Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας έθεσε ζήτημα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας έθεσε ζήτημα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Παράλληλα, τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό 

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διήρκεσε δύο ώρες. Συζήτησαν κυρίως για το Κυπριακό, το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας έθεσε εμφατικά το θέμα, με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων, και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως, για πρώτη φορά, αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.

Έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Το ζήτημα των «8» ετέθη από την πλευρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ωστόσο δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

gkaz

TO TOYRKAKI AΓΓΑΡΕΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ . Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Η ΘΡΑΚΗ ΑΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΜΙΑ ''ΚΑΛΗΜΕΡΑ'' ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΠΑΝΩ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΟΥ . ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skopiano-new_main02

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ προχωρούν στην επόμενη φάση, χωρίς επίλυση, αλλά με τη δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες

49