πρότασή του είναι απολύτως σοβαρή και στόχο έχει να άρει το αδιέξοδο και να δημιουργήσει προοπτικές. 

«Αν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα» είπε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι πρόβλημα που πρέπει να το λύσουν».

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. «Είναι γνήσια πρόταση για να εξευρεθεί λύση».

«Δικός μας στόχος» συμπλήρωσε, «είναι η λύση στη βάση αρχών, ενώ κάποιων άλλων η λύση, με βάση το δίκαιο το δικό τους».

Ερωτηθείς, δε, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πρόταση, απάντησε αρνητικά.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης